Jump to content

Beyinin karar verme mekanizmasının hızı...

Recommended Posts

İnternette gezinirken şöyle bir belgesel-video ya rastladım :

Şimdi burada söylenen şey doğruysa , aslında bir şeyi rastgele seçmemiz gerektiğinde aslında onu seçmeden 6 saniye önce seçiyoruz. Yani ne seçeceğimiz biz seçmeden 6 saniye önce belli. Bence bu çok ilginç bir olay. Kararı biz değil de bilinçaltımız veriyor. Ama seçmeden hemen önce kararımızı verdik sanıyoruz...

Sitelerde Paylaş

Dindarlar diyorki; asıl kararı allah veriyor. Siz kıçınızıda yırtsanız allah sizin ne karar vereceğinizi önceden biliyor.

Bilimde diyorki; asıl kararı 6 saniye önce beyin veriyor. Siz kıçınızıda yırtsanız beyin sizin ne karar vereceğinizi önceden biliyor.

O zaman biz boşuna yaşıyoruz. Haydi yarın topluca intihar edelim. :)

Sitelerde Paylaş

Bu çok dehşet verici bir şey. Şimdi biraz daha düşündüm de ... Beyin deterministtir. Yani aynı şeyi verirsen aynı şeyi alırsın. Aynı bir bilgisayar programı gibi bilgisayarda bir problem oluşmadıkça tamamen aynı girdiye karşı aynı sonucu verir. Önemli olan beynin bunlara ne çıktı verdiğidir. Biz inançla büyüdüğümüzde evrim gibi şeylere olumlu olarak bakmayabiliriz. Ama ateist olarak büyüdüğümüzde de tanrıya sıcak bakmayabiliriz. Çünkü biz sadece programı değiştiririz , determinist yapıyı değil... Bu program ise doğuştan farklı olabilir diye düşünüyorum. Mesela iki bebek aynı ortamda yetiştirilirse(farklı yerlerden alınmış) , olmaz ama tamamen aynı şekilde yetiştirilirse , bu bebeklere bir şeyler öğretilmeye başlandığında onun hakkındaki düşünceleri aynı mı olur? Mesela biri matematiği sever de öbürü sevmeyebilir mi? Eğer böyleyse biz şu anki düşüncelerimizi genlerimiz ve programımız sayesinde elde ettik. Belki dna mızdan bir parça farklı olduğu için ateistsiz. Belki de ailemizin küçükken bize kızdığı bir an yüzünden ateistiz. Eğer böyleyse , özgür irade denen şeyi yalanlamış olmuyor muyuz?

Sitelerde Paylaş

İnternette gezinirken şöyle bir belgesel-video ya rastladım :

Şimdi burada söylenen şey doğruysa , aslında bir şeyi rastgele seçmemiz gerektiğinde aslında onu seçmeden 6 saniye önce seçiyoruz. Yani ne seçeceğimiz biz seçmeden 6 saniye önce belli. Bence bu çok ilginç bir olay. Kararı biz değil de bilinçaltımız veriyor. Ama seçmeden hemen önce kararımızı verdik sanıyoruz...

Çok ilginç. Bu konuda otorite olan bu adam kim?

Bu zırvanın bilim forumunda işi ne?

Ateistcafe'de eğlenerek tartışın.

Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...