Jump to content

Şarap Ve Yararları


Recommended Posts

5 dakika önce, bilgivehis yazdı:

Alkolü bırakalı 20 yıl oldu ama 15 yıl Güzelbağ 15 yıl Papaskarası toplam 30 yıl şarap içtim, hiç de bir sağlık sorununu görmedim.

Üstelik günlük en az dört şişe bazen on şişeyi bulurdu, bu bilgiyi de vereyim.

Tabi herhangi bir faydasını da görmedim, şarap yararlıdır gibi sözler biraz da reklam maksatlı olsa gerek...

 

Senin gibi bir hastam içkiyi bıraktıktan 20 yıl sonra bir şişe şarap içiyor ve tekrarlayan alkolizm onu birkaç gün içinde öldürüyor..

Umarım sen de şaraba başlamazsın. Zararını görmemiş olabilirsin. Tabii zarardan kastın ne bilmiyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 178
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

23 minutes ago, haci said:

Avrupa'da yalnız şarap değil, her türlü içki yaygın olarak içilir. Bazı ülkelerde ayık bulamazsın. Finlandiye gibi..

Ben bu ilginç gerçeği çok iyi bilen bir doktor olarak içkiye karşıyım. İçkinin hastalarda her türlü komplikasyonunu gördüm. Onları gördükten sonra içki içilmesine müsamaha edemem. Şarap da onların arasında.. İçkiye karşı gelmenin boş bir çaba olduğunu ben de biliyorum ama bu zararlı ve tehlikeli gelenekle elimden geldiği kadar mücadele etmek bir doktor olarak benim insanlık borcum. Etik olarak da bunu yapmaya mecburum.

 

 

İçkiye sen kadar bende karşıyım. Ama şarabı bir içki olarak sınıflamak pek kolay değil. 

 

Adam gitmiş, bir şişe şarap içip tekrar alkolik olmuş olabilir. Ama bir şişe şarap içip alkolik olmamış tonla adam sayabilirim sana. 

 

Bu arada çok alkolik tanıdığım oldu. hiç birinin tercihinin şarap olduğunu hatırlamıyorum. İlginç şekilde dehşet bira müptelası olanlar var, ama şarapçı yoktu jiç. Ha, gene tanıdığım ve her gün koca bir damacana "cumartesi keyfi" mi ne adında, şarap olduğu iddia edilen ama şarapla uzak yakın hiç bir alakası olmadığını gördüğüm bir şey içenler de vardı gerçi. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
25 dakika önce, haci yazdı:

Senin gibi bir hastam içkiyi bıraktıktan 20 yıl sonra bir şişe şarap içiyor ve tekrarlayan alkolizm onu birkaç gün içinde öldürüyor..

Umarım sen de şaraba başlamazsın. Zararını görmemiş olabilirsin. Tabii zarardan kastın ne bilmiyoruz.

Bundan dört yıl önce ne gibi bir etki-tepki verecek diye deneme maksatlı bir bardak şarap içtim, gözümü hastanede açtım, bir bardak şaraptan komalık olmuşum:)

Link to post
Sitelerde Paylaş
9 dakika önce, anibal yazdı:

 

 

İçkiye sen kadar bende karşıyım. Ama şarabı bir içki olarak sınıflamak pek kolay değil. 

 

Adam gitmiş, bir şişe şarap içip tekrar alkolik olmuş olabilir. Ama bir şişe şarap içip alkolik olmamış tonla adam sayabilirim sana. 

 

Bu arada çok alkolik tanıdığım oldu. hiç birinin tercihinin şarap olduğunu hatırlamıyorum. İlginç şekilde dehşet bira müptelası olanlar var, ama şarapçı yoktu jiç. Ha, gene tanıdığım ve her gün koca bir damacana "cumartesi keyfi" mi ne adında, şarap olduğu iddia edilen ama şarapla uzak yakın hiç bir alakası olmadığını gördüğüm bir şey içenler de vardı gerçi. 

Ben çok şarapcı alkolik gördüm. Onların Türkiye'de daha yaygın olduğunu düşünüyorum. İlginç olarak bazıları şarabı sağlıklı buldukları için içiyorlar... Şarabın zararı ve tehlikesi diğerlerinden az değildir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şaraptan başka içki tanımam. İçki = Şarap. Sadece ve kesinlikle. Kırmızıyı da sevmem illa beyaz.  İlla muskat ve semillon. İlla Fransız. Türk markası sadece Doluca Safir olur, başka olmaz.

 

Ama çok nadir içerim. Bir düşüneyim en son içeli... Altı aydan kesin fazla olmuştur. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, haci yazdı:

Ben çok şarapcı alkolik gördüm. Onların Türkiye'de daha yaygın olduğunu düşünüyorum. İlginç olarak bazıları şarabı sağlıklı buldukları için içiyorlar... Şarabın zararı ve tehlikesi diğerlerinden az değildir.

 

Ben de çok şarapçı alkolik gördüm, kısa süre öncesine kadar diğer içkilerden çok daha ucuz olduğu için parasız alkolikler şarabı tercih ederdi. Şu sıra şarap da ucuz değil ama hala en ucuzlardan. Ucuz diyorum ama fiyatı yine de yüksektir sanıyorum, çünkü AKP'nin alkolden aldığı vergi korkunç. Millet evinde bira ve kaçak rakı üretiyor. 

 

Anibal gerçek ve iyi şaraptaki alkol miktarının yok denecek kadar az olduğunu söylüyor. Hani eser miktarda gibi. En azından binlerce yıl böyle kullanılmış şarap, ciddi bir besin kaynağıymış. Ben ona daha çok üzüm şırası derdim ama şarapmış işte.

Yoksa çok uzun dönemdir içine bol alkol konmuş ortalama şarabı zaten şaraptan saymıyor. Bahsettiği gerçek şarabın tüm dünyada zor bulunabileceğini kendisi belirtiyor.

