Jump to content

Harf devriminin muazzam faydaları(BİLENE)


Recommended Posts

alışveriş listesi dedim---okumadın mı ?

allah kelamı mıdır alışveriş listesi ???

off ben ayetlerden bahsediyorum burası arabistan değil ancak dini şeyler arapçadır onuda yğkseğe komaları saygı bu kdar..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 192
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

off ben ayetlerden bahsediyorum burası arabistan değil ancak dini şeyler arapçadır onuda yğkseğe komaları saygı bu kdar..

okumamışsın...adetiniz değil .....haklısın sende..ne diyim....

alışveriş listesi arapça olsa yerde bulsan alır öper kaldırısın demiştim.....

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

Ben şahsan Orhun alfabasını kullanma taraftarıyım.

Fakat Atatürk batıya yetişme işini hızlandırma gayasıyla olacak batılıların kullandığı yazıyı kullanmaya karar vermiş olsa gerek.

Halbuku bu işi Göktürk alfabasıylada yapabilirdik.

Görülüyürkü Latin Alfabasıylada pek yol almış sayılmayız.

Yol alabılmış olsaydık AKP hökümeti ve ondan önceki Arapcılar kaybolur giderlerdi.

İsreiloğulları kendilerinkilerle batıyla atbaşı yarışıyorsa bizde orhun alfabasıyla başarıya koşmamak için hiçbir neden yokturTolonbeg.

: Göktürk abfabası : Öncesi Türk edebiyatı

Göktürk İmparatorluğu’nun resmi yazısı olan Orhun yazısının başlangıcı çok daha eskilere gider.

Birçok kişi, Orhun yazısının Göktürklerle birlikte kullanılmaya başlandığını sanır ama işin doğrusu bu değildir.

Türklerin çok daha eski dönemlerde de kendilerine özgü yazıları vardı ve bu yazı Orhun yazısının atası idi.

.

Yazının icadı nedenlerinden biri devlet yönetimi olduğuna göre,

Göktürk İmparatorluğu’ndan önce kurulmuş ve çok geniş alanlara yayılmış bulunan Türk devletlerinin (Büyük Hun, Batı Hun, Ak Hun gibi) yazılarının olmadığını ileri sürmek biraz safdillik olur.

.

Ancak, bu eski Türk kültür andaçları, bozkırın sert iklim koşullarında yok olup gitmiştir.

Zaten, Göktürk anıtlarında kullanılan Orhun yazısı nın mükemmel bir yapıya sahip olması, bu yazının çok daha eskilerden kaldığının bir kanıtıdır.

Kaynaklar ve araştırmalar, Orhun yazısının Göktürklerden önce de kullanıldığını ortaya koymaktadır.

Çinli gezgin Hiuen-Tsang

(7. yüzyılın ikinci yarısı), Göktürklerden önce Ak Hunların da yazılarının olduğunu ve bu yazının Göktürklerin kullanmış olduğu Orhun yazısı ile aynı olduğunu bildirir

.

Bizanslı tarihçi Prokopios da (6.yy.), Oguz Türklerinin kendi yazılarını kullandıklarını kaydeder.

Bizanslı Menandros’a göre, İstemi Yabgu’nun 568 yılında Bizans İmparatoru’na yolladığı mektup da “İskit (Türk) yazısı” ile yazılmıştı. Menandros’un İskit kelimesi ile anlatmak istediği, Göktürkler’dir.

Taspar (Tapo) Kağan (572-581) için, bir budizm kitabı olan Nirvana Sutra’nın Türkçe çevirisi yapılmıştı.

Hazar Kağanlığı ile Batı (Avrupa) Avar Kağanlığı’nda da Orhun yazısı kullanılmıştır.

Mayatskiy kazılarında ele geçen seramik parçaları ve tuğlalar üzerinde bulunan yazılar bunun kanıtlarıdır.

Ayrıca Macaristan’da bulunan ve Orhun harfleriyle yazılmış olan dört satırlık yazıt, Batı Apar dönemine aittir.

