Jump to content

Duyma ve Görme Engeli Nezaman Sone erecek?


Recommended Posts

Kökhücre ile bilim insanlari TIPda bir cigir aciyor. Bu hücre ile herseyi yapabilecekleri söyleniyor.

Peki hic duymayan insanlar ya da sonradan isitme sorunu yasayanlar veya görmeyen insanlar ve gözü iyi görmeyenler nezaman kökhücre ile onarilacak ?

Sorun beynimizdeki sinir sisteminde mi ? Öyleyse oraya kökhücre nakli yapilarak yeni ve saglikli hücrelerin olusmasina sanirim Engel yok. Ama cok merak ediyorum. Bu hücreleri onarip sagliklastirip sayilarini arttirip ve isitme kapasitesine kadar getirebilirsek. Insanlar bu sekilde bu illetden kurtulabilirler mi eger evetse nezaman yaparlar ?

Link to post
Sitelerde Paylaş
eger evetse nezaman yaparlar ?

Ne zaman hakkında prensipte şöyle bir şey söylenebilir. Eğer bilim insanları şu an bunun yolunu bulmuşlarsa 3 sene sonra ABD'de, 5 sene sonra Avrupa ülkelerinde, 15 yıl sonra Türkiye'de, 30 yıl sonra da Afrika ülkelerinde uygulanabilir hale gelir. Tıp ve genetikteki gelişmelerin halk arasına yayılış şekli genelde böyle.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çözümü sadece kök hücrede aramıyorlar.

Protez yapımı ile de ilgileniyorlar.

Bu konuda çok çeşitli çalışmalar var.

Yapay göz sinirleri, yapay kol, bacak gibi.

Normal protezlerden bahsetmiyorum, kaybedilen veya olmayan organın işlevini yapan protezler bunlar.

El gibi hareket eden, sinir hücrelerine bağlı ve içerisinde işlemcisi olan protezler.

Göz için hiç görmeyen bir insana en azından ışığı, nesnelerin az çok şekillerini ve renklerini gösteren protezlerde var.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hay protezleri , isitme cihazlari , implantlari batsin. Bunlar sirf para kazanmak icin bazi tadevileri zorraki ya geciktiriyorlar , ya da parasi olana yapiyorlar.

Biz coktan bilgimizi aldik. KÖK HÜCRE denilen hücre vucutta her hücrenin yerine gecebilecek onun formunu ve görevini alabilecek bir hücredir. Hal böyleyken bunda terslik aramak mantiksiz geliyor bana. Kaldiki isitme hücreleri diger hücreler gibi hasar gördügünde yenilenmiyor , yada dogarken hasarli olarak dogabiliyor. Buda temelli isitme kaybi , görme kaybi demek oluyor.

Eger amaclari sadece iyilestirmek olsaydi cözümü protezlerde , implatlarda , isitme cihazlarinda aramazlardi. Nede olsa dünyada 6.7 Milyar insan var kimi iyilestirmek kimin umrunda.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...