Jump to content

Abdülhamit Suikasti, Ermeni eylemleri,


Guest kafa

Recommended Posts

1) Abdülhamit'e Ermeni eylemciler 1905'te bombalı suikast düzenlemiştir.

2) Abdülhamit saldırıdan kurtulmuş ama 26 kişi ölmüştür.

3) Eylemcilerin çoğu ve liderleri yakalanmıştır.

4) Eylemin lideri Edward Joris'i Osmanlı devleti 2 yıl sonra serbest bırakmak zorunda kalmıştır. Kıçı kırık Belçika'nın baskılarına dayanamamıştır (fazla da küçümsememek lazım aslında, bu Belçika Afrika'da baba sömürgecilerden olup, 100 binlerce Afrikalının ölümünden, zulmünden sorumludur. Kauçuk için kestikleri çocuk ve insan sayısının haddi hesabı olmadığı belirtilmektedir).

-------------------------------------------------

(alıntıdır)

Yıldız Suikastı, 21 Temmuz 1905 günü Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'e karşı Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından Yıldız Hamidiye Camii önünde yapılmış bombalı bir suikast girişimidir[2].

Doğu Anadolu'da bağımsız bir Ermeni Devleti kurulmasını isteyenErmeni Devrimci Federasyonu yanlısı bir grup Ermeni Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'i öldürmeyi planladı. Bu amaçla bir atlı arabaya 120 kg miktarında patlayıcı yerleştirerek padişahın Cuma selamlığından sonra Yıldız Hamidiye Camii önündeki yoluna yerleştirdiler. Suikast için padişahın kendi arabasına yürüyüş süresi (1 dk 42 saniye) gibi en ince detay dahi hesaplanmıştı. Patlayıcıların içine konduğu arabaya metal parçaları doldurulup bombanın etkisi artırılmıştı. Ancak Şeyhülislam Cemaleddin Efendi'nin Sultan Abdulhamit'e bir soru sorarak geciktirmesi üzerine bomba Sultan Abdülhamit'in etki alanı dışındayken patladı ve padişah hiçbir zarar görmeden kurtuldu.

Patlama sonucu civardaki halk arasında 26 kişi öldü ve 58 kişi yaralandı. Olaydan sonra yapılan araştırma sonucu olaya karışan 40 kişinim kimlikleri belirlendi. Bunlardan 15 kişi yakalanarak tutuklandı.Belçika vatandaşı Edward Joris'in suikast girişiminin lideri olduğu sonucuna varıldı. Edward Joris 2 yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı.[3]

Sultan Abdülhamit'in suikast girişiminde kurtulması hoşuna gitmeyen şair Tevfik Fikret "Bir Lâhza-i Ta'ahhur" (Bir anlık duraklama) adlı şiirinde şu mısraları yazmıştır:

Ey şanlı avcı, damını bihûde kurmadın.

Attın fakat yazık ki, yazıklar ki, vurmadın

Link to post
Sitelerde Paylaş

Murat Bardakçı'dan bir alıntı ile sonlandırayım.

-------------------------------------------------

Terör ekibinin başında Charles-Edward Jorris isminde Belçikalı bir anarşist vardı.Jorris yakalandı ve mahkemeye çıkartıldı.

Duruşmalar birkaç devam eti.Karar celsesinden bir gün önce, 1905’in 17 Aralığında Belçika’nın İstanbul’daki Büyükelçisi zamanın Osmanlı Dışişleri Bakanlığı olan Hariciye Nezaretine bir nota gönderdi ve mahkum edilmesi halinde Jorris’in kendilerine iade edilmesini isteyeceklerini bildirdi.Büyükelçi iade talebini İstanbul’la Brüksel arasında 3 Ağustos 1838’de imzalanan “Dostluk ve Ticaret” yani “Kapitülasyon Antlaşması”nın 8.maddesine dayanarak yapıyordu.

Mahkeme bu notanın verilmesinden bir gün sonra, yani 18 Aralık’ta kararını açıkladı ve Jorris’i idama mahkum etti.Belçika Büyükelçisi ise Bab-ı Ali’ye hemen ertesi günü bir daha başvurup Jorris’in iadesini hiç sıkılmadan yeniden talep etti.

Osmanlı Hükümeti, terörü padişahın hayatına kastedecek derecede ileri götüren Belçikalı anarşisti geri vermemek için uzun zaman direndi.Abdülhamit idamı müebbet hapse çevirdi ama Jorris hapishaneye değil bir başka yere gönderildi:Avrupa’ya.Batı dünyası teröristin hükümdarın hayatına kastettiğini bile gözardı etmiş, Sarayla Bab-ı Ali üzerindeki baskılarını arttırdıkça arttırmış ve Abdülhamit için Jorris’i serbest bırakmaktan başka bir yol kalmamıştı.

O da öyle yaptı, teröristi gerçi Belçika’ya iade etmedi ama cebine pasaportunu koyup Avrupa’ya göndermeye mecbur kaldı.Türkiye’nin diplomatik aczi o günlerin basınında “Hükümdarımız o kadar iyi yüreklidir ki, kendi hayatına kasteden bir caniyi bile affetme büyüklüğünü göstermekten kaçınmamıştır.” İfadeleriyle yorumlandı, tarihlere de “Abdülhamit, katili sonraları istihbarat hizmetlerinde kullandı” diye geçti

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çoğu kitapta Joris'i kendi ajanı gibi kullandığına atıflar yapılıyor , roman tadında yazılan tarih kitapların da sıklıkla gördüğümüz birşey olayların çarpıtılması , Murat Bardakçı'nın güzel bir sözü var Sultan Abdülhamid tüccarları.

Dostum,

Bu tüccarlara birkaç basit soru sormak lazım;

1) Abdülhamit 26 kişinin katilinden başka kullanacak ajan mı bulamamış da bu katili affetmiş?

2) Bu adamdan Abdülhamit serbest kaldıktan sonra ne tür bilgiler almış?

3) Abdülhamit bu katili affedip, kontrolü dışına çıkartırken şahsın sözünde duracağından nasıl emin olmuş?

Yalanla peynir ekmek gemisi yürütenler cevabı verirler umarım :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...