Jump to content

Karbon 14 testi


Recommended Posts

Geçmişe yönelik tarihleme çalışmalarında bilinen şimdilik en temel ölçü karbon 14 ,yada radyo karbon ölçüm testleri..Dünya oluştuğunda karbon yokmuydu elbette vardı, bu testler zaten biyolojik varlığın bünyesindeki karbon yani özetle canlıyken alınan karbonun öldükten sonra duracağı kuramıyla biyolojik malzemeden yapılan tarihleme ne derece doğrudur, ben inanmıyorum buna..Dünyanın taşı kayası oluşmaya başladığından beri aynı..Dünyanın kütlesi artmaya devam ediyor..Bir biyolojik kalıntı nasıl karbon testiyle yaklaşık olarak tarihlendirilebiliyor?

Link to post
Sitelerde Paylaş

5700 yıl gibi bir yarı ömrü var C14'ün buradan gidiliyor, Brain'in yukarıda dediği gibi beta bozunumu yaparak N14'e dönüşüyor. Fakat teste bakacak olursak max. 60.000 senelik organik materyallere uygulanabiliyor. Willard Libby nobel almış bu yöntemle.

Şöyle diyelim C14 bitkiler ve algler tarafından fixe ediliyor (fotosentezde), burada oluşan organik maddeyi (C14 içeren) doğrudan veya dolaylı (onları yiyen hayvanları yiyerek) alıyorsun. Yaşarken döngü halinde devam ediyor bu olay. Sen nefes olarak veriyorsun..Bitki ve alg geri alıyor... Ama öldüğün zaman bu döngü otomatik olarak duruyor, Bu esnada senin kalıntılarında "o zamana" ait C14 kalıyor. Buradan tarihleme yapılıyor. Tabi tarihleme yapılıyor dediğim puf diye değil, türlü çeşit kalibrasyon eğrileri ve hesapları var detaylar için:

http://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating#Measurements_and_scales

Not: çürüme esnasında decaying mikroorganizmalar (çürütücüler) tarafından çok kullanılmayan bir karbon türü. C12 ve 13 onlar senin bedenini çürüttükçe kullanılıyor geriye C14 kalıyor. Bu kadar zırvalayabiliyorum. Devamı jeologlara ait...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...