Jump to content

Ateistler Kuran-ı Kerim'i neden bitiremiyor


Recommended Posts

O halde "Allah şahidim yok birşey koyamadınız" deme. "İnceleyemedim" de.

Eğer benim verdiğim kaynaklar seni tatmin etmiyorsa o halde sen bana Kuran'da Fussilet 9-12'de anlatıldığı haliyle önce dünyanın sonra uzayın ve en son yıldızların oluştuğuna dair bilimsel kaynak göster. Madem Kuran'daki bilgiler bilimle çelişmez, buyrun bekliyorum.

haklısın sen hariç diyorum ama cevap vermediğim için. yalnız anlıyamadığım şu ki, inanmadığınız kitabı biliyoruz diyorsunuz yıkamıyorsunuz garip değil mi, zorlayarak birşeyler yapmaya çalışıyorsunuz o da olmuyor, aslında sizin mantığınıza göre şimdiye kadar 50 -100 argüman koyup bitirmeliydiniz. dikkat edlirse temel prensiplere yaklaşımıyorsunuz bile. anca kelime şöyle demek istemiş falan filan. kıyamet kopacağı zaman kaçış nereye diyemiyoruz zaten yanmış oluyoruz. adam yanmayı lay lay lom anlatıyor ama o anki korkudan hiç bahsetmiyor.orda insanların korkusu adamın umrunda değil, yanar biteriz diyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 287
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Buraya 30-40 ayet yazildi, birine bile cevap veremedin!

Biz Kurani yikmasak ateist olmazdik.

Nihilis güzel anlatmis. Ayni seyleri 50 kere 100 kere anlattik. Yinede iki gün sonra görmezden geliyor, unutuyorsunuz!

Siz yikamiyorsunuz!!! Burda da sagduyu arkadasin dedigi gibi "cehennem korkusu" var, bu yüzden yikamiyorsunuz!

Link to post
Sitelerde Paylaş

haklısın sen hariç diyorum ama cevap vermediğim için. yalnız anlıyamadığım şu ki, inanmadığınız kitabı biliyoruz diyorsunuz yıkamıyorsunuz garip değil mi, zorlayarak birşeyler yapmaya çalışıyorsunuz o da olmuyor, aslında sizin mantığınıza göre şimdiye kadar 50 -100 argüman koyup bitirmeliydiniz. dikkat edlirse temel prensiplere yaklaşımıyorsunuz bile. anca kelime şöyle demek istemiş falan filan. kıyamet kopacağı zaman kaçış nereye diyemiyoruz zaten yanmış oluyoruz. adam yanmayı lay lay lom anlatıyor ama o anki korkudan hiç bahsetmiyor.orda insanların korkusu adamın umrunda değil, yanar biteriz diyor.

Yıkmak gibi derdim yok. Hindistan'da 8 kollu fil kafalı bir tanrıya (500 milyon insan) tapıyor ki o bile bitemedi. İnançlar binlerce yıl sürer. Yine de bugün Zeus'a, Odin'e tapan görmüyoruz artık.

Ki ayrıca argümanı bitirdim. Fussilet 9-12'ye göre ya ben yanılıyorum ya siz. Başka şansı yok. Eğer Kuran 3 ayette yanlış söylüyorsa (hele ki dünyanın oluşumu ile ilgili en temel bilgi hakkında) kutsal bir metin olmadığı ortaya çıkar.

