Jump to content

Türban gerçeği.


Recommended Posts

türban aslında nedir neden takılır kuranda varmıdır bunu konuyu sulandırmadan tartışmak isterim güncel ve güncelliği kolay kolay gündemden düşmeyecek bir konu olduğu aşikar. ben başlangıç için uzunda olsa bir yazı yazdım umarım sıkılmadan okursunuz..

bu arada ben özellikle hacı'nın bu konudaki düşüncesini fazlasıyla merak ediyorum.

umarım bu başlık dün geceki gibi müslümanların sulandırma girişimine uğramaz. cidden özellikle müslümanların bu konuya ciddiyetle yaklaşmasını umarım.

Nur süresi 31. ayetin arapça hali Latin alfabesi ile aşağıdaki gibidir.

Vekul lilmu/minâti yaġdudne min ebsârihinne veyahfazne furûcehunne velâ yubdîne zînetehunne illâ mâzahera minhâ(s) velyadribne biḣumurihinne ‘alâ cuyûbihin(ne)(s) velâ yubdîne zînetehunne illâ libu’ûletihinne ev âbâ-ihinne ev âbâ-i bu’ûletihinne ev ebnâ-ihinne ev ebnâ-i bu’ûletihinne ev iḣvânihinne ev benî iḣvânihinne ev benî eḣavâtihinne ev nisâ-ihinne ev mâ meleket eymânuhunne evi-ttâbi’îne ġayri ulî-l-irbeti mine-rricâli evi-ttifli-lleżîne lem yazherû ‘alâ ‘avrâti-nnisâ-/(i)(s) velâ yadribne bi-erculihinne liyu’leme mâ yuḣfîne min zînetihin(ne)© vetûbû ila(A)llâhi cemî’an eyyuhâ-lmu/minûne le’allekum tuflihûn(e)

Şimdi hımar ve humur kelimeleri ne anlama gelir bir bakalım

Bir çoklarımızın bildiği üzere hımar kelimesi örtü manasına gelir. Yani ne örtüsü olduğunu belirtmek için başına bir isim, sıfat, zamir v.b gelmelidir. Örtü – masa örtüsü gibi.

Humur kelimesi ise hımarın çoğuludur bukadar basit. Yani hımar örtü humurda başörtüsü değil biri örtü ise öbürüde örtüler demektir.

Evet ayette geçen, hımar (خمار) kelimesinin kökü hamr ( خمر) dır. Bunun anlamı bir şeyi örtmektir. Hımar (خمار) da örtü anlamında kullanılmıştır.

Benim nur süresi ile söylemek istediğim başka bir sözüm şimdilik yok zaten basit va kolay anlaşılan bir konu bu kadar çarpıtılması yüzünden anlamsızlaşıyor.

Şimdi bakalım kuranda bu benzeri başka ayetlerde varmı

Bakalım ahzap 59 nediyormuş insanlığa

Yâ eyyuhen nebîyyu kul li ezvâcike ve benâtike ve nisâil mu’minîne yudnîne aleyhinne min celâbîbihinn(celâbîbihinne), zâlike ednâ en yu’refne fe lâ yu’zeyn(yu’zeyne) ve kânallâhu gafûren rahîmâ(rahîmen).

Diyanet İşleri

:

Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

Eh biri çıkıp bu ayeti kara çarşaf olarak yorumlamayacaksa benim şimdilik söyleyecek bir şeyim yok zaten açıkça ortada buda

Birde cinselliği geri planda kalmış yaşlı kadınların örtünmeden muaf tutulmaları ile ilgili bir ayet daha var onu açıklamıyorum hiç oda nur süresi içerisinde ayetti sanırım.

Şimdi kurandaki türban ayetlerini ben yazdım kısaca şahsi yorumumuda yazdım. Burada Allah aslında şunu demiştir bunu demiştir demicem artık her ne demişse demiştir bu beni bağlamaz. Bence Müslümanlarda artık şu kuranı olduğu gibi kabul etmeli daha fazla inandıkları tanrıya hakaret etmesinler derim ben.

Şimdi gelelim türban aslında nedir türkiyede türbanın anlamından bahsetmeden önce bakalım islamın doğduğu topraklarda türban nedir?