 

Şarap ve yararları meselesi, son yıllarda alkol propagandası için kullanılan şahane bir araç. Size kesinlikle katılıyorum.

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
12 hours ago, Türk Ateist said:

 

Ben de çok şarapçı alkolik gördüm, kısa süre öncesine kadar diğer içkilerden çok daha ucuz olduğu için parasız alkolikler şarabı tercih ederdi. Şu sıra şarap da ucuz değil ama hala en ucuzlardan. Ucuz diyorum ama fiyatı yine de yüksektir sanıyorum, çünkü AKP'nin alkolden aldığı vergi korkunç. Millet evinde bira ve kaçak rakı üretiyor. 

 

Anibal gerçek ve iyi şaraptaki alkol miktarının yok denecek kadar az olduğunu söylüyor. Hani eser miktarda gibi. En azından binlerce yıl böyle kullanılmış şarap, ciddi bir besin kaynağıymış. Ben ona daha çok üzüm şırası derdim ama şarapmış işte.

Yoksa çok uzun dönemdir içine bol alkol konmuş ortalama şarabı zaten şaraptan saymıyor. Bahsettiği gerçek şarabın tüm dünyada zor bulunabileceğini kendisi belirtiyor.

 

Şarap ve yararları meselesi, son yıllarda alkol propagandası için kullanılan şahane bir araç. Size kesinlikle katılıyorum.

 

 

 

Şaraptaki alkole yok denecek kadar az demek yanlış olur. Fakat, şarabı doğru yere koymak gerekiyor. 

 

Basitçe şöyle düşünün. Turşu diyelim. Oturunca üstüne yumulup turşuyu tıka basa mideye indirip, onunla doymaya çalışır mısınız? Yada limon? Eğer karnınızı turşuyla doyurursanız, alkolden daha çabuk öldürebilir sizi. 

 

Şarabın olayı da bu. Diğerlerinden, aynı zamanda bir besin olmakla ayrılır. Ona yakın olabilen biraz bira vardır. Ama diğerleri, viski, votka, rakı, rom vs. safi alkoldür, gıda olma özelliği taşımaz.

 

Ve alkol oranı düşük olduğu için, alkolik etme ihtimali de çok düşüktür. Kaldı ki bu tecrübeyle sabittir, özellikle avrupada şarap çok yagın bir kullanımı olmasına rağmen, alkolizme şarapla başlayanlar çok çok azdır.  

Link to post
Sitelerde Paylaş
15 hours ago, haci said:

Ben çok şarapcı alkolik gördüm. Onların Türkiye'de daha yaygın olduğunu düşünüyorum. İlginç olarak bazıları şarabı sağlıklı buldukları için içiyorlar... Şarabın zararı ve tehlikesi diğerlerinden az değildir.

 

Bu bir sıkıntı. Ve bizim de bahsettiğimiz sıkıntı bu. Şarap, o satılan şeylerden başka bir şey. Ortalık, amanda yok gezen tavuk, yok organik falan teranesiyle, altı üstü yumurtanın başında bir sürü tantana yapılırken, insan için yumurtadan çok daha önemli bir gıda olan şarabın bu kadar ayyaş işine çevrilmesi asıl problem. 

 

Şarabın zararı ve tehlikesi az değildir falan derken, gene acayip laf etmiş haldesin. Örneğin, şarabın gut hastalığında iyileştirici özelliği varken, bira içersen resmen gutu azdırırsın. Bu ikisini aynı kefede düşünmek garabet olmuyor mu?

Link to post
Sitelerde Paylaş
17 saat önce, anibal yazdı:

 

Sorun da bu ya. Sen her alkolden öleni, şaraptan ölmüş diye sayamazsın. Her şarap içen, alkolden ve sirozdan ölseydi, ancak o zaman haklı olurdun. Ama şarap içenlerin çok azı, atıyorum belki %5'i alkol kaynaklı ölümle yüz yüze geliyorken, sen gidip şarabı amanda alkol diye damgalayamazsın. 

 

Bak bunu votkaya, rakıya yapabilirsin tabi. Neden dersen, bunların tek varlık noktası, içlerindeki alkoldür. Bunlar, bir gıda şeklinde tüketilmez, alkol olsun diye bilhassa içilir. 

 

Bugün avrupa'da, şarap içmeyen kimseyi gösteremezsin, hemen herkes bir şekilde evinde şarap bulundurur, pek çokları da yemeklerde vs. mutlaka içer. Senin hesabınla, alayının da alkolden gitmesi beklenirdi.

 

Bak  burda haklisin

Link to post
Sitelerde Paylaş
5 saat önce, anibal yazdı:

 

 

Şaraptaki alkole yok denecek kadar az demek yanlış olur. Fakat, şarabı doğru yere koymak gerekiyor. 

 

Basitçe şöyle düşünün. Turşu diyelim. Oturunca üstüne yumulup turşuyu tıka basa mideye indirip, onunla doymaya çalışır mısınız? Yada limon? Eğer karnınızı turşuyla doyurursanız, alkolden daha çabuk öldürebilir sizi. 

 

Şarabın olayı da bu. Diğerlerinden, aynı zamanda bir besin olmakla ayrılır. Ona yakın olabilen biraz bira vardır. Ama diğerleri, viski, votka, rakı, rom vs. safi alkoldür, gıda olma özelliği taşımaz.

 

Ve alkol oranı düşük olduğu için, alkolik etme ihtimali de çok düşüktür. Kaldı ki bu tecrübeyle sabittir, özellikle avrupada şarap çok yagın bir kullanımı olmasına rağmen, alkolizme şarapla başlayanlar çok çok azdır.  

