Jump to content

Karanlık Enerjinin Kaynağı Nedir?


Recommended Posts

Enerjinin negatifi olur mu? Negatif enerjiyi araştırdığımda karşıma bir sürü abuk şey çıktı.

İyi araştır o zaman.

Gravity

Dark energy

Is gravity negative

Is dark energy negative

terimlerini ve tümcelerini araştır İngilizce olarak.

Enerji negatif olabilir elbette.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 75
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Evrenin diğer evrenlerin de içinde yer aldığı sonsuz bir boşlukta ortaya çıkıp genişlediğini düşünelim.

Bu tümüyle bir fantezi değildir. Bir evren varsa başka evrenler neden olmasın?

Evren genişlerken çevresinde yer alan diğer evrenlere giderek yaklaşacaktır. Bu yaklaşma onun giderek daha hızlı genişlemesine neden olacaktır.

Çünkü bizim evren diğer evrenlerdeki kütle tarafından onlara doğru çekilmektedir.

Belki de bizim evren de onları kendine doğru çekmektedir.

Bizim evrende yıldızler ve gezegenler, hattga galaksiler ve galaksi toplumları birbirlerinin etrafında dönmektedirler.

Eğer birden fazla evren varsa ki sonsuz sayıda evren olması olasıdır, hatta bir zorunluktur, onların da birbirlerinin etrafında dönmesi hiç de mantıksız bir fantezi hipotez değildir.

Bence yalnız tek bir evrenin olması mantıksızdır. Neden tek bir evren olsun?Bir tane evren varsa diğerleri de olabilir ve evren sayısına sınır koymak mümkün değildir.

Belki de sonsuz sayıda evren sonsuz bir boşluğun içinde birbirlerini kovalamakta, birbirlerinin etrafında dönmekte ve birbirleri ile dans etmektedirler.

Neden olmasın?

Bence çok doğru bir yaklaşım. Birkaç yıl önce sciencedaily bir makaleden bahsediliyordu. Makale başlığı şuydu : Evrenimiz aslında bir karadelik mi? Makaleyi bilmiyorum ama savunduğu hipotez evrenimizin bir karadeliğin merkezinde şekillendiği, her karadeliğin ya da çok büyük karadeliklerin yeni evrenler yaratabilecekleriyle alakalıydı. Her bir karadelik de başka evrenlere açılıyor olabilirdi.

Kendi evrenimizden bir gözlemi değerlendirirsek, iki karadelik birbirine yaklaştığı zaman çekim kuvvetinden dolayı büyük olan küçük olanı yutar. Tek karadelik halini alır. Ancak merak ettiğim bu durumda karadelikler yaklaşma yerine göre oval bir şekle giriyor mu?. Gene de bu olaya 3 boyutlu bakarsak karadelikler ovalleşebilir ya da belki de ovalleşmek onların fiziğinde yoktur Bilmiyorum.

Farklı boyuttan yaklaşan diğer bir karadelik-evren, kendi evrenimizin şeklini değiştiriyor olabilir.

tarihinde CharlesDarwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Şİmdi düşünüyorum da evren-karadelik benzetmesi doğru değil. Çünkü eğer evrenimiz bir karadelikse, evren oluşturmak için karadelik halinde çökerken, şu an mevcut olan madde, anti madde ve enerji kadarıyla çökmesi gerekirdi. Kendi evrenimizde ise hiçbir karadelik aynı miktarda madde ve enerjiyle çökemez. Sonunda da hiç bir karadeliğin oluşamayacağı hatta maddenin bile olmayacağı alt evrenlere ulaşırız.

Yukarı çıkacak olursak da sonsuz madde miktarına çıkarız. Sonsuz madde miktarını içeren bir evren de bildiğimiz kanunlarda varlığını sürdürebilir mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili CharlesDarwin.

Karadeliklerle ilgili evren teorisi Lee Smolin denen bir teorik fizikçiye ait. Kendisi çok saygın bir fizikçidir.

Konu ile ciddi olarak ilgileniyor. Big Bang teorisine alternatif bir teori.

Big Bang'a meydan okuyan çok var.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kara deliğin içind eolması değilde, dışında olması ihtimali var.

Şöyle düşünün. Uzay/zamanda bir delik var. Bir tarafı kara, öbür tarafı beyaz.

Kara delikten giren uzay, öbür taraftaki beyaz delikten çıkarak kainat oluyor. Bu tabi biraz daha karışık. Kara delik belli bir kütleyi aşınca, kusuyor içindekileri ve bir kainat oluşuyor.

Aynısı biizm kainatımızdaki kara deliklerde de gerçekleşiyor. böylece belki aynı boyutta, belki başka boyutlarda bir evrenler döngüsü ortaya çıkıyor.

