Jump to content

Böceklerle ziyafet mi dediniz ?

Recommended Posts

http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm

Dunya Gida Örgutu dunyada açliik sorununa B plan olarak, tabaklarimizi böceklerle senlendirmek için dugmeye basti. Protein ve kalori degerleri yuksek, uretimi daha ucuz, daha az hava kirletici, daha az miktarda yag içeren bu bicirikler yakinda kebap ve baklavalarimiza eslik edecek mi ? Aslinda, FAO ilk asamada bunu un seklinde, az ilerlemis ulkeler için ön görmekte... Ancak, Batidada konuyla ilgili hukukun duzlenmesmesinin ve kendi mutfaklarinada böceklerin girebilmesinin olabilesilirigi tartisilmaya baslamistir.

Insectes-repas-principale.jpg

Bir çok tavuk ve balik akuva kulturler zincilerince de bu fikir çok ilgiyle karsilanmistir. Yakin zamanda, bir hollanda gida firmasi kök hucrelerle laboratuvarda çogaltilmis ilk stekini tadimlik için lanse etmek amaçli adaylara tattirmisti... Hayvanlar öldurulmeden, nihai sonuca ulasilinca çok ucuz maliyeti olacak olan bu laboratuvar etleride, korunmus olan Koala veya Sibirya Kaplani gibi hayvanlarin etini dahi yasal bir biçimde piyasaya sunabilme projesi çerçevesinde bir ilginç adimdi.

Frelser.

tarihinde Frelser tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

500'e yakın böcek türü zaten hali hazırda Afrika'nın bir çok bölgesinde, Asya'da, Kuzey, Orta ve Güney Amerika'da, Avustralya'da Aborijinler tarafından besin olarak tüketilmektedir. Sadece Batılı kültürlerde iğrençlik duygusuyla karşılanmaktadır. Hatta M.Ö. 700 yıllarından kalma Asur kabartmalarında bile çekirdeğin bir zamanlar bu coğrafyada da yaygın olarak tüketildiği ve yendiği görünmektedir. Eski devirde Romalıların da arı ve çekirge yedikleri bilinmektedir. Özellikle açlık ve kıtlık dönemlerinde insanların böceklere baş vurdukları ve bu canlıları yemekten çekinmedikleri de bilinmektedir. Yemek tabuları Batılı ülkelerde böcek türlerinin tüketilmesindeki tek engel aslında.

Sitelerde Paylaş

Dogru, zaten yaziyi tekrar okuyunca bunu ifade etmeyi ihmal ettigimi farkettim. Ancak, simdiye kadar böceklerin yenmesi sadece toplama-kullanma olarak yapilmakta. Dunya Gida Örgutu tipki ziraat ve hayvanciliktaki gibi endustriel yogun uretme ve tuketme zincerlerinin kurulmasindan bahsediyor... Mesela, Carrefour super-market zinciri, simdiden tarihi geçmis ve satilmayan tonlarca gidalariyla beslenmis böceklerin unuyla tavuk veya balik uretimlerinde kullanilmasi yolunda arastirmalar yapmakta. Ilgin ve katkin için tesekkur ederim. :)

Sitelerde Paylaş

Er ya da geç kapitalizmin buna da el atacağından eminim. Önce senin de dediğin gibi hayvan yemi olarak kullanılır, daha sonra marketlerde de ucuz fiyata ve kar edecek şekilde satılmaya başlanır ve sonunda insanlar da ekonomik nedenlerden pahalıya patlayan sığır veya domuz eti yerine raflardaki böcek etine geçiş yaparlar. Hali hazırda en azından Avrupa'da zaten yumuşakgiller eti (mesela salyangozlar) dondurulmuş paketler içinde marketlerde satılmaktadır. Salyangoz eti yiyebilen kişiler böcek eti yemekte de pek sakınca görmeyecektir diye düşünüyorum.

tarihinde kozmopolit tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Böcek neden yensin arkadaşlar?

Önce bu soruyu sorun kendinize... Böceklerin yenip yenilmemesi değil sorun.

