Jump to content

Evrenin bir başlangıcı ve limiti olması zorunlu


Recommended Posts

Merhaba,

Evren'in bir baslangici ve boyutsal limiti olmasi zorunlu. Bu baslikta bunu aklen kanitlayip görecegiz. Ama konuya girmeden önce, bir iki gerekli olan önbilgiyi hatirlatmak isterim.

Kuantum vakumdan tünel etkisi ile bir parçacigin ortaya çikabilecegini bilmekteyiz. Nitekim, kuantum vakumda her an enerji yetersizligi nedeniyle belirip yok olan sanal parçaciklar olusmaktadir. Ki tünel etkisi ile bunlarin teorik olarak enerji seviyesini asip gerçek parçacik olma olasiligi bilimsel bir gerçektir.

Ikinci konumuza girmeden hatirlatmamiz gereken bir nokta ise, yine kuantum fizigine göre, çok düsük bir olasilik olmakla birlikte, örnegin bir atomun birden dagilmasi, veya kirilan bir kristal bardagin geri toplanmasi gibi olaylarin yine çok düsük bir olasilikla mümkün olmasinin unutulmamasidir.

Simdi, farzedelim ki evren'in bir mutlak baslangici yok, yani sonsuzluktan beri var. Bu durumda, su paradoks kaçinilmaz olmaktadir :

1. Ben su anda bu iletiyi yaziyorsam, bunun fiziki olarak olusmasinin mümkün oldugunu ispat etmektedir. Ki imkansiz olsa, su anda burada bu iletiyi yaziyor olmazdim.

2. Madem burada bu iletiyi su anda yazmaktayim, ve evren sonsuzdan beri var, benim su andaki yazmakta oldugum gibi, tipatip ayni ortamda, ayni iletiyi yazan sonsuz sayida Levia'lar olusup yok olmus olmalilar : nitekim bu madem mümkün, ve zaman siniri yok, bu kaçinilmazdir. Yeterince zaman olusmamis ise, bir limit olmali olurdu degil ise.

3. Oysa, bu ayni ortamda ayni iletiyi yazmakta olan sonsuz sayidaki kopyalarim'in sonsuz sayida degisen iletiler yazmalari, ve her mümkün olan iletinin sonsuz sayida yazilmis oldugu ortamlarin olusmus olmasi yine zorunludur : yeterince zaman olusmamis ise, bir limit olmali olurdu degil ise.

4. Oysa, bu sonsuz sayidaki klonlar'in bulundugu sonsuz sayidaki evrenlerde tünel etki ile burunlarinin üstünde bir kelebegin ortaya çikmasi olasi. Oysa, sonsuz evren oldugundan, bu kesin olarak olusmus olmalidir. Madem olusmus olmali, o halde mümkün. Mümkün ise, o halde sonsuz sayida ileti yazarken burunlarinin üstünde tünel etkisiyle kelebek ortaya çikan sonsuz sayida klonlarim olmali.

5. Ama, bu kelebek odalarindaki her hangi bir yerinde ortaya birden çikabilir, öyleyse sonsuz sayida paralel evrende her tarafda bosluktan kelebek ortaya çikan sonsuz evrenler olmasi kaçinilmaz.

6. Arti, bu bir kelebek olmayip, bir tas, bir fil, bir uzayli, noel baba olabilir... O halde, bunlarin her birisinin gerçeklestigi sonsuz sayida örnek evrenler olusup yok olmus olmali. Yeterince zaman olusmamis ise, bir limit olmali olurdu degil ise.

7. Bu sonsuz sayidaki Levia'larin DNA'larinin birden degiserek vampire dönüsmeleri olasi olup, bu kesin gerçeklesmis oldugu sonsuz evrenler olmali...

8. Yazarken, pencereden Süpermen odaya girdigi sonsuz evrenler olmali. Yeterince zaman olusmamis ise, bir limit olmali olurdu degil ise.

9. Aninda evrenin bütün atomlarinin dagilmasi olasi, demek sonsuz paralele evrenlerde bu gerçeklesmis olmali.

10. Bu su an olabilecegi gibi, bir saniye önce, bir buçuk dakika önce de olabilirdi... Uzaydan bir asteroid tam su an düsebilirdi, veya su an, veya su an.....

Simdi, benim su andaki bulundugum duruma bakiyorum, her sey yolunda görünmekte ? Oysa, sonsuz sayidaki mümkün herbiri sonsuz sayida gerçeklesmis olmasi gereken evrenlerden sadece bir tanesindeyim... Oysa, her sey'in her an sonsuz paralel evrenlerde gerçeklestigi sonsuz sayidaki evrenlerden bir tanesinde olmam gerekirdi ? Benim bu durumda düzenli ve devam eden evrende bulunma olasiligim sonsuzda bir, yani sifir olmaliydi.

