Jump to content

Matematik Bilim midir?


Recommended Posts

e süre

Evet matematik bir dildir evrenin dilidir,anlamak zordur ama bir başka kuramcının bir başka evrensel dili bulmayacağının garantisi yoktur, matematik fiziki dünyayı ve evreni kavramanın ve ifade etmenin bir yoludur, Matematiği bir din gibi kabul edebiliriz gerçekte ancak onun içinde de anlaşılmazlıklar, mezhepler ,artılar ve eksiler vardır ve sürer gider.. + ve -' nin ne olduğuna karar verdiğimizde matematik hayat bulur..-2x-2 neden 4 eder, düşününce idrak edebiliyormusunuz..

Matematik din değildir. Çünkü matematiği doğrulama imkanı var.

Dinin doğrulanma şansı yoktur. Din bir benzetimdir. Ancak dünyada binlerce din olmasına rağmen sadece 1 tane matematik vardır. Bir işlemin sonucu dünyanın her yerinde aynıdır. İkisi de soyut ama matematik rasyonel bir soyutluğa hitap eder. Yani 5+4 sonucunu bulmak için 5 tane taş ile 4 tane taşı toplamak zorunda kalmamak için matematik denen sembolik dilden yararlanılır. Bu da soyut olmasına rağmen gerçekliğe hitap ettiği anlamına gelir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 58
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Ateist cafe ye tasindigina gore kendimizi kasmadan yazabiliriz.

Ben soyle dusunuyorum : "Güzelliğin on par'etmez Bu bendeki aşk olmasa" diyen Asik Veysel gibi.

Biz bilincli varliklar olmasak bu evren bes para etmez.

Sonucta belki kendimizi kandiriyoruz bir anlam vermeye calisiyoruz, bunun da bir yontemini bulmusuz matematik. Son gelinen noktada pek soyut bir yontem hatta pratikte bazen cuvalliyor matematik (fizik bilginlerinin yalancisiyim) ama bu kainata bir anlam vermeye, anlamaya calismanin yolu.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dİn tarifi:

Din, bu güzel kâinatı yapan zâtın, o kâinatı kendiyle beraber tarif edecek bir beyannamesidir ve bir tarifesidir.

Hak din budizmdir diyelim mi o zaman? Herkes budist olsun. Sonuçta o da bir din. Onun da tanrısı var. Onu hak din olmadığını nasıl kanıtlarsın?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Anlaşıldı.. Sizi bilim forumunda bazı konuları doğru dürüst kurallarına uyarak tartışamıyorsunuz.

Burada birbirinizi yeyin bakalım.

Sen de her ipini koparana bilim forumunda yorum yaptırma. Daha önce de söyledim. Bilim forumuna tebliğci takım giremesin.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Matematik bilim midir?

Cevap; Matematik bilim midir diye sormadan önce bilim var mıdır diye sormak gerekir. Eğer bilim varsa matematiğin bilim olup olmadığı tartışılır. Mevcut insanlık bilim tanımını yunanlılardan başlayarak isevi-musevi inançların süzgecinde oluşmuştur; Nihayi kapitalizm-kominizm savaşında modernizmin egemenliğinde tanımlanmıştır. Bu modern tanımlar şirketizmin temelidir. Buna göre akademi, buna haiz ehliyetli profesörler, diplomalı kırbaççılar olarak hep birlikte havuzu oluşturuyoruz.

"3" sayısı tartışıldı. "3" gerçekte var mı? Aynı şekilde "a,b,c,d,e..." şuan yazdıklarım var mı? Evet varlık felsefesine göre var. Buna göre bilimde var. Bu ön kabul sebebiyle matematik bilim midir diye sormak eşyanın tabiatına ters. Zaten sistem içeriğine göre anabilim dallarını ilan etmiştir. Fizik, kimya, matematik... Bunlar bilimdir.

Kısaca bİlim varmı? Evet ön kabulünde varlık felsefesine girmiş oluyoruz. Bu kabulle "3" yoktur denilemez. "a,b,c" yoktur denilemez. Hey biz gerçek olduğumuzu ispat edemiyoruzlarla iş yürüyemez. Yada sert bir nihilizm yapılamaz. Bunlar yapılamadığına göre de otomatikmen matematik bir bilim olur. Tüm Dünya olarak dinden evrimleşen modern felsefemiz uygulanmaktadır. Hemde dünyanın her toplumunda. Bunun sonucunda uygulama olarakda, teorik olarakda matematik bir bilimdir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Biraz dar kafalı diyebilirsiniz bana ama bu zamanki matematik bilgisi hiç gelişim olmadan bizi 1000 sene götürebilir.

Zaten matematikte artık yeni bir teorem bulmak imkansız gibi bir şey. Neredeyse her şey bulundu.