İnsan zorda kalırsa herşeyi yer. Ayrıca yemek geleneklerin ve kültürün bir parçasıdır.

Çinliler karınca kızartması yerler örneğin. Başka böcekleri de yerler.

Ama biraz hali vakti yerinde olan ülkeler daha lezzetli ve gelenekleri ile bağdaşan yemekleri yemeyi yeğlerler.

İnsanların ilerde böcek yiyeceği iddiası çok sapkın. Manyakca..

Şimdi böcek yiyenler de ilerde zenginleşirlerse, koyun, dana yiyecekler.

Sitelerde Paylaş

Sayin haci, FAO zaten dunyada gida uretim kriziyle ilgili bunu önermektedir. Petrol kaynaklari sonsuz degil, dolayisiyla tarlalar giderek bio-petrol için tahsis edilmekte. Dunya insan nufusu, giderek içilir su açisindanda krizin esiginde gibidir. Su fabrikalarda, ziraatta, hayvanlarca ve bir çok sekilde hizla kirletilmekte ve tuketilmekte. Yagmur sularinin freatik su kaynaklarini beslemesinde yavaslama yasaniyor, hatta nukleer, kimyasal hatta antibiyotik patojeler bu kaynaklari kirletmektedirler...

Dunya yuzeyi sinirli, nufus ise potansiyel olarak sininsiz. Iste su ve gida paylasimi mucadelesinde, dunyada açlik çig gibi buyumektedir. Statistik olarak kanitlanmistir ki istikrarsiz ve yoksun devletlerde savaslar daha tahrib edicidir. Iste bu çerçevede tuketim için böcekler ve planktonlar yakin zamanda, giderek endustriel boyutta uretilecek, ve bu gida ihtiyacina önemli bir destek saglayacaktir. Bugun dahi, kuzu ve dana yiyemeyen insanlar çok. Turkiye bile hayvanciligi genis sayilabilecek durumda olmasina ragmen yeyimlik hayvanlar idhal etmektedir. Bunlarin bakimi için olsun, böcek unu muhtemel ucuz ve pratik bir gida destegi olmasi kaçinilmaz gibi görunuyor.

Sitelerde Paylaş

7773353-grille-foods--steak-de-b-uf-du-premier-avec-le-soja.jpg

http://fr.123rf.com/photo_7773353_grille-foods--steak-de-b-uf-du-premier-avec-le-soja.html

Ustteki biftek, yogun soja protein biftek. Sahsen ben tattim, gerçektende ete çok yakin bir tadi vardi, soja oldugunu bilmesem tahmin bile edemezdim. Ayni sekilde, böcek proteinleriylede biftek pekala yapilabilir.

http://www.unverbissen-vegetarisch.de/2012/12/vom-umgang-mit-sojafleisch-steaks-medaillons-schnetzel-co/

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Böcek yiyen toplumlar var elbette. Kedi kopek yiyenler de var. At eşek yiyenler de.

Onlar yeni değil. Bu geleneği yeni sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Benim sapkın bulduğum ilerde insanlığın böcek yemek zorunda kalacağı iddiası.

Böcek yenmez demiyorum ki? Mideniz kaldırıyorsa dışkı bile yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Sitelerde Paylaş

Her ne kadar böcek yemek düşüncesi bende de bir nevi iğrenme duygusu oluştursa da özel çiftliklerde yapılacak olan böcek yetiştiriciliğinde şahsen beni ilgilendiren ve önemli gördüğüm kısım, böceklerin sığır ve domuz yetiştiriciliğinde olduğundan daha az sera gazı ve amonyak ürettikleri ve bu bakımdan çevre ve ekoloji için daha yararlı olacağı. Sığır ve domuz sürüleri için kullanılan km karelerce alanlar tarım veya başka şeyler için kullanılabilir.

Bunun yanında böcek yetiştirmek için büyük boy hayvan yetiştiriciliğinde veya kanatlı çiftlik hayvan yetiştiriciliğinde olduğundan belirgin bir şekilde çok daha az yer ve toprağa, ayrıca suya ihtiyaç olması.

