Jump to content

Bitkisel atıklardan kompost üretimi


Recommended Posts

Yine de çoğunlukla bakteriler yardımıyla ama.

Değil, tamamıyla bakteriler yardımıyla.

Velakin, o atıklarda ve ortalıkta yeterince bakteri var zaten, ilave bir şey katman gerekmez.

Bira ve yoğurt mayasındaki bakteriler bitkisel atıkları parçalamakta çok efektif değiller. Zira çalışma koşulları, ısı, sıcaklık vs. uygun değil. Ama iş görmezler mi, elbette görürler, fakat gereksizdirler, sürece hissedilebilir bir katkıları olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Değil, tamamıyla bakteriler yardımıyla.

Velakin, o atıklarda ve ortalıkta yeterince bakteri var zaten, ilave bir şey katman gerekmez.

Bira ve yoğurt mayasındaki bakteriler bitkisel atıkları parçalamakta çok efektif değiller. Zira çalışma koşulları, ısı, sıcaklık vs. uygun değil. Ama iş görmezler mi, elbette görürler, fakat gereksizdirler, sürece hissedilebilir bir katkıları olmaz.

DEĞİLL. YANLIŞŞŞ.

Bakteriler olmasa da bitkisel atıklar atmosferdeki gazlar, nem, ısı, ışık ve oksidaz enzimleri yardımıyla kimysal, biyokimyasal, fotokimyasal reaksiyonlar sonucunda parçalanırlar. Şartlar uygun ise bakteriler yoksa diğer koşullar daha hızlı parçalama yapar. Kaldı ki ortamın hava ile temas edip etmemesine, sıcaklık ve nem miktarına ve bitkisel atığın bileşimine bağlı olarak farklı bakteriler devreye girer.

Bakterilerle veya diğer yollarla parçalanma sonucunda ilk aşamada oluşan ürünler farklı olabilir. Ama ilerleyen zamanda basit kararlı bileşiklere (CO2, CO3-, SO2, SO4-, NO2, NO3- vs.) kadar reaksiyonlar devam eder.

tarihinde anarkom tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

DEĞİLL. YANLIŞŞŞ.

Bakteriler olmasa da bitkisel atıklar atmosferdeki gazlar, nem, ısı, ışık ve oksidaz enzimleri yardımıyla kimysal, biyokimyasal, fotokimyasal reaksiyonlar sonucunda parçalanırlar. Şartlar uygun ise bakteriler yoksa diğer koşullar daha hızlı parçalama yapar. Kaldı ki ortamın hava ile temas edip etmemesine, sıcaklık ve nem miktarına ve bitkisel atığın bileşimine bağlı olarak farklı bakteriler devreye girer.

Bakterilerle veya diğer yollarla parçalanma sonucunda ilk aşamada oluşan ürünler farklı olabilir. Ama ilerleyen zamanda basit kararlı bileşiklere (CO2, CO3-, SO2, SO4-, NO2, NO3- vs.) kadar reaksiyonlar devam eder.

Al işte, anlayışının kıt olduğunu biliyorduk zaten.

Burada biyolojik yok olma değil, kompost gübre üretiminden bahsediyoruz.

Diğer yandan, bitkisel atıklar, doğru bakteriler olmadan, sen çürüyecek diye beklerken fosil olup elinde de kalabilir. Pek çok bitkisel atık, bakteriler dışındaki etmenlere gayet dayanıklıdır zira.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...