Jump to content

Allah Muhammed'e, Muhammed Allah'a şahit Bakara 282'ye bakalım!


Recommended Posts

Diyanet Meali :

Enam 6.19 - De ki: "Şahitlik bakımından hangi şey daha büyüktür?" De ki: "Allah benimle sizin aranızda şahittir. İşte bu Kur'an bana, onunla sizi ve eriştiği herkesi uyarayım diye vahyolundu. Gerçekten siz mi Allah ile beraber başka ilâhlar olduğuna şahitlik ediyorsunuz?" De ki: "Ben şahitlik etmem." De ki: "O, ancak tek bir ilâhtır ve şüphesiz ben sizin Allah'a ortak koştuğunuz şeylerden uzağım."

Bu ayete göre Allah Muhammed'e şahitlik ediyor. Muhammed de bir peygamber olarak Allah'a şahitlik ediyor. Allah'ın herhangi bir meleğini peygamberden başka gören var mı? Yok. Olsa zaten peygamberin ne manası var. Peki bakalım bir şahit yetiyor mu?

Bakara 2.282 - Diyanet Meali :

Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın. Aranızda bir yazıcı adaletle yazsın. Yazıcı, Allah'ın kendisine öğrettiği şekilde yazmaktan kaçınmasın, (her şeyi olduğu gibi dosdoğru) yazsın. Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdırsın ve Rabbi olan Allah'tan korkup sakınsın da borçtan hiçbir şeyi eksik etmesin (hepsini tam yazdırsın). Eğer borçlu, aklı ermeyen, veya zayıf bir kimse ise, ya da yazdıramıyorsa, velisi adaletle yazdırsın. (Bu işleme) şahitliklerine güvendiğiniz iki erkeği; eğer iki erkek olmazsa, bir erkek ve iki kadını şahit tutun. Bu, onlardan biri unutacak olursa, diğerinin ona hatırlatması içindir. Şahitler çağırıldıkları zaman (gelmekten) kaçınmasınlar. Az olsun, çok olsun, borcu süresine kadar yazmaktan usanmayın. Bu, Allah katında adalete daha uygun, şahitlik için daha sağlam, şüpheye düşmemeniz için daha elverişlidir. Yalnız, aranızda hemen alıp verdiğiniz peşin ticaret olursa, onu yazmamanızdan ötürü üzerinize bir günah yoktur. Alışveriş yaptığınız zaman da şahit tutun. Yazana da, şahide de bir zarar verilmesin. Eğer aksini yaparsanız, bu sizin için günahkârca bir davranış olur. Allah'a karşı gelmekten sakının. Allah, size öğretiyor. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.

Sadece borç hususunda dahi Allah iki şahit (oda erkek olursa) istiyor. O dönemde Muhammed'in Cebrail ile konuştuğuna şahitlik eden kaç kişi vardı? Bunlar erkek miydi? İsimleri neydi? Kur'an'ın neresinde geçiyor bu isimler? Bütün ayetlere şahitler mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 weeks later...

Allahü şehidün beyni ve beyneküm

Allah bir şehit benim arama ve sizin aranıza

Enam 19 ayetinde "Benimle sizin aranızda Allah şahittir" sözü biraz tuhaf...

Bana göre Allahın şahitliğinden kasıt, farklı eylemlere bürünen iki tarafa üçüncü bir açıyla bakmanın tarifi

tarihinde Tumagü tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...