Jump to content

Ben hala agnostiğim.


Recommended Posts

  • İleti 244
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Agnostisizmin en büyük hatası, bir tanrının yokluğunun kanıtlanamayışını, onun varlığına ihtimal verme fırsatı olarak görmeleri. Perilerin de yokluğu kanıtlanamıyor ama perilere ihtimal vermiyorlar. :)

Bu açıdan bakıldığında bir agnostik sadece Tanrı konusunda değil, senin de dediğin gibi periler, cinler, Yunan mitolojisindeki Tanrı ve Tanrıçalar, UFOlar gibi varlıkların olabileceğine de ihtimal vermeleri gerekirdi diye düşünüyorum. Bir agnostik için Tanrı'nın var olma olasılığı, periler ve cinlerden daha özel konumda bir yerde olmasını şaşırtıcı buluyorum.

tarihinde kozmopolit tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Richard Dawkins, the world's most famous atheist is, it turns out, an agnostic! In a debate with the magnificently eyebrowed Archbishop of Canterbury, the great evolutionary biologist said that he can't be certain that God doesn't exist, and that he would call himself an agnostic.

Except that Dawkins said exactly that even down to the "6.9 out of seven" description of his level of surety that there is no God ages ago. Early on in what is (in my view unjustly) his most famous work, The God Delusion, he points out that no one can have total certainty that God does or does not exist. For that matter, you can't have total certainty that tables, Volkswagens, Adrian Chiles or Bridport exist. You can't, as the philosophers have it, prove that you're not a brain in a jar. But we don't go around in a state of metaphysical doubt about these things; let's face it, we're all pretty happy to assume that the thing we eat our dinner off is really there.

Likewise with God. In The God Delusion, Dawkins formulated a scale of belief, from 1 (literal certainty that God exists) to 7 (literal certainty that he doesn't), and placed himself as close as you can get to the extreme end of unbelief. He can't prove that God doesn't exist, but if the word "atheist" means anything, someone who is as confident that God doesn't exist as they are that tables do must be one. That person is, of course, still technically agnostic in the "can't be completely certain" sense. But we all are, by definition, about everything. So if you can't be that sort of agnostic and also an atheist, then it is literally impossible to be an atheist at all. By any sensible measure, Dawkins is an atheist; he is also an agnostic.

Kaynağı verir misin. Bakalım bunu yazanlarla, youtube'da "Stewen Hawkings imana geldi" deyip Microsoft'un konuşma robotuyla Hawkingsmiş gibi kurandan ayetler okutturanlar aynı kişiler mi.

Hatta Dawkins'in bu konuşmayı yaptığı bir video bulursan benim için daha tatmin edici olur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kendimle/önceliklerimle ilgili gerçekleri sizinle tartışacak değilim. Beni benden daha iyi tanıyamazsınız. Gerçeğe sadece ama sadece bilim ile ulaşılabileceği, hayatımda tam anlamıyla emin olduğum çok az şeyden biri. Ve bilim insanı olmama-ma rağmen bilimist kimliğim diğer konular hakkındaki kimlik ve düşüncelerimden hep daha öndedir. Bu konuyu lütfen bir daha açmayın.

Uygundur.

Ne demek bu konuyu bir daha açmayın? :) Açılması gerekiyorsa elbette açacağım. Özgür bir ortamda özgür şekilde tartışıyoruz. Bu konuyu bir daha açmayın ne demek oluyor?

Peki. Hazırlıklarınızı yapın ve bana özelden ulaşın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ne demek bu konuyu bir daha açmayın? :) Açılması gerekiyorsa elbette açacağım. Özgür bir ortamda özgür şekilde tartışıyoruz. Bu konuyu bir daha açmayın ne demek oluyor?

Pekala, açın. Kendi hakkımda bildiklerim de mi yanlışmış? Adımı falan doğru mu biliyorum acaba...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir agnostik için Tanrı'nın var olma olasılığını, periler ve cinlerden daha özel konumda bir yerde olmasını şaşırtıcı buluyorum.

Tam da üstüne bastınız. İşte tüm mesele bu. Tanrı'yı diğerlerinden özel bir konuma oturtmaları, teist geçmişlerinden izler taşıyor açıkça. Kafalarında bazı izler kalmış.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kaynağı verir misin. Bakalım bunu yazanlarla, youtube'da "Stewen Hawkings imana geldi" deyip Microsoft'un konuşma robotuyla Hawkingsmiş gibi kurandan ayetler okutturanlar aynı kişiler mi.

Hatta Dawkins'in bu konuşmayı yaptığı bir video bulursan benim için daha tatmin edici olur.

İngilizce kaynağı şu:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2105834/Career-atheist-Richard-Dawkins-admits-fact-agnostic.html

veya

http://www.telegraph.co.uk/news/religion/9102740/Richard-Dawkins-I-cant-be-sure-God-does-not-exist.html

Bunun yanında Türkçe kaynak da var:

Başpiskopos, Ruhun ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok dedi.

