Jump to content

Ateistler et yememeli


Recommended Posts

Maymundan geldiysek hayvan haklarını korumamız gerek diye düşünüyorum, hayvanlara mezbahalarda yapılan eziyetlerin görüntülerini sürekli izliyoruz, artık makine olmadıklarını ve acı çektiklerini de biliyoruz. Öyleyse hayvan haklarını ve doğayı korumak adına et yemekten vazgeçmeliyiz. Biz eğer kendimizi bu doğanın bir parçası olarak görüyorsak doğayı da korumak zorundayız, ki ben maymundan geldiğimize pek inanmayan bir insan olarak bunları söylüyorum..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 177
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Et yememeliyiz mantıklı değil.Bu sisteme bende karşıyım bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı et yenmemesi gerekiyorsa da yenmemeli ama direk et yememeliyiz ne kadar mantıklı bir tutum ? En etkili çözümler bulunmalı et yememe son çare gibi bir çözüm olmalıdır çünkü etsiz olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Et yememeliyiz mantıklı değil.Bu sisteme bende karşıyım bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı et yenmemesi gerekiyorsa da yenmemeli ama direk et yememeliyiz ne kadar mantıklı bir tutum ? En etkili çözümler bulunmalı et yememe son çare gibi bir çözüm olmalıdır çünkü etsiz olmaz.

Aynısından istiyorum ...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çok yanlış bir açıklama olmuş. Et yemeden asla olmaz. Evrim teorisini çarpıtarak vejetaryenlik ideolojisini savunmak için kullananlara Evrim Ağacı ekibinden reddiye:

Vejetaryenliğin Çöküşü:

İnsan, her ne kadar et temelli diyete geçmiş bir hepçil (omnivor, hem et hem ot yiyen) bir hayvan türü olsa da, tıpkı atalarımızda olduğu gibi günümüz insanları içerisinde de yoğun bir çeşitlilik vardır. Her insan ait olduğu tür bakımından hepçildir, öyle de olmak zorundadır. Ancak bireylerin şahsi tercihleri, bu hepçillik içerisinde çeşitli değerler alabilir. Kimi insan tamamen etçildir ve hiç ot yemezler. Aslında yiyebilirler (çünkü hepçildirler) ancak yememeyi tercih ederler. Benzer şekilde, kimi insan da sadece bitkisel ürünleri tüketirler ve hiç et yemezler (vejetaryenler). Bunlar da aslında et yiyebilirler (çünkü hepçil bir türe aittirler) ancak yememeyi tercih ederler. Geriye kalan çok geniş bir kitle ise, normal bir şekilde, türünün gerekliliği olarak hem et, hem ot ile beslenirler. Elbette bunları da kendileri içerisinde alt gruplara ayırmak mümkündür. Kimi daha sık olarak et tüketir, kimi daha sık olarak bitkisel besin tüketir. Ancak diyetleri (beslenmeleri) dahilinde mutlaka et de, ot da vardır.

Tamamen etçil olan az sayıda insan olsa da, et yemeye ciddi şekilde karşı olan çok sayıda vejetaryen bulunmaktadır. Genellikle bu kişileri vejetaryen olmaya iten temel faktörler ailelerinin vejetaryen olması, bir hayvanın kesilişini görmeleri sonucu tiksinmeleri, et tadını beğenmemelerine sebep olan genetik bir varyasyona sebep olmaları, et yemeleriyle ilgili geçmişte başlarına gelen olumsuz bir olay (ciddi bir hastalığa yakalanmak gibi) veya tamamen kültürel birikimleri dahilinde şahsi tercihleri olabilmektedir. Etçil insanların bu tercihleri ise genelde inattan, ailevi baskılardan veya yeşillik yemekten zevk alamamalarından kaynaklanmaktadır. Fakat meyve de dahil hiçbir bitkisel besin yemeyen etçillerin sayısı yok denecek kadar azdır. Bizi, Evrim Ağacı olarak şahsi tercihler ilgilendirmemektedir. Bizim için önemli olan bilimsel gerçekler ve verilerdir.

