Jump to content

Mutlak Eşik ve Algılar.


Recommended Posts

Algılar,duyumlarımız ile oluşur.Duyum elde ettiğimiz organlardan gelen veriler ile algılama sürecimiz başlar. Ayrıca bu çok kısa bir süredir ve kişiler arasında farklılık gösterir.

Algılarımız bir nevi hayata bakış açımızı da oluştururlar. Başımıza gelen herhangi bir nesnel veya duygusal olayı algılama biçimimiz, vereceğimiz tepkiyi de oluşturur.

Algıyı meydana getiren duyumsal süreç, bir nörofizyolojik bir süreçtir. Algısal süreç ise bir bütünü yansıtır. Yaşadığımız çevre birbirinden farklı enerji türlerini barındırır ve biz , mutlak eşik düzeyimizde olan enerji türlerini algılayabiliriz. Örneğin belli bir şiddetteki ışığı algılarız, belli frekanslardaki sesleri duyarız. Mutlak eşik bulguları aşağıda verilmiştir.

Mc.Burney ve Collins (1984)

Tat: 500 lt suda 1 gr

Koku: 3 odalı bir evde yayılan 1 damla parfüm

İşitme: Sessiz bir ortamda 6mt. uzaktaki kol saatinin sesi

Tuzlu yedikten sonra 500 lt sudaki 1 gr. tuz

Aydınlık bir günde uzaktaki bir mum ışığı

Karanlık bir ortamda küçük bir ışığa duyarlılık

Weber yasasına göre (1834), bir uyarandaki değişimi fark edebilmek için, başlangıçtaki şiddetinin sabit bir oranda değişmesi gereklidir. Mesela, kolanya kullandığımızda kokusunu ancak birkaç dakika duyabiliriz, ocakta pişen yemeğin kokusunu ilk eve geldiğimizde kuvvetli algılarız.

Eşik altı uyaranlar, uyaran sinir sisteminde aktivasyon yaratır ama bilinç düzeyinde işlenmez ayrıca tutum ve davranışlar üzerine sınırlı da olsa etkileri bulunur.

Reklam başarısını bu eşik altı uyarıcılar belirler temelde. Siz fark edemeden bir markaya veya ürüne yönlendirilebilrsiniz bu durum tamamen iç güdüye yöneliktir.

tarihinde bakifani tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Soğuk savaş döneminden kalma yalan dolanlara ancak saf müslümanlar inanır heralde. 25. kare tekniği ile bilinç altına mesaj iletme konusunda yapılmış bir çalışma ve başarılı olduğuna dair bir çalışma verebilir misin?

Çok safsınız çok. Görmeden işitmeden her şeye inanmaya hazırsınız.

sapık freud. tavsiye edilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Psikanalizin temellerini kurduğu ve üfürükçü, cinci, dindar yobazların işine çomak soktuğu için mi sapık?

Bir dindarın bilinç altındaki Freud düşmanlığının sebebi nedir acaba? Yahudi olması ise, Einstein da yahudi idi.

Birisi bilinç altınızı okuyup yüzünüze vurduğunda ona düşmanlık beslersiniz. Yoksa düşmanlığınızın nedeni bu mu?

bilinçaltındakiler birşey ifade etmez: önemli olan uygulamak.

(Her kim ki iyi bir işi işlemeye niyet eder de onu yapmazsa, Allah onu tam bir iyilik olarak yazar. Niyet eder ve yaparsa, on mislinden yediyüz misline kadar, hatta daha fazla bile yazar. Kötü bir işe niyet edip, de, yapmayana tam bir hasene [iyilik] sevabı, niyet edip yapana ise bir günâh olarak yazar.) [buhârî,]

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evet çok bekleriz. Çünkü üfürükten bir olay 25. kare. Boş beleş araştırmaya dayanmayan iddialar.

bu konu ile ilgili ciddi bir araştırma var mı bilmiyorum ama piyasa da dolanan pek çok şey var.

araştırmaya değmeyecek iddialar.

bunu tesadüfen oluştuğunu düşünen biri söylüyor.

işte o tesadüfen oluşan beyin varya, hani maymundan gelen beyin ama maymuna trilyon çeken beyin, işte onla ilgili daha çok bilinmeyen var.

nasıl tesadüfse.

en ufak davranışın oluşumuyla ilgili bile sürüyle kuram var.

daha bu konulara gelene kadar.

işte tesadüf, ne yapacaksın.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Psikanalizin temellerini kurduğu ve üfürükçü, cinci, dindar yobazların işine çomak soktuğu için mi sapık?

