Jump to content

İmam Hatip Lisesi Kuran Meali Sorunu


Recommended Posts

Arkadaşlar..

Bu sıralar bir çalışma yapıyorum. Bir abimizle imam hatiplerde ki kuran meali sorununu gündeme getirmeyi düşünüyoruz.

Bunu önce burada tartışmak istedim.

Konu şu:

İmam hatip 6. sınıftan 12. sınıfa kadar, haftada 4-5 saat olmak üzere kuranı yüzüne okuma dersi (arapçasından okuma, tecvidli okuma, mahreçli) zorunlu olarak verilir. Fakat Kuran meali diye bir ders yoktur. Sadece 12. sınıfta tefsir dersi vardır o da haftada 2 saat verilir.

6. sınıftan itibaren arapça verilir fakat öğrenilen arapça ile ne kuranın mealini yapmak mümkündür ne de yapmaya çalışılır.

Özetle öğrencilerin büyük kısmı azami dini eğitimi alırken yada aldığını zannederken mealin yanından bile geçmezler. Bu en akıllıca iştir kanımca.

Şimdi bir imam hatipli öğrenci ile önce okuldaki sorunları hakkında söyleşi yapacağım ve sonra bunları açık yüreklilikle dile getirecek abimize vereceğim.

Peki sizce bu arkadaşlara neler sorulabilir?

tarihinde creation tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kuranın diyanet mealı öğretilebilir ama kurana göre bir ülke şeriatla yönetilmeli.

İmam hatipliye kuranın türkçesi öğretilmez. Bu devlet politikası.

İmam hatipler kendi dinini bilmeyen insanlar yetiştiriyor başka bir işe yaradığı yok.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kuranın diyanet mealı öğretilebilir ama kurana göre bir ülke şeriatla yönetilmeli.

İmam hatipliye kuranın türkçesi öğretilmez. Bu devlet politikası.

Tamam işte bizde bu sorunu çözeceğiz. Senki uğruna ömrünü çürüttüğün dinin kutsal kitabının anlamını hayatında bir kez bile okumamışsın. Hani islam akıl mantık dini idi. Papağan gibi anlamadıkları arapça kelimeleri tekrarlamanın nesi mantık akıl işi. Hiç kimse okuduğu kuranın manasını bilmiyor buna imam hatiplilerde dahil. İlk öğrenilecek bilgi, en önemli konu kuranın meali olmalı. Bence meal derslerinin konulması çok önemli. Bu müslümanlar için bir meydan okuma olarak alğılanabilir. Hayır deseler kendileri de şüphe etmiş olacaklar evet derlerse çocuklar bunu çözemeyebilir yanlış yola sapabilirler (kendilerince) Ama bizim amacımız öğrencilerin bilgi açlığını gidermek olacaktır.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Peki sizce bu arkadaşlara neler sorulabilir?

İmam hatipte okuyan bir gence şunları sorabilirsin;

-Kuran'ın Türkçesini baştan sona hiç okudun mu?

-Kuran'daki miras mevzusundan haberin var mı?

-Kuran'daki bedduaları hiç okumuş mu?

-Kuran'daki ÖLDÜRÜN-KESİN-PARÇALAYIN söylemleri hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'daki kafirlere yönelik aşağılamalar hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'ın tersten yazılması hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'ın değiştirildiğini söyleyenler hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'ı Muhammed'in yazmadığını veya yazın diye bir emir vermediğini biliyor mu?

-Kuran'daki akılalmaz hikayeler(tufan-ibrahim'in kuşları diriltmesi-yunusun balığın karnına girmesi gibi) hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'ın genelde evlerin duvarında asılı durması hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'a abdest almadan dokunmanın(dokunulmaz Kuran..!) mekruh olması hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'ın kendisi apaçık olduğunu iddia ederken,tefsir dersleri hakkında ne düşünüyor?

-Kuran kendi başına yeterli olduğunu iddia ederken,müslümanların şeriati yaratırken hadisleri Kuran'la bir tutmaları hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'da İslam dininin direği olan namazın olmaması(salat=dua) hakkında ne düşünüyor?

-Kuran'daki Allah'ın ve meleklerinin,Muhammed'e secde ettiğini biliyor mu?