Birçok böcek yüksek derecede demir, yağ, mineral ve vitaminler , ayrıca yüksek derecede doymamış yağ asitleri sağlayabiliyor. Bir diğer avantaj da özellikle ormanlarda veya başka ekolojik çevrede toplanan ve orada yetişen bu hayvanların bulunduğu bölgelerde şimdiye kadar hiçbir pestisit (böcek öldürücü maddeler) kullanılmamış veya uygulanmamış olması.

Eğer sığır ve böcek yetiştiriciliği arasındaki artılar ve eksiler veya ekolojik yararlar ve zararlar yeteri kadar tartışılıp bunda yarar göründüğünde insanlar neden böcek yemesin.Bu akılcı bir çözümse üzerinde düşünülmeye değer.

tarihinde kozmopolit tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Her ne kadar böcek yemek düşüncesi bende de bir nevi iğrenme duygusu oluştursa da özel çiftliklerde yapılacak olan böcek yetiştiriciliğinde şahsen beni ilgilendiren ve önemli gördüğüm kısım, böceklerin sığır ve domuz yetiştiriciliğinde olduğundan daha az sera gazı ve amonyak ürettikleri ve bu bakımdan çevre ve ekoloji için daha yararlı olacağı. Sığır ve domuz sürüleri için kullanılan km karelerce alanlar tarım veya başka şeyler için kullanılabilir.

Bunun yanında böcek yetiştirmek için büyük boy hayvan yetiştiriciliğinde veya kanatlı çiftlik hayvan yetiştiriciliğinde olduğundan belirgin bir şekilde çok daha az yer ve toprağa, ayrıca suya ihtiyaç olması.

Birçok böcek yüksek derecede demir, yağ, mineral ve vitaminler , ayrıca yüksek derecede doymamış yağ asitleri sağlayabiliyor. Bir diğer avantaj da özellikle ormanlarda veya başka ekolojik çevrede toplanan ve orada yetişen bu hayvanların bulunduğu bölgelerde şimdiye kadar hiçbir pestisit (böcek öldürücü maddeler) kullanılmamış veya uygulanmamış olması.

Eğer sığır ve böcek yetiştiriciliği arasındaki artılar ve eksiler veya ekolojik yararlar ve zararlar yeteri kadar tartışılıp bunda yarar göründüğünde insanlar neden böcek yemesin.Bu akılcı bir çözümse üzerinde düşünülmeye değer.

Bunlar böcek yemek için bilimsel mazeretler değil. Doğru olabilirler ama ileri teknolojinin çevre sorunlarını kolaylıkla halledebileceğinden eminiz.

Örneğin:

Sığır, koyun veya piliç eti yemek için sığır, koyun ve piliç yetiştirmeye gerek yoktur.

Onların istenen bölümlerini laboratuvarlarda ve ilerde özel fabrikalarda üretmek mümkün olacaktır.

Bu şimdiden başarılmış ve yapay et üretilmiştir. İlerde bu teknoloji çok daha gelişecektir.

Böcek yiyen toplumlar her zaman vardılar ve var olmaya devam edeceklerdir.

Ama diğerlerinin geleneksel gıda maddelerinden fedakarlık yapacaklarını sanmıyorum. Çünkü gerek olmayacaktır.

http://www.theguardian.com/science/2013/aug/05/synthetic-meat-burger-stem-cells

http://www.economist.com/blogs/babbage/2013/08/artificial-meat

Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Bunlar böcek yemek için bilimsel mazeretler değil. Doğru olabilirler ama ileri teknolojinin çevre sorunlarını kolaylıkla halledebileceğinden eminiz.

Örneğin:

Sığır, koyun veya piliç eti yemek için sığır, koyun ve piliç yetiştirmeye gerek yoktur.

Onların istenen bölümlerini laboratuvarlarda ve ilerde özel fabrikalarda üretmek mümkün olacaktır.