Ve her an bir kelebegin bosluktan ortaya çikmasi, Süpermen'in pencereden içeri girmesi, vampire dönüsmem su içmem kadar olasi olmasi gerekirdi. Demek, sonsuz evren olusmamis ve bir baslangiç olmasi sart.

Zamanda baslangiç olup, boyut siniri olmasa, yine ayni sekilde, sinirsiz müsatit yer olmasi nedeniyle düzenli bir evrende bulunmam sonsuzda bir oklmasi gerekirdi.

Demek, zamanda bir baslangiç sart, ve boyutsal bir limit de zorunlu.

Iste tam aradigim baslik...

Bu forumda tum nicklerimle bu konu hakkinda yazmaya calistim...

Ama levia profesyonelce ozetlemis...

Tebrikler...

Keyifle okumaya devam...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 160
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Pek iyi, daha somut yazmaya çalisayim. Su andaki senin durumunu alalim ele.

Senin su andaki durumunda, sonsuz paralel evrenlerde sunlar olusmali olurdu zaman sonsuz olsa :

Bir tanesinde tirnaklarin aniden kaybolurdu. Bir tanesinde parmaklarin büyürdü. Bir tanesinde önünde kelebek ortaya çikardi. Bir tanesinde kelebek az farkli yerde ortaya çikardi. Bir tanesinde az daha baska bir yerde... Bir tanesinde kelebek oda kadar büyük olurdu. bir tanesinde kelebek degisik olurdu. bir tanesinde odanin ortasinda bir fil olusurdu. birisinde duvarlar aniden kaybolurdu... Ve aklina gelen geometrik her hayal edebilecegiyin o andaki sonsuz paralel evrenlerde olusur : ve bu mümkün evrenlerin her biri sonsuz defa ortaya çikardi.

Dolayisiyla, her an her sey mümkün ve esit olasilikli olurdu. Her an için bu geçerlidir... Yani, bir an dahi düzenli bir evrende bulunman sonsuzda bir olasilikla mümkün iken, bu düzenin devam ettigi evrende bulunmak sifir olurdu.

Yine aynı teraneden çalmışsın..

bu gibi olayların x bir zaman süresince meydana gelmediği, sonsuza yakın evren modeli savlanabilir

sen kalkmış bu evrenlerin herhangibirinde olma olasılığın sonsuzda bir diyorsun, üstelik bundan da ''bir an dahi düzenli bir evrende bulunmak imkansız'' diye bir saçmalık üretiyorsun..

bunlar ihtimal dahilinde ise o ihtimal seni bulmuş niye olmasın?

arkadaşın biri demiş mesela, tüm hafızan ve diğer madde ile etkileşimlerinle 10 saniye önce senin gibi bir garipliliğin aniden ortaya çıkmadığını nerden bileceksin?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaman'i ortaya çikaran Prensip olmasa olmazdik. Varsa öncesi olmaz, nitekim zamansiz önceden söz edilemez.

Islami istilahla bunu çevirmeye çalisirsam, sunu yazabilirim.

En basta sadece çatlaksiz ve yokluk kavrami dahi olmayan mukemmel ve kusursuz bir Nur olmaliydi. Isik anlaminda degil, kusursuz berraklik anlaminda, buna Yuz diyelim.

Sonra yaratmaya baslamakla, "her seye gucu yeter" oldugu ortaya çikar : Kudret diyelim.

Her parçacigi dogrudan ortaya çikarir ve mevcut tutar : El diyelim buna... Dolayisiyla, subutidir butun sifatlari, ve kendisi Samed ve Nurdur.

Nur safi enerji midir?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yine aynı teraneden çalmışsın..

bu gibi olayların x bir zaman süresince meydana gelmediği, sonsuza yakın evren modeli savlanabilir

...

