Jump to content

ZEMZEM SUYU ve FAYDALARI


Recommended Posts

ZEMZEM

Cum, 17/03/2006 - 01:00

Ka'be'nin yaninda bulunan kuyu ve bu kuyunun mukaddes suyunun adi.

Zemzem Arapca bir kelime olup "alcak sesle konusmak" demektir. Aslinda atlarin cikardigi alcak sese zemzem denir. Herhangi bir seyi muhafaza etmek icin de kullanilir (Ibn Manzûr, Lisanu'l-Arab, Beyrut 1956, XII, 237 vd).

Zemzem hakkinda Kur'ân'da herhangi bir âyet bulunmamaktadir. Ancak zemzem hakkinda nakledilen bazi rivâyetler vardir. Ibn Abbas'tan nakledildigine gore, Ibrahim (a.s)'in Hacer ve Sara adinda iki hanimi vardi. Hacer Ismâil (a.s)'in annesi idi. Ismâil (a.s)'in annesi Hacer ile Sara'nin arasinda gecimsizlik cikti. Gecimsizlik had safhaya varinca, Ibrahim (a.s) Yuce Allah'tan Mekke'ye gitmek ve Ismail (a.s.) ile annesi Hacer'i orada yerlestirmek uzere emir aldi. Ibrahim (a.s.) bunun uzerine hanimi Hacer ve oglu Ismâil (a.s)'i yanina alarak yola cikti. Ismâil (a.s) o zaman meme emen bir cocuktu. Uzun bir yolculuktan sonra nihâyet Mekke'ye vardilar. O tarihte Mekke'de hic kimse yoktu. Icecek su bile yoktu. Ibrahim (a.s) hanimi Hacer ve oglu Ismâil (a.s)'i buraya birakti. Yanlarinda yalniz bir su kirbasi ve biraz hurma vardi. Sonra Ibrahim (a.s) Sam'a gitmek uzere geri dondu. Hacer onun pesine takildi ve; "Ey Ibrahim, bizi bu issiz yere birakip nereye gidiyorsun? Bizi kime teslim ediyorsun" gibi sorular sordu. Defalarca boyle sorulari sormasina ragmen, Ibrahim (a.s) donup bakmadi. Nihayet (a.s); "Yoksa bunu sana Allah mi emretti?" diye sorunca, ibrahim (a.s) "Evet, Allah emretti" diye cevap verdi. O zaman Hacer; "oyle ise git. Allah bize yeter. O bizi korur" dedi. Ibrahim (a.s); onlari simdiki Zemzem kuyusunun ust tarafinda ve Ka'be'nin yerinin yukarisinda bulunan bir agacin altinda birakmisti.

Ibrahim (a.s) onlari birakip giderken, Mekke'nin ustundeki "Seniyye" denilen yuksek bir yerde durdu. Ka'be tarafina dondu. Ellerini acarak dua etti. Yuce Allah Kur'ân'da onun soyle dua ettigini haber vermistir:

Rabb'imiz, ben cocuklarimdan bazicini, senin Beyt-i Narâm (Harâm Ev)'inin yaninda, ekinsiz bir vadiye yerlestirdim. Rabb'imiz, namazi kilsinlar diye (boyle yaptim). Artik sen de insanlardan bir takim gonulleri, onlari sever (onlara kosar) yap ve onlari cesitli meyvelerle besle ki (sana) sukretsinler" (Ibrahim, 14/37).

Bir muddet sonra Hacer'in yiyecegi ve icecegi bitti. Susuzluktan halsiz bir hale dustu. Haliyle sutu de kesildi. Cocugu Ismâil (a.s) acliktan kivranmaya basladi. Onun aci halini gormeye dayanamayan annesi Hacer, yanindan uzaklasti. Yanindaki Safâ tepesine cikti. Belki cevrede birini gorurum diye etrafina bakti. Ondan sonra Merve tepesine gecti. Iki tepe arasinda yedi defa gidip geldi. Iki tepenin arasindaki cukur yeri kosarak geciyordu. Hz. Muhammed (s.a.s) onun bu hatirasi uzerine "Insanlar bu sebeple Safâ ve Merve arasinda kosmaktadirlar" diye buyurmustur.

