Jump to content

"Akıl" Dini İslam...


Recommended Posts

1. Öğretmen: Kopya çekmek yasak!

2. Öğretmen: Kopya çekmek serbest ama yakalarsam okuldan atılırsın!

Son zamanlarda TV'lerdeki İslam'la ilgili programlarda, yukarıdaki iki öğretmenin de aslında biraz nüans farkıyla da olsa aynı mesajı verdiklerini, bu iki öğretmenin de aslında kopya çekilmesini istemiyor olduklarını fark edemeyecek düzeyde insanların konuştuğunu düşünmeye başladım... Neden mi?

Bu programlarda katılımcıların sıkça şu tip cümleler kurduğuna şahit oluyorum: "İslam akıl dinidir. Kuranda insanların sürekli akletmeleri istenir, İnsanların gözlem, yani bilim filan yapmaları istenir..." Hatta iyice zıvanadan çıkıp, "iman" ve "sorgulamak" sözcüklerini aynı cümlede kullanabilenlere, dahası İslam'ın dogmatik bir din olmadığını filan söyleyenlere bile şahit oldum.

İslam'ın dogmatik olmadığını, Kuran'ın bizim kullandığımız manada sorgulamaktan ve akıl yürütmekten bahsettiğini iddia eden kimselerin, bu kavramların ne manaya geldiğine iyice bir bakmaları gerekiyor.

Diyelim ki Kuran bizden bunları istiyor. Ben de Kuran'ın isteğine uygun olarak gözlemledim, sorguladım ve düşündüm... Ama ulaştığım sonuç Kuran'ın istediği sonuca uymuyor... O zaman yaptığım sözde yanlış akıl yürütme sonucunda sonsuz süre cehennemde yanacağım. Nihayetinde vermek istediği mesaj : "Akıl yürüt ama benim istediğim sonuca ulaşmazsan seni sonsuz cehennemde yakarım" şeklinde olan bir tanrının, insanlardan özgürce akıl yürütmelerini istediği gibi bir sonucu çıkaran kişileri cidden tebrik etmek gerekir... Bu durumun tıpkı yukarıdaki öğretmenlerin cümlelerinde olduğu gibi akıl kullanmayı yasaklamaktan hiçbir farkı yoktur.

Sorgulamak, akıl yürütmek dediğimiz eylemler, ancak sınırsız bir özgürlükle gerçekleşebilirler. Sınırların olduğu, tehditlerin olduğu bir düzlemde sorgulamaktan ya da özgürce akıl yürütmekten bahsedilemez. Burada bahsi geçen akıl bildiğimiz şüpheci, eleştirel, sorgulayıcı akıl değildir. Burada bahsi geçen akıl, sadece insanların koşulsuz teslim olmaları için kullanılacak bir araçtır.

Peki akıl yürütünce ulaşılması gereken hakikatler zaten belliyse yani cehhenneme gitmemek için hangi sonuca ulaşmak gerektiği en baştan belliyse burada akıl yürütmenin gerekliliğinden bahsedebilir miyiz? Sonuçta akıl yürütülse de ulaşılması gereken sonuç Müslümanlıktır, akıl yürütülmese de... Böyle bir durum söz konusuyken kim hangi sorgulamadan, akıl yürütmeden bahsedebilir? Dine yapılan cilalamalar, atılan sloganlar bu absürt durumu ortadan kaldırabilir mi?

Eğer bu durum anlaşılırsa, Gazali ve onun izinden gidenlerin neden sürekli eleştirel aklın ve felsefenin gereksizliğine vurgu yaptıkları da anlaşılır. Çünkü dinin mantığı budur; kişi akıl yürütse de yürütmese de cehhenneme gitmemek için ulaşması gereken hakikatler bellidir, o yüzden öyle oturup kafa yormak yerine dinin hükümlerini adam gibi yerine getirirsiniz olur biter...

Ayrıca ironik bir duruma değinmek istiyorum. "Akıl" kelimesinin etimolojisini takip ederseniz görürsünüz ki bu kelimenin manası tam olarak "dizgin" demektir... Evet, bildiğimiz ipten bahsediyorum. Develeri dizginlemek için kullanılan iptir "akıl" dedikleri...

Peki ya "İslam" kelimesi? Bunu neredeyse hepimiz biliriz... Her ne kadar kelimenin kökenini "seleme" yani "barış" olarak verenler olsa da yaygın görüş, "İslam" sözcüğünün aynı kökten olan "esleme" sözcüğünden türediği, "teslim olmak" ya da "direnmemek" demek olduğudur... Gerçi aynı kökten hem "teslimiyet" hem de "barış" kelimesini türeten bir milletin bilinçaltılarında barışmak eyleminin nasıl bir olay olduğunu anlamak da mümkündür...