Bu şimdiden başarılmış ve yapay et üretilmiştir. İlerde bu teknoloji çok daha gelişecektir.

Böcek yiyen toplumlar her zaman vardılar ve var olmaya devam edeceklerdir.

Ama diğerlerinin geleneksel gıda maddelerinden fedakarlık yapacaklarını sanmıyorum. Çünkü gerek olmayacaktır.

http://www.theguardian.com/science/2013/aug/05/synthetic-meat-burger-stem-cells

http://www.economist.com/blogs/babbage/2013/08/artificial-meat

Vermis oldugunuz Mark Post'un laboratuvar etiyle ilgili linklerle ilgili yukarda söz etmistim. Ancak, gözunuzden kaçmis olacak. Bu et 250.000 ingiliz sterlinge patladi ?!

http://theconversation.com/worlds-first-lab-grown-burger-dont-forget-the-semi-living-steak-16941

Bu kadar karmasik yöntem uzerine bu kadar çapa harcanmasi, tam da dunya gida örgutunun altini çizdigi dunya demografisindeki artisa mukabil proteinli gida yetistirebilme çapa ve projesidir... Yani, bir gune gelecek, herkes için besinlik hayvan yetistirilemeyecek. Bu çerçevede, belki endustriel çapta böcek uretimi önemli bir destek saglayacaktir.

Not. : Özur dilerim, Bilim bölumune girebildigimi farkettim, ve bu mesaji attim. Galiba bir teknik ariza oldu ? Bilim bölumune girisim kapatilmisti ?

Sitelerde Paylaş

Vermis oldugunuz Mark Post'un laboratuvar etiyle ilgili linklerle ilgili yukarda söz etmistim. Ancak, gözunuzden kaçmis olacak. Bu et 250.000 ingiliz sterlinge patladi ?!

http://theconversation.com/worlds-first-lab-grown-burger-dont-forget-the-semi-living-steak-16941

Bu kadar karmasik yöntem uzerine bu kadar çapa harcanmasi, tam da dunya gida örgutunun altini çizdigi dunya demografisindeki artisa mukabil proteinli gida yetistirebilme çapa ve projesidir... Yani, bir gune gelecek, herkes için besinlik hayvan yetistirilemeyecek. Bu çerçevede, belki endustriel çapta böcek uretimi önemli bir destek saglayacaktir.

Not. : Özur dilerim, Bilim bölumune girebildigimi farkettim, ve bu mesaji attim. Galiba bir teknik ariza oldu ? Bilim bölumune girisim kapatilmisti ?

Bu daha başlangıç. İlerde yapay etin maliyeti düşecektir. Bu arada size afiyet olsun.. Böcekleri istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

Tabii bir satan bulabilirseniz. Buluncaya kadar karınca kızartmasını deneyin. Çinliler yüzlerce yıldır yiyorlarmış.

Sitelerde Paylaş
gönderildi (düzenlendi)

Bu daha başlangıç. İlerde yapay etin maliyeti düşecektir. Bu arada size afiyet olsun.. Böcekleri istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

Tabii bir satan bulabilirseniz. Buluncaya kadar karınca kızartmasını deneyin. Çinliler yüzlerce yıldır yiyorlarmış.

Elbette !? Ancak, gözunuzden kaçmis olacak, ama yukarda kendinizin de linklemis oldugunuz The Guardian gazetesinde Mark Post'un sentetik et uretime neden bu kadar para sarfettigi açiklaniyor ?! Neden 100 gram et için 250.000 sterling harcasinlar ? O paraya bir ömur yetecek kadar kuzu eti alsalardi ya ?!

"The human appetite for meat means that 30% of the Earth's usable surface is covered by pasture land for animals, compared with just 4% used directly to feed humans. The total biomass of our livestock is almost double that of the people on the planet and accounts for 5% of carbon dioxide emissions and 40% of methane emissions – a much more potent greenhouse gas. By 2060, the human population is predicted to rise to 9.5 billion and, with a rising demand for meat from rapidly developing populations in, for example, China and India, the market in meat is expected to double by the middle of the century. If the amount of meat we produce doubles, livestock could be responsible for half as much climate impact as all the world's cars, lorries and aircraft. In 2008, Dr Rajendra Pachauri, chair of the UN intergovernmental panel on climate change, urged people to have one meat-free day a week to help curb climate change."

