Jump to content

Bilim hiç bir seyi bastan sona henüz açiklayamamaktadir


Recommended Posts

Merhaba,

Bilim sevdalisi birisi olarak, ve bu yolda nice branslarda egitim almis birisi olarak bilim epistemolojisi ve ontolojisine deginmek istedim.

Binyillardir bilene gelen bilim dallari, fizik, astronomi, biyoloji, hatta matematik tamamlanamamislardir. Yani, hiç bir seyi bastan sona yanlislanabilir olarak henüz açiklayip modelize edememislerdir.

Fizik'te madde ve atomlar kuantum paketlerinden mi olusuk, yoksa titresim dalgalardan veya parçaciklardan mi ? Kuantum mekanigi ile Einstein'in göreliligi hala bagasmamakta... Evrenin ortaya çikisi üzerine onlarca rakip modellerin hiç birisi tamamlanmis degil...

Biyolojide, evrimin mekanizmalari, evrim soyagaci konusunda bir konsensüs olusturulamamakta... Hatta beynin nasil çalistigi konusunda çok kisitli bilgilerimiz var, bir embriyo nasil biçimleniyor, hangi mekanizmalarla saglaniyor ? Inanilmaz ama sadece gözlemleyip tarif etmekten ileri bir açiklama yok, sadece bazi tezler var...

Matematikte bile, kümeler mi, tipler mi öngörülmeli, sonsuz'un limitleri ve degisik branslarin birlestirilmesi, ve nice teoremler hala cevapsiz...

Hatta, olabilir ki bu yanlislanabilir ve mesafeli bilimsel yaklasimla da hiç bir model veya teori, kuantum mekaniginin atom alti kuantum seviyede nedenselligin yok olup makrodüzeyde olasilik olarak merkezi limit teoremi, Gauss yasasi veya Lorenz çekicisi gibi istatistiksel temele dayanan göreli kanunlar ve mekanizmalar'i dibinde sürekli kaçirip, yüzeysel ve forlamist modellerle yakalamaya çalismaya mahkumüz...

Link to post
Sitelerde Paylaş

herşeyi bilmeden bir şeyi tam olarak bilemezsiniz....

Bilimsel olarak bir islevi ideal olarak bastan sona açiklayabilmek amaçlanmakta. Ki nasil olustugu asama asama aydinlassin. Ama, pratikde, örnegin suyun 100°C'de fokurdamasi dahi aslinda sinirli gözlemlemeler'e dayanan bir istatistiksel beklentiden ibaret. Bunu mutlak bir kanun olarak görmek (belirli basinçta, suyun ayni mineral yapisi ile vs) aslinda bir tümlemedir. Teori ve modeller ise, aslinda temelindeki kurucu mekanizmalar saptanamayan ve nedensellik kaybolan düzeyden makrodüzey'e geçis nedeniyle, sadece yüzeysel bir gözlem üzerinden yürütülüp paradigmalar üzerinden tasarlanan yaklasik çözüm arayisindan ileri bir sey degil.

pdglyadayuchiy-freyd_shuplyak_oleg_1318768331.jpg

Nereden bakildigina göre, modeller kendi paradigmalari çerçevesinde etkililer paradigmadan uzaklasinca tutarsizliklar ortaya çikiyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilim sevdalısı ve eğitimini almış birisisiniz ama hikaye anlatıyorsunuz burada..

Evrim kuramı, üç hususta açıklamalar getirir:[1]

  • Evrimin olgusu (İng: fact of evolution) - canlı organizmaların ortak atalardan geldikleri ve birbirleri ile akraba oldukları bilgisi.
  • Evrimsel tarih - Türlerin birbirlerinden tam olarak ne zaman ayrıldıkları ve bu ayrımların detayları.
  • Evrimi gerçekleştiren mekanizma ve süreçler.

Bu basamaklardan birincisi olan evrimin olgusu, evrimin temel taşı ve son derece kesinlik arzeden bilgilere sahip olunan kısmıdır. Bu hususta Darwin'in topladığı birçok delilin üzerine yüzyıllardır birçok farklı biyoloji dalı tarafından toplanan deliller eklenmiştir. Günümüzde organizmaların evrimsel kökenlerine dair sahip olunan bilgiler, dünyanın yuvarlaklığı, gezegenlerinhareketleri ya da maddenin moleküler yapısı kadar "kesinlik arzeden" bilimsel çıkarımlardır.[1] Burada kastedilen kesinlik, şüphe götürmez bir gerçekliği ifade etmektedir.

http://tr.wikipedia....at.C3.BCs.C3.BC

tarihinde NOLAN tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ozaman neden Kurana Bilimse Mucizeler uydurup onun dogrulugunu kanitlama cabasinda bulunuyorsun Levia ? Neden Kuranin bilimsel celiskilerini örnek olarak Dünyanin düz olmasini burda "Bilimsel" resimlerlen örtmeye calsiyorsun ?