Merak ettim mekkede hava nasıl acaba diye şu an internetten baktım

http://tr.euronews.c...rabistan/mekke/

baktığım site burası ve bugün hava durumu aynen şu şekilde

parçalı bulutlu gündüz 41 gece 33 derece tahmini ve NEM 0 derece

nemin 0 derece olması güzel muhtemelen sıcaklığı fazla hissetmemeyi sağlayacaktır terlemeyide engeller lakin tepede kızgın güneş insanı aşağıda bildiğin kavurur. Boşuna dememiş büyüklerimiz ayağını sıcak başını serin tutacaksın beyin kanaması öldürücüdür ve sıcakta korumasız olarak fazla durmak beyin kanamasına sebebiyet verir. İyi biliyorum bunu çünkü güneş beni çok çabuk çarpar. Yani o başını koruman gerekir arkadaş mecbursun. O bölgede erkeklerinde başlarını baş örtüsü gibi bir örtüyle kapattıklarınıda biliyorsunuzdur eminim. Neden beyaz hepsinde ve hacca gidenlerde? e basit siyah mı olsaydı? J

şimdi bir soru daha sormak gerek burada. Müslüman olmak ne kadar Araplaştırmayı gerekir?

Konuyu daha fazla uzatmak istemediğimden forumda bulduğum daha önce tartışılan bu konuya bakmak sanırım yeterlidir eğer yeterli gelmez ise burada da tartışabiliriz

http://www.ateistfor...showtopic=55711

asıl konum olan türkiyede türban olayına yavaş yavaş geliyorum.

Şimdi kuracağım cümlenin sonunu ne kadar getirebilcem bilmiyorum ben bir psikolog değilim lakin ben örneğimi vereyim elbet bilen arkadaşlar beni tamamlıcaktır. Özellikle ordularda bütün askerler tek tip giyinir aynı tip tıraş olurlar baksan hiç birini birbirinden ayırt edemezsin bunun bir çok sebebi vardır ama birde işin psikolojik boyutu önemli. Bütün askerleri tek tip giydirir aynı şekilde traş ettirir birbirine benzetirsinki grup psikolojisine iyice girmelerini sağlarsın ve onlar daha bunu atlatamamışken üzerlerinde anında kuracağın güçlü bir etki ile hepsini rahat rahat yönetebilesin.

Türk tarihine değinelim birazcık.

Fes nedir? Fes bir tür şapka benzeri olup Osmanlı devletinde 18.yy dan itibaren devlet memurlarına giymesi zorunlu hale getirilmiştir.

1829'den 1925 yılına kadar kullanılan fesi Tanzimat döneminde İstanbul'da sivil ve asker bütün görevliler giymiş, sarık yalnız bilginler ve din adamları tarafından kullanılmıştır. Taşrada, sarık tercih ediliyordu, bu sebeple halk, fesli ve sarıklı olmak üzere ikiye ayrılmıştı.

Peki bize okullarda öğretilen şu şapka inkilabını hatırladınız mı?

Bakın kanun hükmüne

Türkiye Büyük Millet Meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.Türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder.

Atatürkün çıkardığı bu yasa ile devlet dairelerinde şapka mecburi tutulmuştur.

Peki Atatürk neden sarığı fesi vs yasaklamakla kalmadıda bide üstüne şapkayı zorunlu tuttu?

Batı özentisi fln der bir çok Müslüman bu onların dar ve dini bakış açısından kaynaklanmaktadır. Ne yazık ki Atatürk sizin düşündüğünüz aksine daha ince bir detayıda düşünmüştür. Bu fikri Atatürk bulmamıştır dünyada örnekleri liderler tarafından uygulanmış ve oda uygulamıştır. Atatürkün şapka kanunu ile amacı etrafa bir bakıldığında kim devrimlerden yana kim devrimlere karşı bunu görmekti. Şapka giyen bizden sarık fes takan bizden değil mantık buydu. Ve atatürkün ilk meclisde çektiği zorlukları ve bunu bir sonraki meclisi kuracağı zaman nasıl aştığını yakın tarihimizi okuyanlar ilgilenenler bilecektir.

Ben bu sözleri söyledikten sonra türbanın durumunu size bırakıyorum.

Yazmak 1 saatimi aldı umarım bir işe yarar ve bazı arkadaşlarımızı dar bakış açısından azıcık çıkartabilir.

tarihinde Cresi tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Türban hintlilerin kafasındaki şeydir

sfk59.jpg

Farsçadan fransızcaya ordan da türkçeye girmiş dinle ilgisi olmayan bir kelime, müslümanların kullanıyo olması bile saçma bu kelimeyi

Örtünme gerçeği olsaydı daha doğru olurdu sanırım

Ayetlerde söylenen örtünme ise, cariyeler üstsüz geziyorlar siz memelerinizi örtün manasından öte bişey değil. yaşlılar memeler fora gezebiliyor birde.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dogru örtünme var.