Sadece diyetleri "vejetaryen", "hepçil", "etçil" olarak değil, bu kategorileri de kendi içinde alt kısımlara ayırabileceğimizi söylemiştik. Çok katı ve fanatik vejetaryenler veya etçiller olabileceği gibi, et yemenin önemini bilen ancak tiksindiği için yiyemeyen ve farklı şekillerde bu eksiğini gidermeye çalışan, aklı başında insanlar da bulunmaktadır. Ancak burada size diyet dersi verme niyetimiz yok, bu yüzden bu konuları araştırmayı size bırakıyoruz. Şimdi, bilimsel tartışmalara dönelim:

Aklı başında vejetaryenlerin değil ama fanatik ve gözü dönmüş, siyaset ve şahsi düşünceler ile bilimsel gerçekleri birbirinden ayıramayacak kadar cahilleştirilmiş bir kitle, hem Evrimsel Biyoloji gerçeklerine, hem de diğer alanlardaki bilimsel gerçekleri hiçe sayarak bazı argümanlar üretmektedir. Bu kişiler, insanların vejetaryenliğe şüpheyle bakmasına neden olmakta ve halk içerisinde önyargı oluşmasına neden olmaktadır. Kısaca bu kişilerin, kendi savundukları fikre faydadan çok zararı olmaktadır. Bu şekilde argümanlar ileri süren vejetaryenlere güzel bir örnek vermek ve bu örnek üzerinden fanatik vejetaryenlerin bilimsel hatalarını açıklamak istiyoruz:

Paylaşan grubun adı "vegankolektif", dolayısıyla Tarafsız bir kaynak olmadığı oldukça açık. Yine de hatalarını söyleyelim:

1) "Diş Yapımız Etçil Bir Tür Olmadığımızı Gösterir" Argümanı: Diş yapımızı anlatırken ciddi bir sahtekarlık yaparak insanın ağız yapısını diğer otçulların ve etçillerin yanına koymamışlardır. Koyulduğunda, ikisinin arasında bir yapısı olduğu görülür (köpek dişlerimiz avcılarınki gibi sivridir, molar dişlerimiz ise yassıdır). Ki zaten insan "etçil" bir tür değildir, "omnivor"dur. Ancak "otçul" bir tür de asla değildir!

2) "Dişlerimizin Çoğu Yassı Olduğuna Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Dişlerimizin bu yapıda olmasının sebebi, 4 milyon yıl öncesine kadar otçul ağırlıklı omnivor bir yaşam sürmemizdir. Ancak 4 milyon yıl öncesinde bu değişmiş, savanaya çıkmamızla etçil ağırlıklı bir diyete geçmişizdir. Beyin evrimimiz de bu sayede mümkün olmuştur.

3) "Yüzümüz Yassı Olduğuna Göre Avcı Bir Tür Olamayız" Argümanı: Dişlerimiz ısırarak avlanan hayvanlar gibi evrimleşmemiştir, zira asla böyle avlanmadık. Biz, beynimiz sayesinde hep silah kullanarak avlandık ve sonra yedik. Bu yüzden ağzımız ileri doğru hiç uzamadı, dişlerimiz tutucu şekilde sivrileşmedi. Bunlar, etçil doğamız olmadığı anlamına gelmez. Biz silahlarla avladık, elimizle parçalara ayırdık, sonra yedik. Bu yüzden diş yapımız diğer türlerinki gibi tam olarak etçil yapıda değil. Bilgi çarpıtması söz konusu yani.

4) "Avlanaya Yönelik Adaptasyonlarımız Olmadığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Gece görüşü, gece avlanan hayvanlar için geçerlidir. Her avcıda olması gerekmez. Diğer yetiler de aynı şekilde. İnsanın avlanmak için var olan bir silahı vardır: Zeka. Bu, nedense sayılmak istenmemiştir (zaten et yeme düşmanları, bunlara vejetaryen bile demek istemiyoruz, et yeme ile zeka arasındaki ilişkiye hiç değinmek istemezler).