...vb

tarihinde NOLAN tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İmamhatiplilere ne sorsanız, ne deseniz boş. Akıl boş olunca insanlarda boş oluyor... İmamhatipte öğretmenlik yapıp boşu boşuna maaş alanların devletin sırtına yük olmasına yanarım...

Ablamların evinde internet ve yazıcı var. Bunlarında bir komşusu var, çocukları imamhatipli. Ben ablamlarda kadığım her gün akşam çocuk ödevini yapmak için bize gelirdi. Dikkatimi şu çekti. 10-15 gün boyunca yaptığı ödevler şu: allahın yaratma sanatı, peygamberin iyi ahlakı, meleklerin özellikleri... vb.

Bir akşam sordum dayanamadım. Kuzum sizin hiç fen, matematik, edebiyat dersiniz yok mu? Var ama o hocalar ödev vermiyorki. Aslında doğru dürüst ders te işlemiyoruz.

İmamhatiplerin durumu bu işte. Koyun yetiştirme fabrikası...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hiç unutmam orta 2. Sınıftayım başı kapalı matematik hocası deste Xli miXli bir şeyler anlatıyor biz bir sonraki ders dayak yememek için sureleri ezberliyoruz. Zorlamanin dayağın bini bir paraydı. Fen mis matematikmis boş işler. X ile neyin ifade edildiğini 8. Sınıfta bile zor anladık. Yaşıtlarımız denklem kurup problem çözüyor türevi integrali öğreniyor biz boş işlerle iştigal oluyorduk. Sonuç boşa geçmiş bir hayat.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hiç unutmam orta 2. Sınıftayım başı kapalı matematik hocası deste Xli miXli bir şeyler anlatıyor biz bir sonraki ders dayak yememek için sureleri ezberliyoruz. Zorlamanin dayağın bini bir paraydı. Fen mis matematikmis boş işler. X ile neyin ifade edildiğini 8. Sınıfta bile zor anladık. Yaşıtlarımız denklem kurup problem çözüyor türevi integrali öğreniyor biz boş işlerle iştigal oluyorduk. Sonuç boşa geçmiş bir hayat.

Sende mi imam hatip mezunusun ?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sende mi imam hatip mezunusun ?

Evet malesef mi desek iyi ki mi desek bilemiyorum.. Her ne kadar katsayı problemini yaşamış olsakta kızgın değilim. Şanssızlık işte herşey müslüman bir ailede dünyaya gelmekle başlıyor. Sorunun kökeni burası zaten. Müslümanlar, müslüman bir ülkede yada ailede dünyaya gelerek kendilerini şanslı sayarlar. Ne kadar ironik değilmi? Kendilerince doğru yoldalar doğru işleri yapıyorlar art niyet yok. Halbuki çocuklarına en büyük kötülüğü yapıyorlar. Çoğu öğrencinin kendi tercihi de değildir imam hatip lisesi. Ailenin zorlaması ile gerçekleşir.

Diyorum kimileri şans olarak niteler ama şanssızlığın feriştahıdır müslüman aile.

tarihinde creation tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

İmam hatipte okuyan bir gence şunları sorabilirsin;

Teşekkür ederim Nolan..

Rapor hazırlayacağım ama bazı sorularımızı kuran hakkındaki çelişkileri gördünmü tarzında değilde, bu çelişkilere kendisinin ulaşabilmesini sağlayacak şekilde önünde yol açma amaçlı hazırlamalıyım. Direkt olarak kuranın saçmalıklarından haberin varmı demiyoruz. Onun yerine bir öğrencinin ağzından biz bunu da öğrenmek istiyoruz öğretilmiyor tarzında hazırlamak istiyoruz.

Sorularına bir ihl li olarak cevap vereyim:)

-Kuran'ın Türkçesini baştan sona hiç okudun mu? .Kesinlikle (en önemli konu olmalı)

-Kuran'daki miras mevzusundan haberin var mı? ilk kez bu forumda okudum:)

-Kuran'daki bedduaları hiç okumuş mu? Beddua mı.. Allah beddua etmiş.. Yok canım.. Gücü yetmeyen beddua eder:)

-Kuran'daki ÖLDÜRÜN-KESİN-PARÇALAYIN söylemleri hakkında ne düşünüyor? Savaş halidir olur böyle şeyler :)

-Kuran'daki kafirlere yönelik aşağılamalar hakkında ne düşünüyor? Evet onlar aşağılıklardırlar.