Savlanamaz, bu olaylarin gelmedigi düzenli evren sonsuz defa tekrar olmus olur, nitekim bunun için yeterince zaman sürekli olmali sonsuzluk çerçevesinde. Ama, her mümkün olup o anda sapan paralel evren de ayni sekilde sonsuz defa olusmus olur. Dolayisiyla, düzenli sonsuz evrenlerin yani sira o anda bir çesit sapan her mümkün evren de sonsuz defa olusmus olmasi zorunlu olur... Dolayisiyla, düzenli evren çesitleri fiziki kurallar ile sayisal olarak sinirli iken düzensiz evrenler çesitleri tamamen sinirsiz sayida olmali. Sinirsiz sapan evren çesitlerinin arasinda düzenli bir evren çesidinde bulunma bu nedenle her an için sonsuzda bir (n<sonsuz) olarak kalmaya mahkum olacaktir evren sonsuz kabul edilirse. Daha sade ve açik anlatamayacagim hala anlayamaz isen. Her mümkün olan bir düzenli evren çesidi için, sonsuz sayida sapan evren çesitlerinin her biri sonsuz defa ortaya çikacagindan, her hangi birisinde bulunmak sonsuzda bir olasilikli olmaya mahkum olurdu.. tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Savlanamaz, bu olaylarin gelmedigi düzenli evren sonsuz defa tekrar olmus olur, nitekim bunun için yeterince zaman sürekli olmali sonsuzluk çerçevesinde. Ama, her mümkün olup o anda sapan paralel evren de ayni sekilde sonsuz defa olusmus olur. Dolayisiyla, düzenli sonsuz evrenlerin yani sira o anda bir çesit sapan her mümkün evren de sonsuz defa olusmus olmasi zorunlu olur... Dolayisiyla, düzenli evren fiziki kurallar ile sayisal olarak sinirli iken düzensiz evrenler tamamen sinirsiz sayida olmali. Sinirsiz sapan evrenin arasinda düzenli bir evrende bulunma bu nedenle her an için sonsuzda bir olarak kalmaya mahkum olacaktir evren sonsuz kabul edilirse. Daha sade ve açik anlatamayacagim hala anlayamaz isen.

Sonsuz defa olmuş olmalı dediğin bir evren için nasıl sınırlı sayıda olmalı diyebiliyorsun. Fiziki kurallar ile sayısal olarak sınırlı olsa ne olur, sonuçta sonsuz kere meydana gelmemiş mi?

İçlerinden birinde olma olasılığın nasıl sıfır oluyor?

Üstelik tamamen düzenli olmayan evrenleri işin içine kattığımızda yine sınırsız sayıda oluyor.

Bana şunu söyle, bir kelebek ortaya çıkabiliyorda, bir saniye önce sen aniden çıkmış neden olamıyorsun?

Bir sanide gördüğün düzen ile içinde bulunduğun evrenin tüm tarihi hakkında nasıl bir karar verebiliyorsun?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Zaten evrenin bir baslangici olmasi gerektigi ve bir siniri olmasi gerektigini içgudusel olarak, bilinçalti bilmekteyiz.

Ve bu gerçek binlerce yıldır bilinmekte..Çünkü bir içgüdü...

Keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sonsuz defa olmuş olmalı dediğin bir evren için nasıl sınırlı sayıda olmalı diyebiliyorsun. Fiziki kurallar ile sayısal olarak sınırlı olsa ne olur, sonuçta sonsuz kere meydana gelmemiş mi?

İçlerinden birinde olma olasılığın nasıl sıfır oluyor?

Üstelik tamamen düzenli olmayan evrenleri işin içine kattığımızda yine sınırsız sayıda oluyor.

Daha sadelestirelim : bir tane düzenli evren çesidine karsin sonsuz sayida sapan evren çesitlerinin herbiri de sonsuz defa olusmus olmasi gerektiginden, düzenli evrenden herhangi birisinde bulunmak her zaman için sonsuz çesit sapan evrenden düzenli kalan tek evrende bulunmaya gelip, sonsuzda bir olasiliklidir, bu ise sifir yapar.
Bana şunu söyle, bir kelebek ortaya çıkabiliyorda, bir saniye önce sen aniden çıkmış neden olamıyorsun?

Bir sanide gördüğün düzen ile içinde bulunduğun evrenin tüm tarihi hakkında nasıl bir karar verebiliyorsun?

Ben bulundugum su ana göre konusuyorum, su anda düzen olmasi sonsuzda bir olasilikli, burada süreye hiç ihtiyaç yok.
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ve bu gerçek binlerce yıldır bilinmekte..Çünkü bir içgüdü...

Keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh keh kehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Kimileri evrenin sonsuz olmasinda düzenine bir mantikli açiklama oldugunu sanmaktalar da onun için bunun iç güdü seviyesinden, yanlislanabilir bir açiklamayla düzeltilmesi gerekiyordu. Oysa, diger taraftan da baslangici olan bir evrenin hem ortaya yok iken çikmasi, hem de düzenli olmasi bir temel bir Prensip olmasa idi imkansiz olacagindan, yaratilma terimi tam uymakta.
Link to post
Sitelerde Paylaş

yanımda bir kelebeğin ortaya çıkma ihtimali 1080 de bir ise, 1080 evrenin 1 tanesinde bu gerçekleşecek ancak bunun gerçekleşmeyececeği 1080 - 1 evren olacaktır. Aynı şekilde ben yazı yazarken ellerimin kaybolma ihtimali 1080 de 1 ise, 1080 - 1 evrende bu gerçekleşmeyecektir.

