Jump to content

İnanç Özgürlüklerini Savunmayan Bir Ateizm Var mıdır?


Recommended Posts

Bunlar aptal adamlar hacı, kendi ayaklarına sıkan kendi kafalarını kesen aptal adamlar. hiç üzülmeyeceksin ve acımayacaksın bunlara.

Acımamak olmaz. Onlar aptal da olsalar bizimle aynı değilse bile benzer ideali paylaşıyorlar, aynı atmosferi soluyorlar.

Onların aptallıkları hepimizi etkiliyor. Elimizden geleni yapmak zorundayız. Ekmel'i de bu nedenden seçmeliyiz zaten.

Buna da uzlaşma diyebilirsin.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 294
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Ne oldu zoruna mı gitti ateizme pislik deyince? Halbuki sen pislik biri değilsen sana ne bundan ama olmaz, ateizme pislik dedik ya hemen savunmaya geçti genç kardeş. kızmadım merak etme, onu bilerek yazdım öyle. açıklayayım:

ateizm öyle çapsız bir tutum öyle bir karaktersiz pisliktir ki rezilliğin en dip noktasıdır. Ateizm pislik bulduğu dinlerin söylem ve eylemlerini yaymakla uğraşır. örnek bak bu forudmaki ateistlerinh ateizmine. Ne yapıyorloar sabahtan akşama kadar? islam için kafası kesilmişl adamların fotolarını paylaşıyorlar. Ne için? İslam işte böyle bir din demek için..Salak, bu görüntüyü ve uygulamayı islam zaten kendi veriyor dışarıya, benimle savaşma, benim karşıma çıkma, benden ol kafası kesilenden olma propagandası yapıyor.. bu gerizekalılar da bu propagandayı daha büyük kitlelere yayıp akılları sıra sizin dininiz bu ya kafa keseceksin ya da kafası kesilen oalcaksına döndürüyorlar olayı. Ulan gerizekalı ateist, insanın akıl yürütme süreci sakatlandığı zaman korkuyla, şiddetle, baskıyla; zaten güçlü olan tarafa katılır. sen maddi manevi kültür hayatında aydınlık bir düzeyi ortama hakim kılabildin mi binlerce yıldır şu topraklarda? hayır..Peki islam propagandasını ikinci kez kendin yayarak ne elde edeceksin, insanlar seni mi seçecek böyle? İnsanlar kafası kesilecek olanların yanında durmaz, kendi kafasının kesilmesini engelleyebilecek maddi gerçekliğe sahip ideolojinin/partinin/kişinin yanında durur. Sen misin o ey gerizekalı ateist? Hayır..senin kendine faydan bile yok..sen sadece psilik yayıyorsun, sen bu coğrafyada islamın sıçtığı bir boksun. o sıçmasa konuşacak hiçbir şeyin yok. aklın beynin her şeyin pislik içinde.

ateizmr pisliktir genç kardeşim, din harici hiçbir değer üretemez. hacı karşı çıkıyor bu duruma ama boşa emek ve ömür harcıyor. ateistlerin en büyük savunmaları ateizmin kitabı yoktur, herkes ateist olabilir ancak her ateistin eylemi kendini bağlar. sapık biri ateist olabilir ama o sapıktır ateizm sapık değildir. ateizmin bir değeri, o'nu büyük dalgalardan koruyacak bir demir çıpası yok anlıyor musun? anibal bile gelip hacı'ya ne diyor gidip okuyabilirsin bu başlıkta duruyor.

ateizm pisliktir, dine batmıştır ve ondan çıkması imkansızdır. dinden çıkamadığı için de dinin sürekli yeniden yazılmasını sağlayan bir unsurdur. dinin götünden ayrılamayan bok böceklerinini izm'idir bir anlamda.. hacı akıllı adam, çoğu şeyin farkında, bir şeyler değştirmeye bir akıl vermeye çalışıyor ama karşısındaki kitle pislik, o da ateizmi bu pisliklerden sıyırıp bir kaç sağlam çıpası olan ateizm gemisini geleceğe bırakmak istiyor.

