Jump to content

Battlestar Galactica


Recommended Posts

Dördüncü sezonun ilk bölümü nete düşer düşmez izleyecek denli sıkı bir Battlestar Galactica(BSG) takipçisiyim. Gerçi son bölümü daha izlemedim...

Bence, tam anlamıyla çağdaş bir mitoloji yazıyor adamlar. Azılı bir pozitivist olmama rağmen, bu dizideki mistisizm beni rahatsız etmiyor; aksine bu diziyi benim için vazgeçilmez yapıyor. Bilim-Kurgu yapımlarda, bilimin mistisizmle birlikte bu kadar homojen sunulması bir ilk sanırım(Final Fintasy ile gelecek varsa, biraz düşünsün), gerçi BSG'ye bilim-kurgu demek çokta doğru olmayacaktır bence.Ve yaptığı çıkarımlar bence çok yerinde, üçüncü sezonda Baltar'ın duruşmasında Lee Adama'nın yaptığı konuşma, hızlandırılmış bir devletler tarihi[*] ve adalet dersi gibiydi mesela.

Ayrıca, kaç tane yapımda William Adama gibi karizmatik bir ateist karakter vardır?

[*]"Tanrılar aşkına, bizler devletçilik oynayan bir çeteyiz" sözü benim için bir kopuş anıdır...

Link to post
Sitelerde Paylaş

bsg, bilimin sadece pozitif olan yanını değil aynı zmanda sosyal bilimleri de kullanıyor.. düşünzenize, yeni bir devlet kuruluyor, bu devletin yönetim sistemi belirleniyor..

3. sezondaydı yanılmıyorsam, grev diye bir bölüm vardı..neden çalışıyoruz sprusunun yanıtı aranıyordu..

4. sezondan hiç bi bölümü henüz izlemedim.. nedeni basit. sezon sonunda hepsini oturup arka arkaya izleyeceğim..

ama en ii bilim kurgu dizilerinden biri..

bir diğeri de stargate sg 1..

din olgusu özellikle 10. sezonda çok irdeleniyor..ilk sezonlarda cok tanrılı dinlere alıp verilirken özellikle 9 ve 10. sezonlarda tek tanrılı dinlere dokunduruluyor.. neden inanıyorz sorusu soruluyor..

şöyle ki, baska bir galakside, yükselmiş varlıklar var. ki bunlara kısaca "oriélar diyoruz.. bunlar aslında binlerce yıl önce yaşamış olan insanlar ve fakat bir evrim sonucu yğkselmişler... son derece büyük yetenekleri var..

ve bu ori denen varlıklar bi şekilde kendişlerinin tanrı olduklarını iddia ediyor. kitap falan yollamıslar insanlara.. kendilerine tapınılması için..

tek tanrılı dinlerin yoğun bir eleştirisi var anlayana..

Link to post
Sitelerde Paylaş

BSG'yi bile bilim-kurgu olarak değerlendirmekte güçlük çeken biri olarak, star gate'e hiç bir şekilde bilim-kurgu diyemem, belki star gate atlantis biraz. Star Gate, tam anlamıyla fantastik kurgudur bence. İyi bir yapım olmak için bilim-kurgu olmak şart değil, kendi kulvarında iyi bir yapımdır, ama, bence bilim-kurgu değildir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Pek Battlestar Galactica izlemedim ama onu bilim-kurgu yapan nedir tam olarak? Bilim-kurgu diye çok söyleniriz ama açıkçası ben de saymaya kalksam en fazla 10 tane bilim-kurgu filmi sayabilirim herhalde. Gerisi teknoloji motifli fantastik filmdir herhalde...

Link to post
Sitelerde Paylaş

İyi aklıma getirdiniz yav.

Bir arkadaşa harddisk götürmem lazım dizler için.

Şimdiye dek sadece filmlerini seyretmiştim Galactika'nın. Herhalde 15-20 yıl olmuştur. Ama dizilerini seyredemedim henüz.

Ben de bir Star Trek hastasıyım. Benzer konular bu dizilerde de geçiyor.

Sevgiler

Link to post
Sitelerde Paylaş
stargate sg1 nasıl bilim kurgu değil biraz açıklar mısın?? yani bilim kurgunun hangi öğelerini taşımıyor ??

Bu biraz çetrefilli bir konu ama ben kaşındım :)

Bilim-Kurgu(BK) nedir? BK bilimsel ufkunuzu açıp genişleten, farklı bilimsel bulgu veya teknolojilerle karşılaşabileceğimiz "senaryoları" konu alır. Hemen bir iki popüler örnek:

Terminator: Bizim ürettiğimiz Yapay Zeka(YZ) bize karşı bir tehdit oluşturabilir mi?