Bir de matematikte bir teoremin yüzlerce ispatı olabilir, ama orda asıl önemli olan ispat ederken yaklaştığın yöntemdir.. Yaptığın ispat değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Birisi -2 x -2 'yi açıklayabilir misin demiş de bu öyle açıklanamayacak bir şey değil ki. Şurada borç ve ödeme ile açıklamış, zaten negatif sayıların icadı borç kavramına dayanıyor:

http://www.matematiktutkusu.com/ilkogretim-matematik/194-negatif-iki-sayinin-carpimi-neden-pozitiftir.html

Ayrıca eksiltmek ve azaltmak sayıları yanyana dizdiğiniz zaman tamamen yönle ilgili bir şey haline geliyor. Toplama ve çıkarma işleminde eksi veya artı yöne ilerleme sözkonusuyken, çarpma ve bölmede "eksi yöne gerileme" gibi bir mantık devreye giriyor. -2 x -2 'yi "eksi yönde iki kez ikişer adım gerile" gibi ifade edebiliriz.

Matematiğin kısaca tarihi:

http://home.ku.edu.tr/~aulger/histofmathematics.html

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yazdığım yazıda bunun cevabı var. Senin kastettiğin yaratma mevcut değildir dedim. Kullandığın bilgisayar bir yaratmadır çünkü özgündür. 1 milyon yıl da geçse bilgisayar kendiliğinden oluşmaz. Ve ya evrenin başka hiçbir yerinde bilgisayar işlevine sahip bir alet olduguna ihtimal vermiyorum.

Matematik olmasaydı bilgisayar da olmazdı, bilgisayarı icad eden zeka genlerimizden geliyor, evreni anlamak çok zor, sonuçta biz evrendeki bütün canlılarla akrabayız, canlıların DNA ları birbirine benziyor. Maymundan türediysek nasıl olup da bu kadar zeki olabiliyoruz sorusundan ben de kurtulamıyorum. Matematik evrende zaten var da biz sadece keşf mi ediyoruz ya da matematiği biz mi icad ediyoruz? Sanırım sorun burda.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 months later...

matematigin arastirma yontemi nedir?

Temel olarak insanın sezgisidir.

Matematik insanın mantığından çok, sezgisinin ürünüdür.

Sezginin de araştırma yöntemi yoktur.

Yani matematik spesifik bir yöntemden yoksundur. Bu demektir ki yeni ve özgün yöntemler bulunarak matematiği ilerletmek ve genişletmek mümkündür.

Ünlü matematikçiler bunu yapmışlardır. Euler, Newton gibi. Diğerleri de kuantum fiziğini açıklamak için yeni yöntemler bulmuşlardır. Heisenberg, Dirac, Schrödinger gibi..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yıl 1914: Dünyanın öndegelen matematikçileri, Lozan'da bir araya gelir.

Yaklaşık 2 hafta süren tartışma sonucu, bazı yaşlı matematikçiler yorulur ve ülkelerine geri döner.

Geri kalanlar da yaklaşık 2 hafta daha süren tartışmalar sonucu karar verir: "Matematik, bir sanattır!"

Link to post
Sitelerde Paylaş

Başlıkta matematik konusunda bir facia yaşanmış. Yapılan yorumların çoğu yanlış, geri kalanı da eksik ama tümü de salakça.

Bir kere bütün bilimler saymaya ve nicel sınıflandırma yapmaya muhtaç olduğu için matematiğe gereksinim duyarlar.

Matematik olmadan hiçbir bilim dalı adım atamaz. Bu nedenledir ki evrenin fiziksel kanunlarını anlamak isteyen düşünürlerin hemen hemen hepsi de birer fizikçi olmalarının yanı sıra ünlü matematikçiler olarak tarihe geçmişlerdir.

Bu nedenle bütün bilimlerin temeli matematiktir.

İlk ve ortaöğretimde bu nedenle ağırlık ders olarak matematik okuturuz.

İkincisi matematik bize en kesin bilgiyi sunduğu için de bilimlerin temeli olmanın yanı sıra bilimlerin sultaınıdır da.

Matematikte üstün yetenekler sergileyen biri, tüm diğer bilim dallarını da kolaylıkla öğrenebilir.

Çünkü nihayetinde bütün bilim dalları bir soyutlama yetisi gerektirir ve soyutlamanın en üst seviyesi olan matematik bu algılamayı bir disiplin haline getirmiş olmasıyla diğer bilimlere hem öncülük etmiş hem de onların kavranılmasında büyük kolaylıklar sağlamıştır.

Bununla birlikte, doğayı anlama çabasından doğan ve üst düzeyde bir soyutlamayla ilgilenen matematik, bu niteliğiyle doğa bilimlerinden uzaklaşmış ve farklı yöntemler kullanarak ilerlemiştir. Bunun nedeni de matematikte her şeyin sayılarla ya da nicel büyüklükleri simgeleyen değişkenlerle ifade edilmesidir. Böylelikle matematik nicel büyüklüklere, yani sayısal değerlere ve onların karşılıklı bağlantılarına hapsolmuş bir görünüm sergiler. Doğa bilimlerindeki gibi gözlem, neden -sonuç ilişkisi, deneysellik ve yanılabilirlik gibi kavramlar matematikte çok şey ifade etmez. Nitekim evreni sayılar olmaksızın anlamlandırmamız imkansız olsa da evrende hiçbir sayı vücut bulmaz...