Freud'u buradaki ateistler bile savunmuyor. Hacı'ya falan sorabilirsin Freud'un teorileri çöp olalı epey oluyor.

Bu arada mesajlarım niye siliniyor?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Olayı çarpıtma. Bana ne hacinin ne düşündüğünden. Freud düşmanlığınızın sebebi nedir ben onu sordum.

Ben Freud düşmanı değilim ki. Aksine Freud ruhçu bile sayılır, ona karşı çıkanlar zaten akıl hastalıklarının her daim organik bozukluktan kaynaklandığını söyler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Soğuk savaş döneminden kalma yalan dolanlara ancak saf müslümanlar inanır heralde. 25. kare tekniği ile bilinç altına mesaj iletme konusunda yapılmış bir çalışma ve başarılı olduğuna dair bir çalışma verebilir misin?

Çok safsınız çok. Görmeden işitmeden her şeye inanmaya hazırsınız.

Bu vatandaşlar farkında değiller. "Mal ayracı tekniği" uyguluyarak, bunların bilinçaltına mesaj iletiyorlar.

Müslümanların % 92,4'ünde işe yarıyor.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

5 Temmuz 1971 tarihli Time’ın arka kapağında çıkan bir içki markasının reklamında sübliminal mesaj tekniği kullanılmıştı.

Reklamda bardaktaki buzlar üzerinde gizlenmiş bir şekilde cinsel içerikli yazılar yazılırken reklam sayesinde firma 1,5 milyon dolarlık satış yapmıştı.

Bunun üzerine reklamla ilgili yapılan araştırmada bu reklam deneklere gösterildiğinde, deneklerin yüzde 60′ı reklamın kendilerinde uyandırdığı etkiyi, heyecanlanma, romantizm, duyguları okşayıcı gibi ifadelerle tanımlamıştı.

Yukarıda Subliminal mesaj araştırmalarından bir örnek yine Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen bu konulardaki araştırmalarıyla ünlü birisidir.

Aslında 50 li yıllara kadar dayanır.1950 ‘li yıllarda Amerika’da James vicary adlı reklamcı sinema salonlarında bu Subliminal mesaj yöntemini denemiş ve patlamış mısır ve kola satışlarında %20 ‘lik bir artış sağladığı görmüştür.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6427951.stm

Yukarıda adreste verdiğim Araştırmayı London University College’dan bir ekip yaptı. Beyin faaliyetleri MRI yöntemiyle tarandı. Beynin dikkat açısından boş kapasitesi olduğunda Subliminal imajları kaydettiği belirlendi.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

Eşik altı mesaj konusunda ülkemizde de çalışmalar yapılmaktadır. Çizgi film ve filmlerde sıklıkla kullanıldığı iddia edilir. Laborotuar çalışmaları bu iddialarda doğruluk payı göstermektedir. Örneğin bir araştırmada (Murphy & Zojanc, 1993) kişilere çince bir harf gösterilmeden önce, 4 milisaniye süresince, yani eşik altında bazı mesajlar izlettirilir. Bu resimler mutlu bir kadın, kızgın bir kadın ve hiç duygu ifade etmeyecek bir geometrik şekildir. Daha sonra kişilere Çince harfi sevip sevmedikleri sorulur. Çince harften önce mutlu kadın resmi görenler harfi severken, kızgın yüzle eşleşen gruptakiler ise sevmemişlerdir.Nötr olanlar ise nötr dür...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Rorschach Mürekkep Testi ile kişilerin karekteristik eğilimleri saptanabilir. İnsan gelişimi bireysel farklılıkları barındırdığı için, satış stratejileri veya propaganda yöntemleri de farklılık gösterir.

Düşük veya yüksek zeka seviyesindeki kişilerin ikna edilebilmeleri daha güç olduğundan dolaylı yollar izlenmelidir. Mesela, zeki biri için, dikkatini tez üzerine değil de, farklı olanlara yayarak bir yöntem izlenmesi tavsiye edilir. Zeka seviyesi düşük kişerde tezi anlama kapasitesi düşük olacağından dolayı, örneklemelerle dolaylı yolların kullanılması tavsiye edilir.

Ortalama zeka seviyesine sahip birisi için ikna edilebilirlik daha kolaydır. Direkt yol, yani tez üzerinde direk olarak görüş bildirmek daha etkilidir (Hogg & Vaughan, 2002).

tarihinde bakifani tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...