AI: Üreteceğimiz YZ, bizimle eş değer bir algıya ulaşırsa, ona bir eşya, araç olarak bakabilir miyiz? (Draması da çok sağlamdır bu arada, bkz. pinokyo)

The Island: İnsan klonlarsak, onlara yedek parça olarak mı bakacağız yoksa bir birey olarak mı?

I, Robot: YZ'yi birbiriyle çelişmeyen bir paradigma temelinde programlayabilir miyiz?

Şimdilik aklıma bunlar geldi, gerekirse örnekleri çoğaltırız. Bu bahsettiğim yorumun dışına çıkarsak, Matrix ve Transformers'a bile BK demek zorunda kalırız. Gelelim SG1'e[*]. SG1, popüler fantastik kurgunun, daha doğrusu FRP'nin, bilime uydurulmuş halinden başka bir şey değildir, buyrun hemen bir kaç örnek: Stargate denilen şey, fantastik kurgudaki bildiğin farklı dünya/boyut/paralel evren vs.'ye giden portaldan başka bir şey değildir. Benim izlediğim bölümlerden birindeki "insanın kontrolünü ele geçiren yaşam formu", içine cin kaçmış insanlar, ya da ruh tarafından ele geçirilmiş insanlar. oriélar: "level atlamış" insanlar. Farklı coğrafyalar da karşımıza çıkan farklı ırklar... bu daha uzar gider. Star Gate'in yaptığı, popüler fantastik kurgunun yarım yüz yıllık öğelerini "bilimsel" kılıflarla öne sürmekten başka bir şey değil. Konseptler arası alışveriş, etkileşim normaldir, ama, bildiğin bir konsepti başka bir terminolojiyle sunmakla, o konsepte, yani BK'ye dahil olamazsın.

Bunun, kuantum teorisindeki belirsizlikleri, sicim teorisi ve paralel evren modelleriyle mistisizm yapmaktan farkı yoktur. Zaman makinası yapıp, ingiltere monarşi dönemine gidip orada asılan karakteri merkez alan bir konu yaparsınız, bu bilim kurgu olmaz... Ama o farklı zamana gidince bir paradoksa neden olup, zaman çizgisini değiştirirseniz bilim-kurgu olur. Daldan dala atlamak gibi olacak ama, Intellegent Design'a bilim diyenlerde aynı şeyi yapıyorlar... Mistik terminolojiyi, bilimsel terminolojiye uyarla... al sana bilim... hayır değil!

Ben size sorayım, SG1'in bilim-kurgu öğelerine dahil olan şeyleri nelerdir?

[*] Tamamını izlemedim, bunu belirtmeliyim, ilk 5 bölümünü falan izledim... ileri bölümlerde konsept değişikliği yaptılarsa bilemem.

Link to post
Sitelerde Paylaş
İyi aklıma getirdiniz yav.

Bir arkadaşa harddisk götürmem lazım dizler için.

Şimdiye dek sadece filmlerini seyretmiştim Galactika'nın. Herhalde 15-20 yıl olmuştur. Ama dizilerini seyredemedim henüz.

Ben de bir Star Trek hastasıyım. Benzer konular bu dizilerde de geçiyor.

Sevgiler

Ben de aynen senin gibiyim sevgili DreiMalAli...

BSG'nın yeni yapımlarını hiç bilmiyorum..

Çok eskiden izlerdim.

Ama Star Trek filmleri hala ilgimi çekiyor..

Bu arada Alien filmi sevdiğim kurgu bilim filimlerinin başında yer alıyor..

Link to post
Sitelerde Paylaş
Ben size sorayım, SG1'in bilim-kurgu öğelerine dahil olan şeyleri nelerdir?

[*] Tamamını izlemedim, bunu belirtmeliyim, ilk 5 bölümünü falan izledim... ileri bölümlerde konsept değişikliği yaptılarsa bilemem.

öncelikle tamamını izlemeni salık veririm..

bilim kurgu, içinde ileri düzeyde bilim geçen yapıtlardır.. sg1'de de bu öğelere sıklıkla rastlayabiliriz.. zaten kimin sözüydü anımsamıyorum fakat ünlü bir bilim kurgu yazarı /arthu c clarke olabilir yanlış olmasın) şunu söylemiştir..

