Jump to content

Müslüman bir ülkede kadın olmak: Sema Kaygusuz yazısı


Recommended Posts

Sema Kaygusuz'un fransada bir gazetede yayınlanan yazısının ilk cümleleri...

Benim için Müslümanlık, beklenmedik zamanlarda yüzüme vurulan, hazırlıksız yakalandığım bir kimliktir. Dinsiz biri olup kendi ülkemde dilediğimce yaşamama rağmen, Avrupa’da herhangi bir şehre, Paris’e, Berlin’e, Zürih’e adımımı atar atmaz Müslüman bir kadın olarak tanımlanırım. Bir restoranda şarap içmem daima hayret uyandırmıştır. Türkiye’den geldiğimi bilen insanlar bu sahneyi ne kadar yadırgadıklarını saklamayamazlar. Nüfusunun yüzde doksan dokuzunun kesinlikle Müslüman addedildiği ülkemde bile bir kez olsun şarap içtiğim için yadırganmamışken, Avrupa’da günahkar bir kadının huzursuzluğuyla kadehimi yudumlarım...

Yazının tamamı için:

http://t24.com.tr/ha...in-olmak/212590

--------

Şimdi kendisinin,

Türkiye'nin neresinde ve hangi semtinde yaşadığını merak ettim.

Yaşadığı şehir ve semt neresi ise onun dışındaki yerleri bildiğinden şüphe duydum.

Kendini dinsiz olarak adlandırmasına rağmen, toplumunu şekillendiren islam dini hakkında pek bir şey bilmediğini, islamı ve dinleri analiz etmediğini düşündüm...

Siz?

tarihinde ozgur_dusun tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ayrıca başlıkta yanıltıyor. "Müslüman bir ülkede kadın olmak" sanki nüfusunun çoğunluğunu oluşturduğu tüm müslüman olan ülkelerde ve şeriat ile yönetilen ülkelerde bulunmuş ona göre anlatıyor...

Bahsettiği şey avrupa'ya gittiğinde bazen karşılaşılabilen önyargılar... Vatandaşı olunan ülke ile dini özleştirmek gibi.(ki bu konuda haklı)

Bir de şunu söylemiş ve savunmuş:

Türkiye’nin geniş bir kesimi İran gibi olmaktan öylesi ürker ki baş örtülü kadını tehdit olarak algılar. Bugün Avrupa’da da aşağı yukarı benzer bir ürküntü var. Niyeyse kimse başörtüsünün bir kadının evden çıkma aracı olduğunu akla getirmez. Halbuki muhafazakar ailelerden gelen birçok genç kadın baş örtüleri sayesinde evden çıkabilmiş üniversitelere gidebilmişlerdir.

Dediği gibi bazı kadınlar başörtüsü takarak eğitim görebilmiştir.

Ancak keşke dışarı çıkmak isteyen kadınları başörtüsüne muhtaç bıraktıran, dışarı çıkmalarına "araç,vesile" olan o başörtüsü vs. getiren dini de eleştirseydi.

Kadınların eğitim alabilmek için başörtüsüne muhtaç olmaması gerektiğini ve "normalleştirilmemesi" gerektiğini de ekleseydi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

YALAN.......Kınıyorum bu tarz yazarları eğer içinden geçeni söylüyorlarsa bende internettin hoca değilim, oda bal gibide biliyor aradaki farkın ne kadar büyük olduğunu, yani rica ediyorum artık sırf böyle farklı görüneceğim diye aslı olmayan şeyler yazmayın....çok komik biraz sorumluluk hissediyorsa bu kişiler lütfen gerçeği yazsın.

Özgür düşün verdiğin cevap güzel olmuş..

hala ülkemiz iran olmaz şeriat gelmez kıyaslamayın diyor ama anlamıyor ki öyle olmamasının tek nedeni anayasadaki laiklik maddesidir, bak cübbeli ne diyor arap saflarına katılırım Türkiyeye karşı savaşırım yeterki şeriat gelsin diyor tebrik ederim dürüstlüğünden ötürü..

CÜBBELİ BENİM GÖZÜMDE BU TARZ İNSANLARDAN MİLYONLARCA KAT DAHA ÜSTÜN BİR İNSANDIR, bu şahıslar ise tam tersi kitap satsın gündemde olayım ne olursa olsun..

Ülkende dinsizliği yarım yangalakta olsa yaşıyorsan bunun sebebi ne acaba? sıkma kendin söyle ağzından bir laf çıksın ATATÜRK de LAİKLİK de korkma yahu saklama de...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Türkiye dindarlaşmıyor, tam tersine yeni liberal muhafazakarlık kisvesi altında hızla maneviyatını yitiriyor.

Sadece biçimsel bir töre haline gelen İslam, ibadet değil bir şölen artık.

Taptıkları tanrı sadece para kazanmayı öğütlüyor.

Yoksullar, dışlananlar mümin ya da dinsiz bütün ezilenler

her zamanki gibi aynı saflarda sömürülüyorlar.

buna ne dersiniz.

10 yıllık dinci iktidarın yeni zengin yaratması eleştiriliyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Valla ne sacmalamis okumadim ama burada bize davranis sekilleri genellikleninde ustunde su sekilde;

-Nereden geliyorsun?

-Türkiyeden.

-Haa Kürtsün!

-Yoo Türküm.

-Ok. Müslümansin.

-Hayir, ateistim.

-Annen baban müslüman tabii...

-Yoo onlarda ateist.

-E akrabalarin esin dostun (abartisiz bu sekilde, islamla iliskilendirmek zorunda seni, bir kara kasin bir kara gözün burda kimlik tanimlamana yardimci oluyor sadece).

-E senin anan baban esin dostunda scientolojiste benziyor ama.

Not: Yasanmis bir cok olaydan alinmistir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ne var bunda Avrupanın cahili yok mu sanıyorsunuz.İşlerine öyle geliyor ya da öyle düşünmek hakkımızda............

Bu kadının ne halt olduğu da belli değil.Başörtülü diyor türbanlılara zavallı....

Çıkmasınlar dışarı ,ya da universitede işi ne ? İlerde bunların adamı olarak kadrolaşmada yerini alacak sonuçta.Üstelik o derece dindarın işi ne dünyevi işlerle bilimle .Maşallah dünyaya bunlardan daha bağlısı yok!!!.....

tarihinde Mahidevran tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Müslüman olarak tanımlanan birinin şarap içmesi elbette garip birşey olarak algılanır, cübbeli şarap içse garip gelmez mi? kaldı ki ükemizde laiklik var bunu hala beynine sokamayan insanlar var? sen git o şarabı iranda içte görelim desen ama orada şeriat var burası Türkiye der geçer yahu kardeşim tamam işte ne güzel dedin nedir sebebi Laiklik...şimdi gelipte hükümet şeriat istemez diye abuk subuk konuşmasın bal gibide ister ama kolay değil, olursa öyle birşey bir daha şarap içsin değerlendirelim........şarap içmenin sebebi sarsılsada laikliktir....sen giy mini eteği gel bakalım fakir semtlerde bir gezelik beraber, yok yani sonra nişantaşında gezip buralar çok rahat demeyin..

Kaldıki kimse yalan atmasın bu bayan bu şekilde ingiltereye falan gitsin kimse ilgilenmez bile şarap içiyormuş herkes bakıyormuş falan yalan dolan yani..

Türkiyede elinde bira ile gezersen herkes bakar şimdi buradan mı yola çıkarak eleştiri mi getirelim, git kuytu köşede iç yada birahaneye bara falan git yani..

tarihinde internettin_hoca tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...