Jump to content

Recommended Posts

:)okay ...

ben şahsen, eğer "yoksa" ateistlere teşekkür edilmesi taraftarıyım....

ne de olsa olmayan birşeye inanıp da hayatımı geçirmek istemezdim....

ben pek yapmıyorum ama yapanlar için söylüyorum:

düşünsenize namaz kılıyorsunuz, oruç tutuyorsunuz vs ama boşuna ! kaldı ki teheccüt namazına kalkanlar var kapananlar var 40 derece sıcağın altında falan....aptal yerine koyulmuş olurduk ayrıca :)

yani bir yalan uğruna elime geçmiş olan bu kısa hayatı mahvetmek istemezdim doğrusu, gerçi kim ister ki ?...

ha ne değişecek hayatımda peki inanmayınca?

farklı birşeyler olacak mı ? veya hayatımı değiştirecek mi allah'ın olmayışı diye sorarsanız, hayır herşey aynı kalacak belki ufak tefek değişiklikler olabilirdi....

ahlak anlayışım gene aynı kalırdı sanırım, ne yapayım ya belli başlı prensiplerim ve kurallarım var kendimce ve onlardan vazgeçemiyorum ....

belki bazı "günahlara" girebilirdim, başka insanların canını incitmeyecek günahlara yani aman yanlış anlaşılmasın da :)

kandırılmışlık hissi hem de yıllarca. işte ben, biz bunu sonuna kadar hissettik ve bu konuda bizi anlayabilmenize sevindim.

aslında hayatınız çok değişiyor her şeye sorgulayarak bakıyor hiçbir şeye doğrudan inanmıyorsunuz. kanıt istiyor ve arıyorsunuz. nasılsa öbür dünya da hesabı sorulacak düşüncesinden arınınca adaleti ve eşitliği bu dünyada biraz olsun sağlayabilmek için daha çok gayret diyorsunuz. hayatım çok değişti son 2 yılda.

ahlak anlayışına başka hayvanlarda da rastladığımız için bunun bir çeşit iç güdü olduğunu düşünüyorum. istesekte kopamayız bazı değerlerden. istisnalar vardır elbet ama bunlar geneli etkilemez.

böyle bir konu açtığınız ve insanları biraz olsun empatiye ittiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 51
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

kuranda çelişki olup olmaması ve tahrifi başka bir tartışma konusu. anlatmak istediğim siz dininiz hakkında ne düşünüyorsanız aynısını başkaları da düşünüyor. bir hindu da kurban bayramını eleştirebilir sizin omları eleştirmeniz gibi. her şey içeriden iyi görünür ancak dışardan bakarsanız nesnel yargılar da bulunabilirsiniz.

işte burada kişi kendi aklını kullanacak. resmen hikaye yazmışlar mata markos luka gibi.bunu anlayamıyor mu? çelişkiler diz boyu zaten reform sonucu oluşan dinler dedik bunlara.kraliyet ailesine bile özel mezhep sunmuşlar islamdaki gibi değil,kökten değiştirilmiş bir din nerdeyse bazı haklar tanıyorlar.

hinduları karıştırmayalım lütfen onlar başka bir alem.

Link to post
Sitelerde Paylaş

kuranda çelişki olup olmaması ve tahrifi başka bir tartışma konusu. anlatmak istediğim siz dininiz hakkında ne düşünüyorsanız aynısını başkaları da düşünüyor. bir hindu da kurban bayramını eleştirebilir sizin omları eleştirmeniz gibi. her şey içeriden iyi görünür ancak dışardan bakarsanız nesnel yargılar da bulunabilirsiniz.

Dogru soze nedenir yildizli peki

Link to post
Sitelerde Paylaş

işte burada kişi kendi aklını kullanacak. resmen hikaye yazmışlar mata markos luka gibi.bunu anlayamıyor mu? çelişkiler diz boyu zaten reform sonucu oluşan dinler dedik bunlara.kraliyet ailesine bile özel mezhep sunmuşlar islamdaki gibi değil,kökten değiştirilmiş bir din nerdeyse bazı haklar tanıyorlar.

hinduları karıştırmayalım lütfen onlar başka bir alem.