Beklenmedik durumların oluşma ihtimalleri her zaman beklenen durumların var olma ihtimallerinden azdır. Ne var ki sizinde belirttiğiniz üzere, İhtimalleri az dahi olsa sayıları hep sonsuza gidecektir. Bu durumda konuyu dilediğiniz gibi saptırıp normal evrenin var olma ve bunu aynı şekilde koruyabilme ihtimali aslında iddia ettiğiniz gibi sonsuzda 1 değildir. Sonsuz ile sonsuzu kıyaslamak yerine şöyle ifade edilmelidir: Anormal durumların yaşandığı 1 evrene karşı 10x normal evren mevcuttur. Sonuç olarak çok çok düşük bir olasılık dahi varsa bu sonsuz ile çarpıldığında sonuç sonsuzdur, ne var ki yüksek olasılıklı olayı da sonsuzla çarpmak gerekir. "Benim kaşımın üstünde bir kelebeğin aniden ortaya çıktığı sonsuz evren var ise ben nasıl oluyorda bunlardan birinde değilim de normal olan tek evrendeyim? bu sonsuzda 1 olasılıktır" demek konuyu çarpıtarak yanlış bir fikri empoze etmeye çalışmaktır.

sevgiler

tarihinde BabyKnight tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Yanımda bir kelebeğin ortaya çıktığı, aynı anda Amerikada Süperman'ın ortaya çıktığı, ertesi gün ise dünyaya 192 metre çapında bir gök taşının düştüğü, tüm bunlardan 1 hafta sonra ise bir uçağın havada kaybolduğu bir dünyanın olma ihtimali ise 0 a daha da yaklaşacaktır. Ne var ki sayılar hep sonsuzdur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Saçma. Sonsuzluk olursa, kelebegin yanimda ortaya çikmasi ile çikmamasi durumunun her birisi sonsuz defa ortaya çikacaktir. 10^80-1 diye sinirlamanin yanlis oldugunu yukarda ispat ettim. Nedeni de su : bu mumkun ise, sonsuz zaman içinde sonsuz defa olusmus olmasi gerekir. Sonsuz defa gerçeklesecek kadar zaman geçmemis ise, o zaman sonsuz zaman yok demektir. Oysa, kelebegin sekli, yeri çapi sonsuz biçimlerde degisebilir, kelebek degil de kus olabilir... Ve bu olaylarin gerçeklestigi her evren sonsuz defa olusmus olur, çunku bunun için sonsuz ve sinirsiz zaman vardir.

Dolayisiyla, bir çesit duzenli evrene karsin, sonsuz sayida sapan evren dusecektir, ve duzenli evrende bulunma olasiligi sonsuzda bir olacaktir : yani sifir.

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

hatali. sonsuz zaman ve evren oldugunda sonsuz sayida da normal evren olacaktir. ayrica 10 uzeri 80 ile sinirlamadim. her anormalligin ortaya cikacagi evrene karsi 10 uzeri 80 normal evren var olacaktir dedim. bu tabiki anormalligin ortaya cikma ihtimali kadar bir sayidir yani anormalligin ortaya cikma ihtimali 10 uzeri 110 ise bi defa normal evren sayisi 10 uzeri 110 - 1 olacaktir

tarihinde BabyKnight tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

<<Her parçacigi dogrudan ortaya çikarir ve mevcut tutar : El diyelim buna... Dolayisiyla, subutidir butun sifatlari, ve kendisi Samed ve Nurdur.>>

Daha önceki bir yazında, ateist olduğunu söylemiştin

Bu yazından ise, tanrıya inandığın anlaşılıyor

Niye böyle birbiriyle çelişen ifadelerin var

Sen gerçekte nesin ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Merhaba,

Evren'in bir baslangici ve boyutsal limiti olmasi zorunlu. Bu baslikta bunu aklen kanitlayip görecegiz. Ama konuya girmeden önce, bir iki gerekli olan önbilgiyi hatirlatmak isterim....

"Yeterince zaman olusmamis ise, bir limit olmali olurdu degil ise."

Öncelikle bu cümleyi anlamadım..Türkçe fena..