Hacer, cocugunun halini gormek icin dondugunde, bir ses duydu. "Ey ses sahibi, sesini duyurdun! Eger sen bize yardim etme kudretine sahip isen, bize yardim et!" diye dua etti. Ondan sonra Zemzem kuyusunun yerinde bir melegi (Cebrâil'i) gordu. Cebrâil (a.s) ayagi veya kanadiyla yeri kaziyordu. Onun kazdigi yerden su gorundu. Hacer hemen suyu havuz gibi yapti. Ondan hem icti hem de kirbasina doldurdu. Su alindikca, yerinden kaynamayâ devam etti. Hz. Muhammed (s.a.s) bu hususta soyle buyurmustur:

Âllah Ismâil'in annesi Hacer'e rahmet etsin! O, Zemzem'i kendi haline biraksaydi, suyun etrafina kum gerip havuz havuz yapmasiydi, muhakkak zemzem akar ve bir irmak olarak devam ederdi" (Buharî, Sirb,10; Enbiya, 9).

Hacer bu sudan icmeye devam etti. Bu su onun hem susuzlugunu hem de acligini gideriyordu. Cocuguna da sut emzirip bakiyordu.

Yemenli Curhum kabilesinden bir yolcu kafilesi Sam'dan donuyordu. Onlarin yakinindan gecerken, Zemzem'in uzerinden kuslarin uctugunu gorduler. Bu vadide ne su ne de bir insan yoktur, diyerek hayretlerini belirttiler. Iki kisiyi vadiye gonderdiler. Onlar da oraya geldiler, Zemzem'i gorup kafileye haber verdiler. Kafile oraya geldi ve Hacer'e selam verdiler. Hacer onlarin selâmlarina mukabelede bulundu. "Bu su kimindir?" dediler. Hacer; "Benimdir" dedi. "Seninle berâber burada bulunmamiza musaade eder misin?" dediler. Hacer; "Evet" dedi. Ondan sonra orada berâber oturdular (ez-Zebidî, Sahihî Buharî Muhtasari Tecridî Sarih Tercemesi, trc. Kamil Miras, Ankara 1971, IX, 115 vd).

Ibrahim (a.s)'in duasi, Hacer'in teslimiyeti ve henuz kucuk bir bebek olan Ismâil (a.s)'in hatiri icin, Yuce Allah Zemzem'i boyle ortaya cikardi.

Fakat sonradan Curhum kabilesinin Allah'a isyani dolayisiyle, Yuce Allah Huzâa kabilesini onlara musallat etti. Huzâalilar, Curhum kabilesini oradan cikardi. Ka'be ve Mekke'nin idâresi Curhum kabilesinden Huzâa kabilesine gecti. Allah'in emir ve yasaklari orada yasanmaz oldu; halk, Ilâhî emirleri dinlemedi. O siralarda Zemzem suyu kurudu. Yeri bile kaybolup bilinmez bir hale geldi. Zemzem'in yeri, Abdulmuttalib zamanina kadar insanlardan gizli kaldi (es-Suheylî, er-Ravdu'l-Unf, Misir 1967, II, 7).

Cesitli rivâyetlere gore, Yuce Allah Abdulmuttalib'e ruyasinda Zemzem kuyusunu, simdiki bulundugu yerde kazmasini isaret etti. Abdulmuttalib de, bu ruya uzerine kuyuyu kazip Zemzem suyunu cikarinca, hem Mekke halki, hem de gelen hacilar ondan su ictiler. Zemzem suyu, Mescid-i Haram'da bulundugu, diger sular uzerine ustun oldugu ve Ismâil (a.s)'in kuyusu oldugu icin, Mekke'deki diger sulardan daha temiz idi (es-Suheylî, a.g.e., II, 95)

Zemzem suyu hakkinda cesitli ovucu siirler ve medhiyeler soylendi, yazildi. Zemzem suyu defâlarca temizlendi, kuyusu tamir gordu ve cesitli devlet adamlari tarafindan idare edildi (Bu hususta genis bilgi icin bak. el-Ezrâkî, Ka'be ve Mekke Tarihi trc. Y. Vehbi Yavuz, Istanbul 1974, 326 vd).