 

Şaraptaki alkol zaten yok denecek kadar az değil, biz de zaten içindeki alkol ve diğerlerinden daha ucuz olması nedeniyle "şarap sağlığa yararlıdır" deyip duranlarla bir şekilde tartışıyoruz. Senin, şarabın evrimi, daha genelde gerçek ve şarabın ne olduğunu anlattığın iletilere bakınca içindeki alkolün ve kullanılan diğer maddelerin bambaşka oranlarda, hatta esame değerinde olduğunu gördüm. Bu tip şarapta tüm dünyada çok az demiştik.

 

Şarap, ama bahsini ettiğin türde şarap makul miktarda alındığında gerçekten de yararlı olabilir, ben buna hiçbir zaman karşı çıkmadım. Üzüm, hele de fermente edilmiş üzüm elbette çok yararlı, ama bunun alkol propagandası için kullanıldığını, üstelik de ortalıklarda doğru düzgün şarap bulmak neredeyse imkansız gibiyken yapıldığını bilmek can sıkıyor.

 

İnsanlar, piyasada dolaşan şarapların sağlığa gayet de faydalı olduğunu düşünüyor ve alkole bulaşıyor. Şarap başka bir şey olabilir; yeri, insanların kafası ve kullanım amacı dışında bir yer olabilir. Bunlara da lafım yok. Ancak özellikle bizde, bütün bu anlatılanların denk düştüğü bir zemin yok, alkolü kötüye kullanmaya yaramaktan başka.

 

Yoksa arada bir akşam yemeğin yanında içilen bir kadeh şaraptan, o şarap dandik bile olsa kimseye bir şey olmaz. Ancak genellikle böyle olmuyor, şarabın yararları muhabbeti hemen hep bir şeylere kılıf oluyor. Bu aslında şaraba da haksızlık belki ama yapacak bir şey yok. 

 

Bu arada çok haklısın, şarap, alkolü yüksek diğer pek çok içki dururken alkoliklerin tercih edebileceği bir içki olmaz. Alkolü düşük, çok içildiğinde ertesi gün neden olduğu ağır baş ağrısı vs var, yani hamallığı pis. Ama ucuz ve çeşidi bol olduğundan alkolikler mecbur içiyor idi, kısa zaman öncesine dek. 

Ama hani bu adamlara absynth versen içerler mi, ondan da emin değilim. Güne yayılıp sürekli içilebilecek içkilerden değil. Hoş, bildiğim kadarıyla absynth Türkiye'de yasak da.

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 hour ago, Türk Ateist said:

 

Şaraptaki alkol zaten yok denecek kadar az değil, biz de zaten içindeki alkol ve diğerlerinden daha ucuz olması nedeniyle "şarap sağlığa yararlıdır" deyip duranlarla bir şekilde tartışıyoruz. Senin, şarabın evrimi, daha genelde gerçek ve şarabın ne olduğunu anlattığın iletilere bakınca içindeki alkolün ve kullanılan diğer maddelerin bambaşka oranlarda, hatta esame değerinde olduğunu gördüm. Bu tip şarapta tüm dünyada çok az demiştik.

 

Şarap, ama bahsini ettiğin türde şarap makul miktarda alındığında gerçekten de yararlı olabilir, ben buna hiçbir zaman karşı çıkmadım. Üzüm, hele de fermente edilmiş üzüm elbette çok yararlı, ama bunun alkol propagandası için kullanıldığını, üstelik de ortalıklarda doğru düzgün şarap bulmak neredeyse imkansız gibiyken yapıldığını bilmek can sıkıyor.

 

İnsanlar, piyasada dolaşan şarapların sağlığa gayet de faydalı olduğunu düşünüyor ve alkole bulaşıyor. Şarap başka bir şey olabilir; yeri, insanların kafası ve kullanım amacı dışında bir yer olabilir. Bunlara da lafım yok. Ancak özellikle bizde, bütün bu anlatılanların denk düştüğü bir zemin yok, alkolü kötüye kullanmaya yaramaktan başka.

 

Yoksa arada bir akşam yemeğin yanında içilen bir kadeh şaraptan, o şarap dandik bile olsa kimseye bir şey olmaz. Ancak genellikle böyle olmuyor, şarabın yararları muhabbeti hemen hep bir şeylere kılıf oluyor. Bu aslında şaraba da haksızlık belki ama yapacak bir şey yok. 

 

Bu arada çok haklısın, şarap, alkolü yüksek diğer pek çok içki dururken alkoliklerin tercih edebileceği bir içki olmaz. Alkolü düşük, çok içildiğinde ertesi gün neden olduğu ağır baş ağrısı vs var, yani hamallığı pis. Ama ucuz ve çeşidi bol olduğundan alkolikler mecbur içiyor idi, kısa zaman öncesine dek. 

Ama hani bu adamlara absynth versen içerler mi, ondan da emin değilim. Güne yayılıp sürekli içilebilecek içkilerden değil. Hoş, bildiğim kadarıyla absynth Türkiye'de yasak da.

 

 

Absynth Türkiye'de yasak değil de, çok pahalı. Dahası, o da absynth değil. AB kuralları gereği, absynth üretimi yasak, ama, geleneksel içki olması  nedeniyle, sadece çekler mi ne gerçek pelin otlu tam dozunda absynth üretebiliyor. Aynısı polonya votkası (Bizon otlu) içinde geçerli. 

