Jump to content

DNA'lardaki endojen retrovirüs ve evrim


Recommended Posts

Üstteki videoda çok esprili bir biçimde evrimin nasil endojen retrovirüslerin DNA içindeki yerlesim lokuslerinin türler arasi karsilastirilmasinin evrim agacinin ve türlerin ayrismasinin saptanmasinda önemli rol oynadigi anlatilmaktadir. Endojen virüsler, canlilarin DNA'si içine kaynasmasi nedeniyle, nesilden nesile aktarilmaktadirlar. Bu virüs genlerinin DNA içinde bulunup hiç islev görmemesi, genetikçilerin bunlarin endojen virüslerin DNA'siyla karsilastirilmayla o lokuslara yerlestiklerini saptamislardir. Artik laboratuvar ortaminda mikroskop gözlemlemesi altinda nasil yerlestikleri dogrudan tespit edilmistir. Virüslerin DNA'da belirli kromozom içinde belirli yerlerde yerlestiginden, ayni atadan gelen ancak iki ayri tür olusturmus canlilarin DNA'sinda ayni virüsün genleri, ayni kromozomun ayni yerlerinde tespit edilmesi sayesinde, genetik akrabaliklari kesin olarak saptanmasinin yani sira, ayrisma zamani üzerine de yanlislanabilir veriler elde etmemizi saglamaktadirlar.

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sempazedeki endojen retrovirüslerin yerlesim noktalarinin insandaki ayni noktalarda ayrica yerlesmis olmasi ihtimali 2 x 10138 olarak hesap edilmektedir. Buna inanmak o kadar saçma ki, bir insan çiftinden tesadüfi mütasyonlar sonucunda mükemmel bir sempanze dogmasina inanmakla esit bir ihtimaldir.

chimpbottle.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

Levia bu virüsün aynı DNA da olması hikayesi ve kalıtsal bir özellik gibi aynen kopyalanma sırasında kopyalanıp sonraki nesile aktarılması ilginç ve evrim açısından somut bir veri ve kaynak olmuş.

Şempanzelerle aynı Dnalarda aynı konumda tespit edilen bu virüsler akrabalık ve ortak atadan gelmeyide desteklemekte. Hastalık değil, bir nevi DNAya entegre olmuş anladığım kadarı ile virüsler. Asalakları anımsattı bana , Hiç zahmetsiz DNAda varlığını sürdürüp yayılmakta.Aslında hem garip hem ürpertici hemde komik.

Sevgi saygımla...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evet, islevliliklerini kaybeden bu retrovirusler bazen episaj (turkçe böyle mi deniyor bilmiyorum) sonucu tekrar etkin olabiliyor. Ancak, normal durumda suskun biçimde DNA içindeki yerlesim yerlerinde nesilden nesile soma hucreler vesilesiyle aktarildiklarindan, turler arasindaki akrabalik baglarin saptanmasinda soy agaci olusturulmadaki kladistik ve genetik çeliskilerin ayiklanmasinda çok önemli bir mihenk tasidir. Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...