çaktın mı! çakarsın zamanla. Mesajı yazarken ''sen'' diye hitap ettiğim kişi genç bakış sen değilsin, pislik ateistlere diyorum onları. Üstüne alınma genç kardeşim.

Zaten birçok kez bu davranışı yapanları uyardım, foruma hayata o kadar din gözlüğüyle bakılıyor ki, insan korkmaya başlıyor. Kimi onu kimisi şunu yazıyor köşe yazısında, nerede İslam'ı yaymaya çalışan bir şey var, direk olarak bizim forumda.

IŞİD kafa kesmiş, şunu yapmış bunu yapmış demek faydayla beraber zarar getiriyor. İslam'ın radikalleşmesini de yumuşamasınu da kendi ellerimizle sağlıyoruz. Mutlak doğru diye bir şey olmadığı için ancak çağımızın değer normlarıyla İslam'ı eleştiriyoruz. Kimi müslüman bu değer yargılarıyla donatıldığı için yapılanları yanlış buluyor, ama daha da çoğunda korku yüzünden bu normlar bırakılıyor, İslam'a yapılan saldırı sonucunda bu kişiler hangi tarafa sığınacağını şaşırıyor. Korkudan dolayı İslam'a sığınıp daha da radikalleşiyorlar. Sistem böylece kendi kendini büyütüyor. Forumdaki ana başlıklar belli, İslam terör dinidir, İslam kadına değer vermez, vs vs... Artık forumdaki değişimi ben de görüyorum, forumdaki ateizm tanrı anlayışıyla ilgilenmeyi bırakmış durumda, tanrı var mı yok mu umurlarında değil, yalnızca İslam'a tepki olarak ateist olmuş gibiler. Yani İslam da aynı sisteme tabi ancak ateizm İslam kadar başarılı bir mem olmadığı için yayılamıyor.

Burada ateistleri de anlamak lazım, o adamlar da zihinlerde bir şimşek çaktırmak istiyorlar. İşin toplumsal boyutunu geçip düşünsel anlamda bakarsak ateist olduktan sonra tekrar teist olmak çok zordur, bu insanlar da üzerlerinde hissettikleri baskıyı dindarlar gibi radikalleşemedikleri için İslam'ın pisliklerini(çağa göre) başkalarına göstererek azaltıyorlar. Gelen yumuşak müslümanları azarlayarak ellerinden geldikçe onlara dinlerini vahşiliğini öğretiyorlar. Müslümanlardan çoğu zaman o kadar nefret ediyorlar ki müslüman bir ülkede katliam olduğu zaman "iyi ki olmuş" seviyesine getiriyorlar, bu da insanların tekrar din tarafında cepheleşmesine sebep oluyor. Ateistler insan olarak yine iç güdülere tabiler, onlar da kendilerini bir yerde ifade etmek zorunda.

Ateizm teizmden ayrı bir şey savunamaz ki, tanrı anlayışı olmasaydı ateizm olacak mıydı? Yani siz teizmden ayrılması gerektiğini savunuyorsunuz ama bana böyle bir şeyin olabilmesi çok zor gibi geliyor, forumdaki birçok ateist İslam'dan ayrı bir şey tartışamıyor. Türk ateistlerinin tanrı kavramı büyük çoğunlukla İslam'dan ithal yani. Teizmden ancak şöyle ayrılabilir, o da kendi kendini felsefi olarak savunma yoludur, yani korku imparatorluğunu elleriyle büyütmek yerine felsefi olarak kendini savunur. Benim gördüğüm de odur ki ateizm hiçbir zaman böyle bir açılıma büyük ölçüde sahip olamadı.