Bilim herseye Cevap veremez vermeside mümkün degil cünkü Sonsuz Evrende sonsuz sorular mevcuttur.

Suanki bilgimiz onun üstüne gecen bilgi gelene kadar (Eger gelirse) gercek dir

Bilim zaten böyle gelisir.

Kuranda böyle birsey yok. Kuranin hicbir bilimsel temeli yada bilimlen kiyaslanacagi bir temeli yok. Kuran 1400 sene önce yasayan insanlarin gecmis, eksik ve yanlis Bilgi seviyesine dayanir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilimi herkesten çok kullanıyorsunuz, ama saygı sıfır.

O ateist bilim adamları olmasa şu an şu yazıları bu siteye yazıp göndermezdin.

Teknoloji gelişti ise bu allah sayesinde değil, bilim sayesinde..

Yediği sofraya tükürmektir bu senin yaptığının adı.

Yazıklar olsun.

Hem bilime meraklıyım diyorsun, hemde bilime allahı sokuşturup duruyorsun...

Levia sen kadın değilsin, bilimle uzaktan yakından alakan yok.

Sen bir yalancısın..

Sinsice islamı yaymaya çalışıyorsun.

Bunu ben görebiliyorsam adminler hayli hayli görmüştür.

Adminlere duyrulur...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Levia bir şeyin kanun olması için yani değişmez olması için ne gereklidir?

Böyle bir sey söz konusu olamaz. Her zaman için, bir kanun kendi paradigmasi çerçevesinde geçerli sayilmaktadir. Mesela isigin hizi, temel fizik kuvetleri gibi... Planck uniteleri gibi... Bunlarin degismeyecegini önkabul olarak temel olarak alip, bir takim sayili ölçumlerden sonra bir beklenti olasiligi saptiyoruz. Bu beklenti daha derinden bu sebep-sonuç silsilesinin tam bilinmesi ve degismeyeceginin garantilenememesi nedeniyle mutlak kabul edilmez. Kanun dedigimiz, sartli bir olasilik beklentisinden ibarettir.
Link to post
Sitelerde Paylaş

@ Nolan. Kesinlik terimi mutlak degil. Evrim teorisi her turun ayri ayri olusmasina nazaren çok daha olasi olmasi nedeniyle, ve bir dizi fosil ve paleolojik saptamalara göre çok yuksel bir olasilikla kabul edilmektedir. Sayet, iki tane mevcut fosili alip : "a fosil b fosilin dogrudan soyagacinda bulunuyor dememiz imkansiz. Ama kladistik ve tarihleme yöntemleriyle yanlislanabilinir tahminler yurutulmektedir. Mutlak bakimdan, kuantum tunel efekktiyle bir kelebegin her an dunyada bir yerde kuantum vakumundan ortaya çikmasi olasi örnegin... Ama bu olasilik o kadar dusuk ki olmayacagini rahatlikla beklemekteyiz. Bilimin en temel prensibi yanlislanabilirliktir, ve olasiliklar uzerinden isler. Yanlislanamaz dersek, bilimsellikten çikarmis oluruz. Ama yanlislamadan reddetmek de bilimsellige aykiridir. Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bilim doğrulanabilirlik değil yanlışlanabilirlik ilkesine göre hareket etmektedir.Fakat bu bilimi zayıflatmaz,aksine din haline gelmesini engeller,dogma olmaktan kurtarır.Beş duyu ve sınırlı zeka ile ancak bu kadarını yapabiliriz.Karşımıza daha güçlü teoriler çıkmadığı sürece bunlara inanmaktan başka çaremiz yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Elbette, bilimin kuveti de iste bu yaklasimda yatmaktadir. Ama bilim kesinlik degil, kuvetli olasilikli beklentilerden ibarettir. En sade paradigmalarla maksimum gözlemlerle ve ölçumlerle uyusma kriteri sayesinde, rakip model ve teoriler arasinda elemeler yapilmaktadir yine.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bliminde bir yerde durdugu yok mu? Sona kadar gidersek big bang ondan önce ne ?

