Jump to content

"Ne yani, Biz Boşluğa mı Dua Ediyoruz?"


Recommended Posts

Müslümanların zaman zaman sordukları bir soru bu. Dinsizlere kızdıkları zaman böyle söylüyorlar.

Cevap verelim:

"Evet, siz bir boşluğa dua ediyorsunuz. Görmediğiniz, hissetmediğiniz, varlığını duyumsamadığınız bir 'şeye' dua ediyorsunuz."

Bununla kalsa yine iyi.

"Ayrıca; siz bir boşluğa namaz kılıyorsunuz, bir boşluğa oruç tutuyorsunuz, bir boşluğa hacca gidiyorsunuz, bir boşluğa kurban kesiyorsunuz, bir boşluğa şükür ve hamd ediyorsunuz, vb."

Bütün bunlar için tek dayanağınız: Zatına 'Peygamber' diyen ve kendilerini Allah'ın görevlendirdiğini söyleyen kişiler.

'Kutsal' kitaplar ayrı bir argüman sayılmaz. Çünkü onları vaaz edenler de bu 'peygamberler'.

Doğanın normal seyrinde işleyişi dışında bir büyük yaratıcının 'var olduğunu' kanıtlayan hiçbir şey yok.

Sizin adınıza üzgünüm.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 68
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

ne yazık ki acı gerçek bu.

maalesef avundukları tanrı'nın reel bir karşılığı yok.

kendilerini hakikat addettikleri bu kocaman yalanlar silsilesi ile teselli ediyorlar. üstelik asıl şaşırtıcı olan bunu gerçek zannetmeleri.

tıpta semptomatik karşılığı paranoyak şizofreni olan rahatsızlığın pençesine düşmüşler. bu iman zincirine öylesine sıkı sıkıya kelepçelenmişler ki onlar için acımak ve şifa dilemekten ziyade bir çözüm sunamıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dua insanin tabiatinda olan bir içgudu. Ben çok ateistim diyen insanlarin "nolur böyle olmasin" dedigini, zar atakren iyice silkeleyip gözlerini sikmasina sahit oldum. Bunlarda bir çesit dua. Dua etmenin insanlarda depresiyona karsi etkisi, kansere karsi psiko-somatik destegi saptanmistir. O halde, belki bosluga ediyorlar, ama bosuna etmiyorlar. Paleolitikten bu yana benzer ritueller dogal olarak insanlar tarafindan uygulanmaktadir. Mesela erken paleolitikteki insanlar ölulerini kap kacak ve silahlariyla defnederlermis. Bu, onlarin geri canlanacagina ve bu esyalarina ihtiyac duyacaklarina inandiklarini göstermektedir. Buysa, suphesiz matem ve vuslat umidiyle muhim bir psikolojik destektir. Kim daha mutlu ?

tarihinde Frelser tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

TANRI'NIN VARLIĞI HAKKINDA BİR BİLİM ADAMININ GÖRÜŞÜ.

Ünlü Fransız matematikçi Laplace, 'Gökyüzü Mekaniği Üzerine' adlı eserini yazdıktan sonra, böyle şeylere çok meraklı olan İmparator Napolyon'a göndermiş. Bir süre sonra, aldığı davet üzerine saraya çıkan Laplace'ı Napolyon çok sıcak karşılamış. Sohbete başlamışlar.

Napolyon, "Kitabınızı büyük bir ilgi ve heyecanla okudum ve çok beğendim," demiş. Laplace'ın gülümseyerek "Çok teşekkür ederim, majesteleri," demesine Napolyon "Yalnız dikkatimi çekti, sanki kitapta eksik bir şey var," sözlerini eklemiş.

Laplace'ın "Nedir acaba efendim?" sorusuna, "Kitabınızda Tanrı'dan hiç söz etmemişsiniz, üstat," şeklinde karşılık veren Napolyon'a Laplace'ın yanıtı şöyle olmuş: "Üzgünüm ama ben böyle bir varsayıma hiçbir zaman gereksinme duymadım, majesteleri!"