Ben kanıtlarımı koydum, artık sizden bana bu konuyla ilgili bilimsel kaynak bekliyorum. Zaman sınırsız. Hayat sizin.

tarihinde Deschain tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Burada Müslümanlar Hristiyanlığı ve Yahudiliği neden bitiremedi diye bir soru da sorulabilir. Madem Müslümanlar bu kadar iddialı neden 1400 yıldır bitiremiyorlar? Ateizm ise son 200 yılda atak yaptı ve toplumun eğitimli kesimi genelde ateist ya da non-teisttir.

güzel bir soru hoşuma gitti ama ne yazıkki tevratıda yıkamazsınız biz zaten yıkmayız çünkü maide 44 de anlatılmıştır, neden yıkamadığınız

Link to post
Sitelerde Paylaş

kuranda ne varki neyi bitirelim ayrica. insan haklari yok, hukuk yok, bilimsel bilgi yok, ceza ve odul hikayeleriyle dolu, muhammedin gunluk hayatinda karsilastigi olaylari kendi cikarina cevirmek icin yazmis oldugu masallarla dolu bir kitap. string teorisine karsi yazilmis bir kitap ismi ile kuran icin noktayi koyayim "Not even wrong"

Link to post
Sitelerde Paylaş

burada insanlar teker teker cevap veriyor adam yediremiyor kendine onlarca link onlarca kaynak verilmiş cehennem korkusu bendede vardı şu an bilmiyorum hani düşünmüyorum ama Allahın olmasını isterim ya en azından hesap sormak istiyorum bazı şeylerden ötürü ne cevap vericek diye.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kur’an cevirilerinde ayetlerde sik sik parantez icerisinde verilmis aciklamalara rastlarsiniz. Bunlar cevirmenlerin kendi insiyatiflerini kullanarak, bazen Kur’an’i daha anlasilabilir yapmak, bazen de Kur’an’daki kotu olabilecek ifadeleri guzel gosterme cabasiyla yaptiklari eklemelerdir. Kur’an okurken lutfen bu parantezlerin, Muhammed’in yazdirdigi Kur’an’da bulunmadigini unutmayin. Ne demek istedigim tam olarak anlasilsin diye “Diyanet” tarafindan cevirilmis bir ayet ornegini vereyim:

- Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. Allah’ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da “gayb”ı korurlar. (Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah çok yücedir, çok büyüktür. (Nisa Suresi, 34. ayet)

Yukarida parantez icinde yazilmis kisimlar Kur’an’da yer almayan, tamamen Diyanet cevirmenlerince Kur’an’i “guya” daha anlasilir yapmak icin yapilan eklemelerdir. Bu aciklamadan sonra konumuza devam edelim.

Kur’an’da Tanri insanlara Muhammed araciligiyla seslendiginde ayetlere “de ki” ifadesiyle baslar. Ornegin Bakara Suresinden rastgele iki ayete bakalim:

94. De ki: “Eger Allah katindaki ahiret yurdu diger insanlar için degil de, yalniz sizinse ve dogru söyleyenler iseniz haydi ölümü temenni edin!”

97. De ki: “Her kim Cebrail’e düsman ise, bilsin ki o, Allah’in izni ile Kur’an’i; önceki kitaplari dogrulayici, mü’minler için de bir hidayet rehberi ve müjde verici olarak senin kalbine indirmistir.”

Eger “De ki ifadesi kullanmiyorsa da anlatilanlarin direk olarak Tanri’nin ifadesi oldugunu konudan anlarsiniz. Yalniz tamamlanmasi uzun yillar suren Kur’an’da, Muhammed’in Kur’an’in Tanri’nin degil kendi eseri olduguna delil olacak hatalar yaptigi da olmustur. Yukarida yaptigim aciklamalari da hesaba katarak gelin inceleyelim neler var neler…

Hud Suresinde 2. ayetini okudugunuzda cumlede oznenin kim olduguna (ayetin kim tarafindan dile getirildigine) dikkat ediniz:

1. Elif, Lâm, Râ. Hakîm ve Habîr olandan bir kitaptır ki bu, ayetleri önce muhkem kılınmış, sonra ayrıntılı hale getirilmiştir.

2. Ki başkasına değil, yalnız Allah’a ibadet edesiniz! Kuşkusuz, ben size O’ndan gelen bir uyarıcı ve müjdeciyim.

1,2. Elif Lâm Râ. Bu Kur’an; âyetleri, hüküm ve hikmet sahibi (bulunan ve her şeyden) hakkıyla haberdar olan Allah tarafından muhkem (eksiksiz, sağlam ve açık) kılınmış, sonra da Allah’tan başkasına kulluk etmeyesiniz diye ayrı ayrı açıklanmış bir kitaptır. (De ki:) “Şüphesiz ben size O’nun tarafından gönderilmiş bir uyarıcı ve müjdeleyiciyim.”

