Jump to content

Annemizi nasıl ateist yaparız?


Recommended Posts

  • İleti 108
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Doğru soru annemizi ateist yapmalı mıyız olmalıdır. Yıllarca oruç tutup başka bir çok işkenceye maruz kalmış birinin bunları boşu boşuna yaptığını anlamasını sağlamak ne kadar doğrudur?

Hoşgeldiniz... Evet, insanlara belli bir yaştan sonra, bilhassa dinine bağlıysa, "Allah yoktur" diyerek, bununla ilgili deliller sunmak, kalp krizi geçirmesine bile sebep olabilir.

Bu durumda, sadece bazı ayetlerin değişmiş olabileceği gibi, makul yönlendirmeler yapılabilir.

Zaten bence doğru olan başlangıç yöntemi; dindeki kötülükler ve çelişkiler üzerinden başlamak...

ve insanların bunları bir tanrı gözüyle düşünüp, aslında kendi kutsalına bir iftira olduğunu düşündürmektir.

Bunu farkettiğinde, sonra gerisi zaten kendiliğinden gelir.

tarihinde Mindsurfer tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Kısmen Haklısın, Kısmen değil.

Din tarih boyunca çok çeşitli şekiller almıştır. Çok faşizan şekilde yorumlandığı gibi, eşitlikçi ve demokrat yorumları da vardır. Laikliği dinsizlik koşuluna bağlarsak, yenilgi kaçınılmazdır. Laiklik dini demokrat, eşitlikçi, dayanışmacı bir şekle dönüşmeye zorlamalıdır.

1000 sene önce canlı canlı insan yakan Vatikan, bugün iyi ateistlere cennet vaad ediyor.

Allah bizzat gelip devleti yönetmeye kalksa, buna engel olacak bir güç var mı? Ama bir takım dallamalar, onun adını kullanarak diktatörlük, saltanat kuruyor. Halka bunu anlatmak o kadar da zor değil bence.

Bu iletiyi yazık ki görmemişim. Yoksa mutlaka hemen yanıtlardım.

Elbette söylediğin doğru. Ben zaten laikliği dinsizlik temeline oturtalım asla demek istemiyorum. Benim yaptığım asla bir tanım değil, sadece bir yorum. Tanımlar bellidir, evrenseldir ve laikliğin tanımı da nettir. Benim yeni bir tanım getirme lüksüm olamaz. Laikliğin net tanımı kamuda dini baz almamaktır. Bu kadar.

Dinin neden baz alınamayacağının senin çok doğru açıklaman gibi nedenleri olduğu gibi benim yorumum gibi farklı yaklaşımları da olabilir. Senin yaklaşımın tabii ki asıl ve esas. Temel yaklaşım da zaten o şekilde ve o şekilde de olmalı. Onda hiç bir tartışma olmaz. Sana aynen katılır ve söylediklerini imzalarım.

Benimki konuya farklı bakış açıları kazandırmaktan başka bir şey değil. Temel yaklaşım önerisi olarak asla öne sürmüyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kadınlarda genel olarak tutarlılık olmadığı için zor.

Duygusal bağ kurup kopamıyorlar. Kısmi rasyonel bakabilse de , genel makro durumları kaotik duygusal.

Annem, 2 saatlik konuşmanın ardından agnostik veya deist tavır takınıyor ertesi gün bir bakıyorum, tv hoca dinlemiş tatlı su müslümanı oluyor ... gibi. ama uzun dönemde çabalayarak belirli bir level'a ulaştırmayı başarabilmiştim.

Ailem ve çevremdekileri belirli kalıp bir şey ikna etmeye çalışmadım ama sorgulamalarını hep istiyordum.

Özellikle dinin kafalarında yarattığı yıpratıcı etkiyi minimalize etmek istiyordum.

Cemaatten arkadaşlarımı, radikal dinci tanıdıklarımı, yakın aile bireylerine karşı belirli şekilde hareket ettim.

Belirli ölçüde işe yaradı, teşekkür edenler oldu, kafamdaki engelleri kaldırdın diyenler. çabalarım sayesinde Agnostik ve Ateist olan tanıdıklarım da var.

Şahsen bir görüşü dayatmak değildi amacım. Onlara, onlarda olan ama farkında olmadıkları bir şey kazandırmaktı

hedefim Farkındalığın kendisiydi.