Ama örtümenin detaylarina girmemis tanri yani türban yok.

Tipki namaz gibi var ama onunda detaylari yok kafana göre takil ben seni anlarim demis :-)))

belkide müslümanların peygamberi bu konuya okadarda önem vermemiştir? yani kapanma dediğimiz şey cinsel bölgelerin örtülmesi değilmi? bunun en garanti yoluda kadınlar için boyundan aşağı kapanmasıdır. islam dinine göre budur. bu müslümanlar bu işi kadınlar üzerinde baskı kurmak istediğinden ve kadınlar üzerinden siyaset yapmak istediklerinden bu kadar abartıyo olmasınlar. onlar abarttıkça iyice karmaşıklaşıyor. tanrı onu değil aslında bunu demek istemiştir. kuran okumayla anlaşılmaz. bla bla :) orta çağ avrupa klise yalanlar aynı :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dogru örtünme var.

Ama örtümenin detaylarina girmemis tanri yani türban yok.

Tipki namaz gibi var ama onunda detaylari yok kafana göre takil ben seni anlarim demis :-)))

belkide müslümanların peygamberi bu konuya okadarda önem vermemiştir? yani kapanma dediğimiz şey cinsel bölgelerin örtülmesi değilmi? bunun en garanti yoluda kadınlar için boyundan aşağı kapanmasıdır. islam dinine göre budur. bu müslümanlar bu işi kadınlar üzerinde baskı kurmak istediğinden ve kadınlar üzerinden siyaset yapmak istediklerinden bu kadar abartıyo olmasınlar. onlar abarttıkça iyice karmaşıklaşıyor. tanrı onu değil aslında bunu demek istemiştir. kuran okumayla anlaşılmaz. bla bla :) orta çağ avrupa klise yalanlar aynı :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yani demek istiyorsunuzki nasıl Atatürk Devrimlerden yana olanları şapkayla anlamak istediyse bu karşı devrimci gericilerde kendilerinden yana olan ve olmayanı türbanla ölçüyorlar.

işte anlatmak istediğimi anlayan biri.

bu uygulamayı ilk yapoan Atatürk değildi tabikide tarihte çok sıklıkla kullanılmıştır semboller elbiseler dövmeler v.b.

meselea bir sokak çetesinin sembol olarak ellerinde aynı tip dövme olduğunu düşünün bu konudan pek farklı değildir. veya gamalı haç bu konuya örnek olarak verebileceğimiz güzel bir örnektir.

mesela muhammedde eğer yaşamış ise bir efsaneden ibaret değilse ki bana göre yaşadığı muhtemel. bir peygamber değildir lakin cidden harika bir liderdir. insanları din adı altında araplaştırmayı düşünerek onları daha kolay yönetebileceğini farketmiş ve bunu çok güzel uygulamıştır. onunda kullandığı bazı işlevsel semboller vardır.

yani liderlerin ve özellikle dikdatörlerin sıklıkla da kurucu liderlerin halkına bazı semboller dayatmasının tek sebebi bazen kim yeniliklerinden yana kim değil görmek bazende kim onları destekliyor kim desteklemiyor bunu anlamaktı.

mesela hıristiyanların tarihlerine baktığımızde birbirlerini tanımak için kullandıkları semboller vardır bunu bilinçli yapmışlardır dayatma olmadan ama aynı şeydir. yine tek amaç birbirlerini tanımaktır.

mesela balık vardır yani ichthys. ilk hıristiyanlar zamanında kullanılan bir semboldür.

christian-religion-symbol-fish_small.jpg

ilk hristiyanlar bu basit balık resminin sadece üst kısmını yani bir daire parçası gibi olan kısmını yere çizerlermiş ve onu gören başka bir hıristiyanda gelip bu sembolü tamamlarmış.

bu ve buna benzer bir çok örnek vermek mümkündür.

türkiyede türbanda sadece bu sembollerden biridir. bunu anlamak için siyasi hayatımızı bir miktar yakından takip etmek kafidir. hergün gazete okuyup akşam haberlerini izlesenizde yeter biraz mantıklı düşünme lazım sadece.

solcu geçinen kesim türbanı kesinlikle red eder özellikle chp. sağcı geçinenler ise türbanı ister. türban yasakmı olsun olmasınmı tartışmaları bitmedi yıllardır. sizce bunun sebebini anlattığım manada düşünmek dine uydurmaya çalışmaktan daha kolay değil mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 years later...

