Jump to content

Gördüğüm en ilginç deney..


Recommended Posts

Aslanlar baska hayvanlari yiyor diye, kendisi hayvan degilmi ?

Insanlarda sonucta düsünebilen hayvandir.

Sonucta hepimiz etten kemikteniz.....ben eminim hayvanlarin

ögrenme yetenegi bu filmden daha fazla...bir kere matematik yapan maymun görmüstüm

kadin 3 arti 5 kac yapar diye soruyor....maymun elindeki sopayi

8 defa bir yere tiklatiyordu.

Link to post
Sitelerde Paylaş

hafıza testi ilgimi çekti açıkçası. bu arada aklıma maymunlar cehennemi filmi geldi. aman aman :D

Hayvanlara asla kötü davranmam ama köpeklerle özellikle yolda dalga geçerdim koştururdum falan, bir köpeğin 2.5 yaşında bir çocuk zekasına sahip ve daha iyi hafızalara sahip olduğunu öğrendiğim günden beri yolda politika konuşuyorum köpeklerle :D :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şempanze deneyleri hakkında ilginç olabilecek bir kaç video daha asalım. Gerçi videolar İngilizce ama görseller de konuyu basitçe anlamaya yetiyor.

Şempanzeler İşbirliği ile Problem Çözüyor

http://www.youtube.com/watch?v=xOrgOW9LnT4&feature=player_embedded

Ateş yakmasını öğrenen Şampanze

http://www.youtube.com/watch?v=tKrTHMJCINo&feature=player_embedded

tarihinde kozmopolit tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsanın biyolojideki resmi sınıflandırması:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Mammalia

Order: Primates

Family: Hominidae

Tribe: Hominini

Genus: Homo

Species: H. sapiens

yahu siz salak mısınız paylaştığım videoda bambaşka bişiden bahsediyo siz hemen olayı insan şempanze akrabalığına getirdiniz te allam

Link to post
Sitelerde Paylaş

yahu siz salak mısınız paylaştığım videoda bambaşka bişiden bahsediyo siz hemen olayı insan şempanze akrabalığına getirdiniz te allam

Sen insanın da bir maymun türü olduğunu kabul etmediğin için biz de insanın primatlar grubundaki yüzlerce türden yalnızca birisi olduğuna dair belgeyi koyduk o kadar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

ateistler hemen olayı manipüle etmişler :)

canım maymun dediysek salak bir hayvanda demedik.Maymuna şekilleri ezberletebilir hatta harfleride ezberletebilirsiniz.yanılmıyorsam 900 tane ezberleyebiliyorlardır.Eğitim şart tabi :)

ama mesela hiç biri kelimeleri birbirinin arkasından getirerek konuşamazlar.Bilim adamları uğraşmışlar ancak hüsran olmuş.İletişim kurabilirler ama dil bilgisi yoktur çünkü sadece insana özeldir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yüksek primatlarda konuşma yetisi tabi ki var. Onların ses tellerinin olmaması onların konuşamadığı anlamına gelmez. Konuşma yetileri 2 yaşındaki bir çoçuğun seviyesinde. Mesela işaret dili öğretilen goril Koko ile dialog kurulabiliyor.

Aşağıda alıntı buna dair:

BİR GORİL İLE KONUŞMALAR

KokoKittenPatterson.jpg

Bu yazı, olağanüstü bir dil kullanan Koko adında dişi bir gorili anlatmaktadır. Kokonun işaret dilinde, düzenli olarak ve doğru bir biçimde kullandığı, en az 375 sözcükten oluşan bir sözcük dağarcığı bulunmaktadır. Onun eğitmeni, olan Dr Francine Patterson, bir dil ve iletişim araştırmacısıdır. Kokoyla ilgilenmeye, Koko dokuz aylıkken başlamıştır.