farklı inciller konusunda konuştuğum hristiyanların cevabı 4 farklı yer de birbirinden habersiz olarak bazı metinler yazılıyor ve bunlar birbiriyle çelişmiyor diyorlar. metinlerin yazımını da tanrıdan gelen ilhamla oldu diyorlar. yani kendilerince açıklamaları var her şeye, sizden farksız bence.

konu değişmeden "ya yanılıyorsanız" a cevap verirseniz başlık kirlenmez.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaten Müslümanlar "ya yoksa" mantığıyla yaşıyor ama varmış gibi davranıyorlar.Din ile ahlâki değerlerin bir arada verilmesi başlı başına toplumsal yanlış algıdan kaynaklanan bir neden.Müslümanlar ahlâki olarak da çökmüş vaziyetteler.Kimseye ahlâk dersi verecek durumda değiller.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İlahi hukuk gercekten mevcut olsa bile inanmadığınız için sizi cehenneme atacak bir tanrı olamaz. Bu insan uydurması bir saçmalıktan ibarettir. Düşünsenize cennet ile ilgili ya da ahiretle ilgili o kadar çok bilgi var ki bunların nerden geldiği bile belli değil. Her gelen bir şeyler katmış. Kitapta bile yazmıyor. Kitapta Muhammed'in uydurabildigi kadarı var.

Link to post
Sitelerde Paylaş

valla yoksa gerçekten iyi faka basmış oluruz...

berbat bir durum yani rezalet...

tüüh ulen amma yemişler bizi diyecek halimiz bile kalır mı bilemiyorum...

iyi ki şu şu günahları işlemişim diyerek avunuruz belki...

yaptığımız iyiliklere de hayıflanırız heralde ne enayilik etmişiz diye...

gerçi ahiret yoksa gerçekten bunların hiçbirini de hissetmemiz mümkün olmazdı değil mi...

ölünce toprak olurduk ve bu bahsettiğimiz hiç bir şeyi de yaşayamazdık...

amma ölümden sonra başka bir yaşam yani ahiret var olupta dinlerin bahsettiği şekilde de olmayabilirdi...

çok farklı kriterlerle çalışan bir sistem içinde de olabiliriz...

dünyada ne bileyim yediğin cevizler sayısınca sevab yediğin elmalar kadar günah yazılıyormuş mesela...

böyleyse durum hepten şaşırmış oluruz...

ama var sa...

ne varsa...

tanrı var ahiret var ama kriterleri çok farklıysa...

dinlerin hiç biri bu kriterleri tutturamadıysa...

karışık bir durum...

bakalım eninde sonunda göreceğiz heralde demi...

inşallah vardır amin...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu baslik cok guzel olmus, hele birde hala dindar olan bir uye tarafindan acilmasi daha manidar.

Ya yoksa? demeden once var olmasina inanmamizi kimler daha cok ister yada kimlerin isine gelir bunu da dusunmek gerekir. Fakirlik, adaletsizlik ve halki aldatmanin cok oldugu ulkelerde dindar daha coktur. Cunku din sayesinde icinizdeki guzel yasama istegi, haksizliklara isyan etmek gibi olgulara bir olcude set cekilir : "Nasilsa Ilahi adalet var bulur cezasini", yada "bu dunyada cile cektik sabredelim bize obur dunya var" gibi dusunen insanlar bu dunya hayatini hor gorur, ve dunyada saltanat suren azinliga bilmeden hizmet eder.

Baska ve daha onemli konu aslinda biricik tek olan bu hayat deneyimini kendi istedigi gibi yasayamamak. Hayatina bir ozgur anlam ve amac belirleyememek. Hatta hayattaki bircok seyi es gecmek. Hayattan zevk alamamak. Ani yasayamamak. Bu degerli ve gizemli hayat tecrubesini yarim yasamak ve insanliga da pek katkida bulunamamak. Daha bunun gibi bircok sey var.

Benim anladigim Nasrettin hoca fikrasinda deginilmis bu konuya, Hocanin gole maya calmaya kalkmasi gibi olmayacak hayallere fantazilere kapilip elimizde olan cok degerli ve az olan dunya hayatini heba etmek . Oysa elindeki az olan yogurdun kiymetini bil onu gole dokup golun yogurt calmasini bekleme.