Nacizane İzlediğim yolu anlatacağım, evde tek başına denemeyiniz :) şaka bir yana merak edenler olursa, kendi tecrübelerimi paylaşıyım.

Görevimiz Tehlike: Sevdiğin İnsanlara Sorgulama yetisi kazandırmak, harekete geçirmek.

Aşama 1: Karşıdakinin Radikallik seviyesini tespit et. Hangi Aşamada, düşünceleri ne kadar katı? --Yaklaşım tarzının derecesi bakımından önemli

Aşama 2: Asla karşında yer alma, yanında dur ki dinlenilebilirliğin olsun.(İnsan psikolojisi)

Aşama 3: Asla hazır yemek sunma, bırak sonuca o ulaşsın. Balık tutmayı öğreteceğiz. Ufak yönlendirmelerde bulunarak. Sokrates vari sorular sorarak.

Aşama 4: Etkili yollarla kısa sürede belirli bir sonuca ulaşmak için uygulanacak efektif yolların tespiti

Uygulama Safhası:

--Türkiye'de kitap okunmadığı için kitap öneremeyiz, salt tartışmak da faydasız, çünkü karşı taraf düşünmediği için konu üzerine veya düşünmek istemeyeceği için böyle bir metot yeterince faydalı olmayacak. Okumaya teşvik etmek de zor, denedim.

---O zaman etkili yol görsel resim, fotoğraf ve vidyolar, kısa ve vurucu oluyor.

Tv ve film izlemeyi seven bir toplumuz. Belirli dizi ve filmler harekete geçirebilir. (Muhteşem yüzyıl izleyip osmanlıya sövenler gibi)

Eğer sevdiğiniz insan teknolojinin nimetlerini kullanıyorsa bir ölçüde kolay, kullanmıyorsa sorun değil bizzat yanında gerekirse aynı şeyler defalarca izleyemeyi göze alacaksınız. Beraber izlerken yorum yaparak vurguyu artırabilirisiniz.

Yanına laptopla, tablet götürebilirsiniz hatta bu cihazları kullanmayı öğretebilirsiniz.

Örn Karateist vb facebook sayfasını yanında açmak, Richard Dawkins Din Virüsü gibi Belgesellerini onlarla beraber izlemek hatta Kozmoz veya Stargate gibi bir bilimsel belgesel, bilimkurgu dizileri bile harekete geçiriyor....

O ona atlamış, kaynı eniştesini öpmüş, yiğeni yengesine göz dikmiş...Türk dizi seviyesi ve zekasından kurtarmanız gerekiyor.

Okumayan ama belirli şeyleri gören sanki bir üniversite öğrencisine dönüşmeli anne/babanız. mevcut güncel nesil kafasına ulaşmalı...İnternet fenomenlerini bilmeli, mevcut gelişmelerden haberdar olmalı örn. platonun görüntü keşfinin dünyada heyecan uyandırması gibi...bu zor bir çaba ama imkansız değil.

İnternette böyle bir şey buldum, beraber izleyelim benim ilgimi çekti gibi bir tutumla hareket etmek işe yarıyor, sizi kıramıyorlar veya emri vakiyle de, hadi bunu izliyoruz.

Sevdiğiniz radikal katı müslüman bile olsa doğrudan dediğin bir şeyi dinlemicek, anlamayacak hatta karşı çıkacaktır. O yüzden olabildiğince dolaylı bir tutum sergilemek başlangıç için önemli.

Ama Benimseyeceğiniz tutum asla onu zıttı olmamalı, hatta neşeli bir tavırla, espriyle yaklaşarak satır arası eleştirebilirsiniz veya takılabilirsiniz, samimiyete göre tabiki.

Ben de inanmak istiyorum ama şunu izledim kafam karıştı dur bir dakika sana da gösteriyim, sevdiğiniz bu isteği reddemiyecek. Eğer sizi ikna etmeye çalışırsa ve çabalarsa ona sorular sorun, bak böyle söyleyenlerde var, bir de böyle bir şey diyor pis kafirler, bu konu hakkında ne diyorsun, bilimadamları evrimsel kanıtlar getiriyor karşında karı oynatıyor adam çürütmek için, doberman köpeğş geçen yüzyılda yoktu biliyor musun insanlar köpek türleri yapıyorlar hatta köpekler eskiden kurtmuş.... :) doğrudan evrim anlatırsan dinlemez, kapatır beynini.