Link to post
Sitelerde Paylaş

hayır, ben ateizmin teizmden ayrılması gerektiğini savunmuyorum. ben bu ikisinin birbirlerinin eşi olduğunu ve bir fark olmadığını savunduğum için ateizm pisliktir pislik yayar diyorum ya zaten. teizm ne ise ateizm de O'dur. felsefe filan da hikayedir takma kafaya o kadar. felsefeyle hiçbir şeyin içini dolduramazsın. baştan beri maddi koşullar deyip duruyoruz biliyorsun. maddi koşullar derken yaşadığın doğal çevreden bulunduğun enlemden tut yanındaki komşu ülkene, oradan cebindeki paraya oradan okuldaki öğretmenine kadar kocaman bir ölçülemez denklemden bahsediyoruz. bu denklem içinde siyaset veya gelecek planlaması yapıyorsan kendi grubun için veya toplum için; göz önünde tutacağın şey tarihsel gelişim(ayaklarını bastığın yer), bilimsel veri(hedefe sağlıklı ve esnek yoldan ulaşma) ve adaptasyon yani uzlaşmadır( kendin için sadece kendin için yaşıyorsan göz ardı edebilirsin, insan ise tek başına yaşayamaz). hayatta kalmak istiyorsan, başarılı olmak istiyorsan bunlar gerekir sana. ateistler burada genelde gelecek kaygısıyla duruyor ve tartışıyorlar ancak kullandıkları tek mücadele aleti teizm. bu aletle bir şey yapamazsın, insanları ikna edemez uzlaşamazsın, insanların madii koşullarını değiştiremezsin. sadece zıtlık psikolojisi içinde birbrini besler dururlar. Avrupanın 30/40 bin dolarlık gelir seviyesindeki toplumlarında yaşayan ve ünlü olmak için militan ateistlik oynayan ego manyağı bir kaç adamın peşinde koşmakla kendi maddi gerçekliğine uygun davranmış olmuyorlar yani. yobaz züppeliği işte.. boşvereceksin ateizmi de ateistleri de, bunlar ne hakediyorlarsa onu yaşayacaklar merak etme.

Dediklerinizi çok iyi anladım, mantıklı konuşuyorsunuz. Ancak herkes hakettiğini almıyor, ben teistlerin hakettiği gibi yaşayacağım mesela... Bu benim uzlaşma için gücümün olmamasından mı kaynaklanıyor?

tarihinde Genç Bakış tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Asıl teistlerle aynı olan sensin toryan mısın neysen. Kuranda'da da kendisine inanmayanlara pislik der, sen de aynı hakareti kullanıyorsun. Kendi pisliğini başkalarına bulaştırmaya çok meraklısın ama korkma, bulaşmaz. Sen ancak kendi pisliğin içinde boğulursun. Başkasına hiç bir halt edemezsin. Ateizm senin kanalizasyon ağzından çoook çok yukarlarda. Pisliğin ulaşmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu hosgörüsüzlük, bu hakaretler...

Herkes herkeze vuruyor, her seye vuruyor.

Müsadenizle biraz da ben vurayim.

Bence:

Bu kavga dögüsün nedeni "demokrasi kültürümüzün" az gelismis olmasidir. Ateistlikle bir alakasi yoktur. Ateistin irkcisi da olur, yobazi da. Demokrati da.

Ateizme bir temel araniyorsa:

"Hayattaki gercek olaylar ve bilimi rehber edinerek evreni oldugu gibi anlayabilmeye calismak."

Hayallerdeki bir tanriyla veya bir din rüyasiyla, KENDI kafana göre bir evren yaratmadan.

TORIAN arkadas hatirlatmak isterim.

Kibir düşüşten önce gelir!

Yazilarimi genelde tersten yazdigimdan, ilk iletim benim cikardigim sonuctur:

İnanç Özgürlüklerini Savunmayan Bir Ateizm Var mıdır?

Azinliksan savunursun,

cogunluksan karsi gelirsin,

Bu ilkesizlik degil "reel-politic"tir.

Önce, azinlikken, cocugumu sünnet ettirmeme hakkini alirim

Sonra, cogunluk olunca, Evrensel Insan Haklarini öne cikartarak cocuklarin sünnet edilmelerini yasaklatmaya calisirim.