Islâm dinine gore suyu ayakta icmek hos karsilanmamis, oturarak icmek sunnet kabul edilmistir. Fakat Ibn Abbas'tan nakledildigine gore, Hz. Muhammed (s.a.s) Zemzem suyunu ayakta icmistir (ez-Zebîdî, a.g.e., XII, 54)

Yine Ibn Abbas'tan nakledildigine gore, Hz. Muhammed (s.a.s) (Haremi Serifteki) serbet dagitilan sebil mahaline geldi ve serbet istedi. Hz. Abbas (r.a) ogluna "Ey Fadl! Anana git yanindaki (hususi) serbetten dedi. Rasûlullah (s.a.s) serbetten Rasûlullah (s.a.s)'e getir!" dedi. Rasûlullah (s.a.s); "Hayir, bana su serbetten ver" diye buyurdu. Hz. Abbas (r.a): "Ya Rasûlullah! halk, buradaki serbete ellerini sokuyorlar" demisti. Hz. Muhammed (s.a.s); "Iste halkin ictigi bu serbetten ver!" buyurdu. Ondan sonra Hz. Abbas (r.a)'in sundugu umumi serbetten icti ve Zemzem kuyusuna geldi. Hz. Abbas (r.a)'in cocuklari burada kuyudan su cekiyorlardi ve hacilara dagitiyorlardi. Hz. Muhammed (s.a.s) onlara; "Suyu cekiniz! Siz hayirli bir is isliyorsunuz"diyerek onlari taltif etti. Ondan sonra "Halkin hucum etmesi endisesi olmasaydi, ben de devemden iner, hatta kuyunun ipini (eliyle omuzunu isaret ederek) suraya kor sizin gibi cekerdim, buyurdu (ez-Zebidî, a.g.e., VI, 126).

Butun bu rivayetlerden anlasildigi gibi, Zemzem suyu, Islâm dinine gore mukaddes olarak kabul edilen bir sudur. Acligini gidermek icin icen kisinin acligini, susuzlugunu gidermek icin icenin susuzlugunu giderir ve sifa niyetiyle icene de sifa sunar. Dunyanin her yerinden hac ve umre icin Mekke'ye giden mu'minler, memleketine Zemzem suyundan goturmekte ve yakinlarina ikram etmektedirler.

Nureddin TURGAY

DUNYADAKI EN SAGLIKLI SULARDAN BIRISIDIR ZEMZEM SUYU

  • Yillardir Zemzem suyu uzerinde Batili ve Musluman bilimadamlarinin yaptiklari arastirmalar sonucu ulasilan neticelerden baslicalari sunlarAvrupa’da labaratuarlarda yapilan arastirmaya gore Zemzem suyu diger sulara gore cok daha az kukurt tasimaktadir.

  • Yine ayni arastirmaya gore diger sulara gore cok daha besleyicidir ve cok daha fazla mineral barindirmaktadir.

  • Kaynagi henuz bulunamamistir. Nereden geldigi su anki teknolojiye gore bile bilinemiyor. Yakinlarinda hicbir kuyu yok ve denize de 80 km uzaklikta. Bu sartlarda suyunu denizden veya baska bir kuyudan almasi imkansiz. Nasil oluyor da yillardir suyu bitmiyor, bunu kimse bilmiyor.

  • Acligini gidermek icin icen kisinin acligini, susuzlugunu gidermek icin icenin susuzlugunu giderir.