1. Koko, 7 yaşında konuşan bir gorildir. Gelişimle ilgili bir psikolog olarak, benim kariyerimde Koko bir odak noktasıdır ve benim değer verdiğim bir arkadaşım olmuştur. Büyük bir hünerle kullandığı işaret dili şu bildiğimiz, işitme engellilerin kullandığı el işaretleri sayesinde, Koko, biz insanlara, kendi türünün sadece zeki olmakla kalmayıp, yalnız insanlara mahsus olduğu sanılan duyarlılık özelliğini de taşıdığını göstermiştir.

2. Kokonun diğer hayvanlara karşı şu dokunaklı empatisine onların duygularını anlayabilme yetisine bir bakın. Ağzında gem olan bir at görünce, Koko, Bu at mutsuz, üzgün, demiş, Neden üzgün? diye sorulunca, Dişleri, diye işaret etmiştir. Banyo yapmamak için direnen şu meşhur beyaz goril Kartanesinin fotoğrafı kendisine gösterildiğinde, kendisi de banyo yapmaktan nefret eden Koko, parmağıyla fotoğrafı işaret ederek, Orada ben olsam, ağlardım, demiştir. Ancak Koko daha karmaşık hareketlere de karşılık verebiliyor. Tartışmaya bayılıyor ve hakarete karşılık vermekten de geri kalmıyor.

3. Altı yıldır böyle olaylara şahit olmama karşın, beni bile hayrete düşüren şey şu ki, insan ve hayvan doğası ile ilgili kabul edilegelmiş kavramlara göre, Kokonun bunlardan hiç birini yapamıyor olması gerekirdi. Geleneksel olarak bunlar, sadece insanlara özgü davranışlar olarak düşünülür, ama gelin görün ki, önümüzde (işaret dilini kullanarak da olsa) konuşan bir goril var.

4. İlk karşılaşmamızda, Koko her goril gibi gorilliğini gösterdi. Yaklaşık 10 kilogramlık bu küçük goril, beni gözüne kestirmiş olmalı ki, bacağımdan ısırıverdi Ama beni yıldıramadı tabii. Herkes bana, Koko muhtemelen 125 kiloluk yetişkin bir goril olduğunda, onunla uğraşmaktan endişe duyup duymayacağımı soruyor. Şu anda Kokonun 65 kiloluk ağırlığıyla beni geçmesine ve şaşırtıcı derecede güçlü olmasına karşın yanıtım, Hayır. Tutsak şempanzeler büyüdükçe onlarla uğraşmak zorlaşır ama gorillerin huyları onlarınkinden epeyce farklıdır.

5. Sözcük dağarcığındaki gelişme, insan zekasının en iyi göstergelerinden biridir. Kokonun sözcük dağarcığı da olağanüstü bir hızda gelişmiştir. Geçen bir buçuk yıl içerisinde, hemen hemen her ay yeni bir işaret öğrendi. Altı buçuk yaşına geldiğinde, 645 değişik işaret kullanmıştı. Sonuç olarak, benim tahminimce, Kokonun şu anda yerinde ve düzenli olarak kullandığı işaret-sözcük sayısı 375 cıvarındadır.

6. Taa baştan Kokonun, insan zekası ile ilgili testlerdeki performansını gözlemledim. Kokonun IQsunu test etmek kolay olmadı. Örneğin, testler insanlara göre hazırlanmıştır ve bir gorile uygulandığında, gorilin seçtiği doğrular, insanların seçtiği doğrulardan farklı olacaktır. Kokoya, Yemesi iyi olan iki şeyi göster, dendiğinde, seçenek olarak sunulan bir taş parçası, bir elma, bir ayakkabı, bir çiçek ve üstü ceviz ve karamel kaplı bir dondurma arasından Koko, bir gorilin ağız tadına uygun olarak, elmayı ve çiçeği seçti. Bir başka soruda, Yağmur yağarsa, sığınmak için nereye koşarsın? denildiğinde, Koko, seçenek olarak sunulan şapka, kaşık, ağaç ve ev arasından, pek doğal olarak, ağacı seçti. Puanlama kurallarına göre, tabii ben bu yanıtları yanlış hanesine kaydetmek zorundaydım.