Yetrince zaman oluşmamışsa, bu bir limit olduğunu gösterir mi...demek?

bir limit olması gerekirdi mi...demek?

ya da;.....bu birlimiti koşullar mı..demek?

..?

"Olasılıklar sonsuza gerçektir."

Bu, önemli bir cümle..Yani misal: bir basketçinin serbest atış yüzdesi bir şekilde mutlak olarak %50 ise, her atışta birini kaçırmasını bekleyemezsiniz. Ya da "a ikisini birden attı, demek ki olasılık hesabı yanlış" diyemezsiniz..

Eğer söz konusu olan sonsuzluksa; bu tüm olasılıkların gerçekleşebileceği, gerçekleşeceği, gerçekleştiği anlamına gelir. Olmuş olanın, olan bitenin de olasılığı sorgulanmaz.

Demişsin ki:

Ikinci konumuza girmeden hatirlatmamiz gereken bir nokta ise, yine kuantum fizigine göre, çok düsük bir olasilik olmakla birlikte, örnegin bir atomun birden dagilmasi, veya kirilan bir kristal bardagin geri toplanmasi gibi olaylarin yine çok düsük bir olasilikla mümkün olmasinin unutulmamasidir.

Burdan şunu anlıyoruz: beklenmedik olayların oluşma olasılığı, bizim anladığımız anlamda beklendik olayların olma olasılığından daha düşüktür. Yani tekrarlar söz konusu olduğunda "görece daha az gerçekleşecektir". Sonsuzluk teması ya da sonsuz tekrar içerisinde bunuda bir anlamı yok ama neyse..

Sonra demişsin ki:

Dolayisiyla, her an her sey mümkün ve esit olasilikli olurdu. Her an için bu geçerlidir... Yani, bir an dahi düzenli bir evrende bulunman sonsuzda bir olasilikla mümkün iken, bu düzenin devam ettigi evrende bulunmak sifir olurdu.

Önce diyorsun ki: her an herşey mümkün ve eşit olasılıklı. "herşey mümkün ve eşit olasılıklı".. Hemen arkasından ise, bu düzenin devam ettiği evrende bulunmak "sıfır" olurdu. Bu bir çelişki değildir de nedir? Olasılığın düşüklüğünü sıfıra eşitleyemezsin. Hele sonsuz sayıda tekrarın varsa bunu hiç yapamazsın.

sonra da demişsin ki:

Dolayisiyla, düzenli evren çesitleri fiziki kurallar ile sayisal olarak sinirli iken düzensiz evrenler çesitleri tamamen sinirsiz sayida olmali.

Her mümkün olan bir düzenli evren çesidi için, sonsuz sayida sapan evren çesitlerinin her biri sonsuz defa ortaya çikacagindan, her hangi birisinde bulunmak sonsuzda bir olasilikli olmaya mahkum olurdu..

Daha sadelestirelim : bir tane düzenli evren çesidine karsin sonsuz sayida sapan evren çesitlerinin herbiri de sonsuz defa olusmus olmasi gerektiginden, düzenli evrenden herhangi birisinde bulunmak her zaman için sonsuz çesit sapan evrenden düzenli kalan tek evrende bulunmaya gelip, sonsuzda bir olasiliklidir, bu ise sifir yapar.

Yani diyorsun ki: düzenli evren sayısı aksi durumdaki evren sayısına göre azdır. Öncelikle şunu sormak gerekir ki "hangi düzen" ..kime ve neye göre? Evrende entropi artıyor. Düzensizlik artıyor. Galaksiler, yıldızlar biribirine yaklaşıyor ve çarpıyor..Dünya'ya asteroidler, diğer gezegenlerden hiçbir şekilde farkı olmayacak ve istinasız şekilde; irili ufaklı çarpmış ve kaçınılmaz olarak çarpacak.(Bkz:Tungunska olayı). Dünyada depremler, fırtınalar ve bir sürü doğal felaket (aynı diğer gezegenlerdeki gibi) olageliyor. İnsanlar ölüyor. Hiçbir farkı yok. Dünya üzerindeki yaşamı umursamıyor. Doğası gereğince yol alıyor. Tektonik levhalar yüzüyor, depremler oluyor. Allah babanın (malum kitapta) sabitlemek için koyduğunu söylediği dağlar da bir işe yaramıyor. Doğa kanunları insana aldırmıyor. Bu dünya için de bir isitsna yaratmıyor. Dünyanın canlılığa uygun hale gelişinin sebebi bile aslında yine canlılar. Bunu koşullayan şey canlılar.(Bkz: Mavi-yeşil algler) Dünyada canlılık olmasa, canlılık olmayacakmış. Demek istediğim şu: senin düzen ya da sana uygunluk olarak algıladığın şey, sadece bir kesit. Düzensizlik yine var ya da düzensizlik zaten aslında kendi içinde bir düzen. Nitekim kaosun alt kümelerinde de düzen olabiliyor. Güneş bir süre sonra ömrünü tamalayacak. O zaman hangi düzenden bahsedeceksin?

