Jump to content

Tanrı kavramının tarihçesi


Recommended Posts

Baslarken,

Daha önce, tabuların yerlesimi,

http://www.ateistfor...showtopic=56099

Ölüm ötesi ve cehennem inancının tarihçesi üzerine durmustum...

http://www.ateistfor...showtopic=56106

Iyi ve kötü kavramlarının göreselligi ve antropo-sosyolojik temellerine deginmistim.

http://www.ateistfor...showtopic=55820

Bugün, insanlık tarihinde tanrı kavramının dogusu ve gelismesinin tarihçesi üzerine duracagım...

Ön-insanlarda maneviyat artefaktları :

sepulture_grotte_enfants_grimaldi.jpg

Yüksek paleolitikte modern insan gelisir, ve ölülerin defnedilmesi 190.000 yıl önce baslar. Insanlar artık ölülerini belirli ritüel üzere defnederler.

Yüksek paleolitikde insanlar artık ölüleri belirli ritüellerle defnederler. Antropologlar, bunun en eski maneviyat artefaktı olarak görmektedirler. Artık ölüler kap ve silahlarla toprak altına gömülmekteler. Bu, uzmanlarca onlarda ölenlerin tekrar hayata dönüp kaplarda yemek yiyeceklerine, ve silahla vahsi hayvanlardan korunacaklarına inanmalarından kaynaklanmaktadır. Bu inancın nedeni, rüyada ölüleri görmeleri, belki ölü zannedilenlerin bazen ayıkması, ve daha ileride dil gelisince, ölüme yakın tecrübe etkisine dayanma ihtimalleri öngörülmektedir.

Venüsler ve koruyucu Tabiat Ana :

Venüsler, neolitikte bolca rastlanilan cinsel sekilleri abartilmis ana heykel veya vajina resimleriyle simgelenen, ve Catal Höyükte bir mabedde, Ana tanriça olarak bilinen bir Tabiat Ana simgesidir. En eski Venüs, Israil'de Barakhat Ram'da bulunmustur. Bu Venüs, en az 150.000 yil öncesi insan eliyle biçimlendirilmis, ve muska olarak kolye olarak takinilmistir.

Venus-de-Berekhat-Ram.jpg

Bu Bekekhat Ram venüsü en az 150.000 yil önce insan eliyle biçimlendirilmis ve konunmak amaçli kolyede muska olarak takilmistir.

Antropologlar, bu Venüsün, daha henüz tanri kavrami yok iken, Tabiat Ana (hen insan anadan dogar, ana, bolluk ve korunma anlami tasir) takan ve kabilesini dis güçlerden koruma amaçli takildigi düsünülmekte. O eski çagda, estetik kavrami henüz olusmamis, ve her jestüel bir hayati anlam tasimakta...

Ilk kosmogni artefakti :

87612020_o.jpg

En eski kosmogoni artefaktı, Botswana'da Sheila Coulson'ca kesfedilmistir. Piton yılanının güney Afrikada yaratıcı yılan olarak kutsanıp, kızıl boya ile boyanan ok uçları yakılması bu yerler inancın inanılmaz biçimde 75.000 yıl geride baslamıs oldugu kazılarla saptandı...

Tas çagındaki insanların çok basit ve az kelimelerden olusuk bir dille konustukları öngörülmektedir. Böyle bir durumda, çok karmasık maneviyat veya inançlara sahip olmaları imkansızdır. Aslında, onlar dogal afetleri, hortumları, selleri, orman yanginlarini muhtemelen bir kasitli ceza olarak algiliyorlar, örnegin simsek veya hortomu gökten inen bir varlik olarak, rüzgari görünmez bir dehsetli varlik olarak algiladiklarini öngörmek çok mantikli. O tür olaylarin gerekçelerini bilmeyen bir insan, kendisini iten veya savuran rüzgari bir görunmez varlik olarak görmektedir. Muhtemelen onlarla iletisime girmeye çalisiyordu, ancak henüz tanri kavrami yoktu. Bu güçler, ayi, yilan veya kurt gibi tabiattaki varliklardandilar.