Bu bir varsayım, bir yüksek sesli düşünme elbette. İlla böyle oluyor gibi bir iddia değil. Ama bu iddianın olabilirliği üzerine kafa yoranlar var.

Bird eşu var. İki farklı uzay/zaman boyutunda gazete kağıdı düşünün. Uzaktan bakınca yüzeyleri dümdüz, ama yakından malum girintili çıkıntılı. Şimdi bu kağıtlar bir uzayı temsil etsin. Bu kağıtların birleştiğini düşünün. Pürüzlerden biri diğeriyle kesişecek ve bir bouyt çakışması, çok boyutlu alan oluşturacaktır. İki düzlem, her biri iki boyutlu iken, birlikte 3 boyutlu bir şey olacaktır. İşte kainat denen şeyin bu halide, iki uzayın kesişmesiyle ortaya çıkan bir hal. Kara madde dediğimiz şey aslında göremediğimiz öbür boyuttaki uzay/madde. Göremiyoruz ama çekim kuvveti bizimle aynı yerde. Kara enerji ise, o uzayların hareketi. Bu iki uzay hareketien devam ettiği için genişleme de sürüyor. Şu an biizmle aynı 3 boyutlu mekanı paylaşan en az bir paralel uzay var ortada yani.

Bu da tabi bir spekülasyon.

Kara enerji nerden geliyor diyorsanız, işte böyle spekülasyonlardan geliyor. Zaten o yüzdne adı kara enerji. Aydınlatılır ve nerden geldiğine dair somut bir şeye, varsayımdan başka bir şeye ulaşırsak, o zaman zaten neyse o olacak, kara enerjiden çıkıp.

Hacı'nın negatif enerjisi vs. hepsi aynı klasmana giren şeyler. Gerçek şu, şu an kara enerjinin kaynağı, bunu harbiden bir enerji olup olmadığı vs. meçhul. Kainat olması gerekenden daha ağır, bunu sağlayan şey herneyse kara madde. Olması gerekenden hızlı genişliyor, bunu sağlayan şey her neyse kara enerji.

Ama yarın kainatın aslında o kadar ağır olmadığı anlaşılır, o zaman kaynar kara madde hedesi. Kainatın aslında genişlemediği ortaya çıkar, kara enerji puf olur gider. Bunlar, zahıri gözlemleri ifade etmek için kullanılan terimler sadece.

Kainat hakkındaki bilgilerimiz, biizm ortaça seviyesind ehenüz. Bildiğimiz şeyler, dünya düzdür ve 7000 yıl yaşında diyen savdan farksız şu anda. Kainat bildiğimizden çok bambaşka, düz sanırken biz, bildiğin top gibi bir şey olarak filan çıkabilir karşımıza.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kainat hakkındaki bilgilerimiz, biizm ortaça seviyesind ehenüz. Bildiğimiz şeyler, dünya düzdür ve 7000 yıl yaşında diyen savdan farksız şu anda. Kainat bildiğimizden çok bambaşka, düz sanırken biz, bildiğin top gibi bir şey olarak filan çıkabilir karşımıza.

anibal bu iletini dosyama kaydettim, yeri gelince bazı konularda kullanacağım. Tşkkr ederim. Çok işime yarayacak..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 months later...

öncelikle bu konuyu açan kişiye tşk ediyorum,

insanın bunu açıklayıp , fizik ile örnek vermesinin mümkün olmadığını lakin, fizik ile, belirli evrelerin nasıl tamamlandığını kavrayabildiklerine inanıyorum,

insan bir enerjidir, doğada bir enerjidir, dünyamızda ve galaksimizde bir enerjidir,

bir bütün olarak hepimiz birbiriyle bağlantılıyız lakin bu bağlantı noktalarından kopuğuz , insan bedeni ile yer küre arasındaki bağlantı noktalarımız tıkandığı için dünyadaki enerji ile bedenimizde enerjiyi birleştiremiyoruz.

eğer bedenimizi ve yaptıklarından bir bölümünü hayatımıza uygulayabilseydik,

örneğin bir insan 8 saat uyku uyumalı 5 saat uyursa pskolojik olarak yada fiziksel olarak verimsiz oluyor, kontrolsuz bir 8 saatlik uykunun yerine kontrollü bir 2 saatlik uyku 8 saatlik etkiyi ve pozitif olarak enerji ile vucudumuza geri yolluyor.

gözlerimizi kapatıp derinlere bakıp vucudumuzun ve dünyamızın hatlarını bedenimize uyarlarsak bizlerin aslında kainatın bir parçası olduğumuzu ve kopyası olduğumuzu göreceğiz.

saygılarımla

Link to post
Sitelerde Paylaş

Galaksimize bakıyoruz, içinde gözlemleyebildiğimiz madde var, gaz var, güneşler, gezegenler, bulutsular ve kara delikler var. Bu galaksi, beklediğimizden farklı dönüyor, ne kadar ağırlında madde olduğunu biliyoruz ama bu maddeyi galakside bulamıyoruz.

