Jump to content

ben senim...


Recommended Posts

ben senim...

bu enteresan bir ifade...

yada bunun başka şekildeki bir ifadesi şöyle...

sen başka bir bedendeki bensin...

bu böylemidir gerçekten...

her birimizin bir çok farklı düşünceleri duyguları filan var sa da pek çok yönden o kadar çok biribirimze benziyoruz ki...

acaba bizler farklı bedenlerde yaşamlar süren aynı kişimiyiz...

Bizler farklı bedenlerde yaşamlar süren aynı kişi değiliz değiliz. Ben benim, sen de sensin. Şimdi koluna bir çimdik at, ben onu hissetmem mesela. Veya karınla yaptığın kavgada veya çok mutlu bir anınızda yaşadıklarını hissettiklerini bilmem.

Ben de insanım, seninle aynı duygulanıma sahibim, aynı türüm, aynı çevrede (dünyada) yaşıyor ve aynı yaşam mücadelesini veriyorum. Bu zaten kaçınılmaz. Ancak bu, beni sen, seni de ben yapmaya yetmez.

Canlının, diğer her şey ve herkesten ayrı/başka bir organizma olduğunu anlatan içsel biliştir "ben". Dokunup gördüğünüz her şey sizden ayrıdır, sizin dışınızdadır. Onlar sizin gibidir, size benzerler ama siz değildirler.

Ben çok küçükken basit bir oyun oynatırlardı bize. Senin bu tasavvufi düşüncelerin bana onu hatırlattı şimdi.

Ben ben'im, sen sen'sin.

Eşek kim?

Link to post
Sitelerde Paylaş

reankarnasyonun farklı bir boyutu sanırım bu düşünce. severim bu tarz kurgulu düşünceleri ama en baştan söyleyeyim bi zaman sonra insanı delirmeye doğru hızla götürür bu düşünceler.

filozoflardır genelde bu şekilde meraklı düşünenler ama onlarda anormaldir biyerde.

filozoflar şapkadan tavşan çıkartılmasına hayret etmez merakla o tavşanın nasıl çıktığını merak edip araştırılar olay budur sanırım sende bu tip birisin. ve altın kelimede meraktır. insan asla vazgeçmemeli merak etmekten. merak etmeyi bir kere bırakıp alıştın mı hep boş gelir dünya insana. bende çok merak ederim bu şekilde ama cidden kendimden biliyorum akıl felan bırakmaz bu sorular :)

şimdi baktığın yerden düşünmeye çalışıyorum.

herkez aslında bir kişimi? yani ben ve sen birmiyiz?

evet aslında biz biriz. yani fazla uzatmadan adına enerjide desek tanrıda desek ne dersek diyelim o şey biziz yani hamurumuz aynı buda senide benide aynı kişi yapar. ama yine bu hamur bizi ormandaki aslanlada aynı kişi yapar.

burdan baktığımızda hepimiz aynı kişi sayılabiliriz ama esası hepimizin hamuru diyelim yine o şeyi işte aynı olmasıdır.

öte yandan her birimizin yetişme şekli hayatta edindiği tecrübeler ve düşünme yapımız okuduğumuz kitaplar, edindiğimiz dostlar, kavga ettiğimiz insanlar, çocukken babamızdan yada öğretmenimizden yediğimiz bir tokat yada yemediğimiz o tokat, edindiğimiz sevgilililer bizi terk edişleri bizim onları terk edişlerimiz, veya büyük büyük annemin büyük büyük babamla birlikte büyük babama hamile kaldığı o gece büyük büyük babamın yataktaki duruş şekli bile kısacası hayatta yaşama dair ne varsa yaşadığımız herşey seni benden beni senden ayıran olgulardır. hep "şey" dedim sevmem bu kelimeyi fakat doldurun neyle doldurursanız işte. ve aynı şekilde 2 aslanıda birbirinden ayıran bunlardır.

özetle senle ben bir olsakta ne yaşadıysak bu güne dek bizi birbirimizden ayıran onlardır. mesela 2 pasta yapılış biçimi tamamen aynı fakat üzerlerindeki süsler farklı aynen öyle işte...

belkide hepimizin içine tanrı kaçmıştır bak buna sevinirim yakamaz artık bizi sadist olduğuna emindim ama mazoşist değildir herhalde :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

evet aynı kişiyiz ama farklı hayatlar maceralar yaşadık farklı şartlarda oluştuk bu da bizi farklı kişiler olduğumuz yanılgısına düşürdü...

hepimizin aynı şeyden meydana geldiğimizİ bilim de söylemiyor mu...

big bang te ki o küçük şey ne ise hepimizin aslı o deyil mi ....

Eee bilimsel kanıtta verdik bak...