Senin bahsettiğin şey ve içinde bulunduğumuz durum aslında sadece bir kesit. Bütünün içinde bir kesit. Dünya uzay falan bize "tam olarak" uygun değil. Biz dünyaya, uzaya, fizik kanunlarına "rağmen" yaşamaya çalışıyoruz. Sadece uyum sağlamışız. O da kısmi, sınırlı..

Senin bahsettiğin şey aslında düzen değil "sana uygunluk" o da karbon bazlı yaşam için..Bu anlamda bile çok daha ekstrem koşullarda varolabilen tek hücreliler de var..Dünyayı, evreni kendin için zannediyorsun ama aslında hiçbirinin seni umursadığı yok. (Caner Taslaman'ın kulakları çınlasın)

Düzensiz dediğin nedir? Düzensiz olarak nitelediğin bir evrene dahi gözlemci olarak gidebilsen ve yeterli zaman/kuşak olsa, (ya da yeterli bir akıl/uzaylı gözlemci vs.)o evreni de matematiksel olarak modelleyebilmen, geçerli fizik kanunlarının dökümünü çıkarman mümkün olabilirdi..

Aslında bunlar dahi işin geyik kısmı..

Dolayisiyla, düzenli evren çesitleri fiziki kurallar ile sayisal olarak sinirli iken düzensiz evrenler çesitleri tamamen sinirsiz sayida olmali.

Böyle birşey yok(ki bunu önce sen söylüyorsun). Önce sonsuz diyorsun, sınırsız diyorsun, mümkün diyorsun. Sonra sınırlı, sonra sıfır ve en son imkansız...?

Bu ilmekte daha önce de belirtildiği üzere,sonsuz sayıda evren olduğunda, sonsuz sayıda Levia'ya uygun evren olacaktır. Aksi durumda bile(her nasıl olacaksa) yani, düzenli/sana uygun bir evrenin olma olasılığı dağılımsal olarak daha az bile olsa, hele hele sonsuzluk gibi bir hareket alanı içinde, yine de/ve her türlü mümkün olacaktı. Ve hatta zorunlu olarak olacaktı. Ve zorunlu olduğu üzere olmuş olmalı. Ve zorunlu olarak oldu.

İşte o sensin. Ya da sen olabilir misin?

O olasılık gerçekleştiği için bugün burada bunu sorgulayabiliyorsun.(Antropik ilkenin kulakları çınlasın)

Önce bir argüman koymuşsun ama o argümanı daha sonra kendin çelişik hale getirip, eritmişsin.

Bu argüman sonsuz sayıda normal evreni dayatıyorsa da, dağılımsal olarak görece az olacağını gösteriyorsa da her durumda normal evren; mümkün, kaçınılmaz, en sonunda ise zorunlu olurdu. Bak bu senin cümlen:Dolayisiyla, her an her sey MÜMKÜN ve esit olasilikli olurdu.

Şimdi, sonsuz evren/evrenler hipotezini ispatladığımızı hatta gözlemleyebildiğimizi varsayalım. O vakit Levia'lı bir evrende mutlaka var olacaktı.(Talihsizlik bu ya;))

İşte bizim bu evrene gittiğimizde ve Levia'ya: "Levia nasıl gidiyor? n'örüyon" diye sorduğumuzda sen yine "sonsuz evrende herşey mümkün ama aslında değil, benim burda olma olasılığım çok düşük, o yüzden mümkün olsa bile mümkün değil, o yüzden evren sınırlı olmalı" diyecektin..Tam olarak şimdi dediğin gibi.

Yani sonsuz evren/evrenler gerçekten varolmuş olsaydı da, sen yine -senin kendini yiyen uslaman neticesinde- sonsuz evreni reddedecektin..

Biz de kendimizi dağlara vuracaktık.. :)

Son kısma gelelim;

Önce diyorsun ki: Tanri demek veya dememek bu yaklasimla kesinlesmemekte.

Sonra yazının her tarafında Kuran'a atıfta bulunuyorsun? bu ne iştir?

