Jump to content

CHP Neden Başarılı Değil?


Recommended Posts

CHP'nin oyları yüzde 25'le sınırlı. Son seçimlerde bu oran yüzde 28'e çıkmış olabilir.

Bu çok yavaş bir ilerleme.. Ama yine de ilerleme.. Ama biz gerileme yoksa sorun da yoktur demiyoruz..

CHP'nin oy oranı 65 yıldır artmıyor. Bu önemli bir sorun.

CHP aynı oranı devam ettiriyor. İlginç olarak azalmıyor da..

Azalmıyor, çünkü Atatürk'ün etkisi hala devam ediyor. Türk halkının yüzde 25'i Atatürk devrimlerine sahip çıkıyor.

Ama bu oran artmıyor ve CHP en eski ve köklü bir parti olmasına rağmen, taze kanla beslenmiyor. Yeni nesillere hitabetmede ve onları bünyesine katmada diğerlerinden daha başarılı olamıyor.

Bunun bir nedeni olmalı arkadaşlar...

Nedir o neden?

Bu konuda ne düşünüyorsunuz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 49
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Türk halkı dindar müslümanı sever. Camiye gitmeyen oruç tutmayan konuşmalarında Allahtan Muhammeden bahsetmeyen bir partiye kimse oy vermez.

Chp son zamanlarda buna dikkat etmeye başladı ve Türkiyede siyaseti anlamaya başladı. Ekmeleddin dikkat ettiyseniz gazeticilerle beraber camiye gidiyor.

Türkiyede siyasette başarılı olmak istiyorsan islam üzerinden siyaset yapmak gerekli.

tarihinde zeus- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Batı'yı çok bilmiyorum ama, Türkiye'de oylar fikir ve düşünceye göre verilmiyor. Insanlar doğuştan edindikleri Türk, Kürt, Alevi, Sünni vb. Sıfatlara göre göre siyasi kimlik ediniyorlar. Sağcı partilerin CHP ve genel olarak sol düşünceye yönelttikleri en köklü ve etkili eleştiri, din üzerinden yürütülüyor. Siyasi kimliğini Sünni olarak gören kitle, kabaca nüfusun %70'i civarında. Dolayısı ile CHP ağzı ile kuş tutsa CHP'ye oy vermiyorlar.

CHP sağcı partilerden farklı bir ekonomik savunmuyor. Aynı ekonomiyi uygulayacak. Paylaşıma yapacağı iyiniyetli müdahale girişimleri ise, ekonominin gerçek sahipleri tarafından engellenecek ya da istenilen etkiyi yaratmayacak. Türkiye'nin ekonomi profili, paylaşımı yeniden düzenlemeye uygun değil. Üretime dayalı ekonomik modele geçmek gerekiyor ama bunu CHP beceremez. CHP, Gezi dolayısı ile büyük bir izleyici kitlesini yakalayan Halk TV'nin başına tutup Fethullahçı bir herifi koydu. Bu dangozluk ile ekonomik altyapıya müdahale edebilmeleri imkansız.

Halk cahil ama aptal değil. CHP'nin ne yapabileceğini aşağı yukarı kestiriyor. Zaten dinlerine de bağlılar, tıpış tıpış gidip şeriatçılara oy veriyorlar.

70'li yıllarda CHP bir seçimde %48 oy aldı. Bu oy oranını CHP'nin tek başına alabilmesi imkansızdır. O dönem sosyalist solun yükseldiği dönemlerdi. Çamurlu sokaklarda devrimciler vardı. Ecevit Şu İşleyenin, Toprak Kullananın dedi. O oy oranları öyle ortaya çıktı. Ayağınız çamura bulanmazsa oy alamazsınız. Ekonomik altyapıya dokunacak programınız yoksa oyu unutun. Mesele budur.

Din ve etnik köken Türkiye'de çok önemli hale geldi. Mısır Komünist Partisi üyeleri topluca Hacca gitmişti. Türkiye yavaş yavaş o hale geliyor. Bu hali doğal, normal gibi sıfatlara değerlendirmek yanlıştır. Toplumun düşüncesi imal edilir. Halkın bir görüşü ya da değer yargısı yoktur. Bunlar oluşturulur. Din en güçlü propaganda araçlarına sahiptir. Bebek dünyaya geldiği andan itibaren din propagandasına maruz kalır. Din propagandası devlet tarafından sınırlandırılmadığı sürece, dindarlaşma çığın büyümesi gibi büyüyecektir. Zincirinden boşalmış dini hiçbir güç tutamaz.