Bu gun, nasil bir çok eyalet, sehir ve kasabalarda su tuketme sinirlari var ve asiriliklar cezalandiriliyor, nasil endustriellerin duman uretimi sinirlandiriliyor, ve balikçilar avlanma kriterlerinin giderek zorlastirildigindan yakiniiyorlar, ileri zamanda, hayvancilik sektörude çok siki denetim ve sartlarla yönetilecekler. Ve dunyada protein ihtiyacinin karsilanabilmesi için, bu tur sentetik et, soja eti ve urunleri, ve böcek proteinine ihtiyaç giderek kaçinilmaz olacak.

Benin böcek yeme konusunda bir sorunum yok, size özellikle çekirge yemenizi öneririm. Ancak diri tuketmelisiniz... Ayrica, eminim E120 sifresi altinda bol bol Kırmız tuketmissinizdir, ve her lokmada onlarca Akarlar yutmamaniza ne çare ? Sevgiler.

6021288588_8c81cc43df.jpg

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş

Deniz, göl ve okyanuslardaki balıkları bitirdik. Köpekbalıkları bile tehlikede olan tür..

Bazı kuşları avlayıp tükettik. İnsanın iğrenç iştahına yenik düşüp yok olan çok tür var.

Sıra böceklere geldi..

Ne diyebilirim ki.. Bon appetite !

Sitelerde Paylaş

Cinli'lerle konusurken aramda en az 1 metre mesafe olmasina cok dikkat ederim.Nefesleri insani cok rahatsiz edecek sekilde kokar.

Yediklerinden kaynaklaniyor diye düsünüyorum.Bütün Cin'lilerin mide kapakciklarinin problemli olmasi imkansiz.

Sitelerde Paylaş

Böcek yeme fikri sapıklıktan başka bir şey değildir. Dünyada gıda kıtlığı yok ancak açlığa sebep olan insan hırsı var. Bu dünya değil 7 milyar - 14 milyar insanı dahi rahatça doyurur. Ancak kaynaklar eşit ve insani çerçevede kullanılmalıdır. Belki haberlede görmüşsünüzdür bir ara Türkiye'de salatalıkları denize dökmüşlerdi çünkü salatanın piyasada azalmasını ve pahalılaşmasını isteyenler vardı.

Dünyada gıda konusunda ihtiras ve hakları birilerinin elinden alıp eşit dağıtım ilkesine gidilmelidir.

Örneğin konut durumu: Bir kişinin 5-6 tane konutu var ama bu kişi her zaman bir konuta götünü sokacak. Böyle konutlarına götünün istediği gibi oturması ve konutlarının dünya üzerinde boş yere arazi işgal etmesi mantıklı mı?

Değil.

İşte bu insiyatifler godoş vatandaşların ellerinden alınıp devlet tarafınca adil şekilde takdim edilirse kimse bağırsak parazitlerini yemek zorunda kalmaz.

Ancak illada böcek yemek istiyoruz diyorsanız, insanların %70'inin bağırsaklarında yaşayan bağırsak parazitlerinden "Ascaris lumbricoides, Taenia saginata, Enterobius vermicularis" öneririm.

Afiyet olsun.

Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

Geleceğin Olası Temel Protein Kaynağı: Böcekler

Çevre kirliliği açısından 110 gram pişmiş kuzu et yemek orta büyüklükte bir otomobille 21 km yol gitmeye eşit. Aynı miktarda sığır eti yemek ise bu yolun yarısı kadar.

-Ve işte karşınızda geleceğin yiyeceği: Böcek

İklim değişikliği tehdidi sadece

gazla

ve petrolün yanmasıyla değil,

metan gazı çıkaran hayvanlarla

ve o hayvanların dünyanın her yerinde orta sınıfın akşam yemeği mönüsünde yer alan etlerinin üretim zinciri ile de ortaya çıkıyor.

