Jump to content

Zoraki iyiler ve gerçek iyiler, kötüler..


Recommended Posts

Yazım uzun ve doğaçlamadır onun için sıkılan kişiler okumasın lütfen yada sadece başlığa bakıp cevap yazabilirsiniz çünkü içerik aynı sayılır, okumasanıda önemli değil başlık belli..

Aziz dostlarım, bu konu hakkında fikirleriniz nelerdir.

Bazı kişielr gerek korktuğundan, gerekse hapse atılmaktan yada cehenneme atılmaktan tırsıntı duyduğu için hem masummuş gibi tavır takınabilir AMA lakin ki öyle değildir;

Örneğin bir adam sırf korkak olduğu için sadece sevmediği kişinin başına kötü şeyler gelmesi için beddua etmekle yetinebilir, yada başına kötü birşey geldiğinde çok büyük bir sevinç ve tatmin duygusu hissedebilir, ama bunda fiziksel bir müdahalesi olmadığı için kendini oldukça rahat hisseder...

Örneğin madımakta insanları yakanlar pislikti ama bunları destekleyenler iyi biri gibi görünüyor anlatmak istediğim, kendileri elini taşın altına asla sokmaz ama başkaları yaptığında mutluluk duyar.

Öreğin devtettede böyledir, kumar oynamak suçtur ama altılı ganyan iddia oynatmaktan çekinmez devletimiz neden kazanan devlet kasası olacaksa kumar mübahtır.

Siz kendi çıkarınız için yada ailenizin çıkarı için suç işleyemezsiniz ancak devlet kendi çıkarı için çok insan öldürebilir ve yarattığı katillerle guru duyar ve bunu bastırmak için ise dini veya dünyevi kahraman şehit gibi isimler takıp teşvik ederler, halbuki garibim o derin devlet mevzularından bir haber bir insandı halbuki kendimizi kandırmaz isek buda cinayetler bütününden başka hiçbirşey değildir.

Geçmişte ülkemizin aldığı kellelerden gurur duyarız mesela, ne güzelde doğradık milleti biz güçlü ulusuz deriz mesela burada ne canlar gitti ne ler oldu sığ bir bakışla geçiştiririz..o eskidendi deriz ama günümüz içinde gerektiğinde örnek vermekten geri kalmayız.

başkasının adalet önünde en ağır cezalandırmaya çarptırılmasını istemek,te bir şiddet yolu değil midir? şiddet için aracı kullanmak değilmidir ? hanginiz istersiniz ki hasmınızın hapishanenede rahat etmesini ?

Sonra birysel olarak asla vuramayacağını kişiye linç esnasında önüne gelenin vurmaya çalışması ne demek ? vicdani sorumlululuğu ortak paylaşmak, fırsatı değerlendirmek ?

Haklı olduğun davada savaş ne demek ? kimse göre bir haktır bu?

Hiçkimsenin kendini kötü bulmaması herkesin iyi insan olduğunu iddia etmesi nedendir ? yapamadıklarından mı? yaptıklarından mı?

Şiddet sadece fizikselmidir ? fiziksel olunca maganda oluyorsunuzda, sizin ruhsal olarak yaralanmanız için ufaktan laf çarpmalar medenice mi oluyor?

Kim diyebilir ki benim aklımdan sadece insanların iyiliği geçiyor başka bir amacım yok.

paraya tapan bir toplum yaratılmış herkes paranın peşinde sonrada o paranın peşinden her türlü ahlaksızlığı yapan insana kötü insan demek neden? gerçi oda başarılı olmazsa, yok eğr başarılı olursa yaptıkları mübahlaşıyor orası ayrı...Hayatı zevki sefayla geçenlerin suçu yok mu? bir ek insan nasıl suçlu ilan edilebilir toplum dinamiklerinin suçu yok mu? koskoca bir sistemde 1 kişi sen suçlusun kötü insan..

İbrahim tatlıses vuruldu diye kahvede memnuniyetlerini dile getiren birbirini kutlayan insanlar oldu, ama ibrahim tatlıses gelse bu kişiler yalakalık yapıp yüzüne gülmeyeceklermiydi..

usamae bin ladine inanılmaz hayran olan ruhen aşırı derecede destekleyen bir dünya insan var ama gel beraber iki cihat edek dese dünyevi işini bırakmayı aklının ucundan geçirmezler sanırım, adam krallar gibi yaşayacakken tam tersi servetini bu uğurda harcıyor mesela cihat..ama useme bunlardan daha kötü biri..

Allah yoluna insan öldürmekte işin ayrı boyutu oda cinayeti meşrulaştırıyor ve iyi insan oluyorsunuz..ülke savaşlarıda öyle, güvenlikte öyle vesaire..

Suç işleme gibi birşeye ihtiyaç duymayacak kadar zengin olanların kendilerini masum ilan etmesine ne demeli..

Şimdi sorsak gene hepimiz çok iyiyiz orası kesin.

