Jump to content

Sizce ateizmde estetik var mıdır?


Recommended Posts

Neler düşünüyorsunuz bu hususta?

Özellikle ateistlerin yorumlarını bekliyorum.

Ateizmde estetik yoktur.Ateistlerin estetik görüşleri olabilir.

Ateizmin konusu estetik değildir. :)

Hatta Ateizm -izm bile değildir.-İzm olabilmesi için tanımında tanrıyı nasıl yok kıldığını belirtmesi gerekirdi.

tarihinde Doga_Bilim tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Estetik herşeyde olabilir. Ateizmde estetik yoksa bu ateizmin sorunu değil.

Ateistlerin sorunu. Özellikle Türk Müslüman ateistlerinin sorunu..

Estetikten vazgeçtik, biz Türk Müslüman ateistlerine ahlaklı olmalarını kabul ettiremiyoruz..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Estetik nedir?

Burkalı mıdır? Çarşaflı mıdır? Türbanlı ve mini etekli midir?

Yoksa cübbeli ve sarıklı mıdır?

Eğer estetik anlayışınız bu yönde ise... Kusmak geliyor içimden!!

Estetik, her şeyden önce hijyen ile başlar.

Dünyânın en pis insanları kimlerdir; bilirsiniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Güzellik ve zevk kavramları ana teması üzerinde çalışmalar yapan bir disiplin olan estetiğin bilim ve sanatın hemen her dalını tutan oldukça geniş bir ilgi alanı vardır. Geleneksel olarak estetik, epistemoloji ve etik gibi, felsefi yaklaşımlardan biri olarak kabul edilir. İmmanual Kant’dan sonra estetik tek başına, bağımsız bir felsefe dalı olmayı başarmıştır.

Estetik Yunanca aestheticos sözcüğünden türemiş bir kelimedir. Sezgi algılama anlamına gelir. Kant estetiği birimsel ve kendi içinde yeterli bir insansal etkinlik olarak yorumlamıştır.

Her ne kadar sanat ve estetik özdeş olmayan terimlerse de, estetik kelimesi hemen her zaman sanat terimini çağrıştırır. Tabii her sanat eserinde güzellik ve zevk kavramları ile tanımlanan bir estetik olmayabilir.

Teizm estetiği film, kitap, resim, müzik, şiir, heykel gibi çeşitli sanat dalları aracılığı ile bünyesine alarak somutlaştırmıştır. Bunun nedeni inanırların dinlerde ve Tanrı kavramında bazı estetik değerler araması ve bulmasıdır. Estetik dinsel inançların pratik edilmesi ve yayılmasından önemli ölçüde sorumlu bir felesefe dalı haline getirilmiştir.

Teizmin estetikten önemli ölçüde yararlanmasına rağmen, ateizm bu felsefik yaklaşımla hemen hiç ilgilenmemekte ve ilkerini savunmak için estetikten hemen hiç yararlanmamaktadır. Ateizmde ilke ve estetik yok mudur? Ateistler ateizmdeki zevk ve güzellikleri neden bulup çikarmazlar ve görüşlerini onlar aracılığı ile çok daha etkili bir şekilde belirtmezler?

Ateizmin kendisi insanların çoğu için itici, olumsuz, karanlık, değersiz, anlamsız, yalnızlık ve umutsuzluktan başka bir şey ifade etmeyen sefil bir yaklaşım mıdır? Hiç bir iddia ateizmin bu izleniminden daha yanlış olamaz. Ama ateizmin ahlaksal yönünün olduğu gibi, estetik yönünün de ateistler tarafından ihmal edildiği bir gerçektir.

Ateizmde estetik neden yok sorusunu yanıtlamadan önce teizmin büyük bir başarı ile kullandığı estetik değerlere kısa bir göz atalım.

Dinlerin mabedleri var.. İslam dışındakilerin heykelleri, resimleri, muhteşem müzikleri var.

Ateizmin kullandığı estetik değeri olan neleri var?