(Diyanet Cevirisi, (De ki eklemesinin Diyanet cevirmenleri tarafindan durumu kurtarmak icin eklendigini hatirlatirim)

Goruldugu gibi, Muhammed, ayette direk olarak insanlara kendi agziyla sesleniyor ve “Ben size O’ndan gelen bir uyariciyim” diyor. Bu ayetin Tanri’nin degil, direk Muhammed’in sozu oldugu cok aciktir. Aslinda sadece ve sadece bu ayeti okuyan bir Muslumanin hemen isyan etmesi gerekir. “Kuran bozulmamis”, “Kuran korunmus” gibi iddialarla gurur duyarken karsilarina boyle bir ayet cikiyor ve Muhammed acikca Kuran’i kendisinin yazdigini itiraf ediyor. Maalesef yukaridaki ayeti savunmak icin Islam alimleri sartlari epey zorlarlar ve komik duruma duserler. Bunlari yazinin devaminda anlatacagim. Devam edelim…

Muhammed, Kur’an’in Tanri tarafindan gokten indirildigi iddiasiyla cikip Kur’an’dan oldukca kafiyeli ayetleri okumaya basladiginda inanmayanlar Muhammed’i sair olmakla suclar, anlattigi hikayelerin zaten bilinen masallar oldugunu soylerler. Muhammed de ardi ardina Kur’an’in Tanri sozu oldugunu yineleyen ayetler okur. Ama bazen ovunme ihtiyaci, onu kendisiyle celiskiye dusurur ve Kuran’in Allah’in sozu degil, kendisinin sozu oldugunu soyletir…

40. Ki o, çok soylu bir elçinin sözüdür.

41. Bir sairin sözü degildir o. Ne kadar da az inaniyorsunuz?

Maalesef Kur’an’in kendi yazdigi bir siir ve masal kitabi oldugunu ispatlarcasina 40. ayette Kur’an’in “soylu bir elcinin”, yani kendisinin sozu oldugunu soyler. 41. ayetle de kitabin iddia edildigi gibi bir sair sozu olmadigini yineler. Muhammed’in kendisini soylu olarak tanimlamasi da cok enteresandir. Esitligi savunmasi beklenen ve kurtulusu anlattigi iddia olunan bir kitapla Muhammed, insanlari siniflara sokmus, kendisini de “soylu” sinifina dahil ederek buyuk bir celiski icerisine girmistir.

Tekvir Suresi’nde de Muhammed soyle devam eder:

- Ki o, çok degerli bir elçinin sözüdür. Çok güçlüdür o elçi, Ars sahibinin katinda saygindir. (19-20. ayetler)

Ars sahibi olan Allah tarafindan sayginligi kabul edilmis ve guclu oldugunu yinelemistir. Ovunmeleri bununla da kalmaz Muhammed’in ve kuran ile kendisini ovmeye devam eder:

- Süphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selam edin. (Ahzab Suresi , 56. ayet)

- Sana bîat edenler ancak Allah’a bîat etmiş olurlar. (Fetih Suresi, 10. ayet)

- İşte bu (hükümler) Allah’ın koyduğu sınırlarıdır. Kim Allah’a ve Peygamberine itaat ederse, Allah onu, içinden ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere sokar. İşte bu büyük başarıdır.Kim de Allah’a ve Peygamberine isyan eder ve onun koyduğu sınırları aşarsa, Allah onu ebedi kalacağı cehennem ateşine sokar. Onun için alçaltıcı bir azap vardır. (Nisa Suresi, 13-14)