Link to post
Sitelerde Paylaş

tanrı kavramı bana her zaman mantığımın dışında gelmiştir aklım kabul edemiyor bu işi.

dua etmenin ise herhangi bir karşılığı olduğunu düşünmüyorum. genel olarak insanlar nasıl ateist oluyor bilmiyorum ama ben tanrı kavramına beyninde hiç bir şekilde bir karşılık bulamayan bir insanım. işin tuhaf yanı ailemin müslüman olmasına karşın bu hep böyle olmuştu. lugatımda yok bu kavram benim. çocukken dua ettiğim zamanlarda dahi allah sağırmı aynı istekleri tekrar edip duruyoruz derdim kendi kendime. işin tuhaf yani inanmak için kendimi zorladığım dönemlerimde oldu ama beceremiyorm. bu normal bir durummudur anormalmidir bilmiyorum. bir çok insanın inandığı dönemleri vardır ama benim zihnimde tanrıya karşılık bir açıklama yapacak yer yok.

dua etmeyide acizlik olarak görüyorum. "allahım sevgilimle barışayım" yahu git ona yalvar arkadaşım.

"allahım şu arabayı almama yardım et" git çalış be adam ne bileyim kredi başvurusu yap mücadeleye devam"

çocukken bile dediğim gibi bu allah sağırmı şiir gibi aynı istekleri tekrar edip duruyorlar. heleki en uyuz olduğum olay bu duayı 1000 kere okursan sınavdan geçersin şu duayı 500 kere oku nazardan korusun bu ne üstadım sanarsın allahın önünde dilek kutusu var içine ne kadar koysan okadar çok okuma şansı var.

bu işler benim mantığıma ters anlamıyorum anlayamıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

duanın pozitif etkileri araştırılmış ve ilginç veriler görülmüştür...

ama asıl dua fiili duadır yani çalışmaktır...

çalışan kazanır ...

insan için ancak çalışmasının karşılığı vardır...

kötülük ve zalimlik içermeyen her işte çalışmak bir duadır ve ibadettir ...

karşılığıda gecikmeden görülür...

Link to post
Sitelerde Paylaş

http://brain.oxfordjournals.org/content/131/7/1953.full

Insanlarin neden paleolitikden beri neden maneviyata meyilleri oldugu, tanri kavraminin nasil beyinde olustugu konusunda son zamanlarda bir hayli makaleler yazdilar ve arastirmalar yapildi. Pek çok tezler yurutudu ve yurutulmekte, ancak bence neuropsykiatrist olan Michael S. Gazzaniga tarafindan "Sosyal Beyin" adli kitabinin çok mudhis tespitler yaptigini gördum. Yakinda vaktim musait olursa bu konuda forumda bir seyler yazmayi planliyorum. Ancak bu aralar vaktim bir hayli kisitli.

http://www.amazon.com/gp/aw/d/0465078524/ref=redir_mdp_mobile

Link to post
Sitelerde Paylaş

"her akşam yatmadan önce Allaha bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. bir gün Allahin çalişma tarzinin bu olmadiğini anladim. ertesi gün gittim ve kendime yeni bir bisiklet çaldim ve her akşam yatmadan önce Allaha günahlarimi affetmesi için dua ettim". al capone...

duanin birtek faydasi bu olabilir. Sucluluk duygusundan kurtulmak.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Biz o Boşluğa dua etmenin namaz kılmanın meyvelerini bu dünyadada yiyoruz merak etmeyin.Ama ya siz bir boşluğa inanıyorda bizimkisi dolu ise ne yapacaksınız?

"Ya allah varsa, iste o zaman hapi yuttunuz" turundeki karsi cikislar, inanan kisinin icen pazarlikla inandiginin bir belirtisi degil midir?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...