Tabi bu adimlarda agir agir demokratik bir sekilde atilmali

DEMOKRASI hakkinda bir kac satir yazmak isriyorum.

Demokrasi, tek tip insan yetistirme yönetim sekli degildir. Ne bütün insanlari bilimi önemseyen insanlar yapabilirsin, ne müslüman, ne ateist, ne bilmem baska bir sey.

Demokrasi, ayri düsünceli insanlarin beraber yasamasani kolaylastiran yönetim seklidir.Her ülkede biraz degisik olsa da özü UZLASMAKTIR! Sagcinin socuyla, dindarin ateistle, cogunlugun azinlikla ortak bir noktada bulusmasidir.

Uzlasma olmazsa demokrasi yürümez, baska yere kayar.

Türkiyede kaydigi gibi.

iyi günler.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 1 year later...

Anlamadığım bir nokta İnanç özgürlüğü getirmez aksine özgürlüğünü elinden alır. Hiçbir inanç şişede durduğu gibi durmaz sonunda sana da bana da karışır.Bir mesep diğerine düşmansa İnanç özgürlüğü olmaz. Şii ile sunu birbirini aynı kitap için öldürüyorsa İnanç özgürlüğü olmaz. İnaç özgurlugu olsun demek insanlar aptal olsun demekle eşittir. İnaç özgurlugu degil bilme, öğrenme ve eğitim hakları olsun sorgulama özgurlugu olsun. İnanç köleliğine özgürlük denilemez.

Ben böyle düşünüyorum. Belki yanlıştır.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İslamda inanç özgürlüğü

Tevbe suresi 5 ayet – Hürmetli aylar çıkınca, puta tapanları bulduğunuz yerde öldürün.
Tevbe Suresi 28. Ayet - Ey inananlar, putperestler pisliktir.

Böyle bir dine inanç özgürlüğü verilmeli mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

İnanç özgürlüğüne saygı ile inanç özgürlüğünü karıştırıyorsunuz.

Ne kadar sapkın olursa olsun insan istediğine inanabilmelidir. Bu istek normların dışına çıkarsa deliliktir.

İşte bu aşamada ilginç bir sorunla karşılaşmaktayız.

Dinler insanın istediğine inanma özgürlüğünün kapsamına girerler mi?

Biz dinsel inanları insanın istediğine inanma özgürlüğü kapsamına alıyoruz ama İslam bir istisna olabilir mi?

Bu bağlamda başka dinler de bir istisna oluştururlar mı? Maymun, inek, fare gibi hayvanlara tapmak, vücuda zincirlerle vurarak kanatıp, eziyet etmek, hayvan katliam yapmak, kadın ve erkek sünneti yapmak, yaz aylarında bütün gün aç ve susuz kalmak, kadınları dövmek ve insandan bile saymamak ve diğer sapkınlılar inanç özgürlüğü olarak kabul edilebilirler mi? Bunlar normların çok dışında değiller mi?

Link to post
Sitelerde Paylaş

İnanç özgürlüğüne saygı ile inanç özgürlüğünü karıştırıyorsunuz.

Ne kadar sapkın olursa olsun insan istediğine inanabilmelidir. Bu istek normların dışına çıkarsa deliliktir.

İşte bu aşamada ilginç bir sorunla karşılaşmaktayız.

Dinler insanın istediğine inanma özgürlüğünün kapsamına girerler mi?

Biz dinsel inanları insanın istediğine inanma özgürlüğü kapsamına alıyoruz ama İslam bir istisna olabilir mi?

Bu bağlamda başka dinler de bir istisna oluştururlar mı? Maymun, inek, fare gibi hayvanlara tapmak, vücuda zincirlerle vurarak kanatıp, eziyet etmek, hayvan katliam yapmak, kadın ve erkek sünneti yapmak, yaz aylarında bütün gün aç ve susuz kalmak, kadınları dövmek ve insandan bile saymamak ve diğer sapkınlılar inanç özgürlüğü olarak kabul edilebilirler mi? Bunlar normların çok dışında değiller mi?