Islam alimleri, bu tip ayetlerde bahsedilen elcinin Muahmmed degil Cebrail oldugunu iddia ederek bu ayetleri savunmak ve durumu kurtarmak yoluna giderler. Yalniz bu basarisiz bir savunmadir. Islam inanisina gore Melekler, iradesi olmayan, emir kulu yaratiklardir. Allah’a ibadet etmekten baska kendi baslarina hicbir seyi yapamazlar. Hepsi de biz insanlar yaratildiginda Kuran’a gore bize secde edecek kadar yetersiz ve aciz yaratiklardir. Hatta Muslumanlarin anlattigi hikayelere gore Seytan bu duruma isyan ederek Allah’a kafa tutmustur. E bu durumda bu kadar yetersiz bir yaratik olan bir melegin Kuran’i yazdigini savunmak, Musluman’i oldukca komik duruma dusurmez mi?

Cevaplanmasi gereken bir soru vardir: Kuran Allah’in sozu mudur, degil midir? Eger Allah’in sozuyse (ki oyle olduguna inanir Muslumanlar), Kuran icerisinde defalarca kez “soylu elcinin sozudur” denmesi hatalidir. Eger Allah’in sozu degilse, Kuran bariz bir sekilde Muhammed tarafindan yazilmistir. O zaman “kuran mucizesi”nin bittigini kabul etmek gerekir. Cebrailin sozu denecek olursa da, benim onumde secde edecek kadar ezik bir canlinin sozunun benim icin hicbir degeri olamaz. Yani bu savunmalarin hepsi de aslinda ici bos savunmalar olmaktan oteye gidemez.

Devam edelim…. Muhammed’in sinirli oldugu zamanlarda da ayetlerdeki ofke goze carpar:

- Yahudiler, “Üzeyr Allah’ın oğludur” dediler. Hırıstiyanlar ise, “İsa Mesih Allah’ın oğludur” dediler. Bu onların ağızlarıyla söyledikleri (gerçeği yansıtmayan) sözleridir. Onların bu sözleri daha önce inkar etmiş kimselerin söylediklerine benziyor. Allah onları kahretsin. Nasıl da haktan çevriliyorlar! (Tevbe Suresi, 30.ayet)

Sizce yukaridaki “Allah onlari kahretsin” gibi bir ifadeyi Tanri mi soyler kendi kendisinden dilekte bulunmak icin, yoksa bir insan mi? Inanilmaz… Islam alimleri bunu da yine Cebarilin sozudur diye savunmaya kalkarlar. Tabii bu durumda bu ayetin yazarinin Allah degil Cebrail oldugunu da kabullenmek gerekir ki artik durum iyice komiklesir.

Muhammed’in peygamberligini ilaninin ilk yillarinda kendisiyle dalga gecilmesi ve pesinden gidenin olmamasiyla epey cani sikkindir. Ebu Leheb’e nefret dolu bir sure yazar, muslumanlarin namaz kilarken okuduklari “Tebbet” suresidir bu. Bakiniz ne kadar nefret ve ofke doludur bu sure:

- Elleri kurusun Ebu Leheb’in; zaten kurudu ya! Ne malı kurtardı onu ne de kazandığı. Alevli bir ateşe yaslanacaktır o; Karısı da, Odun hamalı olarak. Gerdanında bir ip olacaktır onun, en sağlam fitillisinden…

Tanri Elleri kurusun diyerek beddua mi etmektedir Ebu Leheb’e? Yoksa Muhammed midir bu bedduayi eden?

tarihinde poiuz tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

lokman suresi 31. ayet:

"size varlığının delillerini göstermesi için, allah'ın lütfuyla gemilerin denizde yüzdüğünü görmediniz mi? şüphesiz bunda, çok sabreden, çok şükreden herkes için ibretler vardır."

Simdi biz bu ayetlerimi bitiremiyoz :)

Yoksa bu ayetimi :)

şura suresi 32. ve 33. ayet:

"denizde dağlar gibi akıp giden gemiler de o'nun (varlığının) delillerindendir."

"dilerse o, rüzgarı durdurur da onun (denizin) üstünde kalakalırlar..."

