Jump to content

Günah - Sevap


Recommended Posts

Günah ve sevap anlayışı ile yetişen ve halen buna inanan bireylerde doğru ve yanlış kavramlarının gelişmediğini düşünüyorum. Bizim temelde yanlış olarak nitelendirdiğimiz olgular, dine girince günah olduğu için yanlış oluyor. Yani dindar ile dindar olmayanlar neden yanlış sorusuna farklı cevap veriyor.

Mesela hırsızlık. Çalmak dinen günah ve çalıntı haramdır. Peki dindar değilseniz niye çalmazsınız. Aklıma gelenleri sıralayayım:

1) Kanunen yasaklanmıştır. (Kanun, çiğnendiği zaman ceza alınan olgu olarak düşünülmemeli, çiğnenmemesi gerekli bir olgu olarak ele alınmalıdır.)

2) Hırsızlık alışkanlık(bağımlılık) yapar. Düşüncelerinizi etkiler ve etrafınızı başka bir gözle görmeye başlarsınız. İlgi duyduğunuz maddi değerler ile ilgili, aklınıza gelen ilk düşünce “çalmak” ve “para” fiiline bağlanır.

3) Tatmin olamazsınız(insan ve para için geçerli durumun hırsızlıkla bağdaşması).

4) Kendi çıkarınız doğrultusunda başka birilerine doğrudan zarar verirsiniz. Ve bunun etkilerini yaşarsınız.(Vicdan azabı veya sosyopatlığa doğru kayma)

5) Mutlaka yakalanırsınız. (Tek bir vaka için düşük olan ihtimal, süreklilik halinde(2.madde), yüksek olasılık olur)

6) vs…

Benim bundan çıkarım günah ve sevap anlayışının insanı günahların veya sevapların nedenlerini anlamaktan alı koyduğudur. Dolayısıyla doğru ile yanlışı ayırt etmekde problem yaşarlar. Zaten forumda yazan bazı üyelerin ateistlerin her kötülüğü yapabilecek bir birey olarak görmesinin nedenide budur. Heleki böyle düşünen bir birey için günah-sevap engelleri ortadan kalkarsa nasıl bir sonuçla karşılaşırız?

Forumda geçen bir iletiden, bir parça:

Ben bir mağazaya girdiğim zaman bir tişörtü beğendiğim de (her zaman için değil bu)Şimdi şunu çantama atsam kimse görmez ama derim ki yaradanım görür buna rağmen ben ahlaksız mıyım suçu düşünemk bir de uygulamak vardır..

Yaradan görür diye çalmıyor(muş). Burada yaradan dediği, akli dengesi bozuk, elinde işkence aleti müşteri bekleyen, piskopat bir güvenlik görevlisi rolünü üstlenmiş. Bu birey dinden çıkarsa, çalar mı? Doğru ile yanlışı ayırt edebilir mi sizce?

tarihinde Nature tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...