Bizanslı Priskos (5.yy.ortası) anılarında, Hun yazmanlarının ayrı bir yazı ile hazırladıkları metinleri Attila’ya okuduklarını söyler ki bu da Avrupa Hunlarının kendi öz yazılarının bulunduğunu kanıtlar.

Orhun alfabesinin harflerinden oluşan

Tuna Bulgarlarının yazısı,

bu Hun yazısının devamıdır.

Demek ki, 4.yy.da Avrupa’ya gelen Hunlar, Orhun yazısını da birlikte getirmişlerdi.

Asya Hunlarının milli yazıları da oldukça yaygındı.

Çin yıllıkları şöyle der: “Uygurların ataları Kao-kü’ler Çince yazar, fakat Hunca da yazarlardı. Klasikleri, Hun dili ile okurlardı”. Buna karşın, daha sonraki dönemlerdeki Çin yıllıklarında, Türklerin yazılarının bulunmadığına ve Göktürklerin de yazı bilmediklerine dair kayıtlardan kasıt, onların Çin alfabelerini kullanmamalarıdır.

Yoksa aynı Çin kaynakları, Türklerin Orhun yazısı ile yazdıklarını birçok kez bildirmektedir.

.

Örnegin, yukarıdaki Türklerin yazılarının bulunmadığını bildiren Çin kaydından 40 yıl önce, yine aynı Çin kaynakları, Kök Türk yazısından söz etmektedir.

Son yıllarda Orta Asya’da yapılan araştırmalarla, Orhun yazısının Hunlardan daha önce de kullanıldığı ortaya konulmuştur.

Isık Göl yakınlarındaki Esik Kurganı (Altın giysili adamın mezarı), 1970?de açılmış ve içindeki gümüş bir çanağın üzerinde Orhun yazısı ile yazılmış satırlara rastlanmıştır. Esik Kurganı, MÖ 5-4. yüzyıldan kalmadır.

Ayrıca, Tanrı Dağları’ndaki MÖ 2. yüzyıla ait Kuray Kurganı’nda da Orhun yazısı ile yazılmış 5 harflik bir metin vardır.

.

İlerideki kazı ve araştırmalarla birlikte bu örneklerin çoğalacağı muhakkaktır.

Orhun Yazısı’nın Kökeni

Orhun yazısının nereden çıktığı konusunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Bu yazının kökeni ile ilgili başlıca görüşler şunlardır:

İskandinav run’ları,

Arami,

İrani,

Eski Türk damgaları,

Sogd,

Pehlevi,

Parth,

Grek. Her nedense, araştırmacıların çoğu, Millî Türk Yazısı’na Sami (Arami) ve İndo-İrani bir köken bulmak için yoğun bir çaba göstermektedirler. Ancak bu görüşler pek inandırıcı değildir. Nedenleri de şunlardır:

Öncelikle, Türk-Orhun harfleri çentme-oyma (runik) nitelik taşırlar ki Türklerin çevresindeki kavimlerden ne İranlılar, ne Hintliler, ne de Çinliler bu tür harf kullanmamışlardır. Arami alfabesi ve ondan türeyen yazılar da (Armazique, Parsi, Pehlevi, Sogd vb) çentme-oyma nitelik taşımazlar. Karakter bakımından Orhun yazısına en yakın tek alfabe batıdaki eski Germen runik yazısıdır ki, Orhun-Türk yazısı ile Germen runik yazısı arasında ne tarihi açıdan, ne de dil açısından bir ilgi yoktur.

Arami alfabesindeki 22 harfe karşılık,

Orhun alfabesinde 38 harf vardır .

ve Orhun yazısının Arami ya da İrani bir alfabeden kaynaklandığını öne sürenler, bu alfabelerin daha o çağlarda Türkler tarafından Türk dilinin fonetiğine göre nasıl düzeltilip geliştirildiğini açıklayamamaktadırlar. Türk yazısına köken olduğu iddia edilen Pehlevi ve Aramazique yazıların ilk örnekleri en erken milat sıralarına indiği halde, Türk yazısının ilk örnekleri çok daha eskilere, MÖ 5-4. yüzyıllara (Esik ve Kuray kurganları) değin gitmektedir.