5) "Bağırsaklarımızın Yapısından Ötürü Etçil Olamayız" Argümanı: Bağırsaklarımızın uzun olmasının nedeni otçul atalarımızdır. Dediğimiz gibi, tam etçil bir doğamız olduğunu kimse iddia etmiyor. Ancak, tekrar edelim... Otçul da değiliz! Zira otçul olmamız için selülozu sindirebilecek adaptasyonlarımız olmalı (çok gözlü mide gibi, apandiks gibi). İnsanda ne rudimenter (geviş getiren) bir yapı vardır, ne de apandiks selülozu sindirebilecek yapıdadır. Apandiksi neredeyse tamamen körelmiştir. Bunun sebebi otçul yaşamdan uzaklaşmamızdır.

6) "Midemizde Gerekli Bakteriler Olmadığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Midemizde et içerisindeki bakterileri öldürecek birçok enzim ve bakteri zaten bulunmaktadır. Et sindirimine katkı sağlayan hiç bakterinin bulunmadığı veya bunu sağlayacak adaptasyonların olmadığı iddiası bir yalandır. Örneğin midemizin asidik yapısı, yiyeceklerle gelen bakterileri ve virüsleri işlevsiz hale getirmeyi hedefler.

7) "Vejetaryenler Sporda Madalyalar Aldığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: İnsanın kesinlikle ete ihtiyacı vardır! Kahahuluların madalya alması, onların sağlıklı oldukları veya etten alacaklarını ilaçlarla takviye etmedikleri anlamına gelmez. İnsan, et ağırlıklı beslenmesi gereken bir omnivordur. Elbette ilaçlarla eksikler kapatılarak et yenmeyebilir. Ancak aynı şekilde, ilaçlarla eksikleri kapatılarak ot da yenmeyebilir.

8) "Et Yememiz Kültürel Evrimin Ürünüdür, Biyolojik Evrimin Değil" Argümanı: Videoda da görüldüğü gibi, et yeme evriminden çok kısa bahsedilmiş, uzak durulmuştur. Çünkü bu, Evrimsel Biyoloji'nin güçlenmesinden beridir var olan veganlar için ağır bir darbedir. Ancak itirazlarının aksine, kültürümüzden önce biyolojimiz et yiyecek şekilde evrimleşmiştir; daha doğrusu et yememiz evrimimize şekil vermiştir.

9) "Hiç Et Yememeliyiz, Et Yemek Çok Zararlıdır" Argümanı: Emin olun hiç ot yemeden et yemek veya hiç et yemeden ot yemek; et ile otu bir arada yemekten daha ölümcüldür. Boş bir argüman daha...

10) "İnsan Yavruları Bir Tavşanı Avlamadığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Son test ise muazzam bir cehalet örneğidir. Böyle bir test ancak bir cahil tarafından ileri sürülebilir. İnsan bebekleri asla avlanacak şekilde evrimleşmemişlerdir; her zaman anneleri tarafından beslenmişlerdir. Bu sebeple bir bebeğin tavşanı yememesi kadar doğal bir şey olamaz. Etçil olduğu tartışmasız olan bir kaplan yavrusu dahi, bir tavşan önüne konulduğunda onunla yemeden oynayabilir. Bu test, saçmalığın daniskasıdır.

Görüldüğü gibi bilime karşı tehdidin nereden geleceğini öngörmenin bir yolu yok. Çok basit bir konuda bile cehalet, bilim düşmanlığını doğurabilmektedir.

Bireyler, varyasyon olarak et veya ot ağırlıklı beslenebilir; ancak bu, türün et ağırlıklı bir tür olduğu gerçeğini değiştirmez. Yine de, tekrar ediyoruz: İnsan etçil de değildir, otçul da... İnsan hepçil bir türdür!

Evrim Ağacı, bilimsel sınırlar dahilinde, ne vejetaryenliği savunmaktadır, ne de tamamen etçilliği. İnsanın, ikisi arasında bir yerde olduğunu belirtmekte; ancak hangi tarafa yakın olacağını kişisel tercihi olarak görmektedir. Vejateryenlerin tercihine de, etçillerin tercihine de saygımız sonsuzdur. Bizim burada eleştirdiğimiz vejateryenlerin bilimsel gibi lanse edilen bilim dışı argümanlarıdır.

