Jump to content

Işık hızı bu şekilde aşılır mı?


Recommended Posts

Işığın hızı o hızlı gözlemleyenin hızından bağımsız olup uzayda yaklaşık saniyede 300 bin km'dir.

Sizin hızınız ne olursa olsun ışığın hızını her zaman aynı ölçersiniz.

Nasıl oluyor bu?

Işık hızından biraz daha yavaş gidiyoruz diyelim. Yanımızdan ışık geçerken ne olacak? Aradaki fark kadar ölçmez miyiz? Yoksa bizim için zaman yavaşladığından yine aynı mı ölçeriz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gözlem hızı derken? Dışarıdan bu ışık ne hızla gözükür?

Işığın hızı değişmez fakat şöyle düşünelim sen ışığı çok az bir farkla geriden takip ediyorsun. Ne görürsün? Çok yavaş hareket eden bir ışık görürsün. Fakat ışığın hızı aynıdır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte hacinin dediğine göre öyle olmuyor sanırım. Sana doğru bir fener gelsin, sen de arabayla ona doğru git. Mantıken ışık sana ışık hızından daha hızlı geliyormuş gibi gözükmez mi? Arabaların kafa kafaya gelmesi gibi. İşte öyle olmuyor sanırım ışıkta.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte hacinin dediğine göre öyle olmuyor sanırım. Sana doğru bir fener gelsin, sen de arabayla ona doğru git. Mantıken ışık sana ışık hızından daha hızlı geliyormuş gibi gözükmez mi? Arabaların kafa kafaya gelmesi gibi. İşte öyle olmuyor sanırım ışıkta.

Tamam bende aynısını söylüyorum. Işığın hızı değişmez. Bağıl hız olayı ışıkta olmaz, ışığın yavaşladığını görmezsin (yukarıda yanlış yazmışım). Objeye göre zaman yavaş akar sadece.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Görelilik konusunda yol, zaman ve hız için referans sistemi verilmezse, yazılanlar anlamsız kalıyor.

Hız ölçümü, hangi referans sisteminin metresi/saatı ile yapılıyorsa, açıkca belirtilmesi gerekiyor.

Hız ölçümü için her zaman 2 referans sistemi gerekir. Birisi hareket eden, diğeri ise ölçen referans sistemi. Bu iki sistemin saatlerı eşdeğer olmadığı gibi, metreleri de eşdeğer değildir.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bende şunu düşünmüşümdür, mesela hareket eden trenin içinde trenin gidiş yönüne doğru koştunuz mu trenden daha hızlı yol almış mı oluruz..Başlığı okumadım diyeyim, benimki soru sadece :)

Bu soruya iki tane cevap verebilirim. Çünkü konu görelilik değil.

1)

Hareket eden bir trenin içinde koşuyorsun, fakat dışarıyı görmüyorsun:

Bu durumda, tren hareket etmiyor, duruyordur. Yani hızı sıfırdır. Sen hangi yöne gidersen git, trenden daha hızlısındır.

2)

Tren dışında, mesela tren istasyonunda duran ve seni gözetleyen birisi için:

Tren içinde ve trenin hrareketi yönünde koşuyorsan, sen trenden daha hızlısındır.

Tren içinde ve trenin hrareketinin tersi yönünde koşuyorsan, sen trenden daha yavaşsındır.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aynı şeyi tekrar edelim:

....

Özel görelelik teorisi şu iki temel prensip (ön kabül) üzerine kurulmuştur:

1. Görelilik prensibi: Fizik kanunları her eylemsiz referans sisteminde aynıdır. Her hız (objenin veya sistemin hızı) göreli bir hızdır ve ancak referans sistemi de verildiğinde/bilindiğinde anlam kazanır.

2. Işık hızının sabitliği prensibi: (Boşlukdaki) Işık hızı gözlemciden, referans sisteminden ve ışığın kaynağından bağımsız olup her eylemsiz referans sisteminde aynıdır/sabittir.

Bu iki prensip doğru olarak kabul edildiğinde, Özel Göreliliğin bütün özellikleri matematiksel olarak hesaplanır. Dikkat ederseniz bu prensipler içinde ışık hızının sınır hız olduğu ve geçilemeyeceği bulunmuyor. Sadece her referans sisteminda sabit ve aynı olduğu kabul ediliyor.

...

Bu iki prensip Özel Göreliliği tanımlar ve Newton fiziğinde bulunmazlar. Bu prensipleri Newwton fiziğinden çıkarmak mümkün değildir.

Bu iki prensibe ister önkabül diyelim, ister önyargı. Özel görelilikte oyunun kuralları bu prensiplerdir, bu prensiplerin dışına çıkılmaz.

Başlıktaki bir çok soruyu Özel göreliliğin 2. prensibi hemen cevaplıyor: Işığın hızı kaynağından bağımsız ve her gözlemciye göre sabittir/aynıdır.

Yine başlıktaki soruların çoğunda ise 1. prensipte geçen şu cümle devamlı ihlal ediliyor: Her hız (objenin veya sistemin hızı) göreli bir hızdır ve ancak referans sistemi de verildiğinde/bilindiğinde anlam kazanır.

Hız her zaman 2 referans sistemi arasında ölçülür. Sistemin birisi ölçen sistemdir. Ölçme işlemini kendi metresi ve kendi saatını kullanarak (evrensel bi metre evrensel bir saat yoktur) diğer sistemin hızını ölçer.

Başlıktaki sorularda ikiden fazla sistem var ve bir çok hızlar verilmiş/sorulmuş. Fakat verilen bu hızları hangi sistemin ölçtüğü belli olmadığı gibi, sorulan hızların hangi sisteme göre ölçülmesi gerektiği de belli değil.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş

bu sekilde gecebilirsin gayet mantiki. makinanin seklini daire gibi dusun.

duzenleme: soruyu yanlis anlamisim. bu sekilde bir makina ile isik hizina cikabilirsin ama gecemessin. isik hizi sabittir. bir maddenin parcacigin ulasabilecegi en yuksek hizdir.

tarihinde aytel tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...