Jump to content

'Kızınıza Sanem, Aleyna ismini koymayın'


Recommended Posts

Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, “Aileler çocuklarına Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı demektir” demişti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in cevabı gecikmedi. Görmez “Doğrusu kastını aşan ciddi bir yanlış anlama ile karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Öztürk, çocuğa isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açıdan önemli bir konu olduğuna işaret etti. Pek çok ailenin Kur'an-ı Kerim'de geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini söyleyen Öztürk, Kur'an'da geçen her kelimenin ise isim olarak konulamayacağını hatırlattı. Günümüzde yaygın olan ve Kur'an'da geçtiği için konulan çok sayıda ismin anlamının yanlış olarak bilindiğini, gerçek anlamlarının ise isim olarak verilemeyeceğini ifade eden Öztürk, çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isteyen aileleri seçici davranmaları konusunda uyardı.

'ANLAMLARI BİLİNMEDEN İSİM VERİLİYOR'

Kuran'dan isim konulurken seçilen kelimenin gerçek anlamının öğrenilmesi için uzman kişilere danışılmasını tavsiye eden Öztürk, isim kitaplarında veya internette geçen adların anlamlarının da irdelenmesini istedi.

Öztürk, şöyle devam etti:

“Aileler çocuklarına Kuran'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir, Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir. Kuran'da geçen her kelimenin isim olmayacağı bilinmelidir. Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kur'an'da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir. Kezban ismi Kur'an'da geçiyor diye veriliyor. Oysa Kezban yalancı demektir. Çocuğa bu ismi koyarsanız, 'yalancı, yalancı' diye çağırmak zorunda kalırsınız. Aleyna 'üstümüze bela sıkıntı aksın', Bekir, 'deve yavrusu' demektir. Hz. Ebubekir'in ismi Abdullah'tır Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır. Rumeysa 'gözü çapaklı kadın' demektir. Hüreyre, 'kedicik' demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde 'tanrı' demektir, Allah'tan başka ilah mı olur? Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır. Melis, Yunan mitolojisinde 'tanrıça' demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir. Erçin 'ücret' anlamına gelir. Bir insanın ücreti olamaz.”

"ÇOCUKLARINIZA BU İSİMLERİ KOYMAYIN.." / WEB TV

MEKRUH İSİMLER

Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır. Julide Farsça'da dağınık, perişan demektir. Cennet bahçesi olarak bilinen İrem ise Allah'ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Bade ismi içki demektir. Hannas ismi şeytanın ismi. Alara, Rosa, İleyda bunlar İslam isimleri değil gayrimüslim isimleridir ve çocuklara konulmamalıdır. Anlamı kötü olan, anlamsız şeyler de çocuklara isim olarak konulmamalıdır.”

'İSİM HER DİLDEN OLABİLİR'

Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmasın” dedi.

Barış, Mert, Özgür, Sevgi gibi isimlerin kullanılabileceğini, aynı şekilde Kerim, Macit, Zeynep, Hasan, Abdullah, Kevser, Abdurrahman gibi isimlerin çocuklara verilmesinde bir sakınca olmadığını aktaran Öztürk, isimlerde Allah'a kulluğun ifade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, İslam büyüklerinden hatıra kalan isimlerin kullanılabileceğini, halk arasında yaygın olan Fatma, Ayşe, Ahmet, Mehmet, Muhammet, Mustafa, Zeynep gibi isimlerin de benimsendiğini söyledi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sanem çelik var 30 yaşlarında. Demekki sanem ismi yeni değil. yanlışlık yıllarca yapılıyor. kezban da kötü bir isim. Ebter mesela soyu kesik demek. ama bizim köyde birinin adı ebter. Sırf kuranda geçmesi yetmiyor. Cahillik işte.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Haberde en çok ilgimi çeken ile, veya, gibi bağlaç tarzında anlamı olan aleyna yı sırf kuranda geçiyor diye koymak.

Adam söylemiş anlamını bilmeden isim konuluyor diye. Sonra eğitim seviyemiz % kaç diye övünürler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kübra-Büşra ikilisini önermeyi unutmuşlar.