"ileri düzeyde bir bilim ile sihir ayırdeilemezler"

gelelim sg1'in bilimsel öğelerine.. ilk sezonda değill fakat daha sonraki sezonlarda (ki kanımca en kötü sezonu 1. sezondur) aşama aşama insanların gelişimini, bilimsel öğelere hakimiyetleri ortaya konulur..kendi çapğında bir evren yaratır bu dizi. insanlar aşama aşama kendi uzay gemilerine sahip olurlar..

yani sg1'de hiç bir şey bilimin dısında meydana gelmez. sözgelimi, ori'ler bile o büyük güçlerini bilime boçludurlar.. bilimdeki evrimleri sonunda onları tantısal bir boyuta taşımıştır.

ayrıca içinde süğper bir espri anlayışı barındırır..

sözgelimi , dünya kendi gemizini yaptığında colonel jackl oneil ile samanta carter arasında çyle bir dialog gelişir..

"j: kabul etmediler.

s: görevi kabul etmediler mi?

j: hayır, onu ettiler. evrenin geleceği olayını öğrendikten sonra başkan ve hammond başka

seçeneğimiz olmadığını anladılar. iyi şanslar diliyor ve tüm o şeyleri söylerken öleceğimizi düşünüyordu.

s: peki neyi kabul etmediler?

j: önerdiğim ismi.

s: gemi için mi?

j: evet.

s: efendim, gemiye atılgan diyemeyiz."

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çocukken izlediğim bir bilim kurgu dizisi vardı. Birkaç suçlu kaçarlarken bir uzay gemisine sığınıyorlar. Ama o uzay gemisi aslında düşünebilen bir gemi. Bunlar onun esiri falan oluyorlar. Sonra birkaç uzay kanun adamı bunları yakalamaya çalışıyor. Öyle bir diziydi.

Bu diziyi hatırlayan varsa yazsın. Ya da sonuza kadar sussun

Link to post
Sitelerde Paylaş

O zaman Star Wars, Resident Evil falan da mı bilim-kurgu? Ben pek katılmıyorum açıkçası...

Bilimsel öğelerle süslenmiş fantastik filmler olabilir bunlar ancak...

I Robot filmi aksiyona fazlaca kaçmış olsa da bilim-kurgu olarak kabul edilebilir. Temelleri Isaac Asimov'un yapay zeka üzerine yürüttüğü fikirlere dayanır. Üç robot yasasının döngüselliğinin nasıl kırılabileceği vurgulanmıştır.

Yapay zeka ve makinelerin insanlara düşmanlığı pek çok filmde defalarca işlenmiştir. Terminator de bunlara dahildir. Bilimsel arkaplanı zamanda yolculuk meselesine varıncaya kadar da gayet güzeldir. Ondan sonra ise bol bol kadercilikten bahsedilir. Tam anlamıyla bir bilim-kurgu filmi diyemem.

Sunshine, Deep Impact, Core, Armageddon filmleri neredeyse tüm fantastik öğelerden arındırılmıştır. Zevkler değişir elbet. Benim gözümde çok da başarılı filmler olmasalar da gönül rahatlığıyla bilim-kurgu olarak kategorize edebileceğim filmlerdir.

Star Trek serisi ise bilimkurgu ağırlıklı bir adventure filmidir bence. Bilim-kurgu yönü fazla törpülenmemiştir ama merkezinde ise tam bir macera yolculuğu vardır.

Bilim-kurgu tarz olarak beğendiğim bir türdür. Ama dört dörtlük diyebileceğim bir bilim-kurgu filmi de yok sanırım. Keşke bilmi ayağa düşürmeden adam akıllı bir bilim-kurgu filmi çekseler de hem gözümüz hem aklımız bayram etse...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Deep Impact dünyanın sonundan bahsetmiyor muydu? :)

Post-apocalypyic senaryolar ile bilim-kurgu filmi çekilemez diye bir kaide yok. Core mümkün mertebe bilimselliğin dışına çıkmamaya çalışmıştı. Beğendiğim bir film olmasa da bilim-kurgu olduğu kesin.

Ayrıca biri bana Armageddon ile Deep Impact arasındaki 10 farkı saysın. :lol:

Link to post
Sitelerde Paylaş
Core in neresi bilim-kurgu Allah aşkına. Basit bir Dünya'nın sonu filmi. Armagedon u da çok uyduruk bulmuştum. Ama Deep İmpact 4 4 lük bir film.
bepensek de beğenmesek de içinde insanlığın şu anda kullandığından daha iler düzeyde teknoloji barındıran her film bilim kurgudur..