Link to post
Sitelerde Paylaş

dediğinden farklı bir şey demedim sevgili kirec kesinlikle madde olarak hepimiz elbetteki aynıyız ama düşünce olarak birbirimizden farklıyız ve aslında insanı insan yapan düşünceleridir. madde olayına fazla dalıpda insan olduğumuz gerçeğini unutmamak lazım diye düşünüyorum.

2 tane elmayı ele al ikiside aynı olabilir elma elmadır ama çok farklıdır bunun gibi yani. hem aynıyız hem değiliz. düşünce yapısı olarak bir seri katille aynı kişi olduğumu söyleyemem ama benimde bir seri katil olamıcağımıda iddia edemem. yapısal olarak o seri katillden farklı olduğumuda iddia edemem.

burdan bi yere varırmıyız bilemedim ama bütün seri katiller insansa bütün insanlar seri katilmidir?

bütün insanlar maddeyse bütün maddeler insanmıdır?

ben sensem sende bensen ya biz aslında biz değilsek?

ben yani ben olmam gereken kişi ya şu an başka bedendeyse ve biz yer değiştirdiysek?

ya ben hiç ben olmamışsam ve daha sonra olcaksam?

ya hep yaşıcaksam ve hiç aslında ben olamıcaksam?

ben neyim? nerden geldim nereye gidiyorum?

sen bu klavyenin tuşlarına basabildiğin için gerçekten yaşadığınımı iddia ediyorsun?

ya ben dediğimiz sadece kafatasımın içinde olan küçücük bir insancıksa ve bu beden robotsa yani dokunmuyorsam klavyeye sadece ellerimi o ben olan insancık sayesinde komut ettiriyorsam?

doğmak dediğimiz şey sadece uyumaksa ve bütün bu yaşadıklarımız düşünce aleminde bir rüyaysa?

bu zaman ve mekanda yaşayan ben uzayda başka bir zaman ve mekanda başka bir bedende de yaşıyomuyum?

evrenin burada aynı beni oluşturma ihtimali oldu evrenin bambaşka bir köşesinde aynı benden de yaşıyor olabilir mi?

ve bu dünyanın bire bir aynısı?

burda öldüysem orda yaşıyo olabilirmiyim? belki orda ölmüşümdür?

ölüm nedir? belki tanrı vardır ve ölüm yoktur aslında dünyada olan belkide mezardan ana rahmine gitmektir?

şiirdeki gibi yaşama tersten başlasak musalla taşında doğsak ve ana karnında ölsek eğlenceli olurmuydu?

bu yaşadığımız evren cennet veya cehennem olabilir mi?

araf belkide burasıdır?

belki reankarnasyon var ve sürekli dirilip duruyoruz sonsuzlukta?

her birimiz tanrı olabilirmiyiz? tanrı varsa ve bana ruhundan üflediyse tanrı kadar güçlüyüm demektir ve bu tanrıyı benden güçsüz kılmaz mı?

bu dünyadaki yerim nedir? yoksa bir yerim yokturda sadece geçerken mi uğradım? yada tesadüf?

ne bileyim daha binlerce soru var düşünmek adına sorulcak devam edeyim mi sorulara? bazılarını kasten saçmaladım bazıları hakikatten aklımdaki sorular..

al sana ilginç fantastik bir soru daha. tanrı vardı ve big bang onun patlaması yani yok oluşuydu o yok oldu ve enerjisi bu evreni yarattı. şu an tanrı yok bütün canlılar sadece onun enerjisi tabiki enerji asla yok olmaz. yaşam dediğimizde tanrının son güç parçaları ve kendini sürdürebiliyor. yaşamış ölmüş yaşayan ölecek ve doğacak milyarlarca- trilyonlarca canlı yavaş yavaş tekrar o tanrının enerjisini oluşturacak.. biraz daha fantastikleştirelim mi? Tanrılar savaşı? bizim tanrımız yara aldı ve big bang gibi büyük bir patlamayla yok oldu şimdi bizlerle yeniden oluşuyor. mümkün müdür kirec? aslında büyük bir tanrılar savaşının sadece parçacıklarımıyız yoksa? tabi bu halde cenet cehennem fln yine yok sadece tanrının parçalarıyız biz. :)

çok uzattım ve saçmaladım dimi :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

hayırlısı elbet kirec ama ben dalgaya vursamda sorunun altında yatan inceliği anladığımı sanıyorum. cevabımıda verdim zaten biz ikimizin yani hepimizin hamuru aynı diyebiliriz madde enerji herneyse işte o aynıdır elbet. ama biz insanız ve bizi biz yapan bunlardan çok daha başka şeyler. öldüğümüzde yine enerji olduğumuzda başka bişeyler olacaz ama o biz olmıcaz bizden geri kalan enerji bi yerde oda bizizdir. ama insandaki benlik algısını beynimizi es geçemeyiz diyorum sadece

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...