Jump to content

Müslümanlara bir soru


Recommended Posts

Tipik müslüman kafaları işte..

Biri çıkıp ''kötü olduğunu nerden biliyorsun'' diyor, diğeri ''farzetmekle inanç olmaz'' diye sayıklıyor.

Gelde bunlara şimdi mantık dersi ver, daha tartışmanın nasıl yürütüleceğinden bihaberler..

Sayın BRUTAL, Allah'ın insanı iyi-kötü açısından değerlendirmesi ve adaletinin tecellisi konusunda sorduğunuz soru felsefî niteliği dini niteliğinden fazla olan bir soru.

Sorunuza cevap beklerken sorunun felsefe -mantık-din temelinde değerledirilip cevap verilmesi gerekiyor kanımca.

Malumunuz Müslüman arkadaşlar kendilerine yöneltilen soruya baktıklarında cevap verirken kullandıkları kaynak Kuran.

Soru Kuran'ın içindeki bir konuyla doğrudan ilişkiliyse Kuran'ın verdiği cevap kadar karşılık buluyor.

Soruya felsefî bir derinlik katıp mantık temelinde Kuran'la ilişki kurup sorduğunuzda sorunuzun hem anlaşılması zorlaşıyor, hem de olası cevaplar soru doğrudan Kuran'ın içinde yer almadığından soruya karşılık olabilecek cevaplar veriliyor,siz de tabiki doğal olarak sorunuzun anlaşılmadığından yakınıyorsunuz.

Saygılar...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 86
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Brutal,

eğer insanların cehennem korkusundan dolayı yapmadıkları hala kötü hareket olarak kabul edilecekse cehennemin bir işlevi kalmamış oluyor. Cehennem insanları korkutarak kötülükten uzaklaştırmak için vardır. Dinin amacı iyi insan ile kötü insanı ayırmaktır, kabul. Ama iyi insan iyi davranan insandır. Cennet, cehennem kurguları insanın ödül-ceza mekanizmasına hizmet eder.

Link to post
Sitelerde Paylaş

sizce gerçek bir iyi insanı kötü insandan ayırmak nasıl mümkün olabilir...

bizler insanların ortaya koydukları davranışlara bakarız...

bu davranışlar başkalarına zarar veriyorsa o insana kötü deriz...

zarar vermiyorsa kötü değil deriz....

başkalarına yararlıysa o insana iyi deriz....

kötülük yapmayan birisine içinde kötülük yapma isteği dolup taşıyor diye ceza verilemez...

ama bu kişi sırf kendini kötülük yapmaktan herhangi bir sebeble alıkoydu diye iyi biri sayılabilir mi...

çoğu kişiye göre saylımaz belki ama kendini tutumayı becermesi iradesini kullanabilmesi iyi bişeydir...

yani bana kötülük yapmayan ister benden ister allahtan isterse develetten korkarak kötülük yapmaktan vazgeçerse geçsin bu benim için farketmez benim için makbuldür iyi yapmıştır aferimdir....

yine bana iyilik yapan biri ister beni sevdiği için ister allah rızası için isterse cennet arzusu için iyilik yapsın yine aferimdir böyle olmaya devam etsindir...

ha iyilik ancak iyilik olsun diye yapılırsa iyiliktir bundan aşağısı kurtarmaz diye bir düşünceniz var sa bunu bilemem...

sanat sanat için midir halk için midir tarışmasına benzer...

tarihinde kirec tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence

Allah iyi-kötü diye ayirmiyor, inanan-inmayan diye ayiriyor.

Inanmayanlar ebedi cehenneme,

"ne kadar kötü olursan ol, ne kadar kötülük yaparsan yap, inanirsan sonunda cennete gideceksin" der, islam alimleri.

Bunu yapacak olan bir Tanrı olamaz olsa olsa adalet duygusundan yoksun kendini Tanrı zanneden bir insan olabilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yani konumuzdaki gibi insanları kötülüğe meyledici özelliklerle yaratan allah mı?

Evet. Her insana eşit miktarda, kötülük hissi verilmemiştir. Verilen kötülük hissine ve insanın bu hissi dizginlemesine göre cennette kademesi değişir. Bu dünyada bir nevi öyle değil midir? Mesela bankayı soyan mı suçlu? Bankayı icat eden mi suçlu? Bankaya parasını yatıran mı suçlu? Tabi bankayı soyan suçlu..