Yani madde kayıp.

Samanyolu'nun sarmal kolları sağa sola dağılması gerekirken, öyle olmuyor, garip ama olması gerekip de aslında olmayan bu madde bulutunun yoğunluğu ve büyüklüğünü de hesaplamamız mümkün, bu galaksimizden de büyük bir bulut, galaksi bir top kadarsa, o futbol sahası kadar.

Olması gerekip de olmayan bir madde. Karanlık madde.

Galaksilerimiz de hızla genişleyip de uzaklaşıyor, bunu da ölçüyoruz, ama olması gerekenden çok daha hızlı uzaklaşıyor, bir şey evreni balon gibi şişiriyor, aha buna da karanlık enerji diyoruz.

Evreni şişiren enerji, karanlık enerji.

Hem bunlar da uzak egzotik yerlerde değiller, masanın altındaki halı gibi, kara madde ile kara enerji olması lazım her yerde.

Ama yok. Ya da daha göremedik en azından.

Bu iyi para kazanan parçacık fiziği spekülatörleri de evren gibi bir balon olabilir, belki maddeyi yeterince kızdırıp hızlandıramadık ondan göremiyoruz. Belki de gerçekten 13. boyutta benim gibi başka Kamil abi vardır, o da klavyeyi yumrukluyordur

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hacı, ne iş yaparsın bilmiyorum ama sende bilim adamlığı vasfı gördüm.

Karanlık enerji hakkında bende konuya dahil olmak istedim. Protonları ve iyonları dahi oluşturan şeyin karanlık enerji olduğu öngörülmüştür.

Vücudumuzu yapışkan misali derli tutan karanlık enerjiden başka bir şey değildir. Belirttiğin gibi neredeyse her şey ondan oluşmuştur, düşünün her şey.

Karanlık enerji, aslında fizik kanunlarını altüst eden, bildiğimiz bir çok şeyin yanlış olduğunu ortaya çıkaran bir enerji, bir devrimdir.

Söylenebilecek tek şey, hızına hayran kaldığımız ışık dahi bu enerjiden oluşmaktadır. Varın siz bu enerjinin ne olduğunu kavrayın artık.

İnsanoğlu eğer hayatta kalmayı başarır ve bu enerjiyi teknolojide kullanırsa ki aklım almıyor o gün, insanlar; terlemeye, kadınlar bez ile gezmeye ve zaman zaman osurmaya, sıçmaya ihtiyaç duymayacaktır.

Unutmadan, karanlık enerji başıboş bir enerji değildir. Bir canlı gibi sürekli büyüyerek gelişen evren, aslında karanlık enerjinin kendisidir. Canlı gibi bir şey bu her neyse :D

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Yırtılsaydı, şimdiye kadar yırtılırdı. Belki de bu yırtılmış hali...

Evren hızla genişlediği için büyük bir olasılıkla küçülmeyecek. Kütle çekim etkisi aslında hem iticidir hem de çekici.

Şu anda evreni itiyor.

Ama bana göre bu genişlemenin bir başka nedeni daha olabilir. O da kütleçekimle ilgili.

Bizim evreni etrafında yer alan diğer evrenler kendilerine doğru çekiyor olabilirler.

O nedenden evren giderek artan bir hızla genişlemektedir.

Bu benim teorim.

Bu konuda başka teorisi olan yok mu?

Evrenin bu genişleme hızı, evrenin her bölgesinde aynı oranda mı artıyor?

Eğer öyle ise evrenin, dışındaki diğer evrenler tarafından çekiliyor olması

doğru değil; çünkü o zaman evrenin genişleme hızındaki artışlar

evrende bölgesel farklılıklar göstermesi gerekmez miydi?

Evrenin genişleme hızındaki artış, bigbangı doğuran mekanizma ile ilgili bir sürecin devamı gibi görünüyor bana.

Belki bigbangı doğuran mekanizma tam kavranılmış değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evrenin bu genişleme hızı, evrenin her bölgesinde aynı oranda mı artıyor?

Eğer öyle ise evrenin, dışındaki diğer evrenler tarafından çekiliyor olması

doğru değil; çünkü o zaman evrenin genişleme hızındaki artışlar

evrende bölgesel farklılıklar göstermesi gerekmez miydi?

Evrenin genişleme hızındaki artış, bigbangı doğuran mekanizma ile ilgili bir sürecin devamı gibi görünüyor bana.