Bazı ruhsuz ateistlere göre ateizmin estetik değer olarak kabul edilecek hiç bir şeyi yok. Bence estetik değer, iyi ahlak ve ilkelerden yoksun birileri varsa, ateizmde onları bulamayan gafiller onlar.

Teizmde estetik neden var? Bu konu üzerinde hiç düşündünüz mü? Özellikle güzel sanatlara alabildiğine düşman olan İslam’da nasıl bir estetik olabilir? Hayal ürünü olan bir Tanrı ve meleklerinin adına dikilen heykellerin, bestelenen müziklerin, yapılan resimlerin ve diğer sanat eserlerinin sahte estetik değerler yarattığı gerçeğini yadsımak mümkün müdür? Yalnız kendinde estetik değerlerin olduğunu iddia eden teizm, ateizmde estetik değerler olduğunu reddederken, o değerlerin kendinden menkul yalanlar olduğunu kabul etmeye direnmektedir.. Bu küstahlık daha ne kadar devam edebilir? Görünüşe göre bu yalan, ateistlerin uyanıp, gerçek iyi ahlak ve ilkelerle estetik değerlere sahip çıkıncaya kadar devam edeceğe benzemektedir. Bu yalana bir son vermenin zamanı gelmiştir.

İlginç olarak ateizmde estetik konusunda karşımıza, ateizmde ilkeler ve ahlak konusunda olduğu gibi, yalnız teistleri değil, bazı ateistleri de alıyoruz. Ama ben bundan yakınmıyorum. İlkesiz ve Müslüman ahlakından daha üstün olmayan ahlaksal değer yargıları olan ateistlerle bu konuyu tartışmak, herne kadar üzücü ve sinir bozucu olsada, sanıldığından çok daha kolay ve eğlenceli. Müslümanlar ise özellikle ahlak konusunda olduğu gibi, bu konuda da yeterli olmadıkları için, oldukça hafif kalıyorlar. Bütün yapılacak onları konuşturmak.

Sıra teizmde estetik değerleri tartışmaya geldi. İslam’dan başlayalım. Güzel sanatlardan nefret eden İslam’da ne gibi estetik değerler olabilir?

Nefret eden diyorum. Önem vermeyen demiyorum. Çünkü güzel sanatların önemsenmeden ve benimsenmeden ihmal edilmesinin bile İslam’a bir takım yararları olabilir. Ama İslam bu estetik alanda nötral bir tutum sergilemiyor. Estetik olarak kabul edeceğimiz sanat eserlerinin çoğunu özellikle ve nefretle dışlıyor. O şekilde dışlıyor ki, onları İslam’la birleştirmek hiçbir zaman mümkün değil. Resme karşı geliniyor ama İslamik motiflere izin veriliyor. İslam’ın kendilerini belirtmede çaresiz zavallı yaratıcı hattatları yazılarla, çoğu abstract ve sürreal, muhteşem resimler çiziyor ve kaligrafi alanında ne kadar usta olduklarını bütün dünyaya kanıtlıyorlar. İslam bıraksa, nefret etmese, resim de çizecekler bu değerli sanatçılar. İçlerindeki yaratıcı güzelliği, çirkin ve bağnaz İslam yolu ile bile olsa, büyük bir coşku ile belirterek ortaya koymaktan çekinmeyecekler. Ama bağnaz ve her türlü estetikten çok uzak olan İslam buna asla izin vermiyor.

Estetiği ateistlerin yaratması gerekiyor.

Daha doğrusu savlarını bazı estetik eserlerle desteklemeleri gerekiyor..

Benim bildiğim bir iki kitap ve şiirden başka ateizmde estetiğin varlığına tanıklık edecek sanat eserleri yok.

Bu konuda ünlü ve değerli ateist filozoflar tarafından yapılan tartışmalar var ama, onlar için estetik terimi hiç uygun değil..

Bir kavramın, bir değerin kabulü ve yayılması, anlaşılması ve benimsenmesi için mutlaka estetiğe ihtiyacı var.