Karşılaştığım sevdiğim insanları genel kategorik edersem, belki kategorize etmem yanlış ama anlatmak için bu şekilde yazıyorum. Her tipte başarılı oldum ama yaklaşım tarzım modeller arası farklıydı.

Örnek Model 1 ---Bilinçli Bağnaz-- Yani dini kurallarını, sünnet vs biliyor--Cübbeli modeli. En salak hadisine kadar farkında, öyle kabul ediyor.

Örnek Model 2----Bilgisiz Bağnaz-- Dini kurallarını tam bilmiyor ama görüşleri her nasılsa katı.

Örnek Model 3--- Tatlı su Müslümanı--- Dini kurallardan haberi yok, çabası yok, Zaman zaman müslüman, canı isteyince kafir. Gerçek islam bu değil diyor, ne olduğunu dair fikri yok.

Örnek Model 4--- Deist olmuş kısmen dinlerin saçmalıklarının farkında ama Tanrı kavramından ve Dinin yarattığı korkulardan bir türlü kurtulamıyor, ya yanılıyorsam yanarım korkusu içinde. ''Dinler yok diyelim ama kesin bir güç var''

Örnek Model 5-- Araştırdım, okudum agnostik oldum abi ama ateizimi anlamıyorum. Nasıl yok derler.

Örnek model 1 - Bilinçli Bağnaz--Uygulama

Namaz kılmak için harıl harıl pusula arayan cemmatci arkadaşım, tam kıble yönünü bulamadığı için sinirleniyor. Google earth'den yerini tespit edip,kıble arasına doğru çekerek precise hesaplama yapıyor.

'' Neden bu kadar takıyorsun, koskoca yaradan yönün bu kadar kusursuzluğuna kafayı takar mı, senden başka kulu kölesi işi mi yok, hem zaten nereye dönersen dön dünya düz olmadığı için ibadetinin kızılötesi gibi hop uzaya gidecek, bence bazı hocalar dindeki şeyleri abartıyorlar, yaratıcı bu kadar katı bakmıyordur dünyaya insanlara, bakıyorsa senden ne farkı kaldı, geniş düşünüyordur di mi hocam'' .... ''Allah da insan gibi kızar mı canım sende bilmesek yutturcan, koskoca yaradanda adrenalin mi var'' ''cennette zevk makinası olsa bağlayana dopamin manyağı yapsa, meyve fln zahmetli''

Cık cık kafa sallasa bile genelde gülümsüyorlar, Bu gibi şaka vari söylemler bile düşünmesine yol açıyor.

Bir süre sonra bu adam yanımda bizzat sorgulamaya başladı,cemaatinden koptu, aşama aşama bilinci, sorgulama yetileri geri geldi. Tv izlemek günah diyen adam House M.D tarzı diziler izler oldu, içki içenleri gördüğü zaman bile morali bozuluyordu, beni içmeye çağırır oldu, çok güzelmiş yıllarca salak gibi kendimi kısıtladım diyordu.

...

tarihinde Fellix tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Görevimiz Tehlike:

:lol:Gerçekten tehlikeli olabilir. Ben bazen dayak yeme olasılığına karşı tetikte oluyorum. Üç kişi çullansalar bile boşa dayak yemeyeyim, ben de en azından birer gözlerini morartayım diyorum.

Muhatabın karşısına değil yanına oturma psikolojisi gerçekten önemli. Buna ancak insan psikolojisini çözümleyen ve önemseyenler dikkat eder.

Son yıllarda sorun şu ki müslümler bize çok düşmanca davrandı. Faşist din diktalarına boyun eğmeyenleri hapislere atmak, uyduruk kanıtlarla yargılamak, hapiste gücü yettiklerini infaz etme... Böyle kahpece alçaklıklar yaptılar. Bu durum nefrete ve öfkeye neden oldu. Ben şahsen müslümlerden artık resmen tiksiniyorum. Yapmadıkları pislik kalmadı ve itiraf da ettiler üstelik "kumpas" diye...

Bu tiksinti gerginliğe neden oluyor mu evet oluyor. Böyle bir bot yediler bunlar... Zaten pislikleri vardı, Madımak gibi, botlarının üstüne bir de tüy dikmiş oldular. İğrençler... Beni şahsen öğürtüyorlar.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kadınlarda genel olarak tutarlılık olmadığı için zor.