Belki bigbangı doğuran mekanizma tam kavranılmış değil.

Evrende madde tam homojen olarak dağılmış değil.Homojene yakın ama homojen değil.

Mikrodalga zemin radyasyonunda yüzbinde bir anizotropi var. Başlangıç dönemi için bu çok küçük bir heterojenite ama, yine de evrenin tam anlamı ile homojen olmadığın gösteriyor.

Bu anizotropinin nedeni bilinmiyor. Şimdilik bir muamma...

Eğer multieversler varsa bu anizotropiyi açıklamak mümkün.

Çünkü evren her yerinde eşit olarak genişlemiyor. Genişleme hızı bazı yerlerde az, diğerlerinde çok.

Başlangıçtaki anizotropi zamanla abartılmak zorunda.

Tabii yine bu konu hakkında ancak spekülasyon yapabiliriz.

Multiversler akla yakın. Neden yalnız tek bir evren olsun? Bir evren varsa, başkaları da olabilir.

Olur mu olmaz mı bilmiyoruz ve belki de asla bilemeyeceğiz ama, mümkün olacağını düşünmemizde mantık hatası yok.

Hatta elimizde multiverslerin varlığını destekleyen bazı deliller bile var.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evrende madde tam homojen olarak dağılmış değil.Homojene yakın ama homojen değil.

Mikrodalga zemin radyasyonunda yüzbinde bir anizotropi var. Başlangıç dönemi için bu çok küçük bir heterojenite ama, yine de evrenin tam anlamı ile homojen olmadığın gösteriyor.

Bu anizotropinin nedeni bilinmiyor. Şimdilik bir muamma...

Eğer multieversler varsa bu anizotropiyi açıklamak mümkün.

Çünkü evren her yerinde eşit olarak genişlemiyor. Genişleme hızı bazı yerlerde az, diğerlerinde çok.

Başlangıçtaki anizotropi zamanla abartılmak zorunda.

Tabii yine bu konu hakkında ancak spekülasyon yapabiliriz.

Multiversler akla yakın. Neden yalnız tek bir evren olsun? Bir evren varsa, başkaları da olabilir.

Olur mu olmaz mı bilmiyoruz ve belki de asla bilemeyeceğiz ama, mümkün olacağını düşünmemizde mantık hatası yok.

Hatta elimizde multiverslerin varlığını destekleyen bazı deliller bile var.

Demekki evrenin genişleme hızında, anizotropiden kaynaklanan bölgesel farklılıklar var;

güzel .. O zaman bu farklılıklar diğer evrenlerin kanıtları olabilirler.

Peki başka destekleyici kanıtlar nelerdir?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Demekki evrenin genişleme hızında, anizotropiden kaynaklanan bölgesel farklılıklar var;

güzel .. O zaman bu farklılıklar diğer evrenlerin kanıtları olabilirler.

Peki başka destekleyici kanıtlar nelerdir?

Bütün bunların spekülasyon olduğunu unutmayalım. Bilimsel spekülasyon..

Evrenin giderek artan bir hızla genişlemesi de diğer evrenlerin kanıtı olabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

hacı bey, evrende enerjinin ve bu kadar çeşitliliğin olduğunu her fırsatta söylüyorsunuz güzel bir konu...

ben insandaki enerjiyi anlatınca konuyu tavan arasına yolluyorsunuz. dağda taşta atomda, hücrede herşeyde bir enerji var.

insanda var olan bu enerjiyi ne zaman kabul edeceksiniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

hacı bey, evrende enerjinin ve bu kadar çeşitliliğin olduğunu her fırsatta söylüyorsunuz güzel bir konu...

ben insandaki enerjiyi anlatınca konuyu tavan arasına yolluyorsunuz. dağda taşta atomda, hücrede herşeyde bir enerji var.

insanda var olan bu enerjiyi ne zaman kabul edeceksiniz.

İnsanda var olan enerjiyi kimse reddetmiyor. E=MC2 denklemine göre insanın kütlesinin de enerji olarak karşılığı var.

Siz aynı enerjiden bahsetmiyorsunuz. Ruhdan bahsediyorsunuz. Öyle bir enerji yok.

Yani insandaki enerjinin kaynağı madde.. Sizin bahsettiğiniz enerjinin kaynağı meçhul.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bütün bunların spekülasyon olduğunu unutmayalım. Bilimsel spekülasyon..

Evrenin giderek artan bir hızla genişlemesi de diğer evrenlerin kanıtı olabilir.

Bu tamam

Ama "Hatta elimizde multiverslerin varlığını destekleyen bazı deliller bile var" diyen (33)

no lu mesajına dayanarak, "başka destekleyici kanıtlar nelerdir diye sormuştum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...