misal, jules verne'nin arzın merkezine seyahat'i, denizaltında 20 bin fersah'ı da biilim kurgudur, mary shelley'infranjenstein'in cnavarı da bilimm kurgudur.. :)

ps: core'yi ben de sevedim ama bilim kurgu olduğuı gerceğini değiştirmiyor.. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Efendim, şimdi bu bilim-kurgu dediğimiz şey, bilimsel temellerden yola çıkar, yakın ya da uzak gelecekte olabilecek bir şeyleri, ya da en azından bilimsel veriler ile ters düşmeyecek kurgulamaları ele alır. Fantastik-kurgu ise böyle bir kısıtlamaya gitmez, bilimsel açıdan imkansız şeyleri ele alır, geçmiş üzerine bir şeyler yazar çizer (örneğin, Tolkien, Brooks), gelecekte bile fiziksel açıdan olanaksız şeyler üzerine gider. Bu düzlemden hareketle başlıkta adı geçen film/dizi/serileri kategorize edelim:

Battlestar Galactica: bilim-kurgu

Star Gate: bilim-kurgu

Star Trek: bilim-kurgu

Terminator: bilim-kurgu

The Island: bilim-kurgu

I Robot: bilim-kurgu

Star Wars: karışık bir şey

Resident Evil: bilmiyorum

Armageddon: bilim-kurgu

Core: bilim-kurgu

Frankenstein: bilim-kurgu

Jurassic Park: fantastik

The Matrix: bilim-kurgu

Off, sıkıldım. Tamamen özneldir şu yukarıda yazdıklarım.

tarihinde Rexino tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
öncelikle tamamını izlemeni salık veririm..

bilim kurgu, içinde ileri düzeyde bilim geçen yapıtlardır.. sg1'de de bu öğelere sıklıkla rastlayabiliriz.. zaten kimin sözüydü anımsamıyorum fakat ünlü bir bilim kurgu yazarı /arthu c clarke olabilir yanlış olmasın) şunu söylemiştir..

"ileri düzeyde bir bilim ile sihir ayırdeilemezler"

gelelim sg1'in bilimsel öğelerine.. ilk sezonda değill fakat daha sonraki sezonlarda (ki kanımca en kötü sezonu 1. sezondur) aşama aşama insanların gelişimini, bilimsel öğelere hakimiyetleri ortaya konulur..kendi çapğında bir evren yaratır bu dizi. insanlar aşama aşama kendi uzay gemilerine sahip olurlar..

Orta Dünya ve Dungeons and Dragons(DD) dünyalarının("evrenlerinin") boyutları da devasadır, ama fantastiktir; SG1'in ben de bıraktığı izlenim, her bölüm, DD dünyasında geçen ayrı macera olduğu yönünde... tek fark büyü yerine fizik, simya yerine kimyanın bilinmeyenlerinin kullanması. Her dünyada ki ırk, FRP dünyasındaki ırkların birebir kopyası.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Star Wars tamamen bir fantastik kurgudur. Aslında kimi otoriteler Star Wars'a çok özgün bir kategori adı seçmişlerdir. "Space Opera" derler falan...

Resident Evil ise "survival" (bazı kelimelerin tam türkçe karşılığı neden olmaz anasını satiim) aksiyon-gerilim filmi. Yine Post-apocalyptic bir senaryo etrafında dönüyor.

Ben hala Stargate'in tam bir bilimkurgu olduğunu düşünmüyorum. Bir film pek çok bileşenden oluşur. Hepsi az ya da çok gerilim, fantezi, trajedi, romantizm vs... barındırır. Ben bilim-kurgu filmleri kategorize ederken bilmin senaryonun merkezine ne kadar yakın olduğuna bakarım açıkçası. Bu yüzden tatmin olabildiğim bir bilim-kurgu filmi yok malesef...

Link to post
Sitelerde Paylaş
Orta Dünya ve Dungeons and Dragons(DD) dünyalarının("evrenlerinin") boyutları da devasadır, ama fantastiktir; SG1'in ben de bıraktığı izlenim, her bölüm, DD dünyasında geçen ayrı macera olduğu yönünde... tek fark büyü yerine fizik, simya yerine kimyanın bilinmeyenlerinin kullanması. Her dünyada ki ırk, FRP dünyasındaki ırkların birebir kopyası.
işte o tek fark dediğin farklar bilim kurgu ile fantastik filmlerin arasındaki en büyük farktır..

eğer gizemli öğelerin altı bilimle , fizikle kimya ile doldurulursa buna bilim kurgu diyoruz.. ki sg1 bunu gayet güzel harmanlamıştır. zaten sci-fi kanalında 10 sezondan fazla devam etmesi de bunun göstergesidir.

sg1, bir dungeons and dragons değildir. sg1 bir bilim kurgu dizisidir. :)

bu arada starwars da bilimkurgudur arkadaslar.. :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...