Dünyada bu ikiliden daha berbat bir isim ikilisi yoktur herhalde. Nasıl gıcık bir şey...

Duyunca tüylerim diken diken oluyor... Bu nasıl bir şanstır ki kızlarından birine bu isimlerden birini verenlerin, hemen her zaman ikinci bir kız çocukları oluyor ve eküri isim konuveriyor. Mest oluyorlar...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Elif'in "öküz" demek olduğundan emin değilim ama "oğuz"un eski türklerde "öküz" anlamına geldiğini biliyorum...

Oğuz, oklar anlamına gelir (kavim adı olarak); öküz anlamında olan ise Oğuz Kağan' ı ifade için kullanılandır, bu güçlü, kuvvetli ve boğa anlamına gelmektedir.

Ok+ u (yardımcı ses) + z (çoğul eki): oğuz (k harfi yumuşamıştır)

Bu eki tuğlar anlamına gelen dokuz kelimesinde de görmekteyiz.

Tuğ+ u+ z, zamanla dokuz olmuştur. Kağanın çadırının etrafında, hep dokuz tane tuğ bulunurdu ve tuğlar anlamına gelen sözcük, zamanla dokuz sayısını ifade etmek için kullanıldı.

Bu çoğul yapan z eki günümüzde, ikiz, üçüz, dördüz gibi sayılara getirilerek kullanılır.

Konuya gelecek olursak bırakın koysunlar bu isimleri cahilliklerini gösteriyolar işte, buğrada erkek deve demekti heralde.

tarihinde Troth tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

O zaman Türkiyede Ammada öküz var demektir :-))))))).

Bizde o öküzlerden biriyiz olmak vaaaaaa.

Devletten bu yüzden maaş alıpda halkı uyarmayanlarda guyruhlu...............dendirler.

40 yılda EKBERİ ögrenemeyenlere ÖKÜZ bile diyemeyiz ÖKÜZOĞLU ÖKÜZOĞLU ÖKÜZ demek gerek. camaatlarıda bilgilendirmeyenlerde ÖKÜZÜN böyügü olsa gerek..

Vallaaaaaa şu duruma göre Türkiyede öküz oranı %99,9 dur.

Türkiye dışardan günde 300 daha alıyormuş.

Bunlarda büyüyüp ÖKÜZ olduhlarına göre,Türkiyede ÖKÜZDEN bol birşey yoh demek.

Ayda 9,000 dana eder.

Yani her ay öküzlerimizin arasına dışardanda 9,000 öküz katılmahdadır.

Sayısına BEREKET

Tolon

Yoh yoh,Azız Nesin çoh hahlıymış.

Türkiyeninj %70 abtal demizti.

Elifin öküz olduğunu bilseydi,

Halka elifinde öküz olduğunu bildirmeyende ÖKÜZ olduğundan belkide bilmesi gerekirken bilmediginden Türkiyede ÖKÜZ sayısı%90-95 leri vurur vallaaa.

Yohsa bizimkiler papağan im.............mı.

Bahsanıza şu ana kadar dindar geçinenlerden kimse uyarmadı bu milleti

Elif Arapcada ÖKÜZ anlamına gelir

Sanamda PUT anlamına.

Bu milletin parasını milleti uyutanlara harıl harıl verılmekte onlarda YEDİKCE azmaktadırlar.

Çıksın biridesin bakayım bana şunu şunu ögrettiler.

Tolon

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aslan, Kartal , Ceylan gibi hayvan isimlerinin isim olarak koyulması olağanda , öküz'ün isim olarak koyulması neden komik ?

Öküz = Boğa fakat birine sövmek için birini, övmek için de diğerini kullanıyoruz. Toplumun genel algısıyla alakalı bir mesele fakat tam bir saçmalık.

Popüler gâvur isimlerinden "Martin" kırlangıç demekmiş. Oğluna kırlangıç diye isim koyan bir baba, bir yerde gülünç, başka bir yerde olağan

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...