Washington’daki kâr amacı gütmeyen Environmental Working Group’un araştırmalarına göre kuzu doğaya en çok karbon yayan hayvan.

Environmental Working Group, her yiyeceğin ‘beşikten mezara’ kadar karbon alanını hesapladı.

Çalışmalara göre, diğerlerine nazaran en çok karbon yayan hayvan olan kuzu(domuz degil), yediği her bir kilo için 40 kilo karbondioksit üretiyor.

Kuzudan sonra en çok karbon üreten hayvan, her kilo için 27 kilo emisyonla yine geviş getirenlerden sığır.

Grubun üst düzey analisti Hamerschlag bu konuda, haftada dört kez biftek yiyen bir ailenin 3 ay arabanızla yol katetmiş kadar çevre kirliliğine sebep olduğunu belirtiyor.

Portland ile ortaklaşa yürütülen analizler, hayvan yemlerinde kullanılan

tarım ilaçları

ve suni gübrelerini,

çiftlik hayvanı satışındaki artışı,

bunun sürecini, taşınmasını

ve yemek haline gelmesini kapsıyor. Kalanlar arasındaki imhalar bile hesaba katılıyor.

Aynı kriterler çiftlik balıkları, t

ahıl,

süt ürünleri

ve sebzeler için de uygulanıyor.

Şaşırtmayan sonuç ise

etin,

dikkate alınan hemen hemen bütün kategoriler arasında en suçlu yiyecek olarak yerini alması.

George Orwell’ın “Animal Farm”ındaki gerçek ise yenilebilir canlıların eşit olmadığı.

-Geleceğin yemekleri “

Böcek pizza,

Böcek döner

ve Böcek burger” mi?

Dünyada açlık sınırında yaşayan bir milyar insan, imtiyazlı sınıflar için en temel ihtiyaçlardan feragat edilmemesi gerektiğinin en önemli hatırlatıcısı.

Lüksü seçme hakkına sahip olanlar için, farklı yiyeceklerin – m

ercimekten

kuzu pirzolasına kadar – çevreyi, küresel ısınmaya karşı mücadeleyi ve insan vücudunu nasıl etkilediği konusunda araştırmalar ve analizler yol gösterici olabilir.

Mesela 90 sayfalık, tat tomurcuklarının ne istediği ile vicdanın ne istediği arasında kişisel konfor alanını belirlemeye yardım eden "A Meat Eater's Guide to Climate Change and Health" bu konuda iyi bir el kitabı.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, tüketilen gıdaların insan vücuduna ve çevreye etkisi üzerine geniş kapsamlı bir bakış açısı sağlıyor. Yiyeceğin kaygısız tüketimi günleri geçmişin parçası olarak kaldı. Özellikle et sevenler için.

303084_10150306192554909_2146414869_n.jpg

-Lezzette fusion mutfak farkı;

Diğer yandan; Hollanda, Wageningen Üniversitesi'nde yapılan deneyde 200 kişi, solucan ve böceklerle hazırlanmış yemekleri tattı. Sonuçlar beklenmedik şekilde olumlu...

AB raporlarına göre 2050 de 9 milyar kişinin protein ihtiyaçlarının karşılanması gerekecek. Alışık olduğumuz kaynaklar bunun için yeterli değil.

Yani bu türden görüntülerden irkilmemek için az zamanımız var!

Hollandalı bilim insanları gittikçe kalabalıklaşan dünyada et fiyatlarının yükselmesiyle protein ihtiyacımızı böceklerden karşılamamızın hem çevre hem de vücudumuz için sağlıklı olacağını savunuyor. Bu bağlamda Wageningen Üniversitesi’nde düzenlenen bir deneyde, 200 kişilik bir gönüllü grubu, solucan ve çekirgeyle hazırlanmış yemeklerden tattı.

