Jump to content

Tutumlar...


Recommended Posts

Önragılar, doğuştan oluşmaz. Sonradan öğrenilirler. Önyargılar, özellikle eksik bilgilerimizin olduğu yönlerde, genellikle kulaktan dolma bilgilerle oluşur. Bu suretle her konuyu bilmenin mümkün olmayacağını düşündüğüm için, önyargıların da kaçınılmaz olacağı kanısındayım. Yalnızca, önyargı farkındalık ile davranıştan ayırt edilebilir bence...

Ben de önyargıların doğuştan oluştuğunu iddia etmedim zaten. Önyargılar doğumdan sonra empoze edilmeye başlanan eğitim ve öğretim ile oluşmaya başlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben de önyargıların doğuştan oluştuğunu iddia etmedim zaten. Önyargılar doğumdan sonra empoze edilmeye başlanan eğitim ve öğretim ile oluşmaya başlar.

Sizin iddia ettiğinizi yazmadım zaten. Ben sadece ön yargıların bilgiden değil, doğru bilgisizlikten kaynaklandığını anlatmaya çalıştım.
Link to post
Sitelerde Paylaş

İnsanlar hakkında ilk görüşlerimizi, dış görünüşleri, yüz ifadeleri, beden dil'i gibi ip uçlarından alırız. İnsanoğlu genellikle ilk başta elde ettiği izlenimlere daha değer verir. Bu yüzden ilk izlenimler genellikle önemlidir. Bir çok kişilik özelliğimizvardır ve pek çoğunu saklar, olduğumuzdan farklı görünmeye çalışırız. Aslında böylelikle kendimizi de belli kalıplara sokar ve itaat gösteririz.

azı insanların görüşleri, bizim için diğerlerinden önemlidir. Bu, bizim bazılarıyla özdeşleşmeye çalıştığımızı da gösterir aslında. Zira gözlemci yanılgısına da düşebilir ve hata yapabiliriz.

Genellikle doğu kültüründe ferdiyet ve ben merkezcilik hoş karşılanmaz. Ben merkezcilik batı da kısmen de olsa daha yaygındır. Bu da tabii ki tutumlarımızı etkiler. Bu Türkiye içerisinde de geçerli. Bir ucundan diğerinefarklılıklarıgörebiliriz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Lütfen, sizlerde görüşlerininizi paylaşın. Nelerden etkileniyorsunuz? Sizin tutumunuzu neler etkiler? Önyargılarınız neler? Sizce önyargılarınız nasıl oluştu?

Beni etkileyen bir çok şey oldu, akrabalarımızı hiç tanımazdık, içlerine düştük, ben farklı ezildim, onlara karşı hiç ama hiç önyargım olmadığı halde bildikleri halde neler çektim ellerinden gizli kapaklı ben bilirim, bu olanlar beni derinden yaraladı çünkü benim onlara asla kötülüğümün dokanmayacağından emin oldukları halde yapıyorlardı, insanın insanlığından ders almayacaklarını çok çok uzun süre sonra iyice yıprandıktan sonra anladım, şu an onlara yine önyargım yok ama uzağım, bana yaklaşmalarını istemiyorum çünkü iki gün içinde aynı şeyleri aynı noktadan devam ettirdiklerini binlerce kez tecrübe ettim, bana zarar vermelerine izin vermeyeceğim o yüzden uzağım, onlar böyle mutlu oluyorlarmış kısacası, ama ben onların bu mutluluk anlayışları içinde sadece malzeme olurum o kadar, beş para etmez insanların kendilerini bir halt sanmaları kendi gibilerin arasında olsun, benden fersah fersah uzak olsunlar, bu kadar :)

Ekleme: bu olanlarda tamda onların karşısındaki insanlarda kendi kişiliklerini insan ilişkilerini görme önyargılarından kaynaklıymış, işin acı yanıysa kendi gibi gördükleri bu şeyi karşısındaki insanda olmadığını farkettiklerinde bile devam etmeleri, toplumumuz çok acaip, kendisini düzeltecek en ufak şey aramıyorlar ve kendi değer yargılarını devam ettirerek yaşıyorlar, ,iki yüzlü bir toplumuz vesselam..

tarihinde -inmanah- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İnmanahçım, bizim aslında algılayamadığımız, herkesin bizim gibi algılayamadığı, düşünmediği ve davranmak zorunda olmadığıdır. Fakat, öyle olmadığını tecrübe ederek genelde anlarız.

Zorunda değiller zaten bunu anlıyorsun anlamasınada hiç mi karşıdakinden azıcık ders almıyorlar yada almasınlar oda birşey değil ama zarar vermek ve bundan zevk almak birde dışardan masumu oynamak ne oluyor? İkiyüzlülüğün prim yapması acı olan, dışardan bakana insan gibi insan görünüp ama gerçekte bunun esamesinin olmaması, zevk alıyorlar çoğunlukla bu iki yüzlülükten insanlar, hamurları bir acaip yoğrulmuş..
Link to post
Sitelerde Paylaş

:) Maalesef kişilikler farklı inmanahçım. Mesela Vefa bazı kişilikler için sadece İstabula bir semtin adıdır. Bunun içinde kimseyi suçlama. O kişilerin düşünce tarzları, algılama biçimleri farklı...

Suçlamaktan vaz geçtim hatta dediğim durumları yaşarken hiç suçlamazdım onları, benden uzak olsunlar ne halleri varsa görsünler baki'ciğim, gerçekten zarar veriyorlar ve mutlu oluyorlar çünkü.. tarihinde -inmanah- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

İnsan yerince hayır diyebilmeli. Bu yolla stressten, bunalımlardan belki kurulabilir de. Genelde kişiler belli durumlarda uyma davranışını gösteriyor. Örnneğin bir kişiye uyma davranışı, o kişiye ile yüzyüze olma, kişiliğin kaybılması,sevgi ve ilgi , mevkii, saygınlık ile ile orantlı. Yine bir gruba uyma davranışımız da, o grubun büyüklüğü, o grubun söz birliğinin etkisi, yine grubun mevkii ve saygınlığı, kişinin guruba bağlılığı gibi nedenlere bağlı....

Dindarı ya da dindar olmayanı yok bu işin. Sadece insan gerçeği var. Üzerimizdeki bilişsellik farkları elbette kişiliklerimizi etkiler ve tutumlarımızı belirler fakat benzer şartlarda benzer hareketler gözlenir.

3 çeşit tutum özleşimi vardır aslında.İtaat(yani zorunluluk gereği), özdeşleşme (özenme), benimseme (kendi isteği ile).

tarihinde bakifani tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...