Bu argümanı bir başlangıca falan ulaştırabilsen bile;

Tasarımcının öncelikle seninle ilgisi olup olmadığını, ilgilenip ilgilenmediğini gösterebilmen gerekir..

Bir tasarımcı hakikaten bu evreni bize uygun şekilde, ancak tamamen başka bir amaçla yaratmış olup, bizler sadece kendilerini çok önemli, evrenin kendileri için yaratıldığını zanneden, tasarımcının umurunda dahi olmayan yan ürünler olabilir miyiz? Buna rica ediyorum cevap ver.

Ya da, yaratıcı asıl döngüyü başlattı ama, bizler bu döngü içerisindeki (çok önce oluşmuş ve ileri düzeydeki)başka bir yaratık'ın yarattıkları olabilir miyiz?

Biz neden hep "asıl yaratıcının" çocukları oluyoruz? Kibire gel..

Eğer bir nebze dahi emin olamayacağımız bir durum varsa, bizim cezai ehliyetimiz olabilir mi?

tarihinde teflon tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

hatali. sonsuz zaman ve evren oldugunda sonsuz sayida da normal evren olacaktir. ayrica 10 uzeri 80 ile sinirlamadim. her anormalligin ortaya cikacagi evrene karsi 10 uzeri 80 normal evren var olacaktir dedim. bu tabiki anormalligin ortaya cikma ihtimali kadar bir sayidir yani anormalligin ortaya cikma ihtimali 10 uzeri 110 ise bi defa normal evren sayisi 10 uzeri 110 - 1 olacaktir

Senin ya tükkçen eksik ya anlama kapasiten : düzenli evren sonsuz sayida olacagini ben de yazdim. Ama bu fizik kurallari ile limitleri (sinirlari) olan bir sonsuz...

dandelin-def-3.jpg

Bir çizgide sonsuz sayida nokta vardir, ama a ve b noktalar narasinda sikisiktir. Yine, iki kat daha uzun bir çizgide iki kat daha fazla nokta olan baska bir sonsuz sayida nokta olur. Bir karede bu çizgiden sonsuz kat daha büyük sayida ama figur içinde sinirli sayida sonsuz nokta... Limitler içinde sonsuzlar birbirinden büyük ve küçük olur... Ama sinirlar olmayan gerçek sonsuz bir zaman veya yerde ölçü tamamen kalkar.

Bir normal evren'in çesidine karsin sinirsiz (fiziki limit olmayan) sonsuz varyant evren çesidi olacaktir. Sana bir önceki iletide "normal" evren içinde "anormal" durum ortaya çikma olasiliginin "limitler" olan bir evrende olmasi sartina bagli olup, sinirsiz sonsuz bir zaman ve yerde bir normal evren'e karsin sinirsiz sonsuz sayida anormal evren düsecegini, ve Gauss egrisinin bu "limitli olasilik" durumunun ezilip tam sifirlanacagini ve düz olacagini video ile gösterdim.

Olasiliklar limitler olan bir ralitede ancak geçerlidir. Somut olarak, sinirli denemeler ile "normal" evrenin "anormal" evren'e nazaren daha fazla olmasi, zaman sinirsiz bir biçimde sonsuza uzaninca, "normal" evren'in olasiligi "anormal" herhangi bir çesit varyant envrenden hiç bir önceligi kalmayip, geometrik olarak mümkün olan her evren "sinirsiz bir sonsuz sayida" ortaya çikip, bir düzenli evrene nazaren sinirsiz ve sonsuz sayida bozuk evren düsecektir. Ve düzenli bir evrenin bir an'ina düsmek dahi sonsuzda bir olasilik olarak sifirlanacak.

Sorun, normal evren'in sonsuz olmasinin sayisal olarak sinirsiz sayinda varyantinin olmasindan kaçinilmaz olmasidir. Baska deyisle, normal bir evren'de bulunmak, sinirsiz sayida bozulan herhangi bir evrende bulunma ile esit güçle olasi olmasindan kaynaklanirdi, yani normal bir evrende bulunmak, bozuk sinirsiz sayida yan evrenden hehangi birisinde bulunmaya gelip : sonsuzda bir olasilik olarak kalacaktir.

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Senin ya tükkçen eksik ya anlama kapasiten : düzenli evren sonsuz sayida olacagini ben de yazdim. Ama bu fizik kurallari ile limitleri (sinirlari) olan bir sonsuz...

dandelin-def-3.jpg

Bir çizgide sonsuz sayida nokta vardir, ama a ve b noktalar narasinda sikisiktir. Yine, iki kat daha uzun bir çizgide iki kat daha fazla nokta olan baska bir sonsuz sayida nokta olur. Bir karede bu çizgiden sonsuz kat daha büyük sayida ama figur içinde sinirli sayida sonsuz nokta... Limitler içinde sonsuzlar birbirinden büyük ve küçük olur... Ama sinirlar olmayan gerçek sonsuz bir zaman veya yerde ölçü tamamen kalkar.