Araştırmayı yöneten Arnold van Huis, “Gelecekte bir Big Mac’in Bağlantıları Yalnızca Üyelerimiz Görebilir Lütfen Üye Olun Ya Da Üyelik Bilgilerinizle Giriş Yapın 120 euro’yu (yaklaşık 255 TL) bulurken bir Bug Mac’ın (Böcekli hamburger) fiyatı 12 euro (yaklaşık 25.5 TL) olacak” diyor. Van Huis’in neden böcek yemeye başlamak zorunda kalacağımızı anlattığı öğrenciler pek ikna olmuşa benzemiyor.

Seminer sonrası öğrencilerin denemesi için açılan büfenin şefi Henk van Gurp, bu lezzetli yemekler arasında

çekirgeli sigara böreği,

buffalo kurtlu-çikolatalı kek

ve Fransız mutfağının nadide tatlarından kiş loren (quiche lorraine) olduğunu açıklıyor.

Fakat bu tuzlu tart türünün içinde et değil solucan var.

-Sorun, aslında çok şirin olmalarına rağmen pis olduklarını düşünmek..!

Öğrencilerin büfedeki farklı tatları tüketmeleri fazla vakit almıyor.

Araştırmacılar sonuçlardan memnun. Deneklerden Walinka van Tol, kurtlu ve çikolatalı keki tatmadan önce tedirgin olduğunu, yedikten sonraysa lezzetli bulduğunu söylüyor.

Buna rağmen üniversitenin entomoloji (böcek bilimi) uzmanı Marcel Dicke, Batılı toplumların böcek yemekle ilgili endişelerinin kurtçukları çikolata içinde saklamakla giderilemeyeceğini söylüyor:

“Problem insanların çekirge, solucan veya akrep gibi böceklerin pis olduğuna kanaat getirmelerinden kaynaklanıyor. Bu bakış açısını Fear Factor gibi programlarda görüyoruz.”

Dicke, AB raporlarına gönderme yaparak, 2050’de 9 milyar kişinin protein ihtiyaçlarının karşılanması gerekeceğini hatırlatıyor. “Bu koşullar altında da, ya daha az et Bağlantıları Yalnızca Üyelerimiz Görebilir Lütfen Üye Olun Ya Da Üyelik Bilgilerinizle Giriş Yapın ya da farklı bir protein kaynağını değerlendirmek zorunda kalacağız” diyor.

-Neden böcek yeme zevkimiz gelişmemiş?

Böcekler iyi bir protein kaynağı, yağ oranı düşük, üstelik daha az masraf ve emekle daha çok sayıda yetiştirilebiliyor. Wageningen’de yapılan araştırmalar,

10 kilogram yemle

6-8 kilogram ‘böcek eti’ elde edilebilirken,

aynı miktar yemle sadece

1 kilogram normal et sağlanabiliyor.

Ayrıca böcekler doğada bol,

daha az sera gazı üretiyorlar

ve insanları etkileyebilecek hastalık barındırmıyorlar.

Aslında bu,

o kadar yeni bir alışkanlık da olmayacak.

Van Huis’e göre Meksika’da 500,

Afrika’da 250

ve Çin’de 180 farklı tür böcek,

yerel mutfakların doğal birer parçası

Yarasın derim.

Her ülkenin başbakanıda bizim Gasımpaşalı kimin olursa 2050 de dünye nufusu9 milyere degil 19 milyere çıhar.

Çıhsın beeeee,nasıl olsa Allah ınsanların rızgını vermek zorunda.

Vermezse yapışırız yahasına ULAN GARDAŞIM kıtapda demedinmi herkesin rızgını ben verecem deye.

Acımdan ölüyürüm,ÇABUH bir porsıyon pırzıla isterim:-))))))

İsteyenin yüzünün bir yanı vermeyeninde iki yanı gara olurmuş:-)))))).

Ulu Rabbim sen en iyisi Tarları GIRAÇ eyleki çoh mahsul veremesinler,AMENnnnnnnnnn.

Dede

tarihinde tolonbey tarafından düzenlendi
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...