Orhun yazısının kaynağı hakkında ileri sürülen görüşlerden en doğrusu ve akla yatkın olanı, bu yazının Eski Türk damgalarından çıktığı görüşüdür. Nitekim Çinliler, Eski Türklerin değnekler üzerine çentikler çizerek, ok ucuyla balmumu üstüne işaretler yazarak haberleştiklerini ve resmi belgelerini saptadıklarını bildirmektedirler.

Orhun yazısının Türk buluşu olduğunu söyleyenler, bu yazının eski Türk damga ve işaretlerinden çıktığını kabul ederler. Gerçekten de Orhun yazısındaki harflerden OK sesini veren harf ok’a, (A)Y sesini veren harf Ay’a, (E)S sesini veren harf (s) süngüye, (E)B sesini veren harf ev’e (Eski Türkçe’de “eb”), (A)T - T(A) sesini veren harf dağ’a (Eski Türkçe’de “tag”), (E)L sesini veren harf el’e, (E)R sesini veren harf de er’e yani adam’a benzemektedir.

Orhun Yazısı’nın İmlası

Orhun yazısı, Göktürk Anıtları’ndan önce Yenisey yazıtlarında da kullanılmıştır.

Yenisey yazıtlarında 150?den fazla işaret vardır. Bu işaretlerin sayısı Göktürk Anıtları’nda 38?e düşürülmüştür (sözcük ayırma işareti hariç). Yukarıdaki tabloda bir örneğini gördüğünüz Orhun Alfabesi, 38 harften ve bir sözcük ayırma iminden oluşur

.

Harflerin karakteri, genel olarak, kesin ve düz çizgilerden oluşması ve birbirleriyle bitişmemesidir. Orhun yazısı sağdan sola ve yukarıdan aşağıya doğru yazılır. Alfabedeki 38 harfin 34?ü ünsüz, 4?ü ünlüdür. Kimi ünsüzlerin ince ve kalın ünlülülerle ayrı ayrı kullanılan iki türü vardır. Kimi ünsüzler ise iki sesin birleşmesinden oluşur.

Sözcük başı ve içinde A harfi yazılmaz ama sözcük sonunda muhakkak belirtilir. Bunun nedeni, ünsüz işaretlerinin çoğunun A ya da E ile başlayıp yine A ya da E sesi ile biten ses öbeği değerinde olmasıdır. Örneklerde, ince ünlülerle birlikte kullanılan S harfinin bazen Ş sesi yerine kullanıldığı görülür. Benzer biçimde Ş harfi de bazen kalın S sesi için kullanılmıştır. Sözcük başındaki I, İ, O, U, Ö, Ü ünlüleri her zaman yazılır.

Tolonbeg

gokturk-alfabesi.jpgDoğucan” adının Göktürkçe yazılışı aşağıdaki gibidir:

dogucan.jpg

Göktürkcede örnrgin doğucan üsteki gibi yazılır

gokcen.jpg

Gökcende.üsteki gibi..

tarihinde tolonbey tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Göktürk alfabesini kullanmak için artık çok geç. Türkler Arap kültürüne yamanmakla alfabelerini, kültürlerini kendi elleriyle tarihe gömdüler. Aradan geçen bunca zamanda atı alan üsküdarı geçtikten sonra Göktürk alfabesine filan dönülmez. Dönülecek olsa Atatürk dönerdi.

Latin alfabesine devam, çağdaş uygarlık düzeyi hedef... Atatürk'ün izinden bir milim ayrılmak yok. Ne zaman çağdaş uygarlık düzeyini geçtik, o zaman Atatürk'ün izinden ayrılabilirsiniz. O zaman Atatürk'ü aşmış olacağız.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 month later...
  • 3 years later...

Harf devrimi sebebiyle bir gecede cahil kalmadan önce Osmanlı ulusal havacılık kurumu, uzaya astronot göndermişti. O astronot uzaydan dönünce bir gecede cahil kaldı ve yaşadığı dramı kimseye anlatamadı, hep içine attı, attı attı ve içine kapanarak küskün bir yaşam sürdü.

 

Fotoğraf
Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

                   Muhammedilerin İlkelliklerinden bir kaçını yazıyım.