Ya tutmazsa?.. ki akli olan kisi tutmayacagini dusunur. Yinede insanlarin fantazileri var tabi, etraflarina zarar vermedikce inansinlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

hani hep madalyonun bir yüzüne bakıp o meşhur lafı söyleriz ya :

"ya varsa!" diye....

peki ya madalyonun öbür yüzü ? yani ateistler haklıysa ve "ya yoksa!" .....

teşekkür etmemiz gerekmez mi? ......

Burada Sorgulanmasi gereken Allah varmi yokmu degil.

Allaha inanmaya devam edebilirsiniz problem degil...( benim gibi )

Asil sorgulanmasi gereken, bu sacma sapan dinleri Allahin gönderip göndermedigi !

Allahin kana susamis bir vampir olup olmadigi.......RECM

Peygamber diye kabul ettiginiz adam acaba gercekten peygambermi...yaksa zamaninda bir kral, padisah miydi. ?

Kurani yazan Allahmi yaksa arap bedevilerimi ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Akıl deliller üzerinden sonuça gider...

Evren ve insanı Allah sahiplenmiştir...

Kur'an da en büyük delildir...

Kur'an evreni değiştiremeyen bir kuvvet, tevhid davasını değiştiremez ve sarsamaz...

Allah ve Ahiretin varlığı yüz de yüz doğrudur....

Şüphe eden, aklından şüphe etmelidir...

Bilgiyi görüp bilinci inkar etmek akılla buluşamaz...

Bahane arayanların bahanesi bol olsun..

tarihinde ARAŞTIRMACI tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Eğer bizi gözeten üstün bir güç varsa onun bize inanıp inanmamak üzerine bir hukuk uyguladığını düşünmek aptallık olur. Hiçbir şeyden haberi olmayan insanlar yani ne bir dine inanmış ne de bir tanrı var mı yok mu diye düşünmüş insanlar olsaydık da eğer bir ilahi güç olsaydı bizi o halimizle değerlendirirdi. Ne yaptık, ne düşündük, zamanımızı nasıl değerlendirdik gibi. Çünkü akıllı olmak bize özgü ise bunu bize o vermiş olmalı. Aklı bize vermiş olmasının tek nedeni kuru kuru inanmak olabilir mi sizce? Bu inanma yani iman etme mantığı insanların taraftar çekme ve bağlılık yaratıp insanları peşinden koşturma amacına daha yakın görünüyor.

Yani iktidar isteyen yönetici olarak toplumu domine edenlerin bir uydurması. Biraz sonsuz hazineniz olan aklı kullanınca dinler tarihinin büyük bir aldatmaca ve dalavere olduğunu anlıyorsunuz. Ve o andan itibaren bu saçmalıktan uzaklaşmak ve özgürleşmek için can atıyorsunuz. Eğer üstün bir güç varsa inanmak veya inanmamak temelinde değil olduğunuz şekilde sizi değerlendirecektir. Çünkü sahip olduğunuz akıl dışında size vermiş olduğu bir sorumluluk yok. Aklını kullanmak ve ona göre yaşamak her zaman doğru sonuçlar doğuracaktır. Akıl temelli bir din oluşabilir gelecekte bu bahsettiğim tanrı modeline uygun. Bu dinin kitabı da bütün temel bilimleri içeren bir kitap olabilir. Ama bu dinde iman etmek yok. İnsanları bir şeye tabi etmeye çalışmak yok. Çünkü az veya çok çoğunlukla insanlar eşit akla sahiptir. Herkes düzgün eğitildiği taktirde gerçek ahlaka ulaşabilir. Önceden kendisine öğretilmiş şeylere inanmaz. Akıl süzgecinden geçirir ve yanlış mı doğru mu karar verebilir. Örneğin küçük bir çocukla cinsel ilişki yaşamanın yanlış olduğunu bilmek için insanın bir dinin ahlak dayatmasına ihtiyacı var mıdır diye soralım. Bu insan bu eylemin çirkin ve yanlış olduğunu nasıl anlayabilir. Hiçbir dayatma yok.

