Jump to content

Kan Grupları


Recommended Posts

Kan grubu denen şey kandaki bazı proteinlerin var olup olmaması esasına dayanır.

Eğer bir kişinin kanında A antijeni bulunuyorsa A, B antijeni bulunuyorsa B, her ikisi de bulunuyorsa AB, ikisi de bulunmuyorsa O kan grubu diyoruz.

Yani kan gruplarını ayıran tek fark bu A ve B proteinlerinin var olup olmamasıyla ilgili. A kan grubuna sahip bireyle, B kan grubuna sahip bireylerin kanlarının içeriği farklı değil. Sadece biri A antijeni taşırken diğeri B antijeni taşıyor.

Yani taşıdığımız bu antijenler tamamen DNA mızın ürettiği proteinlerden ibaret. Genetik bir mutasyon sonucu oluşuyorlar elbette. Seçilimsel olarak da bir zararları olmadığından bugüne kadar DNA mızda kalıyorlar.

A kan grubunun önce, B nin sonra ve O nun en son evrimleştiği tahmin ediliyor. Bu konuyla ilgili daha net bir bilgi var mı bilmiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Okulda ab kan grubunun genel alici kan grubu oldugu yani diger kan gruplarindanda kan alabilecegi ogretilmisti. Ysptirdigim test sonucu kan grubum AB+ pozitif cikinca sevinmistim.

Ama kazin ayagi oyle degilmis. Baska gruplardan oyle kafasina gore kan alamiyormus.

Hal boyle iken, orta ogretimde nicin genel alici diye ogrettiler bize?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Eğer aynı kan grubundan bulunamıyorsa ve acilen gerekiyorsa ancak başka kan gruplarından kan alabilirsiniz.

A kan grubunda: A antijeni ve B antikoru bulunur.

B kan grubunda da: B antijeni ve A antikoru bulunur.

antikorlar, kendi grubundaki antijenle birleşip çökeltir.

Eğer A birey B bireye kan verirse:

B kan gruplu bireyin A antikorları, gelen A gruplu kandaki A antijenlerini çökeltir. Aynı şekilde gelen A antikorları da, B gruplu kişinin B antijenlerini çökeltir. Yani verilen kan, hastanın damarlarında tamamen çökelmeye uğrar. Bu da damarları tıkar ve ölüme sebep olur.

AB kan gruplu bireyde: A antijeni ve B antijeni bulunurken A,B antikorları bulunmaz. Dolayısıyla AB'ye kan verildiği zaman, verilen kandaki antijenler, AB tarafından antikor bulunmadığı için çökeltilmez. Ancak verilen kanda bir miktar antikor bulunur. Örneğin A grubu veriyorsa, B antikoru bulunur. B antikorunun miktarı az da olsa AB grubundaki B antijeniyle karşılaştığı an B antijenini çökeltir. Ancak verilen kandaki antikor miktarı az olduğundan, öğrencinin de kafası karışmaması için okullarda hesaba katılmaz.

Yani A dan B ye vermek kesin ölüm getirirken; A dan AB ye vermek sadece tehlikelidir. Öldürebilir de, öldürmeyebilir de. Söz konusu insan sağlığı olunca işi şansa bırakamazsınız. Son çare olarak kullanılır sadece.

Ayrıca okullarda yanlış öğretilen tek şey kan grubu değil. Birçok şey bilinçli olarak yanlış öğretilir. Çünkü doğrusu çok daha karmaşıktır ve öğrencinin seviyesine uygun değildir. Bu kısmen yanlış kısmen doğru bilgiler öğrencinin anlayacağı şekilde öğrencide temel oluşması açısından verilir. Daha sonra öğrenci alanını seçer ve üniversitede o karmaşık olan doğruları öğrenmeye başlar. Sistem böyledir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

nemesis, çok güzel ve açık izahların için teşekkürler.

Kan uyuşmazlığı konusu aklıma geldi. Tedavi yöntemleri uygulanmasa çok ciddi sıkıntılar olacağını duymuştum. Hatta evlenirken sağlık kontolünde ilk buna bakıyorlarmış galiba. Evrimsel açıdan yeni nesiller gelmesi zorlaşmış bu anlamda.

Peki üstad A, B, AB, 0 kan grupları dışında başka kan grupları da evrimlesebilir demek bu değil mi? Hiç şu ana kadar tespit edilebilen var mı acaba tablo dışına çıkan kan grubu sahibi bireyler?

Link to post
Sitelerde Paylaş

nemesis, çok güzel ve açık izahların için teşekkürler.

Kan uyuşmazlığı konusu aklıma geldi. Tedavi yöntemleri uygulanmasa çok ciddi sıkıntılar olacağını duymuştum. Hatta evlenirken sağlık kontolünde ilk buna bakıyorlarmış galiba. Evrimsel açıdan yeni nesiller gelmesi zorlaşmış bu anlamda.

Peki üstad A, B, AB, 0 kan grupları dışında başka kan grupları da evrimlesebilir demek bu değil mi? Hiç şu ana kadar tespit edilebilen var mı acaba tablo dışına çıkan kan grubu sahibi bireyler?