İşte tam da bu nedenle, ömrünü matematiğe vermiş biri olarak matematikte aşırıya kaçılmasının gereksiz, hatta kimi yerde zararlı olduğunu belirtmek isterim. Her ne kadar gerçek bir bilim olsa da, diğer bilim dallarının ilerleyebilmesi için elzem olsa da son tahlilde matematik bir sayma işlemidir ve olguların nedenleri ve sonuçları arasındaki ilişkiler konusunda sadece mekanik bir algılama sağlayabilir. Çok fazla matematik mesaisi insanı yaşamdan koparabilir. Oysa bilim her zaman yaşama ve insan dönük olmalı ve insana hizmet etmelidir. Gerçek yaşam ise salt matematikle ifade edilemeyecek kadar canlı ve organik bağlar içerir. Yaşamı sadece sayılarla ifade etmek hem olanaksız hem de psikopatça bir davranış olur. Çünkü matematikle formüle edilen her olgu o anda donar ve ölür. O artık sonsuza dek o formülün içine hapsedilmiş, değişmez bir bağlantı haline gelmiştir. Evrenin sadece soyutlayarak anlamak mümkün değildir.

Son olarak matematiği abartmamalı ama onsuz da kalmamalıdır. Ama bundan da önce ona hakkını vermek ve adamakıllı tanımlayıp hakettiği yere oturtmak gerekir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu mantıkla düşünülürse bütün bilimlerin temeli dildir diyebiliriz.

Matematik bir alettir kardeşim. Onunla bilimleri açıklarsın. Ama yalın matematikle bilim yapamazsın.

Matematik bize en kesin bilgiyi sunmaz.

Matematik en kesin bilim değildir çünkü. Bir takım aksiyomlar, kabüller üzerine kurulmuştur.

Matematik soyut bir bilim dalıdır. Bilinen bir yöntemi, sistematiği, hatta fiks kuralları bile yoktur.

Siz kuralları değiştirip sayılarla bir olguyu açıklayabilirsiniz. Dirak böyle yapmıştır. Heisenberg böyle yapmıştır. Euler böyle yapmıştır.

Matematik bunu yapmanızı sağlar.

Kelimeleri kullanarak cümle üretmek gibidir matematik. Sayıları kullanarak somut bilimsel olguları açıklarsınız.

İnsan sezgisinin eseridir matematik.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 years later...
On 3/21/2013 at 00:42, haci said:

Matematik bilim dalıdır elbette.

Ama soyut bilim dalıdır. Somut değildir.

Matematik her gözlemi açıklamada yetersiz olabilir ama bu yetersizlik bütün bilim dallarının sorunudur.

 

 

Matematik hiç bir gözlemi açıklamaz, görevi bu değildir. Tabi bunu anlamak baya zor bir iştir. 

 

Matematik, kendi kuralları, kendi kabulleri olan, bunlar çerçevesinde tarif edilmiş ve kendi içinde mutlak tutarlılığa ve kesin doğruluğa sahip olan bir düşünce sistemidir. 

 

İşin hem güzel, hemde kafa karıştıran tarafı, doğal varlıkların, matematik olarak modellenebilmesi ve matematik yöntemleriyle simüle edilebilmesidir. Matematiğin yetersiz olduğu nokta burasıdır, çünkü tüm doğal varlıkları matematik olarak ifade edemezsiniz. 

 

Bunun en iyi örneği, zaman meselesidir. Nasıl mı, şöyle, zaman sürekli bir mefhumdur, bir sayı ile ifade edilemez. Yani, matematik ile işlenecek bir şeyin, her zaman tek bir sayı ile ifade edilebilecek şekilde kesin ve tek bir değeri olması gerekir. Bu da ciddi şekilde asıl veriden ödün vermeyi gerektirir. En basit örnek elma üzerinden verilebilir. 3 elam olsun yan yana. Matematik der ki: Burada 1 + 1 + 1 elma var. Burada her "1" diğerine eşittir. Fakat gerçek dünyada hiç bir elma bir diğerine eşit değidlir. 

 

Matematik güzel bir şeydir, kullanışlı bir şeydir, ama evrensel değildir. Ancak kendi kuralları ile tarif edilmiş ve insan beyni ürünü olan sanal bir evrende geçerlidir. Bilhassa uzaylılar ile matematik yoluyla anlaşacağız gibi bir yaklaşım mesela, son derece absürttür. İnsan gibi düşünmeyen bir varlığın matematikten bihaber olması mutlak olarak beklenmelidir. Ve insan gibi düşünmenin ön koşulu da, insan gibi olmaktır, biyolojik olarak.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Matematik hiç bir gözlemi açıklamaz, görevi bu değildir. Tabi bunu anlamak baya zor bir iştir. 

 

Aslında bu ifade tam olarak doğru değil... Fizikte mümkünse yapılan gözlemleri açıklamak için matematik kullanılır.

Matematik her gözlemi açıklayamaz. Çünkü açıklanacak gözlem çok karmaşık olabilir ve matematikle açıklanamayabilir.

Bu ifadenin doğru tarafı matematiğin görevinin yapılan gözlemleri açıklamak olmaması... Buna itirazım yok..

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...