 

Alkolizmle mücadele edilmeli, ama bunun yolu bu değil. Toplasanız, %80'i sokaklarda yaşayan tipler olmak üzere, toplumun belki binde biri ancak şarap ve alkoliklik noktasına gelmiş bulursunuz. Şarap ile kimseyi de alkolik edemezsiniz. Şarap denen o şeyler, acıdır, berbat eder adamı. İyi, normal şarap ise insana daha iç, bak neler olacak bir gör hissi vermez. Bu yüzden şaraptan başlayıp alkolizm yoluna yürünmesi pek görülmez, nadirdir. Ve dahası, o şarapçılar, acaba şarap olmasa idi, hatta adi şarapsı şey olsa bile, olmasaydı, o kadar yaşar mıydı, kalır mıydı, o da başka soru. Alkolizm falan, alkolü vs. yasaklayarak çözülecek sorunlar değildir.  Alkolik olacak adam, siz şarabı lanetlediniz diye, alkolik olmaktan geri kalmaz. 

 

Önce olayı doğru yerine oturtup, şarap üretimi ve tüketimi teşvik edilmesi gereken bir şey. En azından bizim ülkemiz için. Amanda millet alkolik olur derken, önce gidip bıçakları toplamanızı beklerim, zira birileri bıçak alıp milleti bıçaklıyor diye bıçağı tu kaka ilan etmek gibi olur o. 

 

Şarap üzerinde alkolü aklama muhabbeti de pek yapay duruyor. Böyle bir şey yapanı hemen hiç görmedim desem yalan olur. Ha, alkolizmi önlemek falanda cidden faydalı mı, bu da zaten ayrı bir tartışma konusu. En azından alkolü yasaklayarak önlemek. Bugün cinnet geçiren bir halkımız var, sebeplerinden biri alkolün az tüketimi olabilir mi? 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
2 saat önce, anibal yazdı:

 

 

Absynth Türkiye'de yasak değil de, çok pahalı. Dahası, o da absynth değil. AB kuralları gereği, absynth üretimi yasak, ama, geleneksel içki olması  nedeniyle, sadece çekler mi ne gerçek pelin otlu tam dozunda absynth üretebiliyor. Aynısı polonya votkası (Bizon otlu) içinde geçerli. 

 

Alkolizmle mücadele edilmeli, ama bunun yolu bu değil. Toplasanız, %80'i sokaklarda yaşayan tipler olmak üzere, toplumun belki binde biri ancak şarap ve alkoliklik noktasına gelmiş bulursunuz. Şarap ile kimseyi de alkolik edemezsiniz. Şarap denen o şeyler, acıdır, berbat eder adamı. İyi, normal şarap ise insana daha iç, bak neler olacak bir gör hissi vermez. Bu yüzden şaraptan başlayıp alkolizm yoluna yürünmesi pek görülmez, nadirdir. Ve dahası, o şarapçılar, acaba şarap olmasa idi, hatta adi şarapsı şey olsa bile, olmasaydı, o kadar yaşar mıydı, kalır mıydı, o da başka soru. Alkolizm falan, alkolü vs. yasaklayarak çözülecek sorunlar değildir.  Alkolik olacak adam, siz şarabı lanetlediniz diye, alkolik olmaktan geri kalmaz. 

 

Önce olayı doğru yerine oturtup, şarap üretimi ve tüketimi teşvik edilmesi gereken bir şey. En azından bizim ülkemiz için. Amanda millet alkolik olur derken, önce gidip bıçakları toplamanızı beklerim, zira birileri bıçak alıp milleti bıçaklıyor diye bıçağı tu kaka ilan etmek gibi olur o. 

 

Şarap üzerinde alkolü aklama muhabbeti de pek yapay duruyor. Böyle bir şey yapanı hemen hiç görmedim desem yalan olur. Ha, alkolizmi önlemek falanda cidden faydalı mı, bu da zaten ayrı bir tartışma konusu. En azından alkolü yasaklayarak önlemek. Bugün cinnet geçiren bir halkımız var, sebeplerinden biri alkolün az tüketimi olabilir mi? 

 

Konu çok yönlü hale geldi. :)

 

Alkolün yasaklanmasını istemedim anibal. Yasaklanması gerektiğini düşünmediğim gibi, yasaklanmaması gerektiğini söylüyorum hep. Alkol hiç kullanmadığım, evimde hiç içilmediği ve mesleğimle ilgili özel ilgi alanım madde bağımlılığı olduğu halde yasaklanmamalı diyorum. Yalnız özgürlüklere değer verdiğimden değil, öylesinin bilimsel olarak olarak da doğru olduğunu düşünmemden. 

 

Alkolizmle elbette mücadele edilmeli, insanlar alkol ve madde bağımlılığı konusunda kesin olarak bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmeli. Bu da devlet politikalarıyla mümkün. AKP gibi iktidarlarla olabilmesi zaten imkansız. Alkolizmle mücadele alkolü yasaklamaktan, çok vergi koyup almalarını engellemeye çalışmaktan vs vs geçmez, AKP'nin alkol politikası da diğer politikaları gibi külliyen yanlış ve zararlı, en önce ben karşı çıktım. 

 

İnsanlar şarap içince alkolik olabilir de demiyorum. Alkolle tanışan herkes alkolik olmuyor, hatta insanların alkolik sandığı pek çok alkol kullanıcısı alkolik de değil. Alkolü kötüye kullanmakla alkolizm her zaman karıştırılır, alkolik olmak için uzun yıllar sürekli içmek lazımdır mesela. 

 

Ancak ben ve benim gibi birçok kişi şaraba bu kadar güzelleme düzülmesini pek masum bulmuyor. Alkolik olacak adam biz şarabı lanetledik diye alkolik olmaktan vazgeçmeyecek elbette, ama genel olarak habire şarap övülüp önerilmesi (açıkça öneriliyor) de halklara değil alkol üreticilerine hizmet olacak. Son on, on beş yıldır ciddi bir propaganda var ve bunu gayet de sevimsiz, gereksiz ve hatta zararlı buluyorum. Yoksa dediğim gibi, alkolle en ufak bir sorunu olmayan şarabı yudum yudum ölçülü içen veya genel olarak sosyal içici diye tanımlanan insanlara kimsenin bir şey dediği yok. Bana sorarsan, yani benim hissim "sosyal içici" gibi bir tanımın bile yanlış ve manipülatif olduğu yönünde ama n'aparsın, öyle deniyor...