Tam bir komedi yorumsuz birakmak daha yerindedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

kuran- kerim sana meydan okuyor, ayetleri yazdırma bana. sizi yerden yere vuruyor, cahil diyor, kafasızlar, düşünemeyenler, gücünüz yok diyor. daha başka birçok şey, siz napıyorsunuz işi dalgaya vurup kendinizi kandırıyor, züğürt tesellisi buluyorsunuz.

alooo silkin kendine gel, kuran inanmayanlara hayvandan daha aşağılıklar diyor.

kör diyor, dilsiz diyor,yaban eşekleridir diyor

yalancı azgın sapıklar diyor

diyorda diyor :)

Başlıkla ilgili iletilerin hepsini okudum ve anladım ki sen, kutsal bellediğin o Kur'an denilen pisliği kendine kalkan ederek, burada inanmayanlara düpedüz hakaret etmeye gelmiş bir zavallısın. Yukarıdaki hakaretlerin hepsini rulo yapıp münasip yerinden sana geri yolluyorum.

Arkadaşlarım seni adam yerine koyup da güzel güzel anlatmaya çalışmışlar ama sen bu kadar çaba sarfetmeye değer biri değilsin.

İnancını sorgulamak beyin ister, terketmek ise g*t ister.

Belli ki sende ikisi de yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş

# allah'a atıf yalanlar ile yaşam döngüsü yürümüyor, bunu müslümanlarda anlıyor ama kabullenemiyorlar, allah adındaki tanrının arap kültürünün bir ürünü olduğunu...

# allah eniyi bilen (allahü ya'lemü 49/16) sıfatını hakeden idiyse, şeytan diye bir varlık yaratmamalıydı. hem onun kötülük yapacağını ve insanları allah yolundan saptıracağını bildiği halde bilinçsizlik örneği sergilememeliydi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

nasrullâhi, on 09 Aralık 2013 - 12:10 ÖÖ, said:

kuran- kerim sana meydan okuyor, ayetleri yazdırma bana. sizi yerden yere vuruyor, cahil diyor, kafasızlar, düşünemeyenler, gücünüz yok diyor. daha başka birçok şey, siz napıyorsunuz işi dalgaya vurup kendinizi kandırıyor, züğürt tesellisi buluyorsunuz.

alooo silkin kendine gel, kuran inanmayanlara hayvandan daha aşağılıklar diyor.

kör diyor, dilsiz diyor,yaban eşekleridir diyor

yalancı azgın sapıklar diyor

diyorda diyor

Iste bu senin putunun uslubu !!!

Yukarda verdigim ayette ruzgar olmasa gemilerinin gidemiyecegini dusunen putunun mantigi!!

Köru dilsizi yaratip sonrada hor goren putun!! (sinav sinav bu sinav ondan engelli dunyaya geldiler)

Birazcik dusunmen yeterli sadece birazcik puta tapmanin ahmakca bir sey oldugunu anlamak icin cok zeki olmaya gerek yok.

Buna ornek benim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

nasrullâhi, on 09 Aralık 2013 - 12:10 ÖÖ, said:

kuran- kerim sana meydan okuyor, ayetleri yazdırma bana. sizi yerden yere vuruyor, cahil diyor, kafasızlar, düşünemeyenler, gücünüz yok diyor. daha başka birçok şey, siz napıyorsunuz işi dalgaya vurup kendinizi kandırıyor, züğürt tesellisi buluyorsunuz.

alooo silkin kendine gel, kuran inanmayanlara hayvandan daha aşağılıklar diyor.

kör diyor, dilsiz diyor,yaban eşekleridir diyor

yalancı azgın sapıklar diyor

diyorda diyor

Iste bu senin putunun uslubu !!!

Yukarda verdigim ayette ruzgar olmasa gemilerinin gidemiyecegini dusunen putunun mantigi!!