İnanç özgürlüklerinin sınırları önemli. İnanç özgürlüğü bir başkasının inanç özgürlüğünü ve insan haklarını çiğniyorsa bu dine inanç özgürlüğü tanınmalı mı?

Mesala penis ve vajinadan et kesme ritüelli yani kadın ve erkek sünneti insan haklarına aykırı ama islam bunu savunuyor ve bu sapkınlığı toplumda yaygınlaştırıyor. Hayvan hakları konusundan bakarsak hayvan katliamı bayramıda hayvanların öldürülmesi teşvik ediliyor. Aç susuz kalma bayramındaysa kafiler üzerinde toplumsal baskı artıyor ve şiddet olayları artıyor. İran'da aşure gününde küçük çocuklara bıçaklarla vücutlarını kanatıyorlar.

İslamın çoğu ritüelli insan haklarına aykırı. Böyle bir dine inanç özgürlüğü tanınmalı mı? Bence sapkın ritüellerin hepsi yasaklanmalı.

tarihinde zeus- tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 4 months later...

İnanç özgürlüğüne karşı olursanız, kendinize dinleri örnek almış olursunuz. Tersine din diktasına karşı en temel argümanlardan biri inanç özgürlüğü olmalı.

Ancak bir inancın insan hayatına mudahelesi olan hükümlerine saygı duyulamaz.

Burda önemli olan, herkesin inancını bireysel yaşaması gerektiğini topluma anlatabilmektir.

Yani herkes neresini kesmek istiyorsa, kendisinin bir tarafını kessin

Neresini kapatmak istiyorsa, kendisini kapatsın...

Ayrıca namazını insanları sabahın köründe yataktan fırlatmadan, halkın paralarını camilere çarçur etmeden kılmalı veya bu konudaki taleplere saygı duymalıdır.

Başka bir deyişle başımıza tanrı kesilmeden, insan gibi inanmalıdır. işte o zaman kimsenin inançla fazla bir sorunu kalmaz.

Bu durumda dinin temelinde kötülük de olsa, kişinin zihninde iyilik olduğu için yine saygıya değer kabul edilmelidir.

Yok "başkalarının hayatına burnumu sokmadan rahat edemiyorum " diyorlarsa, bilinki o kişinin maneviyatla filan alakası olamaz

İnsanları kendisi gibi yaşamak zorunda bırakacak kadar kendini kaybetmiş olanların derdi olsa olsa eşkiyalık olabilir.

Çünkü birşey inanç ise mutlaka yanılma payı vardır. "Ben inancımda asla yanılmam, herkes benim gibi yaşayacak " diyen kişi, aslında kendisini Allah yapmış demektir.

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

ateizme farklı değerler yüklemek tehlikeli iştir. hatta sindarların hep saldırmak için kullandıkları "ateizm de bir dindir" savına çanak tutar. ahlakın var olduğunu defalarca savundum ve ahlaklı olmanın önemli olduğunu biliyorum. ancak ateizmle ahlakı harmanlamak hem yanlıştır, hem de gereksizdir. ikisi farklı kavramlar. Stalin ve Pol Pot da ateistlerdi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

ateizme farklı değerler yüklemek tehlikeli iştir. hatta sindarların hep saldırmak için kullandıkları "ateizm de bir dindir" savına çanak tutar. ahlakın var olduğunu defalarca savundum ve ahlaklı olmanın önemli olduğunu biliyorum. ancak ateizmle ahlakı harmanlamak hem yanlıştır, hem de gereksizdir. ikisi farklı kavramlar. Stalin ve Pol Pot da ateistlerdi.

Çelişki içindesin.

Ahlaklı olmanın önemini biliyorsan ve ahlaklı olmayı savunuyorsan, onu ateistler için de savunmalısın.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...