Bir normal evren'in çesidine karsin sinirsiz (fiziki limit olmayan) sonsuz varyant evren çesidi olacaktir. Sana bir önceki iletide "normal" evren içinde "anormal" durum ortaya çikma olasiliginin "limitler" olan bir evrende olmasi sartina bagli olup, sinirsiz sonsuz bir zaman ve yerde bir normal evren'e karsin sinirsiz sonsuz sayida anormal evren düsecegini, ve Gauss egrisinin bu "limitli olasilik" durumunun ezilip tam sifirlanacagini ve düz olacagini video ile gösterdim.

Olasiliklar limitler olan bir ralitede ancak geçerlidir. Somut olarak, sinirli denemeler ile "normal" evrenin "anormal" evren'e nazaren daha fazla olmasi, zaman sinirsiz bir biçimde sonsuza uzaninca, "normal" evren'in olasiligi "anormal" herhangi bir çesit varyant envrenden hiç bir önceligi kalmayip, geometrik olarak mümkün olan her evren "sinirsiz bir sonsuz sayida" ortaya çikip, bir düzenli evrene nazaren sinirsiz ve sonsuz sayida bozuk evren düsecektir. Ve düzenli bir evrenin bir an'ina düsmek dahi sonsuzda bir olasilik olarak sifirlanacak.

Sorun, normal evren'in sonsuz olmasinin sayisal olarak sinirsiz sayinda varyantinin olmasindan kaçinilmaz olmasidir. Baska deyisle, normal bir evren'de bulunmak, sinirsiz sayida bozulan herhangi bir evrende bulunma ile esit güçle olasi olmasindan kaynaklanirdi, yani normal bir evrende bulunmak, bozuk sinirsiz sayida yan evrenden hehangi birisinde bulunmaya gelip : sonsuzda bir olasilik olarak kalacaktir.

Levia dediğini çok iyi anlıyorum. Yanımda bir kelebek oluşma ihtimali her an cok az da olsa var. Hani şimdi oluşmadı, şimdi de, şimdi de...... hayatın boyunca oluşmayacak. O halde ben normal olan bir evrende yaşıyorum ancak bunların ve daha fazlasının oluştuğu sonsuz sayıda evren var. O halde ben nasıl oluyor da bu normal olan sonsuz sayıda ancak yinede olasılık olarak sıfıra yaklaşan evrenlerden birinde bulunuyorum diyorsun. Yanlış anlamamışım değil mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Levia dediğini çok iyi anlıyorum. Yanımda bir kelebek oluşma ihtimali her an cok az da olsa var. Hani şimdi oluşmadı, şimdi de, şimdi de...... hayatın boyunca oluşmayacak. O halde ben normal olan bir evrende yaşıyorum ancak bunların ve daha fazlasının oluştuğu sonsuz sayıda evren var. O halde ben nasıl oluyor da bu normal olan sonsuz sayıda ancak yinede olasılık olarak sıfıra yaklaşan evrenlerden birinde bulunuyorum diyorsun. Yanlış anlamamışım değil mi?

Hayir, eksik anliyorsun. Diyorum ki, bu düzenli evrenden sinirsiz bir zamandir sonsuz sayida olusani olmus olmali. Ama, buna karsin, sonsuz sayida bozuk versiyonlarinin herbiri de sinirsiz zamandan beri sonsuz defa olusmus olmali. Ve böylece, sinirli bir sonsuz çerçevesinde, bozuk olan sonsuz sayidaki evrenlerin daima normal kalan evrenlere nazaren daha fazla olacagi halde, sinirsiz bir zamandan sonra esit güçle olasi olacak : ve nihayi olarak düzenli evren çesidi o evrenin düzensiz her hangi bir versiyonuya birebir esit güçle olasi olacak ve düzenli bir evrende bulunmak, sonsuz zayida o ayni evren çesidinin bozulan versiyonlari arasinda sonsuzda bir ile olasi olup, böyle bir evrende bulunma olasiligin sonsuzda bir, yani sifir olacaktir.

Baska bir deyisle, bir sinirsiz sonsuz ortamda, sonsuz sayida nokta içeren bir sinirli geometrik figürün herhangi bir noktasi içinde bulunma olasiligiyla karsilastirmak gibidir.

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...