Cehennem korkusuyla kötülüklerini sergilemekten kaçınan insanlar sınavı geçmiş mi oluyorlar?

Evet. Her insanın içinde hayvani duygular vardır az önce dediğim gibi. Bunu dizginleme durumuna göre iyi insan kötü insan olunur.

Adalet varsa, allah kafasına göre davranamaz, kötülüğünü eyleme döken bir insanı cezalandırabilir ancak, peki cezalandırmaktan korktuğu için kötülük işlemeyen biri mükafatlandırılmayı hakeder mi?

Allah kafasına göre davranmaz. Bunuda nerden çıkardın. Senin o çok güvendiğin dünyadaki adalet sistemini yapan insanların beynini kim yarattı? Böyle bir yaratıcının nasıl adaletsiz olacağını düşünürsün. Bu sitede okuduğun art niyetli insanların bir kaç uydurma ve değiştirme hadislerle bir yere varamaz. Bu şekilde yanlış yola saparsınız... Her okuduğunuza inanmayın. İnternette dolaşan herşeye inanmayın bence..

tarihinde KAROAS tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Dostum karoas,

Banka ve soygundan başlayalım, soyan suçlu demişsin, bu durumda banka suçludur, çünkü bankalar bir tür soygun düzenidir. Üretime katkı sunmadan ,insanların birikimlerini cazip tekliflerle(faiz) elinden alıp işleterek kar elde eder. Şeytana benziyor ancak tanrı rolünde çünkü şeytanıda, kötülüğüde yaratan tanrı.

Hayvani duygular? Dizginlemek? Duyguların şiddeti değildir iyi kötü tanımını vareden inançlara göre , yada suç işleyen, inançların suç tanımıdır. Örnekleyelim, kölelik suç değildir, cariye suç değildir, tecavüz, sübyancılık suç değildir ve hatta ödüldür islamda. Yani tanrınız zaten suça teşfik edip ödül veriyor. Aslında iyi insan olmak için inançların dizginlenmesi gerekir.

Son cümlenizse komik, kuranı hiç okumuyorsunuz sanırım, insanların beynini kuranın tanrısının yaratmadığı kesin, o kalbin düşündüğünü sanıyor, beyinden haberi bile yok. :D

Bak dostum kuranın tanrısı kararsız bir tanrıdır, bir ayetde öbür tarafta ben karar vereceğim der(oysa her şeyi önceden bilen biri için sonra için karar verme durumu komiktir, çünkü karar veremez, ne olacağını bilir. Bir başka ayetde kendine inanmayanı affetmeyeceğini açıkça belirtir, bir başkasında ehli kitaba haraç bağlatır, müslüman olun demez, kendi kitaplarıyla hüküm edilmesini ister, diğer inanç veya düşüncelere ise kesin cehennemlik müjdeleyip katletme emri verir, yada islam der.

Dostlar bir kişi çıkıpta şu yukarda saydığım, iyiliğine göre karar verilecek, inancına göre karar verilecek hiç farketmez toptan cehennemliksiniz diyen en az üç farklı sonuca varmazsa bende bir şey demiyorum artık. Çünkü nabza göre şerbet veren muhammet, hiç bir kararda durmayan nereye çekersen oraya giden bir tanrı yaratmış. İşte bu yüzden en ağır suçlar suç olmaktan çıkmış, çok basit sorular bu konudaki gibi ne cevap verirseniz onu destekler ve yalanlar bir ayet ile karşılaşacağınız tezatlar halinde bir din meydana getirilmiş.

Sonuç muhammed çıkarına ve yerine göre söylediği sözler sonradan kutsayanları böyle ne desen doğru, ne desen yalan ikilemi ile başbaşa bırakmış.

Cehennemliksiniz allaha inanmıyorsanız, ancak allah bilir, yinede iyi iseniz cennete gideceksin. Amin. -_-

Sevgi saygımla...

tarihinde e-teist tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Şimdi farzedelim ben allahın varolduğuna inanıyorum..

Ama onun emirlerini yapmayı canım hiç istemiyor, aksine yasakladığı şeyleri yapmak için can atıyorum.

Sırf cehennemde yanmamak ve cennete sefa sürmek için, kendi benliğime aykırı hareket ederek allahın istediklerini yapıyorum.

Allah kalkıpta ''tamam emirlerime uydun ama niyetin kötüydü'' diyerekten beni cehenneme atabilir mi?