Tabi yazılı hukuk kuralları var diyelim. Ancak bugün yazılı hukuk olup da bana göre suç sayılmaması gereken bir çok eylem var. Aksine suç olması gereken bir çok eylem de suç kabul edilmiyor ve sanık beraat ediyor. Geçenlerde 26 erkeğin tecavüzüne uğradığı iddia edilen 13 yaşındaki kızın davasında tüm sanıklar beraat etti. Nedeni kızın isteyerek bunu yapmış olmasına karar verilmesiydi. O yüzden yazılı hukuk da her zaman doğruyu söyleyemez. Çünkü bir şeyin yazılmış olması hem çarpıtılmasına neden olabileceği gibi hem de hukuk boşluklarının kullanılmasına neden olur. HEr konuda da hukuk kuralı yazamazsınız. Bir boşluk mutlaka olacaktır. Ancak insana hukuku belirleme eğitimi verirseniz bir ceza yasasına bağlı olmadan veya bir dinin kurallarına bağlı olmadan doğru mu yanlış mı karar verebilir. Bu kararından yalnızca kendi isteklerini değil karşısındakinin de hukukunu gözetecektir. Yani tam bir süper bilinç insanı modeli. O 26 kişi kendilerine göre doğru olanı yaptı.

O kız da belki rızasıyla 26 erkekle birlikte oldu. Ancak bu doğru mu değil mi? Yasa kızın rızası var diye doğru kararı verip beraat ettiriyor. Ancak kız istemiş olsa bile 26 kişinin hiçbir hukuksal tereddüt yaşamadan buna kalkışması bu insanların bireysel hukuk ve ahlak sahibi olmadığını ve bağımsız karar vermeden mahrum olduklarını göstermektedir. Yani hayvani güdüleri aklın önüne geçmiştir.

Aklı kullanmak burada devreye giriyor. Bir tanesi de çıkıp 26 kişinin bir kişiye bu muameleyi yapmasını yanlış bulmuyor. Çünkü bu süreçte aklı devreye hiçbiri sokamıyor. Bu da eğitimsiz ve bilinçsiz olduklarını gösteriyor.

Hayvani güdülerini doyurmak bu yüzden baskın çıkıyor. Bir yanlış-doğru değerlendirmesi yapmaktan uzak bir topluma ve bireylere sahibiz. Hatta iddialı olacak ama bir toplumdaki güvensizliğe yazılı yasalar neden oluyor. İnsanlar gerçek ve mutlak bir hukuk yerine varsayılan hukuk ile birbirilerine yaklaşıyorlar. Boşluğu buldukları andan itibaren de kötülüğe ve bireysel çıkara yöneliyorlar. Önemli olan boşlukların kişinin akılsal ahlakı ile tümüyle doldurabilmeyi başarmaktır.

Yeni dünya düzeni her bireyin bir yasa koyucu şeklinde eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi ile mümkündür. Böyle bir düzende belli bir yasa kitabına veya din kitabına ihtiyacınız kalmaz. Boşluklar olmaz, avukatlar olmaz. Art niyetliler olmaz. Çok ütopik oldu farkındayım. Kimse ciddiye almıyor bu düzeni. Zaten genel umursamazlık bu dünya düzenini yarattı.

tarihinde Cuvcuv 2 tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Akıl deliller üzerinden sonuça gider...

Evren ve insanı Allah sahiplenmiştir...

Kur'an da en büyük delildir...

Kur'an evreni değiştiremeyen bir kuvvet, tevhid davasını değiştiremez ve sarsamaz...

Allah ve Ahiretin varlığı yüz de yüz doğrudur....

Şüphe eden, aklından şüphe etmelidir...

Bilgiyi görüp bilinci inkar etmek akılla buluşamaz...

Bahane arayanların bahanesi bol olsun..

Bunlar çürütebiliyor musunuz ki?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Akıl deliller üzerinden sonuça gider...

Evren ve insanı Allah sahiplenmiştir...

Kur'an da en büyük delildir...

Kur'an evreni değiştiremeyen bir kuvvet, tevhid davasını değiştiremez ve sarsamaz...

Allah ve Ahiretin varlığı yüz de yüz doğrudur....

Şüphe eden, aklından şüphe etmelidir...

Bilgiyi görüp bilinci inkar etmek akılla buluşamaz...

Bahane arayanların bahanesi bol olsun..

Temeli açgözlülüğe dayalı bir pisliği kendi kendine delil göstererek savunamazsın.

Dinler pisliğin kaynağıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Akıl üzerinde pislik olamaz...Pislik diyen aslında kendisi pislik olduğunu ispat etmektedir..