Duygusal bağ kurup kopamıyorlar. Kısmi rasyonel bakabilse de , genel makro durumları kaotik duygusal.

Annem, 2 saatlik konuşmanın ardından agnostik veya deist tavır takınıyor ertesi gün bir bakıyorum, tv hoca dinlemiş tatlı su müslümanı oluyor ... gibi. ama uzun dönemde çabalayarak belirli bir level'a ulaştırmayı başarabilmiştim.

Ailem ve çevremdekileri belirli kalıp bir şey ikna etmeye çalışmadım ama sorgulamalarını hep istiyordum.

Özellikle dinin kafalarında yarattığı yıpratıcı etkiyi minimalize etmek istiyordum.

Cemaatten arkadaşlarımı, radikal dinci tanıdıklarımı, yakın aile bireylerine karşı belirli şekilde hareket ettim.

Belirli ölçüde işe yaradı, teşekkür edenler oldu, kafamdaki engelleri kaldırdın diyenler. çabalarım sayesinde Agnostik ve Ateist olan tanıdıklarım da var.

Şahsen bir görüşü dayatmak değildi amacım. Onlara, onlarda olan ama farkında olmadıkları bir şey kazandırmaktı

hedefim Farkındalığın kendisiydi.

Nacizane İzlediğim yolu anlatacağım, evde tek başına denemeyiniz :) şaka bir yana merak edenler olursa, kendi tecrübelerimi paylaşıyım.

Görevimiz Tehlike: Sevdiğin İnsanlara Sorgulama yetisi kazandırmak, harekete geçirmek.

Aşama 1: Karşıdakinin Radikallik seviyesini tespit et. Hangi Aşamada, düşünceleri ne kadar katı? --Yaklaşım tarzının derecesi bakımından önemli

Aşama 2: Asla karşında yer alma, yanında dur ki dinlenilebilirliğin olsun.(İnsan psikolojisi)

Aşama 3: Asla hazır yemek sunma, bırak sonuca o ulaşsın. Balık tutmayı öğreteceğiz. Ufak yönlendirmelerde bulunarak. Sokrates vari sorular sorarak.

Aşama 4: Etkili yollarla kısa sürede belirli bir sonuca ulaşmak için uygulanacak efektif yolların tespiti

Uygulama Safhası:

--Türkiye'de kitap okunmadığı için kitap öneremeyiz, salt tartışmak da faydasız, çünkü karşı taraf düşünmediği için konu üzerine veya düşünmek istemeyeceği için böyle bir metot yeterince faydalı olmayacak. Okumaya teşvik etmek de zor, denedim.

---O zaman etkili yol görsel resim, fotoğraf ve vidyolar, kısa ve vurucu oluyor.

Tv ve film izlemeyi seven bir toplumuz. Belirli dizi ve filmler harekete geçirebilir. (Muhteşem yüzyıl izleyip osmanlıya sövenler gibi)

Eğer sevdiğiniz insan teknolojinin nimetlerini kullanıyorsa bir ölçüde kolay, kullanmıyorsa sorun değil bizzat yanında gerekirse aynı şeyler defalarca izleyemeyi göze alacaksınız. Beraber izlerken yorum yaparak vurguyu artırabilirisiniz.

Yanına laptopla, tablet götürebilirsiniz hatta bu cihazları kullanmayı öğretebilirsiniz.

Örn Karateist vb facebook sayfasını yanında açmak, Richard Dawkins Din Virüsü gibi Belgesellerini onlarla beraber izlemek hatta Kozmoz veya Stargate gibi bir bilimsel belgesel, bilimkurgu dizileri bile harekete geçiriyor....

O ona atlamış, kaynı eniştesini öpmüş, yiğeni yengesine göz dikmiş...Türk dizi seviyesi ve zekasından kurtarmanız gerekiyor.

Okumayan ama belirli şeyleri gören sanki bir üniversite öğrencisine dönüşmeli anne/babanız. mevcut güncel nesil kafasına ulaşmalı...İnternet fenomenlerini bilmeli, mevcut gelişmelerden haberdar olmalı örn. platonun görüntü keşfinin dünyada heyecan uyandırması gibi...bu zor bir çaba ama imkansız değil.