7. Topladığım bulgular kuvvetle şunu gösteriyor; Kokonun insanlarınkine benzer, yalancıktan inanmayı ifade etme kapasitesi var.Yaklaşık beş yaşındayken, Koko zor durumlarda kendisini kurtarmak için yalan söylemenin değerini keşfetti. Defalarca tekrarladığı davranışlarından şu sonuca vardım ki,, Koko, aşağıda anlatacağım durumlarda yalan söyledi hata yapmadı. İlk yalanlarından biri, daha önce olmuş bir şeyin ince ayrıntılarına girmekle ilgiliydi. Yardımcım Kate Mann Koko ile birlikteydi. 45 kiloluk ağırlığıya Koko paat diye oturunca, treylerin içindeki mutfak lavabosu çerçevesinden kopup ayrılmış. Daha sonra Kokoya, evyeyi kırıp kırmadığını sorduğumda, evyeyi göstererek, Kate kötü, o yaptı, kabilinden bir şey söyledi. Tabii Koko benim buna hiçbir zaman inanmayacağımı bilemezdi.

8. Koko nesneleri tanımlayabiliyor. Ona, Soba nedir? diye sorduğumda, parmağıyla sobayı işaret ediyor. Onunla ne yaparız? Onunla pişirmek. Portakal nedir? Yiyecek, içecek.

9. Koko doğru ile yanlışı ayırt edebiliyor, ama suçlanma konusunda çok hassas. Bir video çekimi sırasında, ben öte yana dönünce, o kaseden üzüm çalmaya kalkmıştı. Onu azarladım. Çalmayı kes! Öyle domuzluk etme. Nazik ol. Benden izin iste. Çalmak yanlış, yanlış, ısırmak gibi, onu bunu fırlatmak gibi, yanlış. Sonra sordum ona, Penny ne yanlış yaptı? Koko yanıtladı, Şunu bunu kırmak, yalan söylemek, bana kibarca söyle (acıktığım zaman) aç domuz.

10. Ve son olarak, Koko kendine saygıyı da öğreniyor. Bir gazeteci, bana Kokonun kişiliğini sordu. Ben Kokoya dönüp sordum, Sen bir hayvan mısın yoksa bir kişi misin?

11. Koko anında yapıştırdı yanıtı, İyi hayvan goril.

http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8458&highlight=goril+koko

Link to post
Sitelerde Paylaş

paylaştığım videoda insanların bilgiyi öğrenme ve uygulama yeteneğinin diğer türlere göre çok daha dominant olmasına atıf yapılıyor. Deneydeki maymunlar direk sonuca ulaşmaya çalışırken, çocuklar inatla onlara öğretileni yapıyor. ama siz yine olayı yine evrim polemiğine çevirdiniz :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

paylaştığım videoda insanların bilgiyi öğrenme ve uygulama yeteneğinin diğer türlere göre çok daha dominant olmasına atıf yapılıyor. Deneydeki maymunlar direk sonuca ulaşmaya çalışırken, çocuklar inatla onlara öğretileni yapıyor. ama siz yine olayı yine evrim polemiğine çevirdiniz :D

İnsanların bilgi öğrenme ve aktarmada diğer türlerden daha yetenekli olması yine evrim ile açıklanır. İnsanın biyolojik evrimi, özellikle beyin evrimi onun kültürel evrim geçirebilmesine de yol açmıştır. Bu biyolojik temeller olmasaydı zeka ve kültür seviyemiz diğer primatlardan farksız olmayacaktı. Yine yüksek primatların neden kültürel evrim geçirmediği de evrim kuramı ile açıklanır. Bu yüzden konunun evrim olması, evrim bahis konusu olduğunda da Yaratılışçı çoğu teistlerin konuyu sulandırmaya çalışması da kaçınılmaz aslında.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yunuslarin sempanzelerden bile daha zeki olduklari ortaya cikmis:

http://curiosity.discovery.com/question/bottlenose-dolphin-chimpanzee-intelligence

http://www.upi.com/Science_News/2010/01/06/Dolphins-smarter-than-chimps/UPI-15591262806966/

tarihinde Anthemoessa tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...