Elbette var. Mutasyon her an hayatımızda. Yaklaşık 250.000 kişide bir görülen Bombay kan grubu var. Hatta bu kişiler özellikle iletişim halinde olurlar ki acil bir durumda kan bulunabilsin. Ayrıca 2012'de iki yeni kan grubu daha tanımlandı. Langereis ve Junior kan grupları. Başka var mı bilmiyorum, hatırladıklarım bunlar. Belki de daha onlarca bilinmeyen kan grubu vardır. Tabi bu A ve B kan grupları primat atalarımızdan geliyorlar. Bombay gibi nadir kan gruplarının frekansının A ve B gibi artması pek muhtemel değil. Ancak kişi soyunu yayabilirse mümkün tabi.

Kan uyuşmazlığı Rhesus (Rh) faktörüne bağlı bir şey. Anne Rh(-) ve bebek Rh(+) olduğu durumlarda ikinci bebekte ortaya çıkan bir durum. Ayrıca bu faktöre bağlı kan uyuşmazlığının bilimsel adı 'eritroblastozis fetalis'tir.

İlk bebek Rh(+) olduğunda; anne, bebeğin kanındaki Rh antijenlerini "yabancı madde" olarak algılar ve dolayısıyla bir hastalıkmış gibi tepki verip antijeni B lenfositleriyle tanımlamaya başlar. Daha sonra anne bu "hastalığa" karşı antikor üretmeye başlar. Ancak antikor üretimi henüz yetersiz olduğu için bebeğe fazla zarar vermez. Antikorlar iyice güçlenene kadar bebek doğar. İkinci bebek Rh(+) olduğunda, bu sefer annenin bağışıklık sistemi Rh antijenini tanıdığı ve tehdit olarak gördüğü için hızla antikor üretmeye başlar. Bu sefer tam anlamıyla bağışıklığa sahip olduğundan, bebeğin kanındaki alyuvarları anında parçalamaya başlar. Bunun sonucunda da bebekte kansızlık ve dolayısıyla sarılık görülür. Bebek tedavi edilmezse ölür.

Bu olayın bugün gerçekleşme ihtimali çok düşük. Artık doktorlar olası bir kan uyuşmazlığı durumunu zaten kontrol ediyorlar. Eğer kan uyuşmazlığının gerçekleşeceği öğrenilirse anneye bir ilaç verilir. Bu ilaç annenin Rh antikoru oluşturmasını durdurur ve dolayısıyla bebeğin alyuvarları parçalanmamış olur.

Ne akıllı(!) bir tasarımdır ki; anne vücudu, bebeğini hastalık olarak görür.

tarihinde nemesis_ tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 years later...

Kan grupları farklı bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmek için farklı kan gruplarına sahip olacak şekilde evrimleşmiştir. Kan grubu sınıflandırması A ve B ismi verilen iki antijenin kırmızı kan hücrelerimizin üzerinde bulunması ya da bulunmaması durumuna göre gerçekleştiriliyor. Bir başka sınıflandırma ise kanımızda Rh faktörünün bulunması ya da bulunmaması durumuna göre yapılan pozitif-negatif sınıflandırması. Kan hücrelerinde Rh faktörü bulunan insanlar Rh+, bulunmayanlar ise Rh- kan grubuna sahiptir. Rh testleri özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar için önemlidir; çünkü eğer anne Rh-, bebek ise Rh+ kan grubuna sahipse, annenin bağışıklık sistemi bebeğin kanını yabancı bir madde olarak görerek antikor üretmeye ve bebeğe saldırmaya başlayacaktır.

 

  • Kan grubu A olanların kırmızı kan hücrelerinin üzerinde A antijeni, plazmalarında ise B antikoru bulunur. Bu kan grubuna sahip olanlar, A ve AB kan grubuna sahip olanlara kan verebilir, ayrıca kan grubu 0 olanlardan kan alabilir. 

  • Kan grubu B olanların kırmızı kan hücrelerinin üzerinde B antijeni, plazmalarında ise A antikoru bulunur. Bu kan grubuna sahip olanlar, B ve AB kan grubuna sahip olanlara kan verebilir, ayrıca kan grubu 0 olanlardan kan alabilir. 

  • Kan grubu AB olanların kırmızı kan hücrelerinin üzerinde hem A hem de B antijeni bulunur ve plazmalarında antikor bulunmaz. Yani AB kan grubuna sahip olanların bağışıklık sistemi, yabancı kana saldırmaz. Bu sebeple bu insanlar tüm kan gruplarından kan alabilirler ancak kırmızı kan hücrelerinin üzerinde her iki tip antijen de bulunduğu için yalnızca AB kan grubuna sahip olan insanlara kan verebilirler.

  • Kan grubu 0 olanların kırmızı kan hücrelerinin üzerinde ne A ne de B antijeni bulunur; ancak plazmalarında her iki antikor da mevcuttur. Bu da 0 kan grubuna sahip olan insanların başka kan gruplarından kan alması durumunda bağışıklık sistemlerinin bu kana her iki antikorla da saldıracağı anlamına gelir. Öte yandan bu insanların kırmızı kan hücrelerinin üzerinde bağışıklık sisteminin saldırabileceği antijenler bulunmadığı için 0 kan grubuna sahip insanlar herkese kan verebilir.

tarihinde Engse Hohol tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Doktora gitmeden kan grubunu anlamanın yolu var mı?

 

En uzun süre yaşayan insanlar hangi kan grubundalar?

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 5 months later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...