Vejetaryenler çoğu zaman etin üretim yönteminden ötürü etten uzak dururlar. Hayvanların toplu katlinden tiksindikleri için bir nevi koruma içgüdüsüyle bunu yaparlar. Bu tercihe saygımız sonsuzdur ve Evrim Ağacı olarak biz de, asla et üretimi için kitlesel katliamları desteklemiyoruz! Ancak üretim konusundaki insan temelli hatalarımız ve duygusallığımız, bilimsel gerçekleri örtmek için kullanılamaz ve kullanılmamalıdır! Biz, her ne kadar içimiz yanıyor olsa da bilimsel gerçekleri, duygusal tesellilere tercih ederiz. Ancak eğer ki toplu et katliamlarına karşı bir organizasyon olacaksa, memnuniyetle destek oluruz. Zira günümüzde artık yapay et üretebilmeyi bile başarabilecek bir noktadayız. Saçma bir sebeple et tüketimine karşı olmaktansa, et üretim tekniklerini geliştirmeye yönelik çabalar sarf edilmelidir.

Benzer bir şekilde, eğer ki biri hiç bitkisel besin tüketilmeden tamamen et tüketimini savunacak olursa ve bunu yukarıdaki gibi sığ ve cahil bir argümana oturtacak olursa, buna da karşı çıkılmalıdır. Ancak şimdiye kadar hiç "Sakın ot yemeyin!" diyen bir argüman görmedik. Görecek olursak, ona da ilgili ve bilimsel cevapları veririz. Fakat örneğin aşırı et tüketiminin, daha doğrusu aşırı hayvansal protein alımının gut gibi sıkıntılı hastalıklara neden olduğunu, kalp krizi riskini arttırdığını, vücuttaki yağlanmaya sebep olduğunu (etin kalitesine bağlı olarak) önemle belirtiriz.

Uzun lafın kısası, herkes diyetindeki dengeyi sağlamalı, sadece etten sağlıklı bir şekilde alınabilecek besinlerle, sadece bitkisel besinlerden sağlıklı bir şekilde alınabilecekleri besinleri bir arada tüketmelidirler.

Umarız faydalı olmuştur

https://www.facebook...211958915528858

tarihinde freand tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Hayvan yemenin yanlışlığına inanmıyorum. Bir canlıyı yemek ancak kendisinin varlığından haberdar olabileceği bilinç seviyesine ulaştığında sorun yaratır benim için.

Böyle olmaması için de bir sebep göremiyorum. Hayvanların içerisinde, orada bir yerde, bizim anladığımız şekilde acı çeken biri yok. Sadece acıya yaşama içgüdüsüyle tepki veriyor. Ama bu acıyı deneyimleyen biri yok ortada, bizim aşırı empatimiz de durumu başka boyuta taşıyor.

Hayvanların avlanmasında belirli bir kriterlere uyulmalı tabii.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Böyle olmaması için de bir sebep göremiyorum. Hayvanların içerisinde, orada bir yerde, bizim anladığımız şekilde acı çeken biri yok.

tam bir müslüman gibi yazmışsın.. hayvanlarda ruh yoktur hiçbirşey hissetmezler robot gibidirler diyen müslümanlar gibi.. hayatında hiç hayvan görmemiş gibi..

fiziksel olarak acı veya korku duyma, belli bir beyin hacmine sahip her hayvanda aynı şekilde gerçekleşir.. algılar ve beyindeki süreçler aynıdır.. yani fiziksel ve somut süreçler.. sen acıyı soyut birşey mi sanıyorsun yoksa??

hayvanlar tıpkı insanlar gibi acı korku sevinç merak ve mutluluk duygusunu hissederler. özellikle bazı hayvanlarda çok ileri düzeydedir.. bir ineğin veya köpeğin canını yakmaya, şiddet uygulamaya çalış bakalım neler oluyor.. insan neden tepki veriyorsa onlar da aynı nedenden tepki veriyor..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Maymundan geldiysek hayvan haklarını korumamız gerek diye düşünüyorum,

ki ben maymundan geldiğimize pek inanmayan bir insan olarak bunları söylüyorum..