 

"Bugün cinnet geçiren bir halkımız var, sebeplerinden biri alkolün az tüketimi olabilir mi? "

 

Ne demek istediğini anlamadım. Alkol çok pahalı olduğu ve içenler artık rahatsız edildiği için barda restoranda rahat rahat içemediği için mi, yoksa herkes alkol alsa sakinleşir, kafayı dağıtır anlamında mı?

Valla anlamadım...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, bilgivehis yazdı:

30 yıl şarap içtim ama alkoliklik söz konusu değildi, zira bırakacağım dedim bıraktım, bir kaç gün canım istedi o kadar, alkolik olsaydım bu kadar kolay bırakılamazdı herhalde, ya da kişiye göre değişebiliyor mu orasını bilemem...

 

Elbette alkolik falan değildin sevgili bilgivehis. Alkolik için alkolü bırakmak korkunç zordur, çoğu zaman tedaviye hemen yanıt vermez, tekrar döner falan.

Sen daha ziyade kafayı hafifçe bulmak, rahatlamak amaçlı içmiş ve biraz bağımlı olmuş, sonra da kendine göre nedenlerden tamamen bırakmışsın.

İyi etmişsin. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
13 minutes ago, Türk Ateist said:

 

Konu çok yönlü hale geldi. :)

 

Alkolün yasaklanmasını istemedim anibal. Yasaklanması gerektiğini düşünmediğim gibi, yasaklanmaması gerektiğini söylüyorum hep. Alkol hiç kullanmadığım, evimde hiç içilmediği ve mesleğimle ilgili özel ilgi alanım madde bağımlılığı olduğu halde yasaklanmamalı diyorum. Yalnız özgürlüklere değer verdiğimden değil, öylesinin bilimsel olarak olarak da doğru olduğunu düşünmemden. 

 

Alkolizmle elbette mücadele edilmeli, insanlar alkol ve madde bağımlılığı konusunda kesin olarak bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmeli. Bu da devlet politikalarıyla mümkün. AKP gibi iktidarlarla olabilmesi zaten imkansız. Alkolizmle mücadele alkolü yasaklamaktan, çok vergi koyup almalarını engellemeye çalışmaktan vs vs geçmez, AKP'nin alkol politikası da diğer politikaları gibi külliyen yanlış ve zararlı, en önce ben karşı çıktım. 

 

İnsanlar şarap içince alkolik olabilir de demiyorum. Alkolle tanışan herkes alkolik olmuyor, hatta insanların alkolik sandığı pek çok alkol kullanıcısı alkolik de değil. Alkolü kötüye kullanmakla alkolizm her zaman karıştırılır, alkolik olmak için uzun yıllar sürekli içmek lazımdır mesela. 

 

Ancak ben ve benim gibi birçok kişi şaraba bu kadar güzelleme düzülmesini pek masum bulmuyor. Alkolik olacak adam biz şarabı lanetledik diye alkolik olmaktan vazgeçmeyecek elbette, ama genel olarak habire şarap övülüp önerilmesi (açıkça öneriliyor) de halklara değil alkol üreticilerine hizmet olacak. Son on, on beş yıldır ciddi bir propaganda var ve bunu gayet de sevimsiz, gereksiz ve hatta zararlı buluyorum. Yoksa dediğim gibi, alkolle en ufak bir sorunu olmayan şarabı yudum yudum ölçülü içen veya genel olarak sosyal içici diye tanımlanan insanlara kimsenin bir şey dediği yok. Bana sorarsan, yani benim hissim "sosyal içici" gibi bir tanımın bile yanlış ve manipülatif olduğu yönünde ama n'aparsın, öyle deniyor...

 

"Bugün cinnet geçiren bir halkımız var, sebeplerinden biri alkolün az tüketimi olabilir mi? "

 

Ne demek istediğini anlamadım. Alkol çok pahalı olduğu ve içenler artık rahatsız edildiği için barda restoranda rahat rahat içemediği için mi, yoksa herkes alkol alsa sakinleşir, kafayı dağıtır anlamında mı?

Valla anlamadım...

 

Öncelikle, evet, hafif yada makul arayla sağlam alkol alıp, güzelce güzelleşip dağıtan insanlar, genelde böyle cinnetler geçirmez. Gerçi bu çok genel bir yaklaşım, alkol olunca zinhar cinnet olmaz demek değil. Ama modern toplumun (bu toplum 1400'lü yıllarda ortaya çıktı) stresi altında, alkol iyi bir dengeleyici görevi görür, en azından bazı durumlarda. Ama hepsinde kesinlike değil. Şöyle diyelim, mum ışığında yenecek bir yemek sonrası, şarabın hafif etkisiyle yaşananacak bir gece sonrası, erkeğin kadını dövülecek bir şey gibi görmesi pek olası olmaz. 

 

İşte bu gibi bir süspansiyon vazifesi için, şarap iyi bir tercihtir, votkaymış, rakıymış, işi daha berbat edebilir. 

 

Buradan, amanda şarap içip kafanız güzel olsun sonucunu da çıkarmayın. Mesele, psikoloğa gitmek falan gibi şeyleri olmayan ve hala ortaçağda yaşayan malum yurdum insanı için, bunun bir ciddi terapi olabileceği sadece. 

 

Şaraba güzelleme derken.. Şarabın bir takım gerçekleri var. Hepsinde, kaide, bir açlık süresince, yani en fazla bir daha acıkana kadar, 50 cc 'den fazla içmemek. O da günde yarım su bardağından az fazlası eder ki, yuvarlak hesap, akşam yarım su bardağı denir. Bu şifa olur, ama iki su bardağı içersen, o zaman zehir olmaya başlar, ucundan azar azar. 

