Jump to content

"Acabâ doğru mu yapıyorum?"


Recommended Posts

Bu soruyu, kendinize ilettiğiniz, çokça oluyor mu?

Ben, dilencilere aslâ yardım yapmam! Almanya bir ortamda, dilencilik yapmak, soygunculuktur!

Ama sokaklarda, "kurumsal bağış toplayıcılar" da var.

Bugün alış-veriş yapğtığım bir mağazaya, "Sağırlar ve Dilsizler Vakfı" adına, bir bağış toplayıcısı girdi. Çok nâzik bir genç kızdı. Dilsiz ve sağır olduğunu tahmin ettim. Tavırlarında bir tûhaflık görmedim. Hattâ iltifât yapma tarzı da o kadar özgündü ki, o kadar iyi bir oyuncu, aslâ bulamazsınız. Ben de, mâlî durumum gereği, cüzdanımdaki en ufak banknotu verdim.

Ama insan, yine de kuşkuya ve çekinceye kapılıyor. "Acabâ karşımdaki kişi, gerçekten o vakıftan mı idi? Ya bir dolandırıcıya para kaptırmışsam?"

Siz, bu gibi durumlarla karşı-karşıy olduğunuzda, nasıl bir duyguya kapılıyorsunuz?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Almanyada durumu bilmiyorum. Yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım edilmesi güzel birşey.

Türkiyede yaşıyorum. Türkiyede her türlü sahtekarlık dolandırıcılık yaşanıyor. Telefonla arayan dolandırıcılar, sakat numarası yapan dilenciler, takım elbiseli dolandırıcılar, torpilciler her türlü sahtekarlık var.

Türkiye gibi bir ülkede yaşadığım için acıma duygumu kaybetmeye başladım. İnsanın yaşı ilerledikçe acıma ve merhamet duyguları azalıyor. Sebebide kötü hayat tecrübeleri.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Çok dilenip kendini küçültüyorsa vermemek daha iyi. ama arkadaşça istiyorsa ve yapışkan değilse, duruma göre 5-10 TL verilebilir.

Kagıt mendil satan yaşlı veya engellilere, en azından 1 lira verip, mendil almak insanı mutlu ediyor.

ama çocuk ise, bence vermemek daha iyi olur. Çünkü bu durumda, onu sokakta çalıştıran anne-babasını teşvik ediyor olabilirsiniz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dilenci ölüyorum dese para vermem, yanımdakiler veriyorsa da engel olurum.

Sizler bu dolandırıcılara para verdiğiniz için bunlar türüyor zaten.

Kazandıkları paranın çoğu mafya tarzı kişilere gidiyor, yahut kendileri gidip bonzai içiyor.

Çocuklar da buna dahil.

Normal bir insan olarak mahallemdeki iş yerimdeki ya da çevremdeki insanları az çok tanırım.

Zaten bir insanın bir şeye ihtiyacı varsa ona yardım edilir.

Bu sadece para vererek olmaz, yeri gelir kömür taşırsın yeri gelir prizini tamir edersin, yeri gelir çocuğuna ders anlatırsın.

haa yeri gelir 5-10 lira değil 300-500 lira verirsin.

Kısaca yardım etmeye gerçekten zaman ayırırsın.

Dilenciye para vermek mastürbasyondur.

Tamamen insani duygularını (yardım etme iç güdünü) en basit şekilde tatmin etme şeklidir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

istanbula geldikten sonra sevmediğim bir insana dönüşmeye başladım, bu şehir beni değiştirdi.

eskiden, sokakta selam verene ben de selam verirdim. çünkü tanımadığım biri selam veriyorsa, gerçekten masum bir isteği, soracağı bir şey olduğu için selam verirdi.

istanbula geldim, iki yaşlı teyze gelip benden yol parası istediler. bundan 10 sene önce, 10 TL verdik. belediye otobüsü için fazlaca bi para. yaşlı kadınlar bize fırça kaydı neden bu kadar az veriyonuz diye, sorna gözümün önünde 2 kişiyi daha ayrı ayrı durdurup onlardan da para aldı. inanamadım. ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım.

artık nerde bi: "Selamun aleygum gardaş" diyen varsa anında başımı öbür yana çevirip duymamazlıktan geliyorum. genellikle kulaklık ile gezdiğim için duymamazlıktan gelmek daha kolay oluyo.

bunu sevmiyorum, bunu yaptığım için kendimi bazen kötü hissediyorum. ancak bu şehre öyle pislikler sürüsü dolmuş ki, insanı mecbur bırakıyolar. her yanda bi: "memlegede döneceğm para ver"ci.

yahu aynı adam iki gün üst üste aynı saatte ve aynı yerde durdurur mu? utanır lan insan. ama işte kendisi o kaldırımda kim bilir günde kaç kişiyi durduruyor ki seni dün durdurduğunu hatırlamıyor bile.

tarihinde Ben Masumum tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Açık açık dilenenlere zaten para vermem , ama bir de bir şey soracakmis gibi yaklaşıp para isteyenler var , onlarda da para isteyecegini anlar anlamaz hiç bir şey demeden uzaklasiyorum

sorma arkadaş , ben de sinir oluyorum . gerçekten ihtiyacı var mı yok mu bilemiyorum . geçenlerde geldi birisi , haraç keser gibi önümde durdu para dileniyor . resmen sie git dedim , o da arkamdan sövdü . utanmaz ahlaksızlar .

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...