Aslında tek başına kelimelerin etimolojisi bile akıl ve İslam ilişkisini gösteriyor..

tarihinde Theravada tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İslam terminolojisinde bazı kelimeler yepyeni bir anlam kazanır, bu kelimeleri bilinen anlamları ile almak insanı yanıltır. Mesela Kuran'a göre Muhammed'e inanmayan herkes zalimdir.

Tevbe/23. Ey iman edenler! Eğer küfrü imana tercih ederlerse, babalarınızı ve kardeşlerinizi bile dost edinmeyin. İçinizden kim onları dost edinirse, işte onlar, zalimlerin ta kendileridir.

Ayete göre Muhammed'e inanmayan aile bireylerini dost edinmek bile zalim diye damgalanmak için yeterlidir. Devamı daha fecaat.

Tevbe/24. De ki: “Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, kazandığınız mallar, kesada uğramasından korktuğunuz bir ticaret ve beğendiğiniz meskenler size Allah’tan, peygamberinden ve O’nun yolunda cihattan daha sevgili ise, artık Allah’ın emri gelinceye kadar bekleyin! Allah, fasık topluluğu doğru yola erdirmez.”

Her şeyi Muhammed ve onun putu uğruna terkedin ve savaşın deniyor.

Akıl da bu kelimelerden birisi: İslam'da akıl için ölçü inanmaktır. İnsan Muhammed'e inandığı zaman akıllı, inanmadığı zaman akılsız kabul edilir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Benim istediklerimi yapmak şartıyla istediğini yapmakta serbestsin. :)

Evet aslında bu daha özetleyici bir anlatım :)

Akıl da bu kelimelerden birisi: İslam'da akıl için ölçü inanmaktır. İnsan Muhammed'e inandığı zaman akıllı, inanmadığı zaman akılsız kabul edilir.

Aynen öyle, diğer bazı kavramlar gibi akıl da kendine has bir anlama sahip Kuran'da. Aslında bahsedilen tamamen araçsal bir akıldır... Bu yüzden modern akıl yürütme şeklinde anlam verildiği zaman ciddi tutarsızlıklar ortaya çıkıyor.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Fransa El-Kaide'ye 2011 yılından beri 58 milyon dolar fidye parası ödemiş.

Gerçek islam bu değil diyebilirsiniz. Oldu. Ama islam ahlak öğretmiyor, bir işe yaramıyor demek ki.

İslamın doğuşunda da kervan yağmaları, köle ve cariye toplama, fidye alma işleri vardı.

30KIDNAP-master675.jpg

http://www.nytimes.c...in-ransom-money

http://www.nytimes.c...tw-nytimes&_r=0

tarihinde anarkom tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Şu dünyaya bakan adil ve iyi bir tanrı var mı, yok mu, rahatça anlar.

Evet, şu dünyanın haline bakıp da hala adil ve iyi bir tanrı var diyebilenler var mı?

Benim de düşüncem böyle ama bunu neye dayanarıak yazdığını ve kendisinin adil zannetiği tanrının hangi tanrı olduğunu sormak için yazdım. ;)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 years later...

İslam akıl dini değildir.İslam akılsızlık dinidir.İslam,iman et ve islam paketi içinde ne yazıyorsa katıl,kuranın içeriğinde ne yazıyorsa doğru ve gerçek olarak gör,savun,kuşkuya düşenlerden olma der.İslam sorgulayarak seçilebilir bir şey de değildir.Kuran ayetlerinden allahın varlığına ulaşılamaz,kuran ayetleriyle allahın varlığı kanıtlanamaz.Bu olanaksızdır.

Kuranın içeriğine baktığımızda mantıksız,akıl dışı,bilimle ters düşen birçok söylem olduğunu görürüz.Kuran ayetlerinden ancak allahın insanlar tarafından uydurulduğu sonucuna ulaşılabilir.Allah son derece kötü tasarlanmış mitolojik bir tanrıdır.O nedenle de geriye tek bir seçenek kalır,iman et ve iman ettir,islam paketi içinde ne yazıyorsa katıl.Bugün kendilerine müslüman diyenlerin hemen hemen hepsi de ataları tarafından,atalar dini islama inanmaya programlanmışlardır.

tarihinde Buzul tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben şunu idrak ettimki dinlere inanmak için aklınızı,duygularınızı limitsiz kullanmayacaksınız.kullandığınız vakit sıkıntı çıkıyor.dinler teslimiyet gerektirir.sorgularsan senin dinle işin olamaz.teslim olduktan sonra aklını Tanrının varlığını delillendirmek için kullanmalısın.aklın işletilmesinden kasıt bu.

tarihinde fezadabirtürk tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 2 months later...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...