Jump to content

Wolbachia bakterisnini türleşme etkisi ve evrim


Recommended Posts

Wolbachia bakterisi eklembacaklin yuzde altmisini parazite etmektedir. Oysa, bilim adamlari, parazitledigi disiler butun erkeklerle ureyebilmekteyken, parazitlemedigi disiler sadece parazitlenmemis erkeklerle ureyebilmekte olduklarini saptadilar... Böylece ayri bölgedeki ayni turun bireyleri hizli bir sureçle birbirleriyle ureyemiyecek sekilde genetik atrisma geçiriyorlar ve tureme gerçeklesiyor.

Isin ilginç yönu, Wolbachianin suşuna göre ayni turden canlilar ayri suşla parazitlenince, birbirleriyle urememeyip, sadece kendi parazitlendikleri suşla parazitlenmis olan karsi cinsten bireylerle ureyebilmekteler. Böylece isik hiziyla bir tek turden iki ayri tur olusmakta, zira birbirleriyle birlesen ancak ayri Wolbachia suslariyla parazitlenmis olan disilerin yumurtalari heba olmaktadir, oysa birbirlerinden ayrilastirilan gruplar arasindaki ureme duvari turlesmelerine sebep olmaktadir... Bilim adamlari Wolbachianin bu evrimi etkilemesinin baska bakterilerlede saglanabildigini dusunmekteler. Bakterilerin evrimdeki tam fonksiyonu bilinmiyor, ancak yakin zamanda konuyla ilgili çok makaleler yazildi.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0000701

Konuyla ilgili makalelerden bir tanesi : Mark Rees, University of Sheffield, United Kingdom Received: May 2, 2007; Accepted: June 29, 2007; Published: August 8, 2007.

tarihinde Frelser tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ustteki diagramda göstertildigi sekilde, baska Wolbacha ile parazitlenmemis grupta, fenotipik özelliklerde bir ortaya dogru meyleden, butun bireylerin birbirleriyle ureyebilen grupun bireylerinde Gauss kurbuna uyumlu bir graduel farklilasma gözlemlenmektedir.

Bir disi Wolbachia ile parazitlenirse, o butun erkeklerle ureyebilirken, diger parazitlenmeyen disiler sadece parazitlenmemis olan erkeklerle ureyebilirler... Ve bir kaç nesil sonra butungrup parazitlenir, ve ilk disideki karakter avantaj zayesinde öne çikar. Diger karakterdeki parazitlenmemis disiler ise yumurtalari larva halindeyken sistematik olarak ölur ve nesilleri biter. Böylece bir hizli dogal seçim gerçeklesmis olur.

Bazen ise, iki ayri karakterdeki iki diziyi iki ayri Wolbachia susu parazitler, bunlar kendi Wolbachia susuyla parazitlenen erkeklerle, veya parazitlenmemis erkeklerle urerler, parazitlenmeyen disiler ise sadece parazitlenmeyen erkeklerle urerler, ve daha az nesilleri olup bir kaç nesil sonra nesilleri tukenir. Böylece, iki ayri susla parazitlenen iki ayri karakterdeki disilerin nesilleri, iki birbiriyle birlestiklerinde yumurtalari kaçinilmaz olarak larva halindeyken ölen ayri iki grup olustururlar. Tipki sindirim sistemimizdeki bakterilerin nesilden nesile sembiotik biçimde geçmesindeki gibi, artik bu iki grubunda Wolbachia ile sembioz içinde kalmalari nedeniyle hizli bir turlesme gerçeklesmis olur.

Ayrica, bu iki grubun evrim surecide iki ayri yola ayrismaya mahkum olmustur.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...