İnternette böyle bir şey buldum, beraber izleyelim benim ilgimi çekti gibi bir tutumla hareket etmek işe yarıyor, sizi kıramıyorlar veya emri vakiyle de, hadi bunu izliyoruz.

Sevdiğiniz radikal katı müslüman bile olsa doğrudan dediğin bir şeyi dinlemicek, anlamayacak hatta karşı çıkacaktır. O yüzden olabildiğince dolaylı bir tutum sergilemek başlangıç için önemli.

Ama Benimseyeceğiniz tutum asla onu zıttı olmamalı, hatta neşeli bir tavırla, espriyle yaklaşarak satır arası eleştirebilirsiniz veya takılabilirsiniz, samimiyete göre tabiki.

Ben de inanmak istiyorum ama şunu izledim kafam karıştı dur bir dakika sana da gösteriyim, sevdiğiniz bu isteği reddemiyecek. Eğer sizi ikna etmeye çalışırsa ve çabalarsa ona sorular sorun, bak böyle söyleyenlerde var, bir de böyle bir şey diyor pis kafirler, bu konu hakkında ne diyorsun, bilimadamları evrimsel kanıtlar getiriyor karşında karı oynatıyor adam çürütmek için, doberman köpeğş geçen yüzyılda yoktu biliyor musun insanlar köpek türleri yapıyorlar hatta köpekler eskiden kurtmuş.... :) doğrudan evrim anlatırsan dinlemez, kapatır beynini.

Karşılaştığım sevdiğim insanları genel kategorik edersem, belki kategorize etmem yanlış ama anlatmak için bu şekilde yazıyorum. Her tipte başarılı oldum ama yaklaşım tarzım modeller arası farklıydı.

Örnek Model 1 ---Bilinçli Bağnaz-- Yani dini kurallarını, sünnet vs biliyor--Cübbeli modeli. En salak hadisine kadar farkında, öyle kabul ediyor.

Örnek Model 2----Bilgisiz Bağnaz-- Dini kurallarını tam bilmiyor ama görüşleri her nasılsa katı.

Örnek Model 3--- Tatlı su Müslümanı--- Dini kurallardan haberi yok, çabası yok, Zaman zaman müslüman, canı isteyince kafir. Gerçek islam bu değil diyor, ne olduğunu dair fikri yok.

Örnek Model 4--- Deist olmuş kısmen dinlerin saçmalıklarının farkında ama Tanrı kavramından ve Dinin yarattığı korkulardan bir türlü kurtulamıyor, ya yanılıyorsam yanarım korkusu içinde. ''Dinler yok diyelim ama kesin bir güç var''

Örnek Model 5-- Araştırdım, okudum agnostik oldum abi ama ateizimi anlamıyorum. Nasıl yok derler.

Örnek model 1 - Bilinçli Bağnaz--Uygulama

Namaz kılmak için harıl harıl pusula arayan cemmatci arkadaşım, tam kıble yönünü bulamadığı için sinirleniyor. Google earth'den yerini tespit edip,kıble arasına doğru çekerek precise hesaplama yapıyor.

'' Neden bu kadar takıyorsun, koskoca yaradan yönün bu kadar kusursuzluğuna kafayı takar mı, senden başka kulu kölesi işi mi yok, hem zaten nereye dönersen dön dünya düz olmadığı için ibadetinin kızılötesi gibi hop uzaya gidecek, bence bazı hocalar dindeki şeyleri abartıyorlar, yaratıcı bu kadar katı bakmıyordur dünyaya insanlara, bakıyorsa senden ne farkı kaldı, geniş düşünüyordur di mi hocam'' .... ''Allah da insan gibi kızar mı canım sende bilmesek yutturcan, koskoca yaradanda adrenalin mi var'' ''cennette zevk makinası olsa bağlayana dopamin manyağı yapsa, meyve fln zahmetli''

Cık cık kafa sallasa bile genelde gülümsüyorlar, Bu gibi şaka vari söylemler bile düşünmesine yol açıyor.

Bir süre sonra bu adam yanımda bizzat sorgulamaya başladı,cemaatinden koptu, aşama aşama bilinci, sorgulama yetileri geri geldi. Tv izlemek günah diyen adam House M.D tarzı diziler izler oldu, içki içenleri gördüğü zaman bile morali bozuluyordu, beni içmeye çağırır oldu, çok güzelmiş yıllarca salak gibi kendimi kısıtladım diyordu.

