Jump to content

The Game of Life. Conway'in Hayat Oyunu - Cok Ilginc


Recommended Posts

Matematik profesoru john Horton Conway Daha bilgisayar simulasyonlari yok iken bir canlilik ve hayat ile ilgili bir oyun gelistirdi.

Videolari seyredin cok ilgi cekici sonuclar elde etmis:

Burada daha cok ilginc "canlilar" ortaya cikiyor:

Oyunun kurallari soyle:

Hayat oyununun evreni sonsuz iki boyutlu dikey ızgaraların kare hücreleridir. Hücreler iki durumda olabilir: ölü ya da diri. Her hücre yatay, dikey veya çapraz omak üzere bitişik olan sekiz komşusuyla doğrudan etkileşir. Herhangi bir hücre için, her zaman adımında aşağıdaki değişikliklerden biri gerçekleşir:

  • Bir canlı hücrenin, iki'den daha az canlı komşusu varsa "yalnızlık nedeniyle" ölür
  • Bir canlı hücrenin, üç'ten daha fazla canlı komşusu varsa "kalabalıklaşma nedeniyle" ölür
  • Bir canlı hücrenin, iki ya da üç canlı komşusu varsa değişmeden bir sonraki nesile kalır
  • Bir ölü hücrenin tam olarak üç canlı komşusu varsa canlanır.

Başlangıçtaki dağılıma sistemin "tohumu" denir. Birinci nesil, üstteki kuralların eş zamanlı olarak "tohum"daki her hücreye uygulanmasıyla elde edilir.-canlanmalar ve ölümler tek bir anda oluşur. Bu bir sonraki nesle geçiş adımına bazen "tick" adı verilir. (başka bir deyişle, her nesil yalnızca bir önceki nesildeki dağılımın bir sonucudur). Bu kuralllar daha fazla nesil yaratmak için aynı şekilde ard arda uygulanır.

Nice nesil sonra oldukça estetik canlı temsiller oluşabiliyor. İşte böyle bir yazılım daha da geliştirilebilir. Her nesilde seçilecek kopyaları kullanıcının belirlemesi yerine, oluşturulacak sanal çevredeki çeşitli değişkenler belirleyici olabilir. Böylece Conway'in Hayat Oyunu'nda olduğu gibi yazılım kendi başına bırakılabilir. Epey zaman sonra bilgisayara tekrar bakıldığında oldukça şaşırtıcı canlı temsillerle karşılaşılabilir.

Eger iki boyutlu cok basit kurallari olan bir "canlilik similasyonu" boyle evrim geciriyorsa evrende canliligin olusmasina sasirmamak gerek. Kaos cok ilginc bir sekilde bilinc olusturuyor gibi.

Kaynaklar: http://tr.wikipedia....;in_Hayat_Oyunu

http://www.youtube.c...w?feature=watch

http://www.bitstorm.org/gameoflife/

tarihinde hoca-efendi tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...