  • Sadece 1,5 metre derinligindeki ufacik bir kuyudan cikan su, hac mevsimi boyunca milyonlarca hacinin tum su ihtiyacini karsilamaktadir ve hicbir zaman ne azalma ne de kuruma gostermemektedir.

  • Dunya Saglik Orgutu (WHO)’nun raporlarina gore Dunya’daki en icilebilir ve saglikli sulardan biri.

  • Amerika’da yapilan test sonuclarina gore Dunya’da icinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su zemzem suyu. Yani zemzem mikrobik hastaliklara karsi etkili olan florurleri barindiriyor.

  • Bir baska ozelligi ise kalsiyum ve magnezyum tuzlarinin oraninin yuksekligi idi. Bu ise yorgun insanlarin yuzlerine surdukleri zaman neden ferahladiklarini izah ediyordu.

  • Bir baska arastirmada Zemzem suyunun mayalama ozelliginin de bulundugu ortaya cikti. Alman kimyacilar, Zemzem’in normal bir su ile karistirildiginda baskin gelip butununu Zemzem ozelligine cevirdigini belirtiyorlar.

ve daha onlarca faydası...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ne mübarek topraklarmış, biri o topraklarda tuvaletini yaptımı o ne olur fikri olan varsa söylesin lütfen,? Çünkü kutsal topraklar orası ve kutsal topraklarda mantık icabı tuvaletini bile yapmaman gerek, şu zemzem suyunda hikmet arayacaklarına altlarındaki petrolün ne gibi maddelerin değişiminde oluştuğunu bir irdeleseler, dünyanın yaşının kaç bucak olduğunu görürlerdi, daha altlarında yatan hazineden bahsetmezler ama kıytırık bir su kaynağından hikmet ararlar, o zaman Türkiye tam kutSanmış bana göre, hem 4 mevsimi yaşıyor hemde her çeşit su kaynağı var.

Bitmez bu arap hayranlığı, tamam nostalji bazen güzeldir ama pestilini çıkaracak kadar hayran olmak neyin nesi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hurmanın faydaları

zemzemin

namaz kılmanın

Bu dünyada araplara veya islama has şeylerin dışında faydası olan şeyler yokmudur yahu. Ne yani bunların çok az olduğu veya olmadığı yerler hemen ölüyorlar mı? Mesela japonya adamlar hayatlarında zemzem içmişlermidir, namaz kılmışlarmıdır ama ortada ben 100 yaşında bir sürü japon teyze amca görüyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zemzem suyunun faydalı olduğu doğru olabilir. Fakat bunu kutsallaştıran araplardır. Aslında bundan bin küsür sene önce çıkan her suyu kutsal görmeleri gerekmektedir. Çünkü orada su kıtlığı var.

Zemzem suyunun çok çok faydalı olduğu dünyaca bilinse, kimse arapları felan takmaz o suyu onların elinden alır. Nasılki petrolü alıyorlar, o suyuda alırlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zemzem suyunun faydalı olduğu doğru olabilir. Fakat bunu kutsallaştıran araplardır. Aslında bundan bin küsür sene önce çıkan her suyu kutsal görmeleri gerekmektedir. Çünkü orada su kıtlığı var.

Zemzem suyunun çok çok faydalı olduğu dünyaca bilinse, kimse arapları felan takmaz o suyu onların elinden alır. Nasılki petrolü alıyorlar, o suyuda alırlar.

Uzay hep aynı seyler etrafinda donup duruyosun bu bilinse o bilinse bilmem ne olsa....Zemzem suyunun faydaları herkes tarafndan kabul edilmiş ph değeri çok yuksek mükemmel bir su...ve dünya saglık orgutu tarafndan kabul edilmis...Dunya da o kadar doğal su var iken nerden gelindiği bilinmeyen ictikce hic eksilmeyen diğer sulardan icerik olarak çok farklı bu suyun özelligi ne diye düşün bunca şey düşünecegine...

ama gel gelelim körlük....