...

:D guzel yazi olmus.

Kadinlarin duygusal bag kurduklari icin cesitli fikirlerden kopamadiklari kismina ben de katiliyorum. Duygusal anlamda git-gelleri oldugu icin anlik degisimler yasiyorlar. Ic tutarliliklari yok. O yuzden kadinlarin isi biraz daha zor. Genelleme tabi bu. Herkes icin elbette ki gecerli degil, ancak cogunluk boyle...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • 3 months later...

47 yaşında bir anne ve eğitimciyim.Yaklaşık üç yıldır kuran ,turan dursun,ilhan arsel okuyor ve forumu takip ediyorum.Aydınlanma sűrecimdeki yolumu aydınlattıgınız için sizlere teşekkür etmek istiyorum.Ayrıca anneler için umudunuzu yitirmeyin.

Bu istisna gerçekten çok ilgimi çekti 47 yaşında bunu benimsemiş bir insanın (yalnızca bayan değil) böyle bir durumu farkına varıp kabul etmesi hep çok imkansız gelmiştir. Bunca yıldır hayatında her şeyi ona göre ayarlamak sonra bir anda olmadığına inanmak (en az azından şüpheye düşmek) zor olsa gerek... En azından bize bir umut oldunuz :)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu süreçte sizlerle yazışmak fikir alış verişinde bulunmayı çok istedim ancak kendimi yeni yeni emeklemeye başlayan çocuk gibi hissediyorum.Şimdi tek amacım çevremdekilerin zihninde soru işaretleri oluşturabilmek ve onları kuran okumaya yöneltebilmek.Bunun için azhab ve nisa suresini kullanıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

47 yaşında bir anne ve eğitimciyim.Yaklaşık üç yıldır kuran ,turan dursun,ilhan arsel okuyor ve forumu takip ediyorum.Aydınlanma sűrecimdeki yolumu aydınlattıgınız için sizlere teşekkür etmek istiyorum.Ayrıca anneler için umudunuzu yitirmeyin.

Merhabalar sadeinsan foruma hoşgeldiniz.

Biz kadınlar ne kadar aydınlanırsak o oranda aydınlatırız.

Haklısınız. Kadınların aydınlanması önemli.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bence insan gençken ateist olamıyor. Tabii bu yaşlıyken oluyor anlamına gelmiyor. Ateist olmak için ideal yaş orta yaş... Bu dönemde insanın kişiliği oturuyor, anlamsız saçma korkulardan kurtuluyor ve hasis çıkarlar, gelecek kaygısı, bir küçük çıkar için yalakalanma eğilimleri azalıyor. Ha, tabii yok mu ellisine gelip hâla çocuk olan, hâla karanlıktan, allahtan, cinden, bu uyduruk hayaletlerden korkan, hâla üç kuruş çıkar için müslüm eteği öpen, var.

Gençken ateist olsa da tepkisel, bunalıma dayalı, nihilist ateist oluyor. Bu ateizm ise işe yaramıyor. Daha sağlam, ayakları yere basan ve tepkisellikten çok akla dayalı ateizm gerekli.

Ben kişisel olarak çocukluktan çıktığım anda islamın saçma sapan uyduruk bir şey olduğunu anladım. Ama beynime çocukluktan yerleştirilmiş islam virüsü gençlik dönemim boyunca direndi. Ancak askerlik çağında ateist olabildim. Onu da açıklayamadım uzun süre... Askerde tam bir ateist oldum diyebilirim. Sadece davranış olarak. Dinle en küçük alakam kalmadı. Ama ateistim diyemedim. Bu biraz zaman aldı...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Anneyi ateist yapmak imkansızdır ben denedim ve hezimetle karşılaştım. Daha sonra da müslüman oldum diye yalan söylemek zorunda kaldım. Çünkü çok üzülüyordu öbür türlü sürekli ağlıyordu falan. İşte böyle iğrenç bir şey bu din inansan dert inanmasan dert.