-Kuran'ın tersten yazılması hakkında ne düşünüyor? Bizde o yüzden tersten okuyoruz böylece düzelmiş oluyor:)

-Kuran'ın değiştirildiğini söyleyenler hakkında ne düşünüyor? Haşa kuran değiştirilemez kendisi söylüyor bunu (her yerde bas bas bağırırlar bunu)

-Kuran'ı Muhammed'in yazmadığını veya yazın diye bir emir vermediğini biliyor mu? Kuranı kimin ne zaman yazdığını kimse bilmez. Sadece muhammedin 40 ında dağda bir anda okumayı söktüğünü bilirler başka bilgi verilmez.

-Kuran'daki akılalmaz hikayeler(tufan-ibrahim'in kuşları diriltmesi-yunusun balığın karnına girmesi gibi) hakkında ne düşünüyor? Bu hikayeler bize fazla anlatılmazdı sanırım akla mantığa yatmıyor artık diye.

-Kuran'ın genelde evlerin duvarında asılı durması hakkında ne düşünüyor? Evet biz müslümanlar o yüzden iflah olmuyoruz zaten. Bir indirip okusak bütün dünyayı dize getireceğiz:) Tembel adamlarız kabul ediyoruz. Biraz yanıp cennete gitmeyi tercih ettik:) Bize sonsuz azap yok evde kuran var inanıyorum muhammede bize yok dedi:)

-Kuran'a abdest almadan dokunmanın(dokunulmaz Kuran..!) mekruh olması hakkında ne düşünüyor? O çok değerli, eşsiz benzersiz bir eser, o bir mucize.. O sebeple abdestsiz dokunulmaz ona:)

-Kuran'ın kendisi apaçık olduğunu iddia ederken,tefsir dersleri hakkında ne düşünüyor Tefsiri mealle karıştıranlar var. Bu adamlar neden tefsir var diye mi düşünecekler hiç sanmıyorum.

-Kuran kendi başına yeterli olduğunu iddia ederken,müslümanların şeriati yaratırken hadisleri Kuran'la bir tutmaları hakkında ne düşünüyor?Kuran doğrudur+bazı hadisler gerçektir. çakma hadisler vardır tipinden anlaşılır. Sen hiç kurcalama büyüklerimizin yaptıklarını yap onlar okumuşlardır biliyorlardır. Biz o işin içine girersek çıkamayız. :) Bazıları da hadis işi biraz sakat en doğrusu kurandır der ama asla açıp okumazlar

-Kuran'da İslam dininin direği olan namazın olmaması(salat=dua) hakkında ne düşünüyor? Bırak onu biz 3 vakit tartışmasını bile yeni duyduk. Biz kuranda kesinlikle 5 vakit olması gerekiyordur diyorduk.

-Kuran'daki Allah'ın ve meleklerinin,Muhammed'e secde ettiğini biliyor mu? Olurmu öyle saçma şey tövbe tövbe. Kafir adam yıkıl karşımdan der ama yine açıp okumaz.. Demez ki: Ben bütün kosmosu yaratacağım sonra muhammede secde edeceğim.. yok yaahu..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Şayet Kuranı ve hadisleri tam olarak anlayabilen din adamı yetiştirilmek isteniliyor ise(Ki naçizane kanaatimce hayır istenilmiyor) İmam Hatip Liseleri Anadolu liseleri yada kolejler ayarında olmalı.Yani dersler Arapça olarak yapılmalı buradan mezun olacak Din adamı adayı Arapçayı bilmeli. Bunun içinde Bir sene Arapça ihsari ve Fen ve Matematik arapça olmalı.O zaman ayrıca bir Meal dersi olsa bile öğrencisine zor gelmez. Kuran ayet ve surelerinide ezberlemek kolaylaşır. Bunun yanında ek lisan dersi olarak Arapça kadar olmasa bile Aramicede öğretilmeli. Bu insanlar Okuldan mezuniyetten sonra İmamlık yapmak istemezlerse en azından bir dil bilmiş olurlar.Mezun olan bu Öğrenciler İlahiyat fakültelerine belli bir başarı karşılığı girebilmeli.İmam hatip Mezunu olmayan Liseliler İlahiyat fakültesine alınmamalı. İlahiyatta Aramice dersleri ağırlaştırılmalı. Çünkü islamın temeli Tevrattır. Oradan çıkmıştır. Tevratla Kuran arası karşılaştırmaları rahatlıkla yapabilmeli bir İlahiyat mezunu din adamı.

