Jump to content

Calgary Universitesinde insan dışkısından ilaç uretimi


Recommended Posts

Merhaba, Canada'daki Calgary Universitesindeki arastirmacilar, antibiyotik ile yenilemeyen sindirim ve solunum hastaliklarina karsi insan dışkısından çok etkili haplar urettiler. Sindirim sistemindeki saglikli kimselerdeki dısıkılardan alinan bakterileri hasta kimselerce tukettirmekle ciddi saglıga kavusumlar elde edildi.

752310.jpg

Resimde kaliteli insan dışkısından elde edilen bir avuç hap.

http://m.theatlantic.com/health/archive/2013/12/after-antibiotics-the-feces-pill-remains/281925/

tarihinde Levia tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu ilacın dışkı ile olan alakası, dışkıda bir eko sistemi oluşturarak yaşayan bakterileri içermesinden ibaret.

Bazı durumlarda hastalarda fekal bakterilerin eko sisteminde bozukluk olmakta ve istenmeyen bakteriler üreyerek hastalığa neden olmaktadırlar.

Örneğin.. Türkiye'den Hindistan'a ziyaret amacı ile giden birinde, yediklerine dikkat etmezse, hatta çoğu kere etse bile, kolon florası değişmekte ve diyare başlamaktadır. Hastalık Türkiye'ye döndükten sonra da devam etmektedir.

Bunu zamana bırakarak tedavi etmek mümkündür. Yani hastaya ilaç verilmez. Hasta antibiyotiksiz sıvı ve ilaçlarla tedavi edilir ve kolon florasının kendi kendini tamir etmesi beklenir. Hastalık ağır ise ve bu tedaviye cevap vermiyorsa, dışkıdan üretilen bakterilerden oluşan bir rejim uygulanır ve hastaya dışkıdaki bakterileri içeren haplar verilir. Bu haplar sayesinde eski ve normal kolon florası yeniden tesis edilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Evet, diskidaki iyi bakteriler nakledilmekle kimi kimselerdeki sindirim sistemindeki ayni bakterinin baska varyantiyla rekabet olusturularak flora dizayn edilmektedir.

Insan vucudunda hucrelerin %1'i bakterilerden olusmaktadir. Ve bu bakterilerle sembiyotik bir yasam mumkunlesmektedir. Bakteriler'in turlesmesi nedeniyle, kimseden kimseye degisik metabolik ayrismalar ve özellikler olusmaktadir. Haplara tepkilerde dahi, bu bakteri çesitlerinin rolu giderek daha iyi anlasilmaktadir. Yakin zamanda obezite konusunda da kimi bakterilerin rolu anlasilmistir. Bu ailesel hatta ayni ortamda yemek yiyen yakin arkadaslarinda obezitenin daha sikça rastlanmasina bilimsel bir ipucu teskil etmektedir. Muhtemelen obeziteyle mucadelede de yakin zamanda diskidan seçilen iyi bakteriler probiyotik haplarla obesiteye karsi iyi bir mucadele yöntemi olusturacaktir. Yine dislerin çurumesinde iyi ve kötu bakterilerin rolu de saptanmistir... Uzmanlar insan genom projesinin sonlandirilmasindan bu yana, insanlardaki bakteriyel özellik profilleri uzerine sistematik arastirmayi baslatmislardir.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...