Jump to content

Neden dine ihtiyac duyulur? kısmen bilimsel cevabi


Recommended Posts

Richard Davidson'un sensörlerle insan beynini inceledigi bir deneyi var. Denek olarak Budist rahipleri kullanmış.

Long-term meditators self-induce high-amplitude gamma synchrony during mental practice

Antoine Lutz * , †, Lawrence L. Greischar *, Nancy B. Rawlings *, Matthieu Ricard ‡, and Richard J. Davidson * , †

Özet

"Pratisyenler "meditasyonu" veya zihinsel egzersizi bir kişinin bilişsel ve duygusal dünyasında uzun ömürlü bir değişime sebep olan bir alıştırma(egzersiz) süreci olarak görürler. Bu sürecin kendisi ve beyine olan etkisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu yazıda uzun süredir Budist pratisyenliği yapmış kişilerin meditasyon sırasında kendi-ürettikleri sürekli elektroensefalografik yuksek-genlikli gamma-bandı frekanslarını ve faz-senkronizasyonunu inceleyeceğiz. Bu elektroensefalografik örnekler özellikle yan frontoparietal bölgeden gelenler farklılık göstermektedir (kontrol grubundan farklıdırlar). Ayrıca orta frontoparietal bölgede gamma-bandındaki aktivitenin (25-42 Hz) yavaş salınım -yani düşük frekanstaki- (4-13 Hz) aktiviteye olan oranı Budist pratisyenler için meditasyondan önceki dinlenme baz çizgisinde başlangıç olarak diğer deneklerinkinden daha yüksektir. Birçok elektrottan gelen değerlere göre meditasyon sırasında bu fark giderek daha da artmaktadır ve meditasyon sonrası baz çizgisindeki başlangıç baz çizgisinden de yüksek kalmaya devam etmektedir. Bu veri zihinsel egzersizlerin geçici bir bütünleştirici mekanizmaya yol açtığını ve kısa veya uzun süreli sinirsel değişimlere sebep olduğunu göstermektedir." (Türkçe'ya acele çevirdim kusura bakmayın)

Kaynak: http://www.pnas.org/...1/46/16369.long

Yapılan deney ile ilgili diğer ayrıntılar

http://www.news.wisc...davidson08.html

Deneyin basındaki haberi

http://fotoanaliz.hu...=1&hid=21822788

"Taramalarda Ricard'ın beyninde şükretmek ve zevk almak ile ilgili alanlar "anormal" derecede gelişmiş ve büyüklüğe sahip. Beynin ön sol lobunda ise negatif duyguları engellemeye meyilli ve mutluluk veren geniş bir alan var.Bilim adamları bu durumu meditasyona bağlıyor. Uzun vadede yapılan araştırmalara göre 50 bin defa meditasyon yapmış insanların beyninde farklılıklar oluşuyor."

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

WLBIB_monk_EEG08_2792_s.jpg

İslamiyette ise meditasyonun karşlığı tefekkürdür. Bana göre dinler ve öğretileri bizlere negatif duygulardan arınmanın yollarını sunuyor. Yalnız dikkat edin şükretmek, zevk almak, negatif duyguları engellemek mutlak doğruya ulaşmak ya da bulmak demek değildir.

Şahsi kanaatim var olan bu kadar dine ve bilimsel gelişmelere rağmen insanoğlu bu sebeple mutlak doğruyu -olabilir mi bilinmez- arıyor çünkü henüz ulaşamadı. Ancak bir öğretiye bir dine mensup olanlar da hallerinden memnun görünüyorlar. Sebebi de bilimsel olarak kısmen yukarda açıklanmış durumda.

tarihinde ButterflyT tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 years later...
  • 4 weeks later...

Meditasyon çok genel bir ritüel. Mesela mindfulness meditation açısından bakacak olursak yapmanız gereken tek şey hiçbir şey düşünmeden derin derin nefes almak ve nefes sesinize odaklanmak. Bunun gerçekten pek çok faydası var. Mesela davranışlardaki dürtüselliğin azalmasını sağlıyor. Bu sayede de bağımlılıklardan kurtulmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca dikkat sorunlarına karşı ciddi faydaları var. Bir dönem düzenli meditasyon yaptım ve çok faydasını da gördüm açıkçası. Bu konudaki araştırmalar da söz konusu etkinin plasebo olmadığını ima ediyor. Ama buradan dinler ya da Tanrı inancı lehine bir yoruma gitmek mümkün değil. Benim meditasyon benzeri şeylerin yaygınlığına yapacağım açıklama bu ritüellerin faydalarının keşfedilmesinin ardından dinler tarafından benimsenmesi olurdu.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...