İşyerlerinde mesai saatleri içerisinde çirkin kadın memurlar, kendi görevlerine konsantre olmak için ve diğer memurların işlerini aksatmalarına sebep olmamak için türban ve başörtüsü takmalılar. Hatta çirkin kadınlar, uyurlarken bile türban takmalılar. Güzel kadınlar ise toplumsal konsantre kaybına neden olmadıkları için dilerlerse türban takmayabilirler. Türban, ayıplı kadınların ayıplarını örtmeleri için farzdır .

14183707_568573670010780_158567284969963

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aryan ırkının araplardan farkı asil ve onurlu olmalarıydı ama onlarda Türkler gibi arap fetihleriyle müslümanlığa bağımlı hale getirildiler. İran gibi sıcak bir coğrafyada kadınlar ancak çarşafa dolanıp dışarıya çıkabiliyorlar. Erkeklerle kadınlar giysilerini bir hafta değiştirseler, bakalım aynı çarşafın savunuculuğunu yaparlar mı? Yapılabilir bir deney bu aslında.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...

Erkek müslümanlar AKP'den önce üniversitelerde türban yasağını protesto etmek için bağlarına eşarp bağlayıp eylem yapmışlardı. İslami vakıf kurslarındaki tecavüzlere ve öğrenci yurtlarında yaşanan talihsiz olaylara, niçin sessiz kalarak, en ufak bir protesto hareketi bile yapmadılar? AKP'ye tav mı oldu hepsi?  

Image

Link to post
Sitelerde Paylaş
On ‎9‎/‎8‎/‎2016 at 14:18, Tumagü yazdı:

Aryan ırkının araplardan farkı asil ve onurlu olmalarıydı ama onlarda Türkler gibi arap fetihleriyle müslümanlığa bağımlı hale getirildiler. İran gibi sıcak bir coğrafyada kadınlar ancak çarşafa dolanıp dışarıya çıkabiliyorlar. Erkeklerle kadınlar giysilerini bir hafta değiştirseler, bakalım aynı çarşafın savunuculuğunu yaparlar mı? Yapılabilir bir deney bu aslında.

TÜŞ!

Engste:

Rezillik işte. Laik düzen dini göstergeler yasaktır. Amaç dinin siyaset aracı haline getirilmemesidir. Kıta Avrupasında bu böyledir. Bizdeki liberaller ABD'ye özenip göz yumdular. Bizler İslamcıları hafife aldık. En büyük sorumluluk 70'lerde ve özellikle 1980'de solcuyu ezip gericiyi besleyen zihniyettir.

Bu saaten sonra zor olm. Sizde satın elbiseleri cellebi filan alın. Biz onlara uyalım biraz. En mantıklısı bu.

Link to post
Sitelerde Paylaş

AKP öncesi, başörtüsüne kontrollü ve dengeli bir serbestlik getirilmesi gerekiyordu. Rahatsızlık vermeyen makul bir örtünme biçimi serbest olabilirdi. Bunu yapmış olsalardı, dinci siyaset günümüzde bu kadar güçlenmiş olmazdı.

Okullarda, devlet dairelerinde yasaklayıp, sokakta bunu engellemeye imkanın yoksa, bu yasak çok da fazla bir anlam ifade etmez.

Başörtüsüne serbestlik vermek, her zaman taviz değildir. Unutmamalıdır ki bazı özgürlükler karşı tarafa verilmeden onlardan talep edilemez (başkalarına zararı olmayan konulardan bahsediyoruz)

Tesettüre serbestlik.... ama yanında her türlü aykırı kıyafet ve yaşam tarzlarına da özgürlük getirdiğinizde, bu toplum için bir risk olmaktan çıkar.

Ve ayrıca insanlara farklılıkları hoşgörmeyi de öğretir. Mesela bir tesettürlü, elbisesi vücudunun yarısını bile örtmeyen bir kadınla birlikte, kardeşçe yaşayabiliyorsa, bunu başarmakla toplum gerilemez, aksine bir adım ileriye gitmiş demektir.  

Şu anda yapılabilecek şey de zaten bu serbestliğin, aynı oranda karşı tarafa verilmesini talep etmektir... ki, bunun talep edilmesi nefes almak kadar doğal bir haktır. Ve sol partilerin artık seçim vaatlerinde bu konuda yasakçı olmayacaklarını da belirtmesi gerekiyor.