Sen inandığın şeyin akılla ilgisi olduğunu sanıyorsun. Uydurma ve bilgisizliğin ürünü hepsi. Ben oldukça temiz biriyim. Doğruya ve yanlışa evrensel yaklaşıyorum. Önceden belirlenmiş kurallara göre değil. Yasalar insanlar içindir ve gerektiğinde değişebilir. Dinler değişim zorunluluğuna uyum sağlayamadığı için etrafa saldırıyorlar. Hayvanların birbirine yapmadığı muameleyi din yapıyor bugün. Medeniyet dediğimiz dünyanın da hayvanlıkları var. Zaten kimse modern yasaları savunmuyor. Suyun kaynağına ulaşması gibi akılda bizi doğrunun kaynağına ve evrensel ahlaka ulaştırabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hangi dinler ?

Siz bu sözlerle nasıl iyi birisi olduğunuzu iddia ediyorsunuz

Bu nasıl evrensellik oluyor kişilerin değerlerine küfür ederek evrensellik mi olur

Bütün dinler. İnsanların neye inandığı umrumda değil. İnsanlara ve inandıklarına laf etmiyorum. Senin inanıyor olman onun pislik olduğu gerçeğini değiştirmez. Ama inandığı için dinin dayatmalarını doğru kabul etmeye gelince sorun olmuyor. Şeriat için katli vaciptir diye ortalıkta dolaşınca normal oluyor. Neye değer verdiğinizi sorgulayın o zaman. İnsanın saf değer yargılarının bir dine değer vermesi o dinin gerçek kimliğini değiştirmez.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bütün dinler. İnsanların neye inandığı umrumda değil. İnsanlara ve inandıklarına laf etmiyorum. Senin inanıyor olman onun pislik olduğu gerçeğini değiştirmez. Ama inandığı için dinin dayatmalarını doğru kabul etmeye gelince sorun olmuyor. Şeriat için katli vaciptir diye ortalıkta dolaşınca normal oluyor. Neye değer verdiğinizi sorgulayın o zaman. İnsanın saf değer yargılarının bir dine değer vermesi o dinin gerçek kimliğini değiştirmez.

Sen anlamak istemiyorsun kendinle ne kadar çeliştiğinin de farkında değilsin

Sen dinin ne olduğunu bile görmek istemiyorsun insanların yanlışları hataları

yada kendine özgü değerleri evrensel değerleri oluşturmaz dinide oluşturmaz

biraz özgür düşün hatalarını bir başkasına yükleme görmek istediğin şeyleri

sana kim gösterebilir ki ? Sen hayatına bir çözüm getirebiliyormusun yada

böyle imkanlara sahipmisin birilerine köle lazım birilerinede zenginlik lazım

kötü olmaz ise iyilik anlaşılmaz bazıları kendini iyi göstermek için kötüleri

kullanır zengin olmakta böyledir akılları çalınan insanlara akıllarını düzeltmek

için yardımda bulunabilirsin ama onları pislik olarak değerlendiremezsin

arana set çekersin herşey insanların suçudur görmüyormusun

aklını kullanmayan insanların suçu düşünmeyenlerin suçu bu

herkes suçu dine yada tanrıya atıyor hayır suç senin ve benim

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sen anlamak istemiyorsun kendinle ne kadar çeliştiğinin de farkında değilsin

Sen dinin ne olduğunu bile görmek istemiyorsun insanların yanlışları hataları

yada kendine özgü değerleri evrensel değerleri oluşturmaz dinide oluşturmaz

biraz özgür düşün hatalarını bir başkasına yükleme görmek istediğin şeyleri

sana kim gösterebilir ki ? Sen hayatına bir çözüm getirebiliyormusun yada

böyle imkanlara sahipmisin birilerine köle lazım birilerinede zenginlik lazım

kötü olmaz ise iyilik anlaşılmaz bazıları kendini iyi göstermek için kötüleri

kullanır zengin olmakta böyledir akılları çalınan insanlara akıllarını düzeltmek

için yardımda bulunabilirsin ama onları pislik olarak değerlendiremezsin

arana set çekersin herşey insanların suçudur görmüyormusun

aklını kullanmayan insanların suçu düşünmeyenlerin suçu bu

herkes suçu dine yada tanrıya atıyor hayır suç senin ve benim

+ 1 çok iyi bir tahlil olmuş teşekkürler..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...