Köru dilsizi yaratip sonrada hor goren putun!! (sinav sinav bu sinav ondan engelli dunyaya geldiler)

Birazcik dusunmen yeterli sadece birazcik puta tapmanin ahmakca bir sey oldugunu anlamak icin cok zeki olmaya gerek yok.

Buna ornek benim.

gafil insanı nasıl tasvir edecekti. azcık düşünsen insanın melekten üstün domuzdan daha aşağı olabilmesinin mümkün olduğunu görürdün. birçok ayette biz insanı yaratılan varlıkların çoğundan üstün kıldık deniyor. bu nedir şeref değilmidir.saygıdeğerlik değilmidir.insan napıyor nankörlük yapıyor insanlığından çıkıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

gafil insanı nasıl tasvir edecekti. azcık düşünsen insanın melekten üstün domuzdan daha aşağı olabilmesinin mümkün olduğunu görürdün. birçok ayette biz insanı yaratılan varlıkların çoğundan üstün kıldık deniyor. bu nedir şeref değilmidir.saygıdeğerlik değilmidir.insan napıyor nankörlük yapıyor insanlığından çıkıyor.

İnsanlıktan çıkıp sahtekar bir arabın peşinde kul oluyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Konudan uzaklaşmayalım.

Fussilet 9-12'ye göre önce dünya, sonra uzay, en son yıldızlar oluşmuştur.

Ben bunun yanlış olduğuna dair yukarıda bilimsel kaynakları sundum. Bilimsel kaynaklara göre önce güneş sonra dünya oluşmuştur.

Sıra sizde nasrullahi;

Kuran (ve sizin) iddianıza göre önce dünyanın sonra güneşin oluştuğuna dair bana bilimsel kaynak gösterin lütfen.

Tekrarlıyorum ya Fussilet 9-12 (ve siz) yanlışsınız ya biz.

Buyrun bekliyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Konudan uzaklaşmayalım.

Fussilet 9-12'ye göre önce dünya, sonra uzay, en son yıldızlar oluşmuştur.

Ben bunun yanlış olduğuna dair yukarıda bilimsel kaynakları sundum. Bilimsel kaynaklara göre önce güneş sonra dünya oluşmuştur.

Sıra sizde nasrullahi;

Kuran (ve sizin) iddianıza göre önce dünyanın sonra güneşin oluştuğuna dair bana bilimsel kaynak gösterin lütfen.

Tekrarlıyorum ya Fussilet 9-12 (ve siz) yanlışsınız ya biz.

Buyrun bekliyoruz.

Dediğin ayetlerde nerden çıktı dünya yıldızlardan daha önce oluşmuştur
Link to post
Sitelerde Paylaş

Dediğin ayetlerde nerden çıktı dünya yıldızlardan daha önce oluşmuştur

Tartışmanın başına davet ediyorum. 7 sayfa oldu. Boşa zaman tüketmeyeceğim bir daha. Tüm hikaye var, bir zahmet okuyun.

Ve eğer dünya güneşten önce oluşmuşsa sizin ve Kuran'ın dediği gibi, yorum değil bilimsel kaynak bekliyorum.

tarihinde Deschain tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Tartışmanın başına davet ediyorum. 7 sayfa oldu. Boşa zaman tüketmeyeceğim bir daha. Tüm hikaye var, bir zahmet okuyun.

Ve eğer dünya güneşten önce oluşmuşsa sizin ve Kuran'ın dediği gibi, yorum değil bilimsel kaynak bekliyorum.

Bol bol atıp tutmalar o zaman
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bol bol atıp tutmalar o zaman

Atıp tutma mı? Bilimsel kaynak istiyorsunuz veriyoruz. Tartışmanın ortasına dalıyorsunuz, bir zahmet okumaktan acizsiniz. ve hala çıkıp "bir şey sunamadınız" diyorsunuz.

Terbiyesizlik yapmayın ya iddiaya cevap verin ya yenilgiyi kabul edin.

Önce dünya sonra güneşin oluştuğuna dair bilimsel kaynak bekliyorum

tarihinde Deschain tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...