Hayvan haklarını korumak çin hayvandan geldiğimizi kabul etmek şart değil mi yani, şart mı yoksa?

O halde tüm yazdıkların boşuna. Neden konu ''maymundan gelmekl''e başlayıp sonra bunu tamamen önemsiz kılacak şekilde sonlanmış? Ne dediğini ne sorduğunu ne önerdiğini bilmiyorsun çünki. Aklında bişeyler karıştı, sen de saçmaladın.

Zaten hayvan hakları diye bişey var, ateistler karşımıymış hayva haklarına? Ne istiyorsun sen?

tarihinde NiHiL tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Vejetaryenliğin Çöküşü:

değil. Bilgi çarpıtması söz konusu yani.

4) "Avlanaya Yönelik Adaptasyonlarımız Olmadığına Göre Etçil Olamayız" Argümanı: Gece görüşü, gece avlanan hayvanlar için geçerlidir. Her avcıda olması gerekmez. Diğer yetiler de aynı şekilde. İnsanın avlanmak için var olan bir silahı vardır: Zeka. Bu, nedense sayılmak istenmemiştir (zaten et yeme düşmanları, bunlara vejetaryen bile demek istemiyoruz, et yeme ile zeka arasındaki ilişkiye hiç değinmek istemezler).

yazılanlar tamamen et yemeyi savunanların çarpıtmaları..

sadece bir tanesine cevap vericem, o da yeter zaten..

insan doğal yöntemlerle avlanamayan bir hayvan.. elini dişlerini vs. kullanarak avlanamıyor. hızı da uygun değil.. bugün yediği hayvanları vahşi doğadaki haliyle, aletsiz yani saf insan olarak avlayamaz..

en ilkel atalarımız sadece küçük sürüngenleri ve böcekleri avlıyordu.. büyük hayvanları avlamaya sadece alet kullanarak başarabilmiştir.. ilk bizonu geyiği vs. böyle avlamıştır..

kısacası insan diğer hayvanlardaki gibi doğal haliyle avlanamaz.. bu da insanın avlanmasının ve hayvan yemesinin doğal yollardan gerçekleşmediğini, ancak alet kullanmaya başladıktan sonra, yani kültürel alana geçtikten sonra başlamıştır.. kültür de zaten doğanın bittiği yerde başlıyor..

vejetaryenlerin et yemeye karşı çıkmalarının temel nedeni hayvanlara yapılan şiddet ve işkencelerdir.. doğdukları andan öldürülene kadar..

ama et yiyenler çıkıp da "insan et yiyen bir varlıktır, et yemek doğaldır" demeye başladığında vejetaryenler buna karşı argümanlar getirir.. bu yazıdaki argümanlar da bunu sonucu.. vejetaryenliğin çıkış noktası kesinlikle bu değildir.. aksini iddia etmek zadece bilgisizliktir..

tarihinde BABAYARO tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Doğanın bir parçası olduğumuz için yiyoruz zaten.İnsan evrim gereği hepçildir.

insan doğanın bir parçası değildir artık.. doğadan ayrılalı uzun zaman oldu..

şöyle bir etrafına, inan yaşamına, evde işte sokakta yaptığın şeylere, yediğin içtiğin giydiğin şeylere bir bak.. bunların nesi doğal?? doğada var mı böyle şeyler??

insan kültürel alana geçtiken sonra doğadan ayrılmıştır.. hiçbirşeyi doğal olarak gerçekleşmediği gibi et yemesi de kesinlikle doğal olarak gerçekleşmiyor.. her şey yapay, her şey mekanik, aletsel, düşünülmüş vs..

Link to post
Sitelerde Paylaş

et yemeye alışanlar, kebaptan dönerden vazgeçemeyenler istisnasız aynı bahaneleri getiriyor.. ya "proteini nerden alıcaz" derler, ya "hayvanlar da birbirini yiyor" deler, ya da "bak köpek dişlerimiz varrrr yaaa" derler..

et yemeye karşı çıkanların asıl nedeninin hayvanlara kitlesel olarak uygulana şiddet, işkence ve katliamlar olduğunu, yani olayın temelde etik bir tutum olduğunu görmek istemezler.. görseler bile "napalım böyle gelmiş böyle gider" derler en fazla.. tıpkı yaşlı bir ninenin "napalım dünya düzeni böyle" demesi gibi..