Öncelikle brutal, senin neye inanıp neye inanmadığını kimse bilmiyor. Net değilsin. Önce net ol.

Sorunda birsürü mantık hatası var. Cevap vermeye değmiyor çünkü sorunun içeriğinden amacının belli olduğu görülüyor. Ama diğer üyeler ve ziyaretçiler için netleştirmeye çalışalım.

Allah'a inanan biri samimi ise zaten aklından kötülük geçmez arkadaşım. Hele ki kötülük yapmak için "can atmaz". Böyle saçma bir mantık ancak inançsızlarda olur. İblis dolduruşa getirir ama ne yaparsa yapsın yoldan ayıramaz. Sadece küçük günahları işletebilir. Hz.Ömer misali şeytan onu gördüğü yerde yolunu değiştirir. İçinde kötülük potansiyeli olan biri zaten samimi değildir ve olmadığını açık vererek gösterir herkese.

Not: "Eğer güvenilirliğiniz yoksa imanınız da yoktur." Bu hadise bakarak bile kimin ne mal olduğunu anlamak zor değil samimi inanan için.

Dolayısıyla aklından geçenler istesen de istemesen de fiiliyata dökülür ve kötü olduğunu herkese mutlaka gösterirsin birgün. Bu da sonunda cezayı hakettirir. (En doğrusunu Yüce Allah bilir.)

Link to post
Sitelerde Paylaş

“İyi Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların emin olduğu yani zarar görmediği kimsedir. İyi mü’min de insanların canları ve malları hususunda kendisine güvendiği kimsedir” (Tirmizî, Îmân 12).

tarihinde optimum tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Şimdi farzedelim ben allahın varolduğuna inanıyorum..

Ama onun emirlerini yapmayı canım hiç istemiyor, aksine yasakladığı şeyleri yapmak için can atıyorum.

Sırf cehennemde yanmamak ve cennete sefa sürmek için, kendi benliğime aykırı hareket ederek allahın istediklerini yapıyorum.

Allah kalkıpta ''tamam emirlerime uydun ama niyetin kötüydü'' diyerekten beni cehenneme atabilir mi?

Öncelikle insanoğlu sadece vücudundan ibaret olmayıp ruhu da vardır. Allah'ın emirlerini yapmamayı ruh değil nefis ister. Şeytan ise vesveseleriyle bunu destekler. Ruh ibadet etmeyi ister ancak nefis buna karşı gelir. İnsanoğlundan istenen her şey insanoğlu yararınadır. İnsanoğlu huzuru Allah'ın dediklerini yapmakla bulur. Senin benlik dediğin nefis ve şeytandan başkası değildir. Günah düşünüldüğü zaman değil işlendiği zaman günah sayılır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

bundan bunu mu anladiniz sinirlendiren cocuguna bile ceza verirsin dilersen vermezsin allahi nasil sadist gorebilirsin ki ki o yaraticidir

çocuğuna sinirlendiğin zaman, onu sobaya atıp sonsuza kadar yakar mısın? pişirir misin?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şu foruma bir tane aklı başında, zeki bir müslüman gelmeyecek galiba.

Sinirlendiren çocuğa ceza vermeyi anlarım da sobaya atıp yakmak resmen sadistlik.

DİKKAT ET YARATICIYI BİR İNSANA CEZA VERMEZ İNSANLIKTAN ÇIKMIŞ LARA VERİR. SEN HASTASIN. TÜM VUCUDUNU VİRÜSLER BULAŞMIŞ. İNSAN OLAN RABBİNİ BİLİRDİ SEN RABBİNİ SADİST OLARAK GÖRÜYORSAN İNSAN DEĞİLSİN.

Link to post
Sitelerde Paylaş

DİKKAT ET YARATICIYI BİR İNSANA CEZA VERMEZ İNSANLIKTAN ÇIKMIŞ LARA VERİR. SEN HASTASIN. TÜM VUCUDUNU VİRÜSLER BULAŞMIŞ. İNSAN OLAN RABBİNİ BİLİRDİ SEN RABBİNİ SADİST OLARAK GÖRÜYORSAN İNSAN DEĞİLSİN.

ŞEYTAN İ DÜŞÜNCES İN hem kendine hem topluma zararlısın.insani duygularını yok etmişsin.kendinin hiç olduğunu sanıyorsun. tarihinde Mikelanjo tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...