Militan ateizmin sözcüsü olarak dünya çapında üne kavuşan Dawkinsin bir yaratıcının olmadığı konusunda yüzde yüz emin olamadığını belirtmesi üzerine Kenny Neden kendinizi bir agnostik olarak tanımlamıyorsunuz? diye sordu. Dawkins de cevap olarak Öyle adlandırılmayı tercih ederim dedi.

http://gundem.milliyet.com.tr/oxford-boyle-munazara-gormedi-/gundem/gundemdetay/25.02.2012/1507527/default.htm

Ancak Dawkins tam olarak agnostik değil gibi, daha ziyade agnostik ateist. (Agnostik ateistler, herhangi bir Tanrıya ve Tanrısallığa inanmadıkları için hem ateist, aynı zamanda kesin olarak herhangi bir tanrının var olup olmadığını bildiklerini iddia etmedikleri için de agnostiktir) Dawkins'in çok daha önce tam söylediği şey ise even down to the "6.9 out of seven" description of his level of surety that there is no God Yani Türkçesiyle onun için bir Tanrı'nın olmadığını seviye olarak "7 üstünde 6,9'dan da aşağı" diyerek açıklamıştır.

Haberlerde Başpsikopos ile söyleşisinin bu kısmının bir de sesli videosu var:

Richard Dawkins Says He's Agnostic -- NOT atheist

http://www.youtube.com/watch?v=T3_rGbiT_3c

Link to post
Sitelerde Paylaş

dinler çok olmasaydı, ateizm değil, panteizm ve agnostizm güçlü olurdu, ateizmi güçlendiren dinlerin varlığı değilmidir?

birey inandığı dinin yalan olduğunu düşünmeye başlayınca pat edene ateist olur, öyle ya kendi inandığı din doğru değilse tamamdır, herşeyi çözmüştür. :lol: aslında inanırların mantığına ne kadar da çok benziyor.

tarihinde equus tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ayrica "hem bilinemez" deyip, hem de "ileride bilinemeyecegini nerden biliyorsun?" demek celiskidir.

Once suna karar ver.

Bilinebilir mi/bilinemez mi? hangisi ve neden?

güçlü agnostisizm bilinemez der. diğer yandan zayıf agnostisizm şu a bir kanıt yok ama bir gün önümüze çıkmayacağınıda bilemeyiz der. Sorduğunuz soru güçlü agnostiklere yönelik, ben 'bugün yoksa yarın da yok' mantığına katılmayanlardanım.

bilinebilir yada bilinemez kesin yargılarını kabul etmiyorum. Eldeki verilere göre şu an itibariyle bilmiyoruz varmı yada yokmu. Aynı periler varmı yada yokmu bilmediğimiz gibi.

İnsan uydurması kavramlardan yola çıkarak yargılara varma bana göre başlı başına saçmlık zaten. peri, cin nedir ki, kimine göre kanatlı beyaz gölgeler kimine göre eflatun bir sürüngen de olabilir. Bir gün bakarsınız okyanus dibinde kanat çırparak bir görünüp bir kaybolan bir şey bulunur, ve işte peri bu denir. o zaman var mı oluyor yoksa o peri bizim peri değilmi diyicez. insan uydurması kavramlardan gidersek bir yere varamayız. agnostisizmin bahsettiği tanrıyı dinlerin uydurma tanrıları gibi düşünmeyin. orada bahsi geçen, bütün bu olup biteni neyin başlattığına cevap verilememesine rağmen insanların bilmiyoruz demeyip mutlak surette şudur yada budur demesine bir tepki.

Madem biliyorsunuz var yada yok, öyleyse buyrun izah edin nasıl başladı bütün bu olup biten. ben bilmiyorum diyip araştırmaya devam edenlerdenim. siz araştıracak yada bekleyecek birşey yok biliyorum diyorsanız buyrun açıklayında bizde bilelim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tanrı varlığı esas alındığında insanları 3 gruba ayırırsak.

Var diyenler, Yok diyenler ve henüz Bilmiyoruz diyenler.

Kendisini duyu organlarımızla görüp, koklayıp, duyup, dokunamadığımız bir şeyi sadece zihnimizde yarattığımız bir imajla hissettiğimizi söyleyerek onun varlığını ispatlayamadığımıza göre. Ve yine yarın görüp, koklayamayacağımızın garantisi de olmadığına göre. Ne şimdiye kadar kesinlikle Vardır diyebildik, ne de yarından itibaren olmayacağını garanti edebiliriz.