Türkiye 1789 ile başlayan, 1917 Devrimi ile şekillenen sürecin sarsıldığı dönemi yaşıyor. CHP'ye oy verenler, hakim Sünni grubun şerrinden laikliğe sığınan Aleviler ile, Aydınlanma devriminin gerçek evlatlarıdır. Ve sayıları bu kadardır. CHP'ye apırsak da köpürsek de bu değişmez.

Türkiye savaşla ve devrimlerle şekillenip ortaya çıkmıştır. Bundan sonra alacağı şekil savaş ve devrimle belirlenecektir. CHP'nin seçim bildirgesine yazacağı sihirli bir cümle yoktur. Bir barbar denizinin üzerinde sürüklenen salın üzerindeyiz. Bundan önce ne yaptıysak, yine aynısını yapacağız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Türkiye'de Türkçe'ye hâkim olan yetişkinlerin oranı %2 ilâ %3.

Bunu neden mi vurguluyrum?

Dil eğitimi "yeterli" olan insan, her alanda başarılı olur. Yaşamın her alanında!

Türkiye'de dil eğitimi bu kadar düşük iken, CHP'nin oy oranının %25 olması, inanılmaz derecede başarıdır. Hattâ mantığın ulaşamayacağı bir başarıdır!

Gerçek soru şu olmalı: Nasıl olur da, CHP'nin oy oranı bu kadar yüksek olur?

Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP liler iki ayrılır.

1. Hayat şartları standardın üstünde olan, ağız tadıyla tatiline çıkan, boş zamanı olan, kitap okuyan ve Atatürk ü çok seven CHP liler.

2. Sıradan birer vatandaş olan ama babadan, amcadan, dayıdan duyduklarıyla Atatürk e ve ilkelerine gönül vermiş (ki çoğu alevi buna giriyor) CHP liler.

Demekki CHP elit kesime hitap eden bir parti değilmiş.

Şimdi CHP nin başarısızlığı değil aslında olan. İnsanlarımızın çoğu alt sınıfta yaşıyor. Ve onlara dini inanışlar öğretiliyor. Bu dünyada uslu durursan öbür dünyada cennet seni bekliyor gibi şeyler öğretiliyor. O nedenle CHP çoğu insana ters geliyor. Ha birde okuma yazma oranının çok düşük olmasınıda sayalım..

Ben burada CHP ye pek suç bulmuyorum.. Adamlar ne yapsınki? Onlarda mı dini sömürsün? Bunu yapmasını mı istiyorsunuz?

İnsanların iliklerine kadar işlemiş olan bu din illeti çıkmadan CHP nin oyuları %25 i geçemez.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Robespier'in yorumlarına aynen katılıyorum.

CHP'nin getirebileceği tek yenilik laiklik olacaktır. Ekonomik uygulamalarda farklı bir parti olacağını sanmıyorum.

Laiklik ise halkın anlamadığı ve kendisine anlatıldığı kadarını kabul etmediği bir ilkedir.

CHP'nin din sorunu vardır ve onun üstesinden gelmesi şu anda mümkün değildir.

CHP laiklikten ödün vererek halkı kendisine oy vermeye ikna etmeye çalışmaktadır ama artık çok geç.

Bunu yapınca da zaten en değerli ilkesini kaybetmektedir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP emanete hiyanetlik etti dik duramadi, gelisip degisime ayak uydurup bagimsiz yargi, laiklik, evrensel hukuk normlari, bireysel hak ve özgürlükler, devletin kücülüp özerk yerel yönetimler konularinda hic bir sey yapamadi ve halkla kaynasamadi.

Bizim basiretsiz siyasetcilerimiz islami kullanarak her isin basina gecebileceklerini saniyorlar ki cok yanlis. Isi, ekmegi, asi olmayan insanlarin karinlarini din doyurmaz ve doyurmuyor.

Tayyip'i vitrine sunanlar ilk önce 30 dan fazla profesyonel danismanla derslerine calisip tasarimlarini gelistirmeye basladilar. Adam o kadar danismanin uyarilariyla bile kirmadigi pot yapmadigi hata kalmiyor. Insanin "suna iki soru sorsam yanit veremez" demekten kendini alamiyor.

Durum bu halde iken CHP AKP nin danismanlarinin attiklari oltalarin ucundaki yemleri ve zokalari bir güzel yuttuktan sonra AKP nin eglencesi ve samar oglanina dönmüstür. Müslüman olmayanlarin müslüman gibi görünmeye calisip zoraki islam yalakaligi yapmanin bedelini önce CHP ödeyecek daha sonra ülke. Birde zoraki müslüman görünüp Atatürk heykellerinin, resimlerinin arkalarina saklanmak pahaliya mal oldu.

