Jump to content

Çocuklugunuzdaki olaylardaki yasinizi hatirliyormusunuz ?


Recommended Posts

Ben olayları hatırlıyorum. Ama o zamanlar kaç yaşımda olduğumu hatırlamıyorum.

2,5-3 yaşımda Muş'un ücra bir ilçesinde yaşadıklarımı hatırlıyorum.

tarihinde Wolfram tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Normal bir insan beyni 30 yıldan eskiyi doğru ! olarak hatırlayamaz. Tabii ben doğru hatırlayabiliyorum diyenlerin tamamına yakını yanılmaktadır. Gerçekten hatırlayabilen nadir insanların ise nörolojik bozuklukları vardır. Bu durum 90 lardan sonra internet ve özlellikle facebook gibi sosyal ağlar yardımı ile kısmen değişecektir. Mesela 6 yaşında doğumgünü videosunu yada resmini paylaşan kişi bu objeleri bir çok aralıkta beyninde tazeleyeceğinden. 60 yıl sonra bile o anı hatırladığını sanacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tam olarak o anda kaç yaşında olduğunu hatırlamak çok zor ama , hatırlanan olayın detaylarından belli bir tahmin yapmak bir derece mümkün..

Mesela;

O zamanlar şu mahalledeki bu evde kalıyorduk; demek ki 4-5 yaşlarındaydım

O zamanlar babam şurada çalışıyordu, demek ki 6-7 yaşlarındaydım ..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tam olarak hangi yaşlarda olduğumu biliyorum genelde 2-3 yaşlarında hatırladığım anılarımda. Tabi bu özel bir yetenekten ileri gelmiyor kardeşimin doğduğu gün dedemin öldüğü gün ''şu anı kardeşim doğmadan önce mi sonra mı?'' Şu anımda hangi mahalledeyim '' şeklinde çok yakın çıkarımlar yapabiliyorum. Ayrıca küçüklüğümden beri bir kaç kuzenimle bir yaş muhabbetimiz vardı her karşılaşmamızda yaşımızı sorardık. Benden altı ay küçük olmasına rağmen benden büyük çıktığı bile oluyordu :tongue: Onlarda yardımcı oluyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kötü olan olayları hatırlıyorum. İnsan yaşı küçükte olsa kötü olaylar insan beynine kazınır.

Hafızam çok kötü.Çok unutkanım.

Bende hayatımda hiçbir zaman işe yaramayacak olan gereksiz ayrıntıları hatırlıyorum.

Hatırladığım en eski anı çiçek aşısının kabuğunu elimle kopardığım an.

Hafızam güçlü olsaydı hayatımda işe yarayacak okulda işyerinde vb yerlerde öğrendiğim bilgileri hiç unutmazdım. :(

Link to post
Sitelerde Paylaş

Amaç ne levia?

Ben de merak ettim amacı.

bir olasılık aişe meselesine bağlaması.

Sayın bir_akil_insan amaca çok yaklaşmış.

Almanca biliyorsanız aşağıdaki link size yardımcı olabilir.

https://www.psychologie-heute.de/news/emotion-kognition/detailansicht/news/wann_die_erinnerung_an_die_fruehe_kindheit_verblasst/

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben sahsen, sakasiz apaladigimi hatirliyorum, ama hangi hatira aninda kaç yasinda oldugumu bilmiyorum. Yas günlerimi hatirliyorum, kaç yasinda olduklarini unutmusum ? Ancak, belirli bir tarihsel olaya baglayabilerek hangi hatiram sirasinda hangi sene oldugundan yola çikarak yasimi çikariyorum. bir-akil'in degindigi gibi, bunu burada Aise'nin 6 yasindayken Muhammed'ce istenme hadisi çerçevesinde tartismak istedim. Paylasimlar için tesekür ederim.

Arabistan'da ne yas günü, ne de takvim olmayinca, Aise'nin 6 yasinde istenmis olmasini hatirlamasi sadece imkansizdir. Bunu vurgulamak istedim. Tibben, Pil'in de ifade etmis oldugu gibi, takvim olursa 7 yas'indan itibaren hatirlanabilinir bu. Zannediyorum, takvim olmasa, küçüklügümüzdeki olaylar sirasindaki yasimizi bilmemizin imkansiz oldugu konusunda bu baslik daha pratik bir ipucu teskil edecektir. Muhtemelen, Aise, bunu bebekle oynasmasi, ve baska tarihsel olaylardan yola çikarak tahmin etmistir. Nitekim o zaman takvim yoktu. Muhammed fil senesinde dogmus denmesi bunu hatirlatmakta. Taberi'ce islam'dan önce dogdugu nakledilip, hicretin ikinci senesinde gerdek gecesinde en az 14 yasinda olmasi gerekecekti.

Ayrica, konu açilmisken, sahte hafiza konusunda bilgisi olmayan varsa, su linki okumalarini öneririm : http://www.fmsfonline.org/

Beyin zamanla ihtiyaç hissedilmeyen hafizalari siler. Bu nedenle bosluklar olusur. Bu bosluklar bazen ihtiyaç geregi sanal olarak kurgulanabilir. Llütfen bunu Aise hadisesiyle baglantilardigim yanilgisina düsmeyelim, sadece hafiza çerçevesinde baslik altinda deginmek istedim. Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ayin kavusum cevrimlerine gore takvim hicri takvim oncesinde vardi.Hicri takvim sadece baslangici hicreti kabul eder.

Takvim, aylarin sayimindan ibaretti. Mevsimsel ayarlamalar yapilmaktaydi. Ancak, belirli referans tarih yoktu... Bu nedenle, olaylar tahminle belirleniyordu, Muhammed'in fil senesinde dogmasi gibi.
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...