Jump to content

Battlestar Galactica


Recommended Posts

Oldboy'a trajedi filmi deyin öpüp başımın üzerine koyayım ama bir Star Wars fanatiği olarak benden Star Wars'u bir bilim-kurgu filmi olarak kabul etmemi beklemeyin gözünüzü seveyim. :)

Star Wars bilme ancak teğet geçer... Amaç futuristik atmosferden fazlası değildir. Bir tane teknik detaya rastlamazsınız film boyunca. Bütün film Jedi mistisizmi, entrikalar ve iyi-kötü arasındaki epik mücadeleden ibarettir. Işın kılıcının yerine herhangi bir kılıcı koysanız herhangi bir ortaçağ filminden çok az farkı kalır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sanırım ben biraz daha gerçekçi yaklaşan bilim-kurguları seviyorum. Core un kurgusu ağır basıyor. Deep İmpact de ise bir gerçekçi senaryo vardı.

Ama Armagedon kadar uyduruk bir film olamaz bence. Ne işi var madencilerin meteorun üstünde Allah aşkına.Bir de basit bir aşk hikayesi ile süslemişler. Tamam hatun manyak ama aşk unsuru da bir o kadar baymıştı o filmi.

tarihinde CharlesDarwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

star wars'taki uzay gemileri, ışın kılıcı, robotlar artho ünitesi vs vs fantastik mi şimdi?? :)

tabii iki arada bir derede filmler de yok değil.. ben 4. sezonun 10. bölümündeyim mesela ama hala lost'un ne olduğunu çözemedim. fantastik mi bilim kurgu mu anlayamadım. anlayan beri gelsin :D

Link to post
Sitelerde Paylaş
Post-apocalypyic senaryolar ile bilim-kurgu filmi çekilemez diye bir kaide yok. Core mümkün mertebe bilimselliğin dışına çıkmamaya çalışmıştı. Beğendiğim bir film olmasa da bilim-kurgu olduğu kesin.

Core da bilimsellik aramak oldukça iyimserlik olur. Tamam Dünya'nın manyetik alanı değişebilir. Ama bir düşün manyetik alan değişiyor ve binlerce kuş kafayı yiyyor. Makina mı bu kuşlar birden manyetik alan yok oldu diye sağa sola düşüp şaşırsınlar. Bir de makina ile Dünya'nın merkezine iniyorlar. O sıcaklığa inmenin imkanı var mı? O makinanın lazer başlığı da ipe sapa gelmeyen başka bir atmasyon. Lazer kayaları buharlaştırsa bile o buharın basıncı ile makina derinlere değil yüzeye fırlar.

tarihinde CharlesDarwin tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
işte o tek fark dediğin farklar bilim kurgu ile fantastik filmlerin arasındaki en büyük farktır..

Maalesef o kadar kolay değil...

Bir dizi bilimi, teknolojiyi ana gündemine almıyor, sadece gerçeklik için dekor olarak kullanıyorsa futuristik oluyor, ama bilim kurgu olmuyor.

Film gibi yapımlarda dekor ile temayı iyi ayırt etmek gerekir... bir ressamın başına gelenlerin anlatıldığı film, ressamlığı anlatmak zorunda değildir, sadece karakterin bir "dekor"u olabilir.

SG1, bilimsel terminolojiyi, fantastik kurguya "gerçeklik" katkısı için dekor olarak kullanıyor,

eğer gizemli öğelerin altı bilimle , fizikle kimya ile doldurulursa buna bilim kurgu diyoruz.. ki sg1 bunu gayet güzel harmanlamıştır. zaten sci-fi kanalında 10 sezondan fazla devam etmesi de bunun göstergesidir.

Maalesef, bilim-kurguya bir hayli talep olmasına rağmen, arzı hayli düşüktür; Ve, yine, maalesef varolanlar bir birini tekrar etmektedir. Bu yüzden, BK'ya diğer konseptlerden transfer yoluna gidilmiştir, BK'nin fantastik kurgu ile paralelliği nedeniyle, bu transferlerin büyük bir kısmı bu konsepten olmuştur[*]; Ve maalesef sonuç dejenarasyon olmuştur.

Yani, sci-fi channel'da bu kadar çok yayınlanmasının nedeni kısıtlı imkanlardır.

[*]Bence, BSG'nin bu kadar çok kabul görmesinin nedeni, Bilim Kurgu'da ilk defa Dramaya bu kadar yoğun yer vermesidir.

sg1, bir dungeons and dragons değildir. sg1 bir bilim kurgu dizisidir. :)

Maalesef SG1, DD'nin ta kendisidir, senaristler de iyi birer DM'dir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
star wars'taki uzay gemileri, ışın kılıcı, robotlar artho ünitesi vs vs fantastik mi şimdi?? :)

Peki Güç (Force) neyin nesi? Kronolojik olarak ilk üç filmde Güç'ün kaynağı bir yana, yaratıkların bundan nasıl yararlandığı bile anlatılmıyor. Daha sonraki yeni serilerde midi-chlorian diye bir hede ortaya atıyorlar. Gerçekliğe tekabül etmeyen bir bilimsel öğe kurgulayıp, bunun üzerine bir şeyler kurmaya çalıştığında kurgu-bilim yapmış olursun, bilim-kurgu değil.

Bu açıdan The Matrix için de fikrimi değiştirdim. Kurgu-bilim diyeceğim The Matrix için...

Aslında bir çok faktör var gene işin içinde... Kognitif öğeler, bilimsellik, metin-bağlam ilişkileri felan... Spesifik bir film ortaya atılıp öyle incelenebilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bahsettikleriniz genel ifadeyle hem fantastik hem de bilim kurgu öğeleri içeriyor.

Şimdi konu gelecekte geçince, fantastik öğeler ne kadar fantastik ve ne kadar "gelecek tahmini" olur, bunun üzerinde durulması gerekir. Biz ancak yakın geleceği kestirebiliyoruz. Kurgulanan tarih uçuk bir rakam verilirse, fantazi bir masaldan çok olasılık olarak alınabilir. Ghoul, Ancestors, Jedi, Sith vs. tamam fantastik ama uçuk bir tarih için adamlardan keskin bir şey bekleyemezsiniz ki. Fantastik diyecekseniz, o zaman yakın gelecek haricinde bilim kurgu olmaz (yada bilim kurgunun tanımı gereği, yakın gelecekte geçmelidir) demeliyiz.

Filmlerde teknolojinin ayrıntılarını vermemeside doğasına uygun, uçuk tarihler için neyin ayrıntısını bekliyeceğiz, ayrıca ne kadar verebilir? Ki çok adi görülür(star-trekdeki bol ampüllü navigasyon sistemleri gibi komik olur).

Starwars mistik öğeler nedeniyle fantastik, geri kalan öğeleriyle bilim kurgu olur.

Stargate bazı bölümler fantastik ve bazı bölümler sırf drama olmasına rağmen geneliyle bilim kurgu.

BSG bilim kurgu öğelerini neredeyse hiç içermese de ve hiç tadınıda vermese de bilim kurgudur. Çağımızın kıyamet alametlerinden biri olan yapay zekanın başkaldırısını, en iyi kurgulayan yapımlardandır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...