İşte O zaman bir İlahiyatçı olarak yukarıda belirtilen sorulara cevap verebilir.Veremiyorsa şayet O zaman Bir Turan Dursun ,Muhammed Kalisch olur çıkar.:)

Link to post
Sitelerde Paylaş

kuranı doğru anlayabilmenin çok çetin bir iş olduğunu...

apaçık olmadığını...

bağlamını bilmeden hele hiç bir sözün tam doğru anlaşılamayacağı...

kuranda değişmiş bölümlerin olabileceği...

akla mantığa vicdana aykırı yerlerin tanrısal olamayacağı...

gibi konular da öğretilmeli...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kirec, Kuran'da bir harfin bile yeri değişmişse, o kitap ilahi bir kitap olamaz.

İlahi bir güç kendini bir kitap ile okutmak, öğretmek istiyorsa o kitap gerçekten de büyülü, kusursuz olmak zorundadır.

Bir kitabına sahip olamayan Allah, biz kullarına nasıl sahip olacak da koordineli bir şekilde bizleri hatırlayıp -kim kafir, kim mümin(?)- cehenneme atacak.

Zaten tuzak kurmayı da çok seviyor, ben baş edemeyeceğim artık onunla... Kendi üzerine bile yemin ediyor tuzak kuracağım diye, iyice gözü dönmüş.

Enbiya

(57) Allah'a yemin ederim ki, siz arkanızı dönüp gittikten sonra ben putlarınıza muhakkak bir tuzak kuracağım.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Teşekkür ederim Nolan..

Rapor hazırlayacağım ama bazı sorularımızı kuran hakkındaki çelişkileri gördünmü tarzında değilde, bu çelişkilere kendisinin ulaşabilmesini sağlayacak şekilde önünde yol açma amaçlı hazırlamalıyım. Direkt olarak kuranın saçmalıklarından haberin varmı demiyoruz. Onun yerine bir öğrencinin ağzından biz bunu da öğrenmek istiyoruz öğretilmiyor tarzında hazırlamak istiyoruz.

Siyer,fıkıh,akaid,tefsir,hitabet,kuran,hadis,arapça..

Şimdi bakıyorum netten.

Bu dersler haricinde karşılaştırmalı dinler tarihi ve islam kültür ve medeniyeti derslerini eklemişler müfredata..

Öğretilmiyor dersen,sana karşılaştırmalı dinler tarihi dersini söyleyebilirler.. :)

Benim okuduğum zamanda böyle bir ders yoktu..Yeni eklemişler bu dersi..

Yukarıda saydığım dersler özenle hazırlanıyor tabiki..Mesela hadis dersinde,hadis metinlerini ezeberlerdik biz..Türkçesini bazen ezberletirlerdi..Genelde arapça ezberlerdik..Uzun uzun arapça metinler bunlar..Ezeberleyemezsen,asla geçemezdin dersten..Ezberletilen hadislerde tabi ki iyi/hoş hadisler olurdu..Muhammed'in sahabeye tecavüz emri verdiği hadisler gibi hadisleri,ben sonradan öğrendim..

Bir de şu var..Bir dönem ezberlediğini öbür dönem zor hatırlarsın..O yüzden okul bitince sadece son dönem ezberlediklerini hatırlarsın..Ezberlediklerin de genelde arapça olduğundan,beyni sulanmış biri olarak mezun olursun bu okullardan..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Siyer,fıkıh,akaid,tefsir,hitabet,kuran,hadis,arapça..

Şimdi bakıyorum netten.

Bu dersler haricinde karşılaştırmalı dinler tarihi ve islam kültür ve medeniyeti derslerini eklemişler müfredata..