Mahalleden bir örnek ufak tefek bir adam vardı mahallede, efendi görünürdü bunu daha önce iri yarı birisi dövdü, o döven adamın arkasından bınlar yabani insan değil konuşmasını bilmez gibi laflar etti bu adam daha sonsa kendinden daha ufaklık sayılabilecek birinin ağzını burnunu kırdı hemde acımadan, bu adam ayrıca yerde yatan zavallı bir köpeğede kocaman taş attı kaburgaları kırılacaktı neredeyse..halbuki bunu ilk döven o bıyıklı abimiz çok daha zalim biri gibi görünüyordu ama orantılı bir güç kullandı, bu aciz ise daha acizini hastanelik etti. köepeğede taşı vurdu..

Bir insana dokunmaya korkan zavallı birinin köpek kedi gibi canlılara zulüm etmesi mesela..

Çok iyi insanların azıcık zenginleştimi hemen herkes Allah husurunda eşit söylemini birden unutup kendini çok daha önemli biri gibi görmesi..

yaşam hakkı kutsal değilmi ? bir karıncaya bile can veremezken Allah yarattı demeyip köpeğin kaburgasına taşı vurmak insanlık mı? o köpek o kişiden bana göre bin kat daha fazla yaşamayı hakediyor.

Sizce iyilik kötülük kavramı nedir, birisi kendi menfaati için ailesinde iyi bir yaşam kendine iyi bir yaşam kurmak için soygun yapıp birilerinide öldürmesi onun için kutsal sayılıyorsa ne olacak, bizim başka ülkeye saldırmamız bizim için kutsal rakip için öyle değilse kimse göre iyilik kime göre kötülük, bunun ölçüsü nasıl yapılabilir..

Bu arada dünyevi ölçütünü sormuyorum çünkü o belli iç okumaz suç ilemek önemli sonuçta zarar vermiş elbetteki daha büyük suçtur, birinin beni öldürmesi ile diğerinin sadece bol beddua etmesi, ölüncede sevinmesi bana zarar vermez o suçlu değildir sormak istediğim bu kişi yi birimi ? acaba elinden gelse neler yapardı bana mesela..

benim çıkardığım sonuca göre insanoğlunun tıpkı bir vahşi hayvan türü gibi bir doğası var ve ona göre yaşıyor, bir savaş var, kimisi daha fazla evilleşmişsede bu onu iyi biri yapmıyor sadece evcil yapıyor, dışarıda bir kurt sizi ısırsa ne kötü ama evdeki köpeğiniz iyi mi? yoksa doğa mı?

Bazıları gene gerçekten kötü biri gibi değil mesela kaddafi linç edilirken gidipte bir tekmede ben atayım demez ama öldüğüne mutlu olur.

Kısacası bütün bunları Allah görmüyor mu acaba ?

DÜnyevi işlerle uğraşmayın diyen bir çok insanın dünyevi ilere aşırı bağlı olduğunu otobüse ataş açılınca şişko bir sürü türbanlı teyzemizin kaçarken birbirini ezdiği ama ölenin küçük bir çocuk olduğu durumlarda var.

başkalarının bakın öleceksiniz diyen bazı kitlelerin kendileri sanki ölmeyecek gibi yaşamaları ve olası yaşam tehtidinde herkesten önce canının dedine düştüğü Allah tarafından değerlendirmeye alınacak mı?

Sizim fikirleriniz nelerdir iyilik kötülük kavramının ölçüsü nasıl olacaktır, elinden gelse dünyayı yakacak, başkalarının mutluluğundan mutsuzluk duyan, hep ben en iyi olayım diyen, ama tek yapamadığı cesaretsizlikten yada ceza yemekten yada karşındakinin bunu yeneceğinden yada vicdani yada cehenneme gideceğinden ötürü karşındakine kendi zarar veremeyen ama verilmesinden inanılmaz coşku duyan insanlar hakkında ne düşüyorsunuz ?

insanların çoğu böylemi? bu bir insan doğası mı? dincilere göre günah mı? ateistlere göre doğa mı ?

herşeyi yapıp iş zarar vermeye gelince tırsmak o kişiyi diğer herkesten iyi mi yapar?

O adam zengin kötüdür deyip zengin olmaya çalışmak, gerek dünyada gerekse cennette zengin olmak istemek nasıl bir istektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zoraki iyiler ve gerçek iyiler, kötüler

İnsanın yaptığı her şeyin ne ile sonuçlanacağını bilmemesi de iyiliğin ve kötülüğün ne kadar göreceli olduğunu gösteriyor.

Bugün yapılan kötü bir şey yarın iyilik olarak dünyaya dönebilir.

İyilik yaptığını düşünen bir babanın eylemleri çocuğuna kötülük olarak dönebilir.

İyi ve kötü, bir bilgi düzeyinde ve kişileri ilgilendiren bir sorun olmasının yanında toplumları ve zamanları da kapsayan bir içerik taşıyabilir.

Bir belirsizliğin içerisinde sürekli bir farkındalığı gerektiren bir çabadır, iyilik ve kötülük.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...