 

Bunları söylemek neden güzelleme olsun ki? 

 

Şaraba güzelleme yapılmış mıdır, elbette... Ama kimsenin gidip, abdullah yüce dinleyip, "Bir de bana nasip olsun şu şarap" diyeceğini de sanmıyorum. Peki neden o güzellemelerde, bilhassa şarkılarda falan, illa da şarap? İşte o, şarabın kendine özgü içki karakteristiğinden gelir. Şarabın çakır keyifliği güzeldir, sürdürülebilirdir. Fasıl geçerken, güzel efkar dağıtan sohpetler ederken, en ideal içki şaraptır. Rakı falan içersen, küfelik olursun, ortalığı batırırsın, klozetin içinden veya yerlerden toplarlar seni. O yüzden, şarap ve verdiği keyif, birileri tarafından hakkıyla yüceltilmiştir. Ama hakkının olması, şarabın o şekilde kullanılmasının doğru olduğu anlamına gelmez. Genede, eğer eş dost vs. toplanmışsanız, üzerinizdeki kasveti atacak bir şey arıyorsanız, rakı veya viski yerine şarap gene en iyi tercih olacaktır. Ve güzelleme denen şeyleri de yapanlar gene artık, kasvetin dibini bulmuş malum tipler olmuştur. Tabi bunu tasvip etmemiz mümkün değil.

 

Depresyon, çöküntü vs. içindeyseniz, doktor size, bir o kadar zararlı olabilen lustral falan verecektir. İşte düşük düzey şarap aynı etkiyi daha sağlıklı olarak gösterebilir. Fakat, bu şarabı alıp kafayı çekmek anlamına gelmemeli. Bu kültürü oluşturabilmek lazım. 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
38 dakika önce, anibal yazdı:

 

Öncelikle, evet, hafif yada makul arayla sağlam alkol alıp, güzelce güzelleşip dağıtan insanlar, genelde böyle cinnetler geçirmez. Gerçi bu çok genel bir yaklaşım, alkol olunca zinhar cinnet olmaz demek değil. Ama modern toplumun (bu toplum 1400'lü yıllarda ortaya çıktı) stresi altında, alkol iyi bir dengeleyici görevi görür, en azından bazı durumlarda. Ama hepsinde kesinlike değil. Şöyle diyelim, mum ışığında yenecek bir yemek sonrası, şarabın hafif etkisiyle yaşananacak bir gece sonrası, erkeğin kadını dövülecek bir şey gibi görmesi pek olası olmaz. 

 

İşte bu gibi bir süspansiyon vazifesi için, şarap iyi bir tercihtir, votkaymış, rakıymış, işi daha berbat edebilir. 

 

Buradan, amanda şarap içip kafanız güzel olsun sonucunu da çıkarmayın. Mesele, psikoloğa gitmek falan gibi şeyleri olmayan ve hala ortaçağda yaşayan malum yurdum insanı için, bunun bir ciddi terapi olabileceği sadece. 

 

Şaraba güzelleme derken.. Şarabın bir takım gerçekleri var. Hepsinde, kaide, bir açlık süresince, yani en fazla bir daha acıkana kadar, 50 cc 'den fazla içmemek. O da günde yarım su bardağından az fazlası eder ki, yuvarlak hesap, akşam yarım su bardağı denir. Bu şifa olur, ama iki su bardağı içersen, o zaman zehir olmaya başlar, ucundan azar azar. 

 

Bunları söylemek neden güzelleme olsun ki? 

 

Şaraba güzelleme yapılmış mıdır, elbette... Ama kimsenin gidip, abdullah yüce dinleyip, "Bir de bana nasip olsun şu şarap" diyeceğini de sanmıyorum. Peki neden o güzellemelerde, bilhassa şarkılarda falan, illa da şarap? İşte o, şarabın kendine özgü içki karakteristiğinden gelir. Şarabın çakır keyifliği güzeldir, sürdürülebilirdir. Fasıl geçerken, güzel efkar dağıtan sohpetler ederken, en ideal içki şaraptır. Rakı falan içersen, küfelik olursun, ortalığı batırırsın, klozetin içinden veya yerlerden toplarlar seni. O yüzden, şarap ve verdiği keyif, birileri tarafından hakkıyla yüceltilmiştir. Ama hakkının olması, şarabın o şekilde kullanılmasının doğru olduğu anlamına gelmez. Genede, eğer eş dost vs. toplanmışsanız, üzerinizdeki kasveti atacak bir şey arıyorsanız, rakı veya viski yerine şarap gene en iyi tercih olacaktır. Ve güzelleme denen şeyleri de yapanlar gene artık, kasvetin dibini bulmuş malum tipler olmuştur. Tabi bunu tasvip etmemiz mümkün değil.

 

Depresyon, çöküntü vs. içindeyseniz, doktor size, bir o kadar zararlı olabilen lustral falan verecektir. İşte düşük düzey şarap aynı etkiyi daha sağlıklı olarak gösterebilir. Fakat, bu şarabı alıp kafayı çekmek anlamına gelmemeli. Bu kültürü oluşturabilmek lazım. 

 

Anibal

 

Gevşemek, rahatlamak, kafayı hafifçe dağıtmak vb için alkole ihtiyaç yok. İnsan bunları herhangi bir zararlı madde almadan, beynine herhangi bir maddeyle müdahale etmeden de yapabilir. Ben 25-26 yaşıma kadar içtim, yalnız şarap falan da değil, gayet ciddi içkiler içtim, yani bilirim alkolün ne olduğunu. Gençlik işte... 

 

Alkolsüz de gevşemek, stresten biraz uzaklaşmak, rahatlamak mümkünken ve hatta çok daha idealken beyni kapatmaya, algıları bir parça da olsa bozmaya lüzum yok.  