şuradaki uzman görüşlerine ve diğer yazılara bir bakın.. olmadığınız bir şey hakkında haybeye konuşmayın..

http://goodfoodproje...rts-say/quotes/

tarihinde BABAYARO tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

aksini iddia etmek zadece bilgisizliktir..

Vejetaryenlik duygu sömürüsüne dayalı bir ideolojiden başka bir şey değildir. Bilim onların foyasını ortaya çıkarmaktadır. Başlığı açan kişi utanmadan evrimsel biyolojiyi alet ediyorsa cevabını alır.

Primatlar otcul değil hepcil canlılardır. Hatta şempanzeler Bushbaby denen küçük primatları avlayıp çiğ çiğ yemeleriyle meşhurdur. Bak sana Wikipedia'dan veri.

The common chimpanzee has an omnivorous diet, a troop hunting culture based on beta males led by an alpha male, and highly complex social relationships.

A recent study revealed the use of such advanced tools as spears, with which common chimpanzees in Senegal sharpen with their teeth and use to spear Senegal bushbabies out of small holes in trees

Link to post
Sitelerde Paylaş

ben maymundan geldiğimize pek inanmayan bir insan olarak bunları söylüyorum.

Böyle şeyler yazan bir insanın ateisti bırakın agnostik olması bile mümkün değildir. Ateizmin adını kullanarak kendi vejetaryenlik ideolojisini destekleyecek adam topluyor, sakın kanmayın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

ben maymundan geldiğimize pek inanmayan bir insan olarak bunları söylüyorum.

Böyle şeyler yazan bir insanın ateisti bırakın agnostik olması bile mümkün değildir. Ateizmin adını kullanarak kendi vejetaryenlik ideolojisini destekleyecek adam topluyor, sakın kanmayın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

verdiğim linkteki yazıları oku derim.. birşeyler öğrenirsin..

vejetaryenlerin duygu sömürüsü yapmada ne gibi çıkarları var??

bir insanın et yemeyin demesinde ne gibi bir kişisel çıkarı var??

vejetaryenlik tamamen etik bir tutumdur..

sen çiftliklerde hayvanların hangi koşullarda yaşatıldığını biliyor musun??

hayvanların şiddet ve işkenceye uğratılıp öldürülmesine karşı çıkmak, insanların şiddet işkence çekmesine ve öldürülmesine karşı çıkmaktan farksızdır.. neden insanlara bunun yapılmasına karşıyız??

neden hiç tanımadığımız insanlara şiddet ve işkence yapılmasına ve öldürülmesine karşıyız?? bize bunu söyleyen nedir?? matematik bilimi mi? atronomi mi?? kimya mı? yoksa bu tamamen etik yani insani birşey mi???

sen şuna cevap ver: şiddet ve işkence yapıp hayvanları öldürmeye karşı mısın?? hergün binlerce hayvana yapılan vahşete karşı söyleyecek bir sözün var mı?? işte et yediğin sürece bunlar devam edecek.. bunlar sizin için yapılacak..

ilkel bir alışkanlığı sürdürmek için nelere mal olduğunuzu görün..

Link to post
Sitelerde Paylaş

et yemeyi hararetle savunanların, "hayvanları yemeliyiz çünkü inekler ve koyunlar kesilmek ister, onların fıtratında bu var" diyen müslümanlardan farkı yoktur..onlar da bütün hayvanların insan için yaratıldığını ve yemenin normal olduğunu söylüyorlar..

bu insanlar insanlığın kültür ve uygarlığı keşfettiğini, bir takım değerlere ve etik önermelere sahip olduğunu hiç düşünmüyorlar.. hayvanlar söz konusu olunca hep birden mağara adamı oluyorlar.. sanki insanlık bir adım bile ilerlememiş gibiler.. hatta gerilemiş insanlık, çünkü ilkel atalarımız hayvanları böyle çiftliklere kapatıp işkence etmiyordu..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...