Hz.İbrehim KABEYİ  yaptı, GOCAMAN bir yalan.

Kabenin yapılışıysa İrbamın hayatı arasında 1000 yıllık bir zaman var.

Sonra İrbam aRAP YARIM  ADASINA hiç gitmiş değil.

Bu üçkâğıtçı baba tarafından kızkardesiyle evlidir.Bu nedenle yaşadığı yer olan HARRANI  tek etmiştir.

Çok güzel olan karısını Firavuna vererek büyük malmülk almıştır Fravundan.Mısır Fravununu dollandırdığı gibi daha orta doğuda iki devlet başınıda dolandirmiştir.

Bunlar Tarihi belgelerle ispatlıdır.

Ama Müslümanlar çok yalan söyleyip YEMİN ettiklerinden hiçbir doğruya ınanmazlar.

              İsbatlıyalım:HAKKA suresi 40:Bu kitap(kuran) çok muhterem bir elçinin  SÖZÜDÜR.

HAKKA suresi 43:Bu kitabın(kuranın)sözleri Allah tarafından indirilmiştir.

Allah  yalan söylermi?

Söylemez.

Peki bu yalanı söyleyen kim?

Kendini Allahın yerine koyuup  ONA  İFTİRA  EDEN  ARAPTIR.

Buna benzer sayısız ayat vardır.

Burda yazı yazan arkadaşların bazıları bunları bilirler.

Hele arkadaşımız ZAVALLI bizden çok daha fazla bilgiye sahaptır.

                 Kuranı pek tanımayan arkadaşlara ÖNERİM,Kuranın TÜRKCESİNİ alın ayatların anlamını düşünerek,tartarak,NİYE,NAIL,NİÇİN sorularını sorarak okuyun.Bir müddet sonra şöyle deyeceksiniz?

Böyle TANRI  kıtabı olmaz.

Böyle bir kıtabı normal bir ınsan bile yazmaz

Okuyun önemli gördüğünüz ayatları İŞERETLEYİNKİ TEKRER gerektiğinde kolay bulasınız.

İyi gecelerDedeniz.

                 Dayım hacca gider.Elindeki radyoyu açar kuran dinlesin deye.Tesadüfya arapca şarkı çalan bir istasyon çıkar.Bir arap kadın şarki söylemektedir.Dayım karısına döner Eeeee  EMİNE,HAPU  ARAP  KARISI  NE  KUZEL  KURAN  OKİYİ  DER.Karısıda derki,Ola atam sen telimisun o kari kuran okumayur TÜRKİ  SOYLEYUE  deyince SAFTİRİK  dayım  OYLEMİ  der.Doğu karadeniz şivesiyle.:D:D:D.Oy  TALAYİM  size karatenizliler.

tarihinde tolonbey tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

                   Hakdinislam diyürki,Allah kelamına ne güzel saygı duyuyoruz degilmi?

             Sen arabın kıtabına TANRI buyruğu deyebiliyorsan, sen PUTPERESTTEN  çok daha putperestsin.

                  İşte kuranın gerçekleri.

6-Kuran’ı Hz.Muhammed mi Yazdı? | İSLAMIN GERÇEKLERİ

Kuran’ı Muhammed peygamber yazdı, ... Kimi kimsesi olmayan İbni Hatal’dan farklı olarak, bu kişi Osman’ın süt kardeşidir. Bu kuvvetli torpil Abdullah b.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

                     Önce kuranı düşünerek,eccikte KAŞINARAK oku.Böyle bir KITABI, MUAZZAM evrenleri var ettiği sanılan güç gerçekten İNDİRMİŞ olabilirmi?

                   

6-Kuran’ı Hz.Muhammed mi Yazdı? için 4 cevap

  1. cb79dac67033876afe48034a4bb5aa2d?s=200&dcemcan dedi ki:

    kuranı kerimi alışıla gelmiş ön yargılarla degil merak ederek korkmadan elime alıp okumaya başladım iki üç sayfa okudum ve bunu bir yaratıcı yazmış olamaz dedim ve bir daha da elime almadım sanki bu dünyada muhhammet cennet hayatı yaşasın diye yazılmış gibiydi.ödül cennet ,korkutarak biat edilmesi için cehhennem bütün bunlar insansı düşüncelerin ürünü.Evrenin herşeyin yaratıcısının dünyevi hayatı sadece muhhammetin zevk ve isteklerine göre yaşaması için bunun da delili olarak kuran kitabını gönderdiginin düşünülmesi çok yanlış ve yaratıcıyı hafife almaktır.