Ateistlerin estetiğe önem vermemesi büyük bir eksiklik bence..

Ateistlerin estetikden nasiplerini almadıkları iddiasını ciddiye almak mümkün değil.

Ama ateizmi herkesin beğeneceği bir şekilde estetik olarak simgelemek de sanıldığı kadar kolay değil.

Kendinize hiç sordunuz mu? Ateizmi nasıl simgeleyebileceğimizi bile bilmiyoruz..

Öyle bir simge yapalım ki bizi simgelesin... ve estetik olsun.. Zevkli ve güzel olsun..

Mümkün mü?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ah,evet.Ateizmin bir diğer özeliği tüm metafiziksel varlıkları reddetmektir.Peki başka ne vardır?

Estetik metafizik midir?

Önce estetiğin ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Yukarda tanımını yaptım ama anlamamışsınız.

Ateist olarak kendinizi belirtmenizde estetik vardır. Teizmdeki estetiğin kökeni odur.

Ama siz ateist olarak İslam'ın estetiğe baktığı gibi estetiğe bakarsanız, ne ateizmi öğrenirsiniz ne de estetiği...

Hiçbir şeyde içsel bir estetik yoktur. Ama herşeyde estetik vardır.

Bu iki cümle üzerinde biraz düşünün..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Estetik metafizik midir?

Önce estetiğin ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Yukarda tanımını yaptım ama anlamamışsınız.

Ateist olarak kendinizi belirtmenizde estetik vardır. Teizmdeki estetiğin kökeni odur.

Ama siz ateist olarak İslam'ın estetiğe baktığı gibi estetiğe bakarsanız, ne ateizmi öğrenirsiniz ne de estetiği...

Hiçbir şeyde içsel bir estetik yoktur. Ama herşeyde estetik vardır.

Bu iki cümle üzerinde biraz düşünün..

Doğada hemen herşey estetik değer taşır.İnsan bedenindeki altın oran,kar taneleri,bakterilerdeki fraktallar ve daha niceleri.Ve bunların hepsi matematiğin estetik yanını göstermektedir.Bu eserlerin hepsi doğa yasaları ile ortaya çıkmıştır,ateizmde estetiğe yer vermeyen biri ateizmi tam olarak yaşayamıyor demektir.Sanırım haklısınız,olaya bu şekilde bakınca ateizmde estetikten bahsetmemek mümkün değil.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ateizm neden sadece tanrının olmadığını söylemek olsun? Bu saçma ötesi bir iddia. Yemek yemek sadece besin maddelerini gırtlaktan aşağı göndermek midir? Sofranın estetiği yok mudur? Niye mutfağa bir boru bağlayıp ucunu ağzınıza sokmuyor ve bulamaç halinde yiyecekleri ağzınıza pompalamıyorsunuz? Ağzınız torba değil ki büzsünler diye ağzınıza her geleni kusmanız ve insanları tiksindirmeniz gerekmiyor. Bazı öyle saçma sapan kişiler var ki, bu kişiler kendilerine ne diyorlarsa zerre kadar önemi yok. İnsan olmadıktan sonra ne etiket taşıdığının bit yavşağı kadar önemi yoktur. "Etiket yapıştırdım kendime, bir halt oldum" sanmaları çok fazla komik...

tarihinde democrossian tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Teizmde estetik olduğu ama ateizmde olmadığı şeklinde bir önyargı var.

Teizmde içsel bir estetik mi var? Yoksa ona atfedilen bazı estetik eserler mi var?

Musa heykeli, Ayasofya, Mavi Cami, Selimiye camisi vb gibi eserler mi var?

Onlar teizme mi ait yoksa onları estetikle yaratanlara mı ait.

ateist sanat eserleri olamaz mı?

https://www.google.c...tton%2F;534;729

http://en.wikipedia....heists_in_music

atheist arts tümcesini google da arayın.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 years later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...