tarihinde insaf tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Uzay hep aynı seyler etrafinda donup duruyosun bu bilinse o bilinse bilmem ne olsa....Zemzem suyunun faydaları herkes tarafndan kabul edilmiş ph değeri çok yuksek mükemmel bir su...ve dünya saglık orgutu tarafndan kabul edilmis...Dunya da o kadar doğal su var iken nerden gelindiği bilinmeyen ictikce hic eksilmeyen diğer sulardan icerik olarak çok farklı bu suyun özelligi ne diye düşün bunca şey düşünecegine...

ama gel gelelim körlük....

körlük değil mantık yürütüyorum. o kadar faydalı, hayat kurtaran bir su olsa araplara yar etmezler diyorum. sağ kulağımı sağ elimle gösteriyorum. düz mantık yani.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gerçekten çok bilimsel kelimeler cümleler kuruyosun apışıp kalıyorum:)Elim ayağıma dolaşıyo... :)

hadi ya aynı şeyi bende sana diyecektim kardeş. elim titriyor bakale. zemzem suyunun faidaları. breh breh breh. ne kadar mükemmel üstü bir konu. cern de deney yapanlarda kimmiş. höyt.

Link to post
Sitelerde Paylaş

hadi ya aynı şeyi bende sana diyecektim kardeş. elim titriyor bakale. zemzem suyunun faidaları. breh breh breh. ne kadar mükemmel üstü bir konu. cern de deney yapanlarda kimmiş. höyt.

Sen kendini düşünmüyosn zemzem suyunu düşünmeni beklemezdim...amaaan boşveerr diğer sulardan coook farklıymış...ph dğeri çok yuksekmış kükürt içeriyomuş ve mineral değeri yuksekmış who örgütü tarafından en sağlıklı su olarak gösteriliyomuş kaynağı bilinmiyomuş hac mevsiminde milyonlarca kişi içmesine rağmen hiç eksilmiyomjş...BANANE de geç :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sen kendini düşünmüyosn zemzem suyunu düşünmeni beklemezdim...amaaan boşveerr diğer sulardan coook farklıymış...ph dğeri çok yuksekmış kükürt içeriyomuş ve mineral değeri yuksekmış who örgütü tarafından en sağlıklı su olarak gösteriliyomuş kaynağı bilinmiyomuş hac mevsiminde milyonlarca kişi içmesine rağmen hiç eksilmiyomjş...BANANE de geç :)

tamam. zemzem suyu faydalı bir su. müslümanlarcada kutsal sayılır. milyonlarca hacı oradan su içer ama hiç eksilmez.

ok?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Kaynagi henuz bulunamamistir. Nereden geldigi su anki teknolojiye gore bile bilinemiyor. Yakinlarinda hicbir kuyu yok ve denize de 80 km uzaklikta. Bu sartlarda suyunu denizden veya baska bir kuyudan almasi imkansiz. Nasil oluyor da yillardir suyu bitmiyor, bunu kimse bilmiyor.
Kaynağının bulunamamasının tek sebebi ''çarpılırz'' korkusuyla araştırmaktan korkmalarıdır. Yoksa ''hiçbiryerden gelen sozsuz kaynak'' olduğu açıkca görülebilse müslümanlar bunu götlerini yırtarak tüm dünayya bağıra bağıra duyurmak için herşeyi yaparlardı.
Acligini gidermek icin icen kisinin acligini, susuzlugunu gidermek icin icenin susuzlugunu giderir.
Buna gerçekten inanıyorsan iki hayta boyunca zemzem suyu dışında hiçbirşey tüketmeden yaşamayı deneceyecek cesaretin olmalı, birilerinin olmalı.Yeme içme sadece zemzem iç bakalın ne olcak.

Zemzen suyunun gerçekte nasıl bir bok olduğunu örenmek isteyen bişr miktar alıp herhangibir bağımısz laboratuarda onu test ettirsin, ama numuneyi verirken ''bu zemzem suyu''' demeyin. Ne olduğunu bildirmeden test ettirin istediğiniz laboratuvara, hatta özellikle müslüman bir laboratuvara...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...