    • 6ed892dab7f93178bd6b9d56958639b0?s=200&dMurat dedi ki:

      CemCan tamam her şey hoş güzel de bir tek şu konuya aklım ermiyor : vahiy katipleri yani o dönemin okumuş bilgin insanları neden muhammed gibi bir cahilin peşinden gider ki ?

       
    • 762ae81ff312d6ec3e0c42a46069363e?s=200&dbayraktr dedi ki:

      Cevap zaten bu devirde yaşanıyor. Feto denen ilkokul mezunu bir cahil imamın peşinden koskoca ordu komutanları anaysa profları, birsürü hakim savcı vb okumuş kişiler neden gidiyorsa. Muhammed denen cahil bedevinin peşinden aynı nedenlerle gittiler.

      Cevap; para, çıkar ve inanç.

       
    • cb79dac67033876afe48034a4bb5aa2d?s=200&dCem Can dedi ki:

      FETULLAH GÜLEN ÖRNEGİ TAM YERİNDE OLMUŞ.İNSANOGLU SÜREKLİ BİR BİÇİMDE HAYATIN GÖRÜNEN YÖNÜNDE KENDİNİ NE KADAR GELİŞTİRSEDE MANEVİ DÜNYASINDA NE KADAR BOŞ VE KULLANILMAYA ELVERİŞLİ OLDUGUNU GÖSTERMİŞ OLDU.HEMDE BU ZAMANDA İNANILIR GİBİ DEGİL BU NE İLK NEDE SON İNSANLIK VAR OLDUGU SÜRECE BİRİLERİ KENDİNİ ALLAH TARAFINDAN İNSANLARA YOL GÖSTERİCİ DİYE KANDIRMAYA DEVAM EDECEKTİR.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İşte böyleee,

                   Lenin ne demişti?

Dinler AFYONDUR.İnsanın beynini uyuşturur uyuşan beynin sahabına herşey YAPABİLİR ,YAPTIRABİLİRSİN.

                   Bursada izinsiz açılan 3 yıllık bir tarikat evini polis basıyor.Şeyh kadını oturtmuş kucağına hoplatıp dururkan polis içeri dalıyor.Kıpırdamayın öyle durun diyür.Alıp götürüyürler sorguya.Sorgulamada polis soruyor.Neden sikiyorsun buraya gelen kadınları.Adam yanıtlıyor.Polis efendi bana sikilmeye KARIKOCA  dahi geliyürler demezmı?Ben yapmazsam gidip başkalarına siktirecekler kendilerini.

                Düşünebiliyormusunuz?

Şimdi gelelim bu Aczimendi DÜMBÜGÜ  Müslüm Gündüze.Bu hıyar üniversite ikinci sinifi okuyan yeşil gözlü Fadimeyi sikerken polis basar anadan doğma battaniyelere sarıp karakola göttürürler.Durumu basından öğrenen başbakan çiller,cıbıldik karakola götürüldüklerinden tepki gösterir.

               Bu Fadime Televizyonda Gündüz için bakın ne diyür?Gündüz masada otururken yere TÜKÜRDÜGÜNDE biz kadınlar Tükürügünü yalamak için birbirimizi EZERDİK..

               Bu adamın peşinde hala onbinlerce adam ve kadın ondan medet ummaktalar.Hala milleti  KAKALAMAYA  devam ediyürler.İnsanın en ZAYIF  tarafı ınançtır.Onu kavrayan AZGINLAR ondan istediğince YARARLANIYORLAR.

aczimendi tarikatı sonuçları dahildir.
Yalnızca Adzimendi tarikatı sonuçlarını göster.

Dedeniz

tarihinde tolonbey tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...