Öğretilmiyor dersen,sana karşılaştırmalı dinler tarihi dersini söyleyebilirler.. :)

Benim okuduğum zamanda böyle bir ders yoktu..Yeni eklemişler bu dersi..

Yukarıda saydığım dersler özenle hazırlanıyor tabiki..Mesela hadis dersinde,hadis metinlerini ezeberlerdik biz..Türkçesini bazen ezberletirlerdi..Genelde arapça ezberlerdik..Uzun uzun arapça metinler bunlar..Ezeberleyemezsen,asla geçemezdin dersten..Ezberletilen hadislerde tabi ki iyi/hoş hadisler olurdu..Muhammed'in sahabeye tecavüz emri verdiği hadisler gibi hadisleri,ben sonradan öğrendim..

Bir de şu var..Bir dönem ezberlediğini öbür dönem zor hatırlarsın..O yüzden okul bitince sadece son dönem ezberlediklerini hatırlarsın..Ezberlediklerin de genelde arapça olduğundan,beyni sulanmış biri olarak mezun olursun bu okullardan..

arapca hadis ezberlemek mi :) allahim bu nasil bi dunya boyle...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Siyer,fıkıh,akaid,tefsir,hitabet,kuran,hadis,arapça..

Şimdi bakıyorum netten.

Bu dersler haricinde karşılaştırmalı dinler tarihi ve islam kültür ve medeniyeti derslerini eklemişler müfredata..

Öğretilmiyor dersen,sana karşılaştırmalı dinler tarihi dersini söyleyebilirler.. :)

Benim okuduğum zamanda böyle bir ders yoktu..Yeni eklemişler bu dersi..

Yukarıda saydığım dersler özenle hazırlanıyor tabiki..Mesela hadis dersinde,hadis metinlerini ezeberlerdik biz..Türkçesini bazen ezberletirlerdi..Genelde arapça ezberlerdik..Uzun uzun arapça metinler bunlar..Ezeberleyemezsen,asla geçemezdin dersten..Ezberletilen hadislerde tabi ki iyi/hoş hadisler olurdu..Muhammed'in sahabeye tecavüz emri verdiği hadisler gibi hadisleri,ben sonradan öğrendim..

Bir de şu var..Bir dönem ezberlediğini öbür dönem zor hatırlarsın..O yüzden okul bitince sadece son dönem ezberlediklerini hatırlarsın..Ezberlediklerin de genelde arapça olduğundan,beyni sulanmış biri olarak mezun olursun bu okullardan..

Bilimle uzaktan yakindan ilgisi yok bu egitim sisteminin din olgusunu beyinlere kaziyip,siyasallastirmak asil amaclari.

Sorgulayamayan,beyinleri yikanmis dindar nesiller yetistiriliyo boylelikle.

Bu okullarda okuyan ogrencilerin cogunlugu kendi hur iradeleriyle okumuyolardir zaten.

Muhendis veya doktor olmak isteyen bi genc neden imam hatip okulunda okusun ki adi ustunde imam ve hatip yetistiriyolar sadece.

Link to post
Sitelerde Paylaş

arapca hadis ezberlemek mi :) allahim bu nasil bi dunya boyle...

Süper bir Dünya.. :)

Hem de ezberini yapamayanlara dayak var..Değnekler çocukların kafasında kırılıyor,falakaya çekiliyor çocuklar..Ben falaka yiyen arkadaşlarımın dizlerine çok oturdum..

Bilimle uzaktan yakindan ilgisi yok bu egitim sisteminin din olgusunu beyinlere kaziyip,siyasallastirmak asil amaclari.

Sorgulayamayan,beyinleri yikanmis dindar nesiller yetistiriliyo boylelikle.

Bu okullarda okuyan ogrencilerin cogunlugu kendi hur iradeleriyle okumuyolardir zaten.

Muhendis veya doktor olmak isteyen bi genc neden imam hatip okulunda okusun ki adi ustunde imam ve hatip yetistiriyolar sadece.

İyi yerlere gelen kişilerde var ama genele bakarsak çok azlar..İmam hatipten cumhurbaşkanı bile çıkar :)

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...