 

       

Link to post
Sitelerde Paylaş

Türban islamın ayrılamaz bir parçası. Türbanı yasaklamak demek islamı yasaklamaktır. Türbanın okul sınıfına ve mahkeme salonuna girmemesi için yapılması gereken, eğitim müfredatının içine pozitif eğitimleri oymaktır ve öğrencilere bunları pratik yaptırmaktır. İmamhatiplerin baskın çoğunluğuna rağmen Türkiye'nin yarısı laikliğe karşı değilse, bunun sebebi, eğitim aşamasında öğrendiği pozitif eğitimdir. Pozitif eğitim almayanlar realist olamıyorlar ve bunlar aynı zamanda laiklik karşıtı oluyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Başörtüsü uyduruktan terelelli bir mevzudur. Hiç bir önemi yok. İktidar başörtüsü yasak, artık serbest olsun diye filan değişmedi. Alakası yok. Bir bez parçası açıkçası kimsenin dikinde bile değil...

Sevr hortlatılmak isteniyor. Bütün mevzu bu. Gerisi terelelli, bahane... Nasıl Sovyetler yıkıldıysa, nasıl Yugoslavya parçalandıysa, Sevr de yeniden uygulamaya konulabilir diye bir düşünce belirdi ve bu düşünce pişirildi, proje haline getirildi, start verildi. Bir çok adımı da başarıyla uygulandı.

Başörtüsü maşörtüsü öttürükten tayyare... Onu filan geçeceksiniz. Sevr yeniden dayatılınca ne yapacak bu halk onu düşünsün. Bir şey yapmaması, teslim olması için ne yapılabiliyorsa yapıldı. Yer yemez onu ben bilmem. Kendi bilecek...

Link to post
Sitelerde Paylaş

"İktidar başörtüsü serbest olsun diye değişti" şeklinde bir iddiada bulunmadım zaten. Tek başına iktidara getiren önemli sebepler arasında bu da vardır, diyorum.

Mesela Ecevit'in, Kavakçı'yı meclisten kovması, RTE'nin okuduğu şiirden dolayı ceza alması... bunlar siyasi hatalardı. başörtüsü yasağıyla birlikte değerlendirdiğinizde, bunlar muhtemelen AKP'de %5-10 civarı bir oy artışına sebep olmuştur.

         

 

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, democrossian yazdı:

Başörtüsü uyduruktan terelelli bir mevzudur. Hiç bir önemi yok. İktidar başörtüsü yasak, artık serbest olsun diye filan değişmedi. Alakası yok. Bir bez parçası açıkçası kimsenin dikinde bile değil...

Sevr hortlatılmak isteniyor. Bütün mevzu bu. Gerisi terelelli, bahane... Nasıl Sovyetler yıkıldıysa, nasıl Yugoslavya parçalandıysa, Sevr de yeniden uygulamaya konulabilir diye bir düşünce belirdi ve bu düşünce pişirildi, proje haline getirildi, start verildi. Bir çok adımı da başarıyla uygulandı.

Başörtüsü maşörtüsü öttürükten tayyare... Onu filan geçeceksiniz. Sevr yeniden dayatılınca ne yapacak bu halk onu düşünsün. Bir şey yapmaması, teslim olması için ne yapılabiliyorsa yapıldı. Yer yemez onu ben bilmem. Kendi bilecek...

15 Temmuz'a kadar benim de problemim yoktu.

Rezalet çıktı. Demek ki AKP (ne zaman toplarlar bunu da bilmiyorum), Gittikleri zaman laiklik konusunda daha katı davranacaksın. Milleti enayi yerine koydular.

Bide ben kimle konuşuyorum? Ahmet Altan "Kırmızı Koltuk" programının sunucusu. Adam yerine koyup konuşuyoz. Sübliminal mesaj verip >Feto ile telepatik darbe mi başlattı dedin bana mı öyle geldi.

Kafayı yiycem bu forumda ben yaw.

Link to post
Sitelerde Paylaş
6 saat önce, Mindsurfer yazdı:

"İktidar başörtüsü serbest olsun diye değişti" şeklinde bir iddiada bulunmadım zaten. 

Ben de bulunduğunu iddia etmedim. Kavakçı da Ecevit de RTE de hepsi Sevr projesinin birer ayağı. Daha da öncesinden, cumhuriyetin özünü alan heriften, daha da öncesinden, 1980 sonrasından, hatta daha da öncesi, cumhuriyet kurulalı bu işi pişiriyorlar. Sevr'den asla vazgeçmezler. Ermenistan, kürdistan, Hatay, Trakya ve Istanbul, Izmir hala hedef. Bunu unutmamak akıllı olmaktır. Bu kesindir.

Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'si her gün değil günde üç kere okunsa yeridir.

tarihinde democrossian tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...