Yani insanlar ne en hafif sakinleştirici zannettikleri Lustral'a sığınsın ne de az miktar bile olsa alkole. Bunlar yalnızca pansuman.

Ama bu böyle diye de kimseye içmeyin deyip karıştığım yok, yemeğe falan gittiğimizde eş dost gayet güzel içip duruyor. 

 

"Şaraba güzelleme derken.. Şarabın bir takım gerçekleri var. Hepsinde, kaide, bir açlık süresince, yani en fazla bir daha acıkana kadar, 50 cc 'den fazla içmemek. O da günde yarım su bardağından az fazlası eder ki, yuvarlak hesap, akşam yarım su bardağı denir. Bu şifa olur, ama iki su bardağı içersen, o zaman zehir olmaya başlar, ucundan azar azar."

 

Bunu böyle söylüyorlar zaten. Günde en fazla bir kadeh için, onu geçmeyin diyorlar. Şarap çok yararlıymış, bir sürü antioksidan varmış diye beş yaşındaki çocuğuna her gün yarım kadeh şarap içiren manyak anneler gördüm. O yüzden bu tür "bilgilendirdirmelerin" yarardan çok zarar getirdiğini söyleyip duruyorum, yoksa zaten içen içiyor, faydasıyla zararıyla ilgilenmiyor bile.

Link to post
Sitelerde Paylaş
5 hours ago, Türk Ateist said:

 

Anibal

 

Gevşemek, rahatlamak, kafayı hafifçe dağıtmak vb için alkole ihtiyaç yok. İnsan bunları herhangi bir zararlı madde almadan, beynine herhangi bir maddeyle müdahale etmeden de yapabilir. Ben 25-26 yaşıma kadar içtim, yalnız şarap falan da değil, gayet ciddi içkiler içtim, yani bilirim alkolün ne olduğunu. Gençlik işte... 

 

Alkolsüz de gevşemek, stresten biraz uzaklaşmak, rahatlamak mümkünken ve hatta çok daha idealken beyni kapatmaya, algıları bir parça da olsa bozmaya lüzum yok.  

Yani insanlar ne en hafif sakinleştirici zannettikleri Lustral'a sığınsın ne de az miktar bile olsa alkole. Bunlar yalnızca pansuman.

Ama bu böyle diye de kimseye içmeyin deyip karıştığım yok, yemeğe falan gittiğimizde eş dost gayet güzel içip duruyor. 

 

"Şaraba güzelleme derken.. Şarabın bir takım gerçekleri var. Hepsinde, kaide, bir açlık süresince, yani en fazla bir daha acıkana kadar, 50 cc 'den fazla içmemek. O da günde yarım su bardağından az fazlası eder ki, yuvarlak hesap, akşam yarım su bardağı denir. Bu şifa olur, ama iki su bardağı içersen, o zaman zehir olmaya başlar, ucundan azar azar."

 

Bunu böyle söylüyorlar zaten. Günde en fazla bir kadeh için, onu geçmeyin diyorlar. Şarap çok yararlıymış, bir sürü antioksidan varmış diye beş yaşındaki çocuğuna her gün yarım kadeh şarap içiren manyak anneler gördüm. O yüzden bu tür "bilgilendirdirmelerin" yarardan çok zarar getirdiğini söyleyip duruyorum, yoksa zaten içen içiyor, faydasıyla zararıyla ilgilenmiyor bile.

 

 

Hah işte.. İnsanlara,kafayı dağıtmak için alkol falan kullanmadan neler yapabileceğini öğretirsin, alkolizmle mücadele böyle yapılır ve başarırsan, kimse ne şarabın falan nimetinden mahrum kalır, ne de siroz olup canından mahrum kalır. 

 

O kadın, yani çocuğuna şarap içiren kadın, belki dozajı şaşırmış olsa da, aslında baya iyi bir şey yapıyor. Mesele, şu yukardaki işi yapıp, şarabı vs. doğru yerine koyabilmektir. Şarap vs. her neyse, onlarla mücadele, alkolizmi engellemez. Eğer alkolizm ile mücadele edilirse, bunun önüne geçecek şeyler sağlanırsa, şarap gibi faydaları olan şeylerden istifade imkanı doğar. 

 

Şunu açıklayalım, çocuk için en büyük yararı, bağışıklık sistemine katkıları olacaktır. Bir takım sebeplerden, çocuk denecek yaşlarda şarap içen arkadaşlarım vardı, hepsi de turp gibi oldular resmen. O bir takım sebepler, alkolizme falan dair değil, zayıftılar, iştahsızdılar, akıllının biri bunlara "Şarap içirin, bir fincan" demiş, faydası olmuştu, bir tür moda olduydu köyde çocuklara şarap içirmek. 

 

Şimdi atıp tutmuş ve şarap goygoyu yapmış olmayalım:

 

http://stke.sciencemag.org/content/10/501/eaal3024

https://evrimagaci.org/photo/tr/resveratrol-genclik-sarabinin-sirri-olabilir-mi

 

Bu tür kaynakları okursak, aslında neyin ne olduğunu daha iyi anlamış oluruz. Alttaki resveratrol nedir, ne iştir, ona dair bir yazı. Bugün şişede resvartrol satılır, satılıyor, tam bir kandırmaca, zira, etil alkolde çözülmüş olmadan, vücutta emilemiyor doğru dürüst.

 

tarihinde anibal tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
10 saat önce, anibal yazdı:

Hah işte.. İnsanlara,kafayı dağıtmak için alkol falan kullanmadan neler yapabileceğini öğretirsin, alkolizmle mücadele böyle yapılır ve başarırsan, kimse ne şarabın falan nimetinden mahrum kalır, ne de siroz olup canından mahrum kalır. 