Halbuki ilkeli siyaset yapilip halkla kaynasilsa ve sorunlarina careler aransa idi bu duruma gelinmezdi. Istedikleri kadar islama yagdanlik yapmaya calissinlar cok kötü fena siritiyor göze bile hos gelmiyor. Herkesde bunu biliyor ama CHP devekuslari misali kici basi acik ayni minvalde devam etmeye calistikca eridi bitti rezil oldu. Tayyip cikip "biz bunlarin cibiliyetlerini biliiriz" dedimi is bitiyor.

Ne diye hala islami minciklamaya kalkiyorlar anlamamisimdir. Parti yönetiminin kafalari zaten tas kafa ama insan konulara bilimsel yaklasir bu islerden anlayan bilimsel insanlari danisir ve yol haritasi hazirlar.

Islamla yol almaya calisan CHP nin isi bitmistir. Islam canli bomba gibi partinin icinde patladi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP; alevilerden, sosyal demokratlardan, ulusalcılardan, bazı solculardan ve diğer guruplardan oluşturulmuş bir koalisyon... Bu gurupları bir arada durdurmak bile başarı...

CHP oylarını ideolojisiyle filan arttıramaz... savunduğu ideolojilerin rakamsal karşılıkları Türkiye'de belli... Toplumu kendi ideolojisine çevirmek de zordur ve yıllar sürer (gerçi CHP sosyal demokrat mı, ulusalcı mı ona bir karar vermesi gerekir önce propaganda yapmak için)

Geriye ne kalıyor? Tepki oyları... Tayyip nefreti ve laiklik endişesi üzerinden kampanya yürütmeli... eh onunla da ancak bu kadar oluyor...

CHP'nin başarısı, insanların artık Tayyipten iyice tiksinip, sağlam bir liman arayışına bağlı... Zaten CHP'nin şuanki haliyle bunu beklemekten başka bir şey yapabilecek yeterliliği de yok...

tarihinde Theravada tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP'nin başarılı olamamasının en büyük nedeni Türkiye'de ortamın İslam'la satüre olmasıdır.

Türkiye her sosyo-ekonomik krizde İslam'la çalkalanmaktadır.

İslam Türklerin en çok önem verdiği bir olgudur.

İslam son zamanlarda bir yaşam tarzı olmaktan çıkmıştır.

Çünkü bir yaşam tarzı olarak yaşanamayacağı anlaşılmıştır.

Ama ülkemizde bugünkü haliyle İslam, varlığa anlam veren bir olgudur.

Böyle bir ortamda laikliği savunan CHP başarılı olabiir mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP'nin başarılı olamamasının en büyük nedeni Türkiye'de ortamın İslam'la satüre olmasıdır.

Türkiye her sosyo-ekonomik krizde İslam'la çalkalanmaktadır.

İslam Türklerin en çok önem verdiği bir olgudur.

İslam son zamanlarda bir yaşam tarzı olmaktan çıkmıştır.

Çünkü bir yaşam tarzı olarak yaşanamayacağı anlaşılmıştır.

Ama ülkemizde bugünkü haliyle İslam, varlığa anlam veren bir olgudur.

Böyle bir ortamda laikliği savunan CHP başarılı olabiir mi?

CHP laikliği savunmazsa AKP'den çok da farkı kalmaz... şeriatçının gerçeği dururken çakmasına neden oy versin halk? :)

Diyanetin araştırmasında bile laik yönetim isteyenlerin oranı %61. Farklı araştırmalarda daha yüksek oranlar da var.

Bilemiyorum, ya bu halk AKP'nin laikliği ve demokrasiyi tehdit ettiğine hiç inanmıyor ya da halkın ideolojisi filan yok, geçmişte yaşananlardan sonra istikrar olsun da ne olursa olsun kafasını yaşıyorlar....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Chp eskiden sürekli laiklikten bahsederdi.Başbakanda hem müslüman hem laik olunmaz demişti. Başbakan iktidar oldu sonrasından. Türk halkıda biliyor laikliğin islama aykırı olduğunu. Chp sürekli laiklikden bahsederse müslüman ülkede iktidar olamaz. Chp iktidar olmak istiyorsa bol bol Allahtan Muhammedden bahsetmeli. Son zamanlarda chp iftar çadırları falan düzenliyor. Chp de türk halkına benzemeye başladı.

tarihinde zeus- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

1, Chp laikliği savunamadı. Laikliği koruyan yasaklar kaldırılırken chp ne yaptı ?

seyre baktı ! Adeta laiklik dincilere teslim edildi,laiklik onların insafına bırakıldı.