Link to post
Sitelerde Paylaş

47 yaşında bir anne ve eğitimciyim.Yaklaşık üç yıldır kuran ,turan dursun,ilhan arsel okuyor ve forumu takip ediyorum.Aydınlanma sűrecimdeki yolumu aydınlattıgınız için sizlere teşekkür etmek istiyorum.Ayrıca anneler için umudunuzu yitirmeyin.

işte bu şaşırtıcı bir gelişme. Sizi öncelikle tebrik ediyorum. Kadınların aşırı duygusal oluşu dinlerden kurtulmayi imkansızlıklaştirıyor.

Sizinki ise büyük başarı.

Ben ise hazır ateist bir kadın ile evliyim. Ancak kendisi bilimsel düşünceden biraz yoksun malesef.

Link to post
Sitelerde Paylaş

ateist bir kadın ile evliyim.

Kadın ve ateist... Bunu hayal etmekte dahi zorlanıyorum. Böyle bir şeyin olabilirliğini göremiyorum. Kadınların asla ateist olabileceklerine ihtimal veremiyorum. İlla istisnalar vardır ama ateist ve kadın sözcüklerini yan yana getirmek bana "kuru su" kadar oksimoron geliyor.

Nasıl bu kadar önyargılı olduğumu soran çıkabilir ama ben bu konuda yeri geldikçe çok açıklama yapmış biriyim. Sen laf olsun diye ateist olduğunu söyleyecek biri değilsin. Eşinin ateist olduğunu da laf olsun diye söyleyeceğini sanmıyorum. Sen ateist olduğunu söylüyorsan ateisttir. Ama bunun bana ne kadar olanaksız geldiğini söylemeden edemem ve söyledim.

Gerçi bir ateistin bilim ile arasının iyi olmaması da şaşırtıcı. Eşin neden ateist olmuş anlayamadım. Kendimi söz konusu edersem ateist bir eşi rüyamda bile görmem olanaksız. Böyle bir şeyi hayal bile edemiyorum. Bir kadının laik olmasından daha iyisi şamda kayısı bence... Fazlası efsane gibi, anka kuşu gibi hayali bir şey geliyor bana...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kadın ve ateist... Bunu hayal etmekte dahi zorlanıyorum. Böyle bir şeyin olabilirliğini göremiyorum. Kadınların asla ateist olabileceklerine ihtimal veremiyorum. İlla istisnalar vardır ama ateist ve kadın sözcüklerini yan yana getirmek bana "kuru su" kadar oksimoron geliyor.

Kadınım ve kendimi bildim bileli ateistim. Annem ateist. Anneannem de ateistti.

Bir dolu kadın arkadaşım var, ateist. Kadınlardan da ateist olabiliyor, ateist olmak için dahi veya erkek olmak filan gerekmiyor yani. Haber vereyim istedim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Kadınım ve kendimi bildim bileli ateistim. Annem ateist. Anneannem de ateistti.

Bir dolu kadın arkadaşım var, ateist. Kadınlardan da ateist olabiliyor, ateist olmak için dahi veya erkek olmak filan gerekmiyor yani. Haber vereyim istedim.

Duy da inanma diye buna derim ben... Ben bir Pelin Batu'yu biliyorum ateistim diyen kadın olarak, onu da hiç gözüm tutmuyor. Neden dersen "ateistim, evde çıplak dolaşıyorum" gibi bir laf etmişti. Şimdi evde çıplak gezmenin ateizmle ne alakası var? Bilmem tartışmada uyur, tutarsız davranışlar ve sözler... Bu yüzden gözüm tutmuyor.

Ateist olmanın dahi olmakla ise hiç bir alakası yok. Kadınlar kafası basmadığı için ateist olamazlar gibi bir iddiada asla olmadım ve değilim. Hiç alakası yok. Bunun nedenselliği bambaşka ve laf uzarsa açıklayabilirim. Ama zeka ile hiç bir alakası olmadığını belirteyim.

Sırası gelmişken şunu da belirteyim. Tanrının olanaksızlığını kavramadıkça ateizmin gerçekleşmediğini düşünüyorum. Ateist olmanın şartı, tanrının olanaksız olduğunu bilmektir diye düşünüyorum. Yani "tanrının olduğunu sanmıyorum, herhalde yoktur" söylemini ateizm kabul edemiyorum. Örneğin kendimi bu bilinçten yoksunken ateist kabul etmiyorum. Yoksa yeniyetmelik dönemim sona erdiğinde dinsizdim zaten. Ama ateisttim diyemiyorum. Bu açıdan da değerlendirmenizi isterim...

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...