 

Anlatıyoruz, öğretiyoruz zaten. Bize gelen bağımlılar, alkolle sorunları olmamasına rağmen hayatlarından tamamen çıkarırlar. Ama öyle ki, bu, alkolden kaçmak, ona düşman olmak biçimde gerçekleşmez. Hayat boyu alkollü yerlere rahat rahat gider eğlenirler ama içmek akıllarına bile gelmez, istemezler. Ama bunu genele anlatmak biraz zor, daha ziyade terapiler esnasında ve doğal biçimde gerçekleşebilen bir süreç. Çünkü alkolle ilgili algıyı yıkmak zor. İnsanlar esrara bile "zararsız" gözüyle bakıyor artık çünkü propaganda çok güçlü.

 

Alkole bakış açısı önemli. Benim evimde şu anda kırmızı şarap, konyak ve rom vardır mesela, bazı yemeklere, meyve salatalarına, tiramisu gibi pastalara koymak için bulundururum. Tiramisuyu konyaksızsa kolay kolay yemem örneğin. Ya da neredeyse bir su bardağına yakın miktarda kırmızı şarapla yaptığım kıymalı bir spagetti var, şarap konmadan o lezzete ulaşmak imkansız. Bu içkilerin, uygun miktara sadık kalındığında verdikleri aroma eşsizdir ve hiçbir zararı yoktur. Meyve salatası ve tiramisudaki alkol pişmediği uçmuyor ama miktar az olduğu için etki de etmiyor. 

 

Alkolü veya alkollü içkiyi kafa bulmak için içmek, daha da doğrusu kafa bulmaya (çakırkeyf olmak da dahil) ihtiyaç duymak sorun. İnsan her tür sorun, sıkıntı ve stresle başedebilmeyi, onlarla da yaşayabilmeyi öğrenmedikçe bir şeylere sığınacak. Bu çoğu insan için önemsiz olup "Ne olacak ki, iki kadehten zarar gelmez, alkolle rahatlamanın ne sakıncası var" diyebilir, diyor da ama ben bunun da kaçış olduğunu düşünüyorum.

 

Alkole böyle bakınca, şarabı, sağlığa iyi geldiği için, herhangi değerli bir besin veya ilaç gibi görmek ve böyle kullanmak sakıncasız bir şeye dönüşür. Madem resveratrol gerçekten değerli ve etil alkolde çözülmeden pek bir işe yaramıyor, şarabı şurup niyetine ve verilen ölçüde içmekte bir zarar yok. 

Linki okudum, ileri okuma için verdiği kaynaklara da baktım. Ancak şunu da mutlaka eklemek lazım. Alkol kullanmayan birinin alkol toleransı neredeyse sıfırdır, o yüzden bir kadehle de sarhoş olması gayet mümkündür. Yani o bir kadehi geniş zamana yayarak (uzunca süren bir yemek gibi) veya gün içinde yarım kahve fincanına bölerek birkaç defada içmesi falan gerekir. 

 

Bunlara gerek var mı? Bence yok. Doğru ve dengeli beslenmek, kalp ve damarları korumak, diyabeti önlemek veya varsa stabilize etmek, şarap olmasa da gayet mümkün, beş yaşındaki çocuğa her gün düzenli olarak yarım fincan şarap içirmeye gerek yok. 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
19 saat önce, anibal yazdı:

 

 

Hah işte.. İnsanlara,kafayı dağıtmak için alkol falan kullanmadan neler yapabileceğini öğretirsin, alkolizmle mücadele böyle yapılır ve başarırsan, kimse ne şarabın falan nimetinden mahrum kalır, ne de siroz olup canından mahrum kalır. 

 

O kadın, yani çocuğuna şarap içiren kadın, belki dozajı şaşırmış olsa da, aslında baya iyi bir şey yapıyor. Mesele, şu yukardaki işi yapıp, şarabı vs. doğru yerine koyabilmektir. Şarap vs. her neyse, onlarla mücadele, alkolizmi engellemez. Eğer alkolizm ile mücadele edilirse, bunun önüne geçecek şeyler sağlanırsa, şarap gibi faydaları olan şeylerden istifade imkanı doğar. 

 

Şunu açıklayalım, çocuk için en büyük yararı, bağışıklık sistemine katkıları olacaktır. Bir takım sebeplerden, çocuk denecek yaşlarda şarap içen arkadaşlarım vardı, hepsi de turp gibi oldular resmen. O bir takım sebepler, alkolizme falan dair değil, zayıftılar, iştahsızdılar, akıllının biri bunlara "Şarap içirin, bir fincan" demiş, faydası olmuştu, bir tür moda olduydu köyde çocuklara şarap içirmek. 

 

Şimdi atıp tutmuş ve şarap goygoyu yapmış olmayalım:

 

http://stke.sciencemag.org/content/10/501/eaal3024

https://evrimagaci.org/photo/tr/resveratrol-genclik-sarabinin-sirri-olabilir-mi

 

Bu tür kaynakları okursak, aslında neyin ne olduğunu daha iyi anlamış oluruz. Alttaki resveratrol nedir, ne iştir, ona dair bir yazı. Bugün şişede resvartrol satılır, satılıyor, tam bir kandırmaca, zira, etil alkolde çözülmüş olmadan, vücutta emilemiyor doğru dürüst.

 

Kalbimi sarapla koruyabilir miyim?

Link to post
Sitelerde Paylaş
1 minute ago, Remy said:

Kalbimi sarapla koruyabilir miyim?

 

 

Harbiden şarapsa ve günde yarım su bardağı kadar alırsan, yaşında gençse, koruma ihtimalin çok büyük. Tahminen gençliğinde daha uzun sürebilir.

 

Ama suyunu çıkarırsan, kalbini de, ciğerini de, gençliğini de çabucak eline verir, o başka mesele. 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...