Jump to content

Özgür İrade Sorunu Çözümü


Recommended Posts

ÖZGÜR İRADE BÜYÜK İHTİMALLE BİR İLLÜZYONDUR.

Bu soruna değinmeden önce özgür iradeyi tanımlamak lazım gelir ki bir şeyi mantıksal yolla çözmek istiyorsak tanımlamalara ihtiyacımız vardır.O halde özgür iradeyi tanımlıyorum:''Kişinin hiçbir baskı altında kalmadan eylemi hür olarak kendi karar vermesidir.''.İlk önce bu tanımı mantıksal olarak harmanlayacağım ve birkaç bilimsel bulgu ve felsefe ile bir bütünsel bağ oluşturarak kendi kafamdan bu soruna bir cevap vermeyi umuyorum.

İŞTE BENİM BU SORUNA DETAYLI CEVABIM:

(A):(Bu bölümde 19.yy fiziği, yani klasik materyalist ve determinist fizik cevabını verdim) (Bölüm B ise 21. yy modern fiziği)

1)Her şeyin bir nedeni vardır.(Determinizm)

2)İnsan davranışlarının da bir nedeni vardır(Kişi alkol aldığında veya çeşitli depresanlar içtiğinde davranışları değişir çünkü bunlar beyindeki nöronları pasif bırakırlar ve nöronlar farklı çalışmaya başlar.Ayrıca örnek olarak kişiye testosteron hormonu verildiğinde kişi hırçınlaşır ve öfkelenir.Bunlar da aynı şekilde beyindeki davranışları yöneten nöronları etkilerler.)

Burada bir eleştiri yapmak istiyorum:İnsan davranışlarının nedeninin dışarıda olmadığını söyleyenler, sakın bunları egolarından söylemiş olmasınlar.

Ayrıca bir görüşü de eleştirmek istiyorum:Burada bana şunu diyenler olacaktır:''İyi de biz alkol veya depresan veya testosteron aldığımızda istersek kendimize hakim olup değişmeyiz'' diyenler size diyorum tamam bunu açıkladınız, ''ancak normal şartlarda her insan bunları aldığında değişir.'' Varsayalım ki sizler özgür insanlarsınız o halde bana bu deneyleri de tutarlı bir açıklama ile açıklayın.

http://www.izlevideo.net/ozgur-irade-uzerine-bilimsel-bir-deney--296504.html

http://www.dailymotion.com/video/x13bnwz_belgeselden-ozgur-irade_tech

...Ayrıca buradan özgür irade savunucularına bir soru söylemek istiyorum:Hani siz hep dersiniz ya geçmişe dönsem ... şeyi yapmazdım böyle olmazdı diye.Şimdi soruyorum; peki geçmişe şu aklınızla mı döneceğinizi sanıyorsunuz, iddia ediyorum ki geçmişe dönseniz de yine o eski halinize döneceksiniz ve yine aynı seçimleri yapacaksınız. Buraya kadar anladık ki insan davranışlarının temelinde beynindeki nöronların elektrik iletimleri ve karmaşık fonksiyonları vardır ama bunlar hep bir nedensellik içindedir.Yani bir nöron ateşlenince bu ateşlenme bir sonraki nörona bir önceki nöronun ateşlemesi nedeniyle gönderilir.Yani klasik determinizmde özgür iradeye yer yok.Bizler mutlaka bir önceki sebebin veya sebeplerin bir ürünüyüz.Buraya kadar her şey bilimsel çünkü bilim nedensellikle çalışır, evren böyle çalışır.

3)Özgür irade bir illüzyondur.

Sonuçlar 1) Mutlak ahlak yoktur.Çünkü kimse seçimlerini kendi belirlemiyor.

2)Evet biz makineyiz (karmaşık makine olmamız makine olmadığımızı göstermez.)

3)Evet kader var ama aynı şekilde özgür irade yoktur.

4)Biz bir hologramız. Yani beyin makinesinin oluşturduğu ve evrimsel açıdan yaşama olasılığını arttıran bir hologram. Bu hologram seçim yapmaz, beynin motor bölümleri seçim yapar. Bu hologram farklı duyu sinirlerinin etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Sanaldır,tıpkı PC oyunları gibi. Veya şöyle düşünelim ''biz'' dediğimiz şey yalnızca bir oyun klasörünün içindeki oyun dosyasıdır. Oysaki oyunun asıl çalışmasını sağlayan kısım oyun klasöründeki diğer kısımlardır. O bir simgedir sadece. O, oyunun çalışması için gereken en son dosyadır.(Oyunun çalışmasını yaşamaya benzettim.)

Bir de Arthur Schopenhauer sözünü paylaşmak istiyorum: ''İnsan tabii ki istediğini yapabilir ama istediğini isteyemez.''

Ayrıca Spinoza: ''Havaya fırlatılan taş konuşabilseydi kendi arzusu ile yola çıktığını söylerdi.'',

...

(B)

Biliyoruz ki, 19. yy klasik determinist materyalist fizik, artık tam olarak geçerli değil.Özellikle de boyutu küçük maddelerde.

Ancak şurası da var ki, biz dediğimiz bilinç oldukça küçüktür.Yani beyindeki karmaşık elektron iletimleri bizi şekillendirdiğine göre, bakın ne kadar küçükmüşüz.Yani kendimizi koca bir vücut sanıyoruz ama tüm düşüncelerimiz sadece elektriksel kombinasyonlar. Biz dediğimiz şey, aslında elektron iletimlerininin, maddesel beyinle etkileşimden ibaretmişiz.Madde küçüldükçe, kuantum durumu artar(deneysel)

Kuantum fiziği ise o kadar gariptir ki. Açıkça söylemek gerekirse, bu fiziği tam olarak anlayan bir adam, henüz dünyada yoktur. Kuantum fiziğine göre neredeyse her şey olabilir.Özgür irade de.

...

Kısacası özgür irade var olabilir, ancak büyük ihtimalle bir illüzyondur.

Link to post
Sitelerde Paylaş

birisi şu soruma cevap verebilir mi...

özgür irade olabilmesi için neler gereklidir...

ne gibi şartlar durumlar olmalı ki o zaman hah işte bak bundan dolayı özgür irade vardır diyoruz denilebilsin...

yani işe şu şartlar sağlanmadığı için özgür irade yoktur diyoruz denilsin...

ne lazım hocam bu özgür irade çorbasının pişmesi için...

malzemeleri bir sayarsanız bizde elimiz de var mı yok mu bakarız...

Link to post
Sitelerde Paylaş

birisi şu soruma cevap verebilir mi...

özgür irade olabilmesi için neler gereklidir...

ne gibi şartlar durumlar olmalı ki o zaman hah işte bak bundan dolayı özgür irade vardır diyoruz denilebilsin...

yani işe şu şartlar sağlanmadığı için özgür irade yoktur diyoruz denilsin...

ne lazım hocam bu özgür irade çorbasının pişmesi için...

malzemeleri bir sayarsanız bizde elimiz de var mı yok mu bakarız...

Ozgur irade ne ki? nasil bir ozgurluk hayal ediyorsunuz?

tarihinde BabyKnightt tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...