2, CHP nin başında kişilikli bir lider yok.

3, CHP ne istediğini bimiyor, tutarlı bir politika izlemiyor

Link to post
Sitelerde Paylaş

1970'lerde üniversite öğrencisiyken 2000'li yıllar için şunları düşünürdük:

* Arabalar havadan uçacak.

* Yiyecekler ortadan kalkacak, onun yerine haplar geçecek.

* Tıp çok ilerleyeceği için hastalıklar azalacak.

* Eğitim düzeyi yükseleceği için halk bilinçlenecek.

* Dinin toplum üzerindeki etkisi çok azalacak.

.....................

Üzülerek söylemeliyim ki bunların hiçbiri gerçekleşmedi:

* Arabalar hala yerden gidiyor.

* Yiyecek hapları yapılmadı.

* Hastalıklar azalacağına çoğaldı.

* Eğitim düzeyi yükseldi ama halk acaba bilinçlendi mi?

* Dinin toplum üzerindeki etkisi azalacağına çoğaldı.

Din sadece bizde değil, dünyada yükselen akım durumunda.

Sanki aydınlanma dönemi bitti, karanlık çağlara yeniden girecek gibiyiz.

CHP Türk aydınlanmasının partisiydi, böyle bir ortamda yükselememesini anlayışla karşılamalıyız.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Adı CHP olsun, DSP olsun, SODEP olsun farketmez, Türkiye'de solun, sosyal demokratların gücü bu kadardır ve toplumun yapısı değişime yeterince açık olmadığından büyümez. Ülkenin %65'i muhafazakardır. Bu 50 yıl önce de böyleydi, şimdi de böyle...

Çok partili dönemde sadece 1977 seçimlerinde %42 ile zirveyi gördü. O da Ecevit'in kişisel başarısı ve Kıbrıs sayesinde.

Hatta bu yapı tek partili dönemde, Atatürk zamanında aynı gibidir. 1930'da kurulmasına izin verilen Serbest Cumhuriyet Fırkası dine yakın görülünce tüm muhafazakarları kendine çekmeye başlamış, bütün gericiler, karşı devrimciler o partide toplanmaya başlamıştı. Belediye seçimlerinde elde ettiği sonuçlar CHP'yi ürküttüğünden ortalık karışmış, parti kapatılmıştı.

CHP yöneticileri İnönü'ye boşuna dememişlerdi: "Mitinglerde konuşmanızda bir kez olsun Allah deyin hiç olmazsa" diye. Ama o sadece konuşmasının sonunda "Allahaısmarladık" demişti.

Şimdi, adam memleketi soyuyor, hırsızlığı aşikar ama "Allah" dediğinde bitiyor, yürütmeye devam ediyor.

Mesele laiklik değildir. Toplumun geneli laiklikten rahatsız değildir. Toplum iki temel faktörden etkilenir ve ikisini birlikte bulmak ister: Din ve milliyetçilik. Yani, Türkiye'de kazanmak için sağcı olmak, Allah, din, bayrak, vatan söylemlerini ağzından eksik etmemek gerekir.

Mesele CHP de değildir. CHP ortadan kalksa başka partilere yönelinse değişen hiçbir şey olmayacaktır.

Sadece şunlar tartışılabilir:

Toplum böyle bir yapıya sahipken, partinin başına Alevi ve Kürt kökenli diye bilinen birinin getirilmesi doğru mudur?

CHP gerçek anlamda sosyal demokrasiyi savunsa ve sosyal demokrat olmayanlara içinde yer vermeyip ilkeli, tavizsiz bir siyaset izlese daha doğru olmaz mı?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Gerçek sosyal demokrat olmak nasıl oluyor? CHP'yi gerçek sosyal demokrat olmaya çağıranlar, ne olsun istiyorlar?

Aslında kast edilen şudur; Atatürk'ü savunmayı bırakın. "Milliyetçi"liği bırakın.

Bu ahlaksızca bir teklif değil mi? Atatürk'ün kurduğu parti niçin Atatürk'ü savunmayı bıraksın? Eğer toplumda Atatürkçülüğün tabanı yoksa, halk gerçek sosyal demokrasiye bu kadar özlem duyuyorsa, kurun kardeşim bir gerçek sosyal demokrat parti, buyrun girin seçime. CHP'yi olmadığı birşey olmaya zorlamak ayıp değil mi?

