Jump to content

Kur'an Evrimle Çelişir mi?


Recommended Posts

  • İleti 51
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Allah'ın ilmi ezeli ve ebedi olduğu için bir takım etkileşimler sonucu ortaya çıkmış, gelişmiş, değişmiş, oluşmuş bilgiler içeren bir ilim değildir.

Bir başka değişle Allah'ın sıfatlarının tümü Kendi'nde içkindir. Bu yüzden bir sıfatını oluşturan şey diğer sıfatları arasındaki ilişkiler ve etkileşimler değildir.

Bunlar öğrenilmiş sıfatlar değildir. Bunu görmek gerek. İnsan süreç içindedir ve süreç değişimdir. Allah için süreç yoktur ki, duruma göre tepkiler ve duygular geliştirsin.

alıntı

tarihinde xseddx tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ah sedd vah sedd.

Çabanı takdir etmiyor değilim. Seni dinliyorum da. Cesursun da. Ama, yanlışsın. 1400 yıl öncesinin kitabını çağa uydurman mümkün değil. İnan, gerçekten inan buna, buraya gelirken önyargılarımı mümkün olduğunca bir kenara bıraktım. Ama ulaştığım sonuç değişmedi. Reformist çaban boşuna. Ve burada yazdıklarından bunu anlamak mümkün. Kulağını kafanın üstünden gösteriyorsun. Ayetleri eğip büküyorsun. Anlamak istediğin gibi anlıyorsun. Ama sıkıştın. Bu kitabın bir güncellemeye ihtiyacı var. Sen de bilimsel gelişmeleri kafandaki İslam'a uyduruyorsun. Ben militan bir ateist değilim. Ben objektiflikten yanayım. Çok samimiyim, bu tartışmayı sen kazanırsan sen kazandın diyeceğim. Ama mahvoldun. Reformist çabaların boşa gitti. Bunu ben demiyorum, bana gelen özel mesajlar var. Müslümanlar bile seni ciddiye almamamı söylüyor. Ama biz burada fikirleri tartışıyoruz. Senin söylediklerinin genele aykırı olması senin yanlış olduğunu göstermez. Senin buna cesaret edebildiğini gösterir. Çaban bir yandan güzel, diğer yandan ise yanlış. Sen "Kuran her şeyi doğru söyler" ön kabulüyle yola çıkmışsın. İşi bitirmişsin. Hiç aklına gelmiyor bence Kuran'ın yanlış olduğu. Çünkü işine gelmiyor. Allah ile biyoloji bilimi ters bir kere. Nasıl oluyor da bizim milyonlarca yılda kazandığımız beynimiz ve hormonlarımızla düşündüğümüz şeyleri ve hisleri Allah tadabiliyor? Allah'ta hormonal sistem mi var, içgüdüler mi var? Bunu geçtik diyelim. Hadi bu kadar şeye rağmen varsayalım. Kuran'ın ters olduğunu düşünüyorum. Mesela sen şu ayeti kullanmadın mı:

‘Hâlbuki, O, sizi evrelerden geçirerek yaratmıştır.’ 71:14

Buradaki evreden kasıt, doğum öncesi bebeğin aldığı hallerdir.

Elmalılı Hamdi Yazır'ın tefsirinde böyle yazar(Başkaları da var böyle yazan).

O kadar çamurdan yaratılma ayetini farklı yorumladığın gibi, bunu da gerçek anlamının dışında yorumluyorsun. Bekliyorum, başka ayetin var mı?

Link to post
Sitelerde Paylaş

O ayete farklı bir yorum getirdim sadece.Elmalılı ve diğerleri evrimi bilmedikleri için oradaki evreleri ana rahmindeki evreler olarak anlaması gayet normal.Ben oradaki evrelerin evrime işaret ettiğini iddia etmiyorum,ama Darwin müslüman olsaydı o ayeti kitabına koyacağına dair iddiaya girebilirim.

Ayetler farklı çağlarda farklı anlamlar ortaya çıkartacaktır.Zaten bu nedenle zamana meydan okuyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kur'an'ın evrimi desteklediğini iddia etmiyorum ki.Ama şu ayet Nuh tufanından sonraki insanların öncekilere göre daha gelişmiş olduğunu düşündürmüyor değil:

7:69 “Sizi uyarması için içinizden bir adam aracılığıyla Rabbinizden size bir zikir (vahy ve öğüt) gelmesine şaştınız mı? Hatırlayın ki, Allah sizi Nûh kavminden sonra onların yerine getirdi ve sizi yaratılış itibariyle daha güçlü kıldı. Allah’ın nimetlerini hatırlayın ki kurtuluşa eresiniz.”

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Ayetler üzerinden tartışmanın kısır döngü yaratacağı kanısındayım. Elimde birçok ayet var ama bunları şimdilik paylaşmıyorum. Kitap apaçık zaten. Bu ayrıntıyı atlamamışlardır değil mi? Kütleyi yaratan birinin kütlesi olmaz. Havayı yaratan biri hava ihtiva etmez. Maddeleri yaratan bir şeyin madde olmasını bekleyemeyiz. Bilinci yaratanın bilinci nasıl oluyor?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 weeks later...
Misafir
Bu konu kapalıdır ama konuya cevap yazmaya yetkiniz var görünüyor.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...