Catal Höyükteki Ana Tanriça'nin ilk ma'bed içinde bulunmasi bu Koruyucu ana'nin tanrilastirildigini göstermektedir. Yazinin belirmesiyle birlikte, Eski Misir ve Sümer basta olmak üzere, ölüm ritüelleri, hesap, gibi kavramlarin belirlesmis oldugunu, ve hayvan sekillerinde bir dizi heykel ve resimlerin tanrilastirildigini okumaktayiz.

Eski Yunanistanda Plato ve Aristoda tek tanri kavramlari belirlenmeye baslamaktadir. Eski Misirda henoteizm mevcut ve çok tanri var ama her tanri diger bütün tanrilari temsil ediyor, eski Sumerde ise, her sehi kendi tanrisini öcelikle kutsar. Hindularda ise, bir milyon tanrilar hep ayni kök tanrinin yansimalari (avatarlari) olarak algilanmaktadir. Ama çok tanrilik yaygindir.

Akhenaton Aton'u (günes diski) Misirin tek ve yegane tanrisi kilar, ancak devrilir ve bu inanç uzun sürmez.

Eski Ahitte, eski çok tanrili dinlerdeki Ana tanriça Baba tanri olmus, ve yardimci tanrilar melekler... Ancak, bu baba kavrami eski Sami dillerden bir artefakt olarak da kalmis olsa, bu yahudilikte semboliktir.

Islamda ise, baba ve ogul kavramlari tamamen yasaklanir, ve böylece tek tanri kavrami bir adim daha ileri gitmektedir.

Bilimin gelismesi ve fizik dalinin tabiatin fenomenlerini mekanik olarak açiklamasiyla, tanri kavrami tartisilir olmus, ve ateizm olgunlasmistir. Bu süreç yüzbinlerce yil evrimle, dil gelismesi ve felsefi olgunlasma sonucu bu sekilde islemistir...

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Hortum videosunun altina sunu yazmayi unutmussum : " Tas çagindaki bir insanin gözünde, böyle olusan bir hortum veya simsek, gökten inen bir korkunç görünmez varligin gazabi olarak algilanmaktaydi. "

http://www.hominides.com/html/art/venus_art_mobilier.php

Üstteki linkde tas çagindan kalma venüslerden örnekler.

signes-grottes-paleolithique.jpg

Magara duvarlarinda dini semboller olduklari tahmin edilen bazi resimler. Üçgen ve sivri sekiller Ana Tanriçayi simgelemektedir.

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 weeks later...

doğa yıkımları pek tabii eski inanların gözünü korkutmuştu. iklim döngülerinden habersiz eski insanlar doğanın yıkımından korktukları için seçtikleri kurban'ı doğaya rüşvet olarak sundular.

ilk zamanlar doğa=tanrı idi. bu nedenle kurban, en eski teist ritüelidir.

sunulan kurbanlar, tekrarlanmaması umulan doğal yıkımları durduramadı ama din icat edidi bikere, geri dönüş olanaksız.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 years later...
  • 1 month later...

Tanrı kavramının oluşmasında korkuların etkisi var ama ilk adım bu değil. Tanrı dediğimiz şeyin ne olduğuna teolojik argümanlar olmadan yanaşamıyoruz. Tanrı dediğimiz şeye, insanüstü varlıklar olan peygamberler üzerinden yanaşıyoruz. Peygamberler olmasaydı Tanrı da olmayacaktı, Teoloji de... Yani Tanrı kavramının oluşmasında ilk adım Peygamberlerdir. Peygamberlerden önceki animist dinler, ilahi dinlerden farklıdır. Animist dinler, insanların doğayı yorumlama biçimidir, ilahi dinlerdeki talimatlara benzer özellik taşımazlar. İlahi dinler ise peygamberlerin Tanrıyı yorumlama biçimidir, Animist insanların vizyonik hislerine benzer özellik taşımazlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...