Aslında istediğiniz gibi, gerçek sosyal demokrasiyi savunan partiler kuruldu ve halen kurulu olarak da var. Hemen sayayım, belki takip edememişsinizdir. Murat Karayalçının yönettiği son SHP, Kürtçülük de yapan şahane bir gerçek sosyal demokrat parti değil miydi? Niye onun kapanmasını engelleyemediniz? Ha o yeterince gerçek sosyal demokrat değildi ise, EDP ( Eşitlik ve Demokrasi Partisi) vardı. Duymadınız mı yoksa adını? Eski SHP'li bir bakan olan Ziya Halis bir ara genel başkan olmuştu. Onu beğenmediyseniz, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi var. Pişmiş kelle Ufuk Uras da o partide. Kürtçü mü Kürtçü, Çevreci mevreci radikal demokrat süper parti. Batı ile hiçbir sorunu, çatışması yok. Atatürk'ü faşist ilan edenlerin partisi. Buyrun, onu verelim size.

CHP'yi sosyal demokrat olmamakla suçlayanlar, gerçekte CHP'nin Türkiye'nin çıkarlarını savunmasından rahatsız oluyorlar. Oysa sosyal demokrasinin zaten tanımı budur. Avrupa sosyal demokrasi hareketi, 1. Dünya Savaşında kendi ülkelerinin safında yer aldıkları için sosyalistlerden ayrıldılar. Sosyalistler, her ülke soluna ve işçi sınıfına, savaşa karşı ortak bir cephede birleşmeyi önermişti. Sosyal demokrat partiler bunu kabul etmediler ve kendi ülkelerinin ordularını desteklediler. Halen de bunu yapmaya devam ediyorlar. En son Fransa'nın "sosyalist" cumhurbaşkanı Hollande Fransız ordusunu, Fransa'nın ali menfaatleri için Afrikaya savaşa gönderdi.

Türkiye'de Atatürk ile kavga ederek solculuk yapılamaz. Solun bütün renkleri için bu geçerlidir. Atatürk ile kavga eden solcu, batı savunucusu konumuna düşer.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sadece şunlar tartışılabilir:

Toplum böyle bir yapıya sahipken, partinin başına Alevi ve Kürt kökenli diye bilinen birinin getirilmesi doğru mudur?

CHP gerçek anlamda sosyal demokrasiyi savunsa ve sosyal demokrat olmayanlara içinde yer vermeyip ilkeli, tavizsiz bir siyaset izlese daha doğru olmaz mı?

Kılıçdaroğlu’ndan önceki Baykal ne Aleviydi ne Kürt kökenliydi ama partinin oyu %22’yi geçmedi.

Kılıçdaroğlu, bütün ‘dezavantajlarına’ karşın başarılıdır. CHP son seçimlerde %28’i buldu.

Elbette oy oranı her şey demek değil ama az şey de değil…

Sosyal demokrasi konusu biraz sorunlu. Avrupa’da birkaç İskandinav ülkesi dışında iktidar yok.

Dünya konjonktürü şu anda sosyal demokrasiden yana gözükmüyor. Bakın, Almanya’da Merkel’le koalisyona balıklama atladılar.

Bizdeki hem güçsüz hem bilinçsiz işçi sınıfından ise bir cacık olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

CHP'nin oyları yüzde 25'le sınırlı. Son seçimlerde bu oran yüzde 28'e çıkmış olabilir.

Bu çok yavaş bir ilerleme.. Ama yine de ilerleme.. Ama biz gerileme yoksa sorun da yoktur demiyoruz..

CHP'nin oy oranı 65 yıldır artmıyor. Bu önemli bir sorun.

CHP aynı oranı devam ettiriyor. İlginç olarak azalmıyor da..

Azalmıyor, çünkü Atatürk'ün etkisi hala devam ediyor. Türk halkının yüzde 25'i Atatürk devrimlerine sahip çıkıyor.

Ama bu oran artmıyor ve CHP en eski ve köklü bir parti olmasına rağmen, taze kanla beslenmiyor. Yeni nesillere hitabetmede ve onları bünyesine katmada diğerlerinden daha başarılı olamıyor.

Bunun bir nedeni olmalı arkadaşlar...

Nedir o neden?

Bu konuda ne düşünüyorsunuz.

WWnZkL.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...