Jump to content

Emergence Teorisi


Recommended Posts

Bu teori hakkında bilgisi olanlar bu başlıkta paylaşırlarsa iyi olabilir :)

Sanırım bu konu şu tarz olaylara bakıyor :

Mesela beyinde bir sürü nöron var , ama bu nöronlara tek tek baktığımız zaman bilinci göremiyoruz . Ancak bunların bir araya gelmesiyle bir şeyler oluşuyor . Yapıtaşlarına indirgediğimiz zaman , herhangi bir anlam ifade edemiyor . Bu neden oluyor ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Emergence teorisi, basit kurallardan karmaşık desenlerin/düzenlerin nasıl oluştuğunu açıklamaya çalışır. Atom altı parçacıklardan ekonomik sistemlere, evrimden yapay zekaya kadar her alana uyarlanmaktadır. Emergence, karmaşık sistemlerin açıklanmasında merkezi bir teori olarak değerlendirilmektedir.

Aşağıdaki videoda emergent bir simülasyon örneği görülmektedir. Basit kurallara göre hareket eden parçacıklardan yaşam formlarına benzer yapılar oluşmaktadır.

Yukarıdaki örnek sanal ortamda bir emergence gösterirken aşağıdaki video laboratuar ortamında yaşam formlarının meydana gelmesine bir örnektir. Moleküler etkileşimler protohücrelerin kendiliğinden meydana gelmesini sağlamaktadır.

Sistemlerin özellikleri temel veya emergent özellik olarak ele alınır. Emergent özellikler etkileşimler sonucunda gözlemlenen istatistiksel verilerdir. Örneğin vücut sıcaklığımız emergent bir özelliktir. Temel özellikler ise mutlak şekilde bağımsız olduğu düşünülen özelliklerdir. Örneğin zaman (veya görecelik ile genelleme yaparsak uzay-zaman) kavramı temel özellik olarak görülür. Yukarıdaki videolarda parçacıkların hareketlerini sağlayan kurallar da temel birer özelliktir. Oluşan desenler ise emergent özelliklerdir.

Emergence teorisi temel özelliklerin aslında emergent özellik olup olmadığı sorusuyla da ilgilenir. Örneğin fizikte uzay ve zamanın bile emergent olabileceği tartışılmaktadır. Hatta tüm özelliklerin emergent olabileceği öne sürülmektedir. Tüm özelliklerin emergent olması aslında hiçbir temel kuralın/kanunun olmaması anlamına gelir. Bu da fizik kanunlarını aksiyom olmaktan çıkarabilecek büyük bir devrim anlamına gelmektedir.

Emergence teorisi evreni en genel anlamda kavramamızı sağlayacak bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Stephen Hawking, 21. yüzyılın emergence yüzyılı olacağını söylemiştir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...