Big bang'dan önce deyimi dahi bilimsel degil. Big bang'in ilk 10-38 saniyesinden önce zaman düzensiz olup, 10 -44 saniyesinde ise yok oluyor. Zamani düz seyreden bir sey gibi algilamamali, su anda evrendeki her kösede zaman senkron degil zaten. Hizlaniyor, yavasliyor ve duraksiyabiliyor. Big bang'dan "önce" demek bu nedenle bilimsel degil. O sinirdan baska bir sey varsayilsa dahi, evrenimizden önce veya sonra sayilmaz, nitekim zaman o noktada fiziki olarak silinmektedir.
Link to post
Sitelerde Paylaş

Big bang'dan önce deyimi dahi bilimsel degil. Big bang'in ilk 10-38 saniyesinden önce zaman düzensiz olup, 10 -44 saniyesinde ise yok oluyor. Zamani düz seyreden bir sey gibi algilamamali, su anda evrendeki her kösede zaman senkron degil zaten. Hizlaniyor, yavasliyor ve duraksiyabiliyor. Big bang'dan "önce" demek bu nedenle bilimsel degil. O sinirdan baska bir sey varsayilsa dahi, evrenimizden önce veya sonra sayilmaz, nitekim zaman o noktada fiziki olarak silinmektedir.

Yaratılış, yoktan var olma, ne derseniz deyin, bu tarz bir şey olmuyor mu? Ayrıca zaman konusu hep ilgimi çekmiştir. her köşe senkron değil diyorsunuz ya. Yani duraksaması nasıl oluyor? Yani tüm evren dursa, hiçbir hareket değişim olmasa 1 saat geçse, ben yine de 1 saat geçti derimn :) Zamanı niye bağımsız almıyoruz, biliyoruym bu dediğim modern fiziğe aykırı ama öyle yani. :lol:

Ayrıca,

10 üzeri eksi 44 10 -38 den küçük, yani 10 üzeri -38 daha önce oldu. Yani Zaman , sizin değmiinze göre atıyorum 3. saniyede yok oldu, 8. saniyesinden önce düzensiz idi, (10 üzeri -38=8 dedim somutlaşsın diye :) ) 8. saniyesinnde sonra ise düzenli oldu adam oldu öyle mi?

Bu niye oldu peki? Bu zaman denen şey niye böyle yaptı.

He bir de, böyle olmak zorunda mıydı? Yani deterministik bir şekilde mi oldu? Belki başka bir durumda, daha farklı olamaz mıydı?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaman fiziki olarak, olay veya fenomenlerin degismesinin öçümüdür. Degisme veya hareket yok ise, neye göre zaman aksin ki ölçesin o duraklamayi ? Ama, sen zamanin devam ettigi bir noktadan, zamanin durdugu bir yere baksan, sana göre oradaki zamanin senin bulundugun yere göre ne kadar durdugunu senin bulundugun yerdeki zamana göre degerlendirebilirsin, ama o duran yerde olsan, durdugunun farkina dahi varamassin...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evet haklısın ve çoğu evrim karşıtı Müslümanın da en çok düştüğü hata bu. Bilimin özelliği bir kitap gibi değil defter gibi davranmasıdır yanlış varsa kitap yanlıştır ama defterden hemen silip yenisini yazabilirsin.

Mesela evrim konusu. A'dan C'ye doğru bir canlı türerken B canlısının fosili A vs C arası ara geçiş olduğu sanılır ve yeni gelişmeler gösterir ki B C'den daha genç bir fosilmiş. Sonra çıkıp ''eee yalan söylediniz!!!'' gibi bir tutuma bürünür dinciler. Halbu ki bilim zaten bildiklerini sarsılmaz gerçekler olarak sunmaz ki.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bilim forumuna açık veya kapalı bir şekilde **

kavramını ve *** destekleyen veya eleştiren, onlara herhangi bir şekilde atıflarda bulunan iletilerin asılmasına izin vermediğimizi bilmenizi Bilim Forumu Yönetimi adına özellikle rica ediyorum.

Politik içerikli konuların olduğu gibi, kişisel eleştiri ve saldırıların da somut bilimsel tartışmaların yapıldığı bir platformda yeri olmadığını, bu kuralların herkese eşit

olarak uygulanacağını hatırlatıyorum.

Selam ve sevgiler

HACI

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...