5 yıl evvel bu temel düşünce ile agnostikliği benimsedim. ama agnostisizm, dini inanışar ve ateizmin arasında o kadar sıkışmış ve pasifize edilmiş durumda ki, içimde hep yolun sonunda ateist olacağım düşüncesi taşıdım. Buna rağmen her geçen gün agnostik yanım daha gelişti, daha kesinleşti. 'Henüz Bilmiyorum' diyebilenler agnostik, ve bunu cevap olarak kabul edemeyenler deist yada ateist olmuşlar. Sanırım bu birazda insanın gururu ve egosuyla ilgili. herşeyi bilmek zorunda olduğunu düşünenler agnostisizmi benimseyemiyor ve kendine arkasında durabileceği uğrunda çatışabileceği bir taraf arıyor. Bilmiyorum demeyi kendilerine yakıştıramayanlar ya deist ya ateist oluyor.

Allah hak edeni hidayete erdirir. Seninde samimice yanlızca doğruyu görmek istediğini anlıyorum. İnşallah iman edişinde Allahın izniyle sana vesile olurum.

Bu videoda özellikle 7 - 15. dk arasını izlemeni istiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

bilmiyorum demek ne güzel bir söz...

en koyu teistlerde tanrıyı bilmezler...

hatta o bilinemez derler...

onu kavramaya kalkışmayı hem edepsizlik sayanlarda var...

insanın bildiği şey basittir değeri azalır üzerinde uğraşılacak konuşulacak pek bişeyi kalmamıştır...

ama bilinmeyen üzeinde hep konuşulur düşünülür tartışılır ilgilenilir...

belki bu yüzden tanrı hiç bir zaman tam olarak bilinemeyecektir...

ne garip hem bilinmesi gereken hem de bilinmemesi gereken...

bilinirse sırrı tılsımı kaybolcak...

ama hiç bilinmezse de tamamen ilgisizliğe mahkum olacak...

tam anlamıyla saçmalıyor da olabilirim...

bilmiyorum...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Soru : Mavi burunlu yeşil sincap var mı?

Cevap : Bilinen canlılar arasında yok, ileride bu tarife uygun bir sincap türü olabilir.

Soru : Başka gezegenlerde hayat var mı?

Cevap : Henüz bilinmemesine rağmen Dünyada hayat var olduğuna göre benzer gezegenler ve hayatlar olabilir.

Soru : Superman var mı?

Cevap : Superman hayal kahramanı bir benzeri ile karşılaşılmamıştır. O nedenle yoktur.

Soru : Peri var mı?

Cevap : Peri hayali bir karakterdir. Yaşayan hiçbir benzeri yaratık yoktur. Aşağıdaki tanıma uygun bir yaratık ile bir röportaj yapılana kadar da yoktur.

Peri, birçok farklı kültürün efsane, folklor ve mitolojisinde bulunan bir ruh veya doğaüstü yaratıktır. Genellikle insan görünümünde, çoğunlukla çok küçük olduğu ve uçmak, büyü yapmak, geleceği görmek veya etkilemek gibi doğaüstü güçlere sahip olduğu düşünülmüş ve böyle tasvir edilmiştir. Vikipedi.

Soru : Allah var mıdır?

Cevap : Allah hayali bir karakterdir. Periler den, Süpermenden, Şirinler den, Ejderhalardan, Zeustan, Thordan farkı yoktur. O yüzden yoktur.

TunBagaTarhan, Çok büyük güçlere sahip bir yaratık çıksa ve ben sizin tanrınızım dese ve türlü mucizeler gösterse, Altılı sonuçlarını falan verse, ona Allah diye inanır mısın? Ne bileyim baldırını görmek ister misin? Yani onun gerçek tanrı olduğuna nasıl inanırsın?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Soru : Allah var mıdır?

Cevap : Allah hayali bir karakterdir. Periler den, Süpermenden, Şirinler den, Ejderhalardan, Zeustan, Thordan farkı yoktur. O yüzden yoktur.

İsim olana takılır...

Olmayana isim mi takılır...

istersen yüz defa güneş yok de....

Çık dışarı bak yok olduysa...Allah ta yok diyebilirsen...

Yoksa da, kendini kandırdığını, ama başkasını kandıramıyacağını da bil. Olmaz mı?

Link to post
Sitelerde Paylaş

İsim olana takılır...

Olmayana isim mi takılır...

istersen yüz defa güneş yok de....

Çık dışarı bak yok olduysa...Allah ta yok diyebilirsen...

Yoksa da, kendini kandırdığını, ama başkasını kandıramıyacağını da bil. Olmaz mı?

Periler, Süpermen, Şirinler, Ejderha, Zeus, Thor; bunlar isim değil mi? Hatta Kutanku var onu unuttuk...

O halde sen isimleri var diye bunlara da inanıyorsun he mi?.

"Elma yin mi?"

Not: Güneşe bakma artık.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Soru : Başka gezegenlerde hayat var mı?

Cevap : Henüz bilinmemesine rağmen Dünya’da hayat var olduğuna göre benzer gezegenler ve hayatlar olabilir.

buna ihtimal vermek mi mantıksız, yoksa bilmediğin halde, kesin yok demek mi.

senin